Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: Elgato Stream Deck XL
Links; Navigatie;De wereld van streaming heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, en Elgato is daarin een naam die je niet kunt negeren. Het merk biedt een indrukwekkend assortiment producten die de streamervaring naar een hoger niveau tillen, zoals capture cards, hoogwaardige webcams en natuurlijk de populaire Stream Decks. In deze review gaan we dieper in op het vlaggenschip: de Elgato Stream Deck XL.
Terwijl andere modellen zoals de Stream Deck Neo vooral gericht zijn op beginners, is de Stream Deck XL ontworpen voor de serieuze content creator of de echte power user. Dit model biedt niet alleen geavanceerde hardware, maar ook een software-ervaring die net dat beetje extra biedt.
De Elgato Stream Deck XL is verkrijgbaar bij onze webshoppartner Megekko. Bovenaan de review vind je de actuele Megekko webshopprijs.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Elgato | Stream Deck XL |
---|---|
Buttons | 32 x customizable LCD keys |
Base | Magnetic attachment |
Interface | USB 3.0 |
Material | Plastic |
Dimensions | 182 x 112 x 34 mm without the magnetic base |
Weight | 410 g without the magnetic base |
Connection | 90cm USB-C |
Als we de doos van de Stream Deck XL erbij pakken, dan zien we net zoals bij de Facecam MK.2 een strakke blauwe verpakking met voorop het product afgebeeld. Op de achterkant Krijg je een snelle blik op de belangrijkste eigenschappen van de Stream Deck XL en waar je het product allemaal voor kunt gebruiken.
Wanneer we de doos openmaken, zien we dat alles netjes is ingepakt en de Stream Deck XL zelf ook een klein beschermzakje heeft dat ook beschermt tegen stof en vuil. We vinden naast de Stream Deck XL zelf ook de handleiding en een losse USB-C-naar-USB-A-kabel van mooie kwaliteit. Elgato heeft nergens op bezuinigd en je krijgt echt het idee dat er een premium product voor jou op tafel ligt.
Als we de Stream Deck XL uit het doosje hebben bevrijd, zien we een zeer strakke verschijning. De volledig zwarte afwerking geeft een strakke, minimalistische look die past in vrijwel elke setup. In vergelijking met de Stream Deck Neo valt natuurlijk direct op dat je hier niet met acht knoppen te maken hebt, maar met 32, waardoor je veel meer mogelijkheden zou moeten krijgen.
De meegeleverde magnetische standaard biedt stabiliteit en ergonomie, terwijl de rubberen antisliplaag aan de onderzijde ervoor zorgt dat het apparaat stevig blijft staan. Je kan de Stream Deck XL ook zonder de magnetische standaard gebruiken, waardoor hij zo goed als horizontaal komt te liggen voor als je hem bijvoorbeeld naast jouw toetsenbord wil gebruiken. De aansluiting verloopt via USB-C, iets om even rekening mee te houden als jouw setup nog voornamelijk op USB-A draait.
Om de Stream Deck XL te gebruiken, dien je bij Elgato de Stream Deck-software te downloaden. De software werkt op zowel Windows als Mac OS, zodat ook Apple-gebruikers zich niet buitengesloten hoeven te voelen.
De software zelf zit goed in elkaar en biedt behoorlijk wat mogelijkheden om verschillende profielen te maken of om verschillende plugins, iconen, geluiden en nog veel meer te downloaden. Hierdoor kan je de Stream Deck XL volledig aanpassen naar jouw eigen smaak.
We staan bij de plugins even stil, want daar zitten de leukste opties tussen. Veel bekende softwarepakketten of websites hebben een plug-in uitgebracht voor de Stream Deck, waardoor je direct gebruik kan maken van de belangrijkste features en commando’s binnen deze programma’s of websites. Ook leuk om te weten is dat zelfs Microsoft voor verschillende Officeprogramma’s plugins heeft uitgebracht, waaronder zelfs een uitgebreid profielplugin voor Excel waardoor je snel door geavanceerde functies kunt bladeren zonder deze met de muis op te hoeven zoeken.
Elke dag komen er weer nieuwe plug-ins bij, zoals eentje die onze reviewer zelf ook erg interessant vond, namelijk de “Systems Vitals", waardoor je op de knoppen realtime de waardes van jouw processor, videokaart (mits Nvidia), werkgeheugen en nog meer kan laten zien.
Zodra je een aantal plugins hebt geïnstalleerd, kan je heel simpel de gewenste activiteiten, commando’s of programmaprofielen naar de 32 programmeerbare knoppen slepen op het scherm.
Een groot pluspunt ten opzichte van kleinere modellen is de ondersteuning voor folders. Hiermee bundel je acties of commando’s in een enkele knop, zodat je niet hoeft te scrollen door pagina’s. Denk aan een folder met al je video-editingcommando’s, of een map met specifieke shortcuts voor bijvoorbeeld Photoshop, Excel of OBS. Hierdoor blijft je interface overzichtelijk en snel toegankelijk, zelfs met tientallen functies. Dit kan ook op de Stream Deck Neo, maar met acht knoppen werkt dit toch iets minder fijn dan als je 32 knoppen tot je beschikking hebt.
In de foto’s hieronder zie je dat we een folder hebben aangemaakt van bijvoorbeeld Duke Nukem en zodra we daarop klikken, krijgen we een apart scherm met alle audiofragmenten.
Eerste indruk
In de praktijk laat de Stream Deck XL echt zien waar hij voor staat: snelheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. De knoppen reageren snel, het display is helder en helemaal aanpasbaar, en je kunt zonder moeite wisselen tussen verschillende profielen en mappen. De bouwkwaliteit is daarbij van een hoog niveau en hij zal minder snel verschuiven dan de Stream Deck Neo.
Software en knoppen in de praktijk
Tijdens het testen op zowel Windows als macOS viel het me op hoe gemakkelijk het is om functies toe te wijzen met drag & drop. In een mum van tijd heb je een complete workflow opgezet. Of je nu vaak streamt, videobewerking doet, muziek produceert of gewoon je productiviteit wilt verhogen — de Stream Deck XL past zich moeiteloos aan jouw workflow aan.
Enkele voorbeelden van onze eigen folders:
De Elgato Stream Deck XL is zonder twijfel de meest complete en krachtige Stream Deck die je kunt krijgen. Met maar liefst 32 knoppen, een slimme folderstructuur en uitgebreide software-integratie is dit een professioneel hulpmiddel voor iedereen die efficiënter wil werken — of je nu aan het streamen, editen of multitasken bent.
Als je het vergelijkt met de Stream Deck Neo, dan is dit model op elk vlak een upgrade: meer knoppen, meer functionaliteit, een stevigere bouw en een duidelijk professionelere uitstraling. De mogelijkheid om functies in folders te groeperen, tilt de gebruikservaring met meer knoppen echt naar een hoger niveau.
Voor serieuze gebruikers is de hogere prijs van ruim € 200,- absoluut gerechtvaardigd. Dit is niet zomaar een gadget — het is een productiviteitsmachine. Daarom geven we de Elgato Stream Deck XL onze “Editor’s Choice" award.