Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Scythe Mugen 5 ARGB Plus + RGB Edition & Scythe Big Shuriken 3 RGB
Deze review betreft de bespreking van drie producten.Links;
- Productpagina: Scythe Mugen 5 ARGB Plus
- Productpagina: Scythe Mugen 5 RGB Edition
- Productpagina: Scythe Big Shuriken 3 RGB
Scythe heeft sinds kort het landschap van RGB gevonden en voorziet bestaande CPU-koelers/revisies met het kleurrijke goedje. De Scythe Mugen 5 wordt omgedoopt met Skittles “taste the rainbow" naar de Scythe Mugen 5 RGB Edition. Als dat nog niet voldoet aan je verwachtingen kun je ook nog aan de slag met de Scythe Mugen 5 ARGB Plus, deze versie heeft een extra ARGB-fan samen met een geïllumineerde ARGB top-cover.
Ook maken we kennis met een nieuwe generatie van de Big Shuriken series, de Scythe Big Shuriken 3. Bekend uit het portfolio van Scythe als een low-profile CPU-koeler met asymmetrisch ontwerp. Doel hiervan is betere ondersteuning voor heatsinks en werkgeheugen. Op het moment van schrijven kost de Scythe Mugen 5 ARGB Plus circa 69 euro, de Scythe Mugen 5 RGB Edition circa 58 euro en de Scythe Big Shuriken 3 RGB circa 46 euro.
Een overzicht van de Scythe Mugen 5 ARGB Plus specificaties:
De ARGB Plus versie is de meest uitgebreide variant van de Mugen 5 series tot vandaag de dag. Met ARGB is er sprake van adresseerbare RGB-verlichting om het lichtfeest nog beter te kunnen finetunen.
De ARGB Plus variant is voorzien van twee Kaze Flex 120 ARGB PWM ventilatoren. Op zijn laagst draaien deze op 300 RPM en lopen maximaal op tot 1500 RPM. De Kaze Flex 120 ARGB PWM heeft één 4-pin (PWM connector) en een 3-pin ARGB connector. De koeltoren zelf is voorzien van één 3-pin ARGB connector voor de aansturing van de geïntegreerde verlichting in de top-cover.
Met de ARGB Plus levert Scythe een ARGB Controller mee. Beter bekend als de ACT-1000L. De controller is een mooie oplossing mits je geen 3-pin/ARGB connectoren op je moederbord hebt. De controller is voorzien van 14 verlichtingseffecten en 5 standen om de snelheid van de twee ventilatoren te bepalen. Besturing gaat middels een knopje op de controller. Voor voeding vraagt de controller één enkele SATA-aansluiting. Handig om te weten: de controller is magnetisch en daarmee eenvoudig op of in je behuizing te plaatsen.
Een overzicht van de Scythe Mugen 5 RGB Edition specificaties:Bij de Scythe Mugen 5 RGB Edition kies je voor één fan minder met standaard RGB-verlichting. Verlichting gaat hier niet middels een 3-pin connector (ARGB), maar met een 4-pin RGB connector. Net als de ARGB variant gaat de RGB Edition samen met RGB systemen zoals Asus Aura Sync, ASRock RGB LED, MSI Mystic Light Sync en Gigabyte RGB Fusion.
Wederom komen we een Kaze Flex 120 tegen, maar ditmaal de RGB-versie. Op zijn laagste draait deze op 300 RPM oplopend tot een maximale snelheid van 1200 RPM, wat een verschil is van 300 RPM minder op zijn hoogste stand dan de Scythe Mugen 5 ARGB Plus. De Scythe Mugen 5 RGB Edition staat ook wel bekend als de Mugen 5 Black RGB Edition. De CPU-koeler heeft zijn naam te danken aan een zwarte afwerking op de top-cover.
Het gewicht van de RGB editie is 890 gram en gaat net als de opvolgende CPU-koeler uit van een asymmetrisch ontwerp voor betere hardware ondersteuning. Hetzelfde geldt voor de ARGB Plus versie, deze CPU-koeler heeft ook een asymmetrisch ontwerp. De ARGB Plus is met 1060 gram wel wat zwaarder, wat voornamelijk komt door de tweede Kaze Flex 120 ventilator.
Een overzicht van de Scythe Big Shuriken 3 RGB specificaties:De Scythe Big Shuriken 3 RGB neem ik mee als ‘totaal Scythe RGB review’. Met een hoogte van maar 69 centimeter en een asymmetrisch ontwerp moet dit een vriend zijn voor je ITX of HTPC systeem. Waar Scythe-kennende de focus legt op koelprestaties.
De Big Shuriken 3 RGB heeft een Scythe Kaze Flex 120 Slim RGB PWM ventilator. De ventilator draait op zijn laagste stand 300 RPM oplopend tot maximaal 1800 RPM. RGB gaat middels een 4-pin connector. Het monteren van de Scythe Big Shuriken 3 RGB zou eenvoudiger moeten zijn. De ventilator kan op zijn plek blijven wanneer je het blok met een schroevendraaier vastdraait op de brackets. Uiteraard een puntje waar we naar kijken tijdens het monteren.
Met het uitpak avontuur van start maak je kennis met de drie CPU-koelers. We gaan van start met het uitpakken. Als het om verpakkingsformaat gaat is de Scythe Mugen 5 ARGB Plus het grootste. De extra ventilator en verhoogde top-cover zorgen hiervoor.
De verpakkingsinhoud van de Scythe Mugen 5 ARGB Plus bestaat uit een gebruikershandleiding, diverse bevestigingsaccessoires voor diverse Intel en AMD platformen, een tube koelpasta, een 4-pin y-splitter en een persoonlijke favoriet een magnetische schroevendraaier.
De meegeleverde ARGB controller (ACT-1000L) is voorzien van de benodigde bekabeling. Zo sluit je de controller aan op een SATA-aansluiting voor de voeding en n de CPU-koeler en twee ventilators middels de PWM en 4-pin ARGB connectoren. Besturing gaat middels een knopje, tevens brandt er een groenlampje ter indicatie van power on. De twee ventilators zitten los in de verpakking, deze bevestig je op de CPU-koeler met de meegeleverde ventilatorclips.
De CPU-koeler is een Scythe Mugen 5 Rev. B blok. Dit maken de Mugen 5 ARGB Plus en RGB Edition een Rev. B (technische gezien), maar dan met ARGB en RGB verlichting. De ARGB Plus doorstaat de meeste veranderingen met zijn top-cover, terwijl de RGB Edition een zwarte afwerking heeft en een RGB ventilator t.o.v. van de Mugen 5 Rev. B.
Dit maken de ARGB Plus en RGB Edition veel van hetzelfde. Wat ik ook in de inleiding van mijn review direct duidelijk wilde maken; Scythe heeft het RGB licht gezien. Overigens ben ik er niet op tegen, de Mugen series hebben namelijk een respectabele naam opgebouwd. Grootste verandering op de ARGB Plus? Een top-cover met 3-pin connector die opgloeit met ARGB wanneer aangesloten. Persoonlijk oogt de RGB Edition strakker.
Dit brengt mij al snel bij de Mugen 5 RGB Edition. De verpakkingsinhoud is vergelijkbaar aan dat van de Scythe Mugen 5 ARGB Plus. Enkel dat de controller ontbreekt en dat de RGB Edition geleverd wordt met één ventilator. Zoals ik al aangaf, de RGB Edition vind ik siervoller als het om de top-cover gaat. Bij de ARGB Plus is dit wat meer plastic fantastic, wat mij minder aanspreekt. Wederom het asymmetrische ontwerp met 6 heatpipes.
De Scythe Big Shuriken 3 RGB doet het net wat anders dan bovenstaande CPU-koelers, voornamelijk de low-profile toepasbaarheid speelt hier een grote rol. Verpakkingsinhoud bestaat uit een handleiding, diverse bevestigingsaccessoires en een tube koelpasta. De Mugen 5 ARGB Plus en RGB Edition worden standaard geleverd met magnetische schroevendraaier. Montage verlangt namelijk een langere schroevendraaier. De Big Shuriken 3 RGB kan met een normale schroevendraaier gemonteerd worden.
De Big Shuriken 3 RGB oogt deftig compact. De zwarte afwerking met het Scythe logo maakt het totaalplaatje wat eleganter. Het asymmetrische ontwerp waardeer ik bij deze CPU-koeler nog meer dan bij de Mugen’s. De totaliteit van het ontwerp zonder “fan clips", maar direct een ventilator bovenop de heatsink zelf en dan centraal op je socket/moederbord… Lekker! Het bedekt de heatsinks en voorziet de VRM’s van verse lucht.
Eerlijk is eerlijk: ik vind de onderkant nog mooier. Opgebouwd uit een totaal van 5 heatpipes, afwerking van de materialen is prima. De heatsink-vinnen zijn wel wat scherp.
Het hoofdstuk monteren is een vrij eenvoudig hoofdstuk. Laat ik het zo zeggen: in het geval van de besproken CPU-koelers gaat montage eenvoudig. Het H.P.M.S. III montage systeem van Scythe maakt monteren een fluitje van een cent. Ik monteer de CPU-koelers op het AM4 platform. Zowel de Scythe Mugen 5 ARGB Plus, RGB Edition en Big Shuriken 3 RGB maken gebruik van de standaard- meegeleverde backplate van je AM4 moederbord.
Het proces? De standaard AM4 brackets gedemonteerd met enkel de AM4 backplate op zijn plaats. Vervolgens maak je gebruik van de meegeleverde accessoires. Je plaatst de afstandbusjes, schroeven er doorheen, de metalen brackets/bevestiging clips op hun plaats en aanschroeven maar.
Ik begin met de Scythe Mugen 5 ARGB Plus. Op de onderstaande foto’s het montageproces. De standaard AM4 backplate op zijn plaats, afstandbusjes op de schroefuitsparingen, metalen brackets uitlijnen en aanschroeven. Dit is de basis voor je montage. Van links naar rechts het resultaat.
De CPU-koelers zijn alle drie voorzien van een bevestigingsklem met twee schroeven. Nu is het enkel een dot koelpasta en aandraaien. Bij de Mugen’s gaat dit door de twee uitsparingen bovenaan de top-cover. Je maakt voor montage gebruik van de meegeleverde schroevendraaier.
Hetzelfde geldt voor de Scythe Mugen 5 RGB Edition. Montage met H.P.M.S III is pure eenvoud.
Wederom krijgt de Big Shuriken 3 RGB een eigen deel. De afstandbusjes zijn net wat anders, maar het proces blijft exact hetzelfde als het om monteren gaat. Backplate, gevolgd door de afstandbusjes, metalen plaatjes erop en aanschroeven.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
De Mugen series hebben een goede reputatie als het koelprestaties gaat. Vooral het prijs-prestatieniveau bij deze fabrikant is vaak op orde, iets waar Scythe bij mij bekend om staat. Nu Scythe aan de haal gaat met RGB, maakt dit de CPU-koelers wat duurder. Zo is de Scythe Mugen 5 Rev. B voor circa 45 euro beschikbaar. De Scythe Mugen 5 RGB Edition is 58 euro, dit maakt de CPU-koeler 13 euro duurder dan de Rev. B. De ARGB Plus editie is circa 69 euro, dit maakt de CPU-koeler 24 euro dan de Rev. B. In theorie (de technische aspecten) hebben we het over dezelfde CPU-koeler. Hiermee bedoel ik fysiek het aluminium koelblok met zes heatpipes.
De toevoeging van RGB maakt de Mugen’s duurder wat in lijn ligt met het verwachtingspatroon. De Scythe Mugen Rev. B heb ik niet eerder getest en komt niet voor in de onderstaande tabellen. De Mugen 5 RGB Edition is een exacte kopie van de Rev. B, enkel dat de ventilator in RGB kleurt. De ventilator specificaties zijn exact hetzelfde, beide CPU-koelers moeten om die reden vergelijkbaar presteren. De ARGB Plus heeft een extra ventilator en presteert om die reden nét wat beter. Grote verschillen zijn het niet, het is dus vooral een esthetische keuze tussen de twee RGB varianten. Boeit RGB je totaal niet? Dan is de Rev. B altijd de betere keuze voor het geld.
Met de AMD Ryzen 7 1700X idle op stock en 4GHz zetten de Mugen’s vergelijkbare resultaten neer. Prestaties zijn voldoende, waar de Fuma 2 en Ninja 5 wat beter presteren. De Big Shuriken 3 RGB plaats zich in het veld van de Hyper 212 Black Edition en be quiet! Dark Rock Slim, wat voor een low-profile CPU-koeler niet verkeerd is.
De load resultaten zijn interessanter dan idle. De Mugen’s scoren hier wederom voldoende. Waar de CPU-koelers bij eerdere versies (Mugen 1) bijvoorbeeld een enorm groot verschil maakte, dan heb ik het over een flinke tijd geleden, is dit veld kleiner geworden. We hebben de afgelopen jaren diverse CPU-koelers voorbij zien komen, waarvan sommige oprecht goed presteren. De Scythe Mugen 5 RGB Edition presteert goed voor zijn prijs met de toevoeging van RGB. Wil je nog wat goedkoper, dan blijft de Rev. B het beste alternatief in de Mugen series. De Mugen ARGB Plus is te fors aan de prijs als we naar de prestaties kijken. Hier geldt ook: je koopt hem voor de ARGB toevoeging. Persoonlijk vind ik de ARGB Plus te duur voor wat het nu te bieden heeft.
De ARGB Plus versie presteert beter dankzij de extra ventilator. Het pakket met de controller en verlichte top-cover is degelijk voor zijn prijs. Echter in de volledige linie van prijs-prestatie doet deze CPU-koeler het nét even anders dan dat ik gewend ben van Scythe. De Mugen RGB Edition is daarom favoriet van de twee en kiest de middenweg: prestaties met RGB voor een zachtere meerprijs.
De Big Shuriken 3 RGB blijft met de AMD Ryzen 7 1700X op stock onder load in het vaarwater van de eerdere genoemde Hyper 212 Black Edition. Voor zijn prijs mag de CPU-koeler er zeker zijn. Low-profile, een eenvoudige installatie met een vleugje RGB. De beperkte hoogte maakt de CPU-koeler breed toepasbaar.
Met de maximale rotaties per minuut zien we wat kleine verschuivingen bij de load resultaten onder stock. Dit geeft weer wat er mogelijk is.
We zijn aangekomen bij de conclusie van deze driekoppige review met de Scythe Mugen 5 ARGB Plus, Scythe Mugen 5 RGB Edition en Scythe Big Shuriken 3 RGB in actie.
De Mugen 5 ARGB Plus en Mugen 5 RGB Edition zijn het RGB antwoord van Scythe. De Scythe Mugen 5 Rev. B is als fundament gekozen, waarop kleurrijke toevoegingen zijn toegepast. De ARGB Plus pakt het groots aan met ARGB, bestaande uit twee ARGB ventilatoren en een top-cover met ARGB. Hier komt overigens een flinke bak met licht uit. De RGB Edition is wat beschaafder met één RGB ventilator. De toevoeging van RGB brengt een meerprijs met zich mee ten opzichte van het basismodel de Mugen 5 Rev. B. Zo is de RGB Edition op het moment van schrijven 13 euro duurder en de ARGB Plus circa 24 euro duurder.
Wat valt er te zeggen over dit prijsverschil? De ARGB Plus pakt het serieus aan als het om ARGB gaat, wel vind ik het prijsverschil van 24 euro fors. Prestaties zullen 1 - 2 graden Celsius beter zijn dan de reguliere Mugen 5 Rev. B (en de RGB Edition), gebaseerd op mijn resultaten in het vorige hoofdstuk. Dit maakt de prijs-prestatieverhouding van de ARGB Plus versie wat wankel. De RGB Edition is minder uitbundig, maar blijft stabieler op de prijs-prestatiesverhouding. Dit maakt de Mugen 5 RGB Edition mij favoriet. Niet omdat Scythe zozeer bekend staat als prijs-prestatieverhouding koning, meer omdat het gewoon de beste middenweg is van de twee. Ik vind de RGB top-cover van de ARGB Plus wat te opzichtig.
Prestaties zijn prima evenals geluidsproductie. De Kaze Flex ventilatoren presteren stil en zijn voorzien van demping op de hoeken. De Mugen’s zijn verder netjes afgewerkt en de ARGB Plus editie heeft als toevoeging een controller voor de aansturing van verlichting en ventilatorsnelheid. Met zijn meerprijs is deze extra wel deftig.
De Scythe Big Shuriken 3 RGB doet het qua prijs-prestatie samen met RGB juist goed. Hier heb ik het niet over een bijna voldoende of nét voldoende, het mag gewoon als goed bestempeld worden. De CPU-koeler is breed toepasbaar dankzij het ontwerp. Je komt niet zo snel in problemen met werkgeheugen en plaatst deze in je midi-tower, maar ook gewoon weer vervolgens in een HTPC.
Het H.P.M.S. III montage systeem maakt montage van de CPU-koelers eenvoudig. De Mugen’s zijn voorzien van een magnetische schroevendraaier als accessoire. Je schroeft deze eenvoudig vast op de brackets van je moederbord. Idem dito voor de Big Shuriken 3 RGB. Met een standaard schroevendraaier draai je deze binnen 20 - 30 seconde vast.
De eindconclusie? De Scythe Mugen 5 ARGB Plus is een complete CPU-koeler voor de ARGB liefhebber. Mocht je geen ARGB aansluitingen hebben dan is de meegeleverde controller een prima oplossing. Wel is de ARGB Plus te hoog aan de prijs als je het mij vraagt. Prestaties zijn niet veel beter dan die van de Scythe Mugen 5 RGB Edition. De middenweg is dan ook de Mugen 5 RGB Edition. Nét wat duurder dan de Scythe Mugen 5 Rev. B, maar dan wel met wat extra kleur voor de liefhebber. De Scythe Big Shuriken 3 is een prima low-profile CPU-koeler die ik iedereen kan aanraden. Wel moet ik kritisch blijven: koop deze CPU-koeler voor een kleinere behuizing, hetzij een HTPC. De Big Shuriken 3 kan uiteindelijk niet opboksen tegen grotere CPU-koelers als het om een 24/7 overklok gaat, houd hier rekening mee.