Sponsor

ROG Media Day – COMPUTEX 2025

Onze nieuwsberichten zijn gebaseerd op de laatste actualiteiten en persberichten.
Pim
Door Pim
ROG Media Day 2025

Op 19 mei 2025 was TechGaming uitgenodigd bij ASUS HQ in Taipei gedurende de ROG Media Day. Deze speciale dag geeft voorafgaand aan de grote lanceringen tijdens Computex 2025 al een sneak peek van wat er komen gaat. We delen wat highlights, aangezien er veel te doen is tijdens Computex 2025 met beperkte tijd.

Highlights

Gedurende de ROG Media Day 2025 maakten we kennis met nieuwe producten, waaronder de ROG Falcata, iets waar ik persoonlijk (redacteur Pim) erg enthousiast over ben. Dit betreft een 75%-toetsenbord met een splitdesign-ontwerp. In de onderstaande galerij een overzicht van de ROG Media Day 2025 presentatie.

ROG Harpe II Ace

De ROG Harpe II Ace volgt de originele Harpe Ace op, ook wel bekend als de ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition (TG-review). Later kwam ASUS nog met de ROG Harpe Ace Mini (TG-review) en de ROG Harpe Ace Extreme (TG-review).

De nieuwe ROG Harpe II Ace blijft trouw aan zijn ontwerp, maar is 6 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger met 54 gram. De biobased nylon-behuizing maakt dat de ROG Harpe II Ace sterker en lichter is met 48 gram. ASUS introduceert een nieuwe modus genaamd ‘Zone Mode’, waarmee de responsiviteit van de sensor en de pollingsnelheid zonder adapter naar 4/8K getild kan worden.

ROG Falcata

De ROG Falcata kwam uit een redelijk onverwachte hoek, aangezien het toetsenbordportfolio van ASUS inmiddels redelijk uitgebreid is. Toch was er nog ruimte voor extra uitbreiding. De ROG Falcata is redelijk uniek, wellicht wel niche te noemen, maar trok zeker aantrekkingskracht op de vloer.

Het betreft een 75%-toetsenbord dat gesplitst kan worden in twee delen. Hiermee heb je een linker- en rechterzijde, waarmee je dynamisch kan bepalen hoe jij de oriëntatie wil hebben. Daarmee lanceert ASUS ook zijn nieuwe ROG HFX V2 magnetische switches. Deze bieden verhoogde compatibiliteit met diverse keycaps. Ook is de switch accuraat tot op 0,01 mm.

De ROG Falcata is opgebouwd uit een vierlaags systeem, bestaande uit siliconeschuim, een PORON-switchpadlaag voor minder impact op de PCB, een PORON-plaatschuimlaag en een siliconenlaag om akoestiek te bevorderen.

Daarnaast lanceerde ASUS ook nog zijn ROG Sheath II XXL muismat. De ROG Sheath II XXL muismat is beschikbaar per juni 2025. De ROG Harpe II Ace en ROG Falcata zijn per juli 2025 beschikbaar.

ROG XG Station 3

De ROG XG Station 3 is een GPU-dock die gebruikmaakt van een Thunderbolt 5 verbinding. Thunderbolt 5 heeft een maximale overdrachtssnelheid van 80 Gbps, wat het dubbele is ten opzichte van Thunderbolt 4 met 40 Gbps.

Dit maakt de ROG XG Station 3 interessant voor de GeForce RTX 50-series en de Radeon RX 9000-series. Ook biedt de ROG XG Station 3 compatibiliteit voor BTF-videokaarten, iets waar we hieronder meer over delen.

ROG BTF 2.5

Eerder gingen we in op ASUS BTF - ‘Back to the future’ in een geschreven en videoartikel.

BTF wil zeggen dat de kabels naar de achterzijde van het moederbord verplaatsen. Normaliter vindt connectiviteit middels bekabeling zijn weg aan de voorzijde van het moederbord; in het geval van BTF is dit aan de achterzijde. Daarmee creëer je optisch een build zonder kabels, waar alle kabels zijn aangesloten in het kabelcompartiment van de behuizing, of anders gezegd: aan de achterzijde van het moederbord.

Wat ons betreft was een van de valkuilen dat je een BTF-videokaart niet eenvoudig kon uitwisselen tussen builds, aangezien de zogenoemde goldfinger (GC-HPWR) connector de enige manier was van aansluiten. Daar heeft ASUS nu een oplossing voor in de vorm van de BTF 2.5 (GC-HPWR) adapter. Deze is modulair te monteren en demonteren, waarmee je de vrijheid krijgt tussen een goldfinger-aansluiting en standaardaansluiting op het moederbord middels de aanwezige 12VHPWR-connector. Daarmee zijn de nieuwe BTF-videokaarten nu uitwisselbaar tussen een BTF- en standaard moederbord. Chapeau ASUS!

Mocht je jezelf afvragen wat er gebeurt als je zowel de BTF 2.5 (GCHPWR) als 12VHPWR-connector simultaan aansluit; dan heb je bij een Nvidia GeForce RTX 5090 dubbele prestaties. Nee, met de gekkigheid opzij: een van de twee schakelt op dat moment uit, zodat de videokaart en het systeem beschermd zijn.

Overige

Verder toonde ASUS nog meer nieuwe producten, waaronder nieuwe WiFi 7-routers, een ASUS x Noctua-videokaart en nieuwe gaminglaptops. De aankomende dagen komen er nog voldoende nieuwsberichten voorbij om je hierover goed te informeren.

Delen op
Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *