Review: ASUS ROG Strix Go 2.4
Links;ASUS lanceerde vrij recent de ASUS ROG Strix Go 2.4. De naam “Go" doet misschien al wat vermoeden: een headset voor on-the-go. Wat klinkt dat lekker cliché! Voornaamste doel is middels de 2.4 GHz verbinding je deze bewegingsvrijheid te bieden, niet enkel voor achter je PC, maar ook voor een ruime diversiteit aan consoles en mobiele apparaten.
Verder zet de Go in op opname- en geluidskwaliteit. Belangrijk is om te vermelden dat de Go een ingebouwde microfoon heeft voor communicatie onderweg, en nog een secundaire microfoon die middels een 3.5 mm Jack verbinding te koppelen is voor je zoetsappige Discord gesprekken. Accuduur, een lichtgewicht, USB Type-C en softwareondersteuning zijn sleutelwoorden die niet mogen ontbreken. Wat dat allemaal brengt lees je in deze review. Op het moment van schrijven kost de ASUS ROG Strix Go 2.4 circa 179 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Ik heb de beknopte specificaties erbij gepakt. Graag licht ik de belangrijkste features schriftelijk verder aan je toe. Iets wat voor mij een pluspunt is, vooral in de tijden van corona is ondersteuning voor de Nintendo Switch in handheldmodus. ASUS levert een USB Type-C dongle voor de 2.4 GHz verbinding- communicatie. Deze sluit je aan op de onderzijde van de Nintendo Switch, waarna de draadloze verbinding bij inschakelen automatisch tot stand komt. Animal Crossing all the way!
Ik ben blij dat dat fabrikanten vaker gebruik maken van USB Type-C op randapparatuur. Mocht je nog geen USB Type-C aansluiting hebben op je computer: no worries! ASUS levert een USB Type-C naar USB Type-A (standaard USB) mee. Verder is het mogelijk om verbinding te maken middels 3.5 mm Jack. Je kunt de Go ook gebruiken in combinatie met je PlayStation 4 en Xbox One. Vermoedelijk zullen de nieuwe consoles (PlayStation 5 en Xbox Series X) ook gebruik maken van USB Type-C. Dit maakt de inzetbaarheid van de Go nog flexibeler.
De headset heeft op ieder oor een ingebouwde 40 mm driver. Met de meegeleverde software: Armoury Crate kun je de headset verder finetunen, dit is enkel als je verbonden bent met een willekeurige PC/laptop met de software geïnstalleerd. Gebruik je de Nintendo Switch in combinatie met de Go, dan zullen de preset instellingen van ASUS van kracht zijn. Volgens ASUS heeft de Go een batterijduur van 25 uur op één enkele lading.
De ingebouwde microfoon heeft een omni-directionele microfoon. Dit kenmerkt zich als een rondom richtingskarakteristiek. De aansluitbare microfoon middels een 3.5 mm Jack heeft een bi-directionele microfoon wat zicht kenmerkt dat deze voor- en achter geluid oppikt.
De verpakking heeft diverse titels op de voorzijde staan: Hi-Res audio, TeamSpeak Certified, Discord Certified en een duidelijke verwijzing dat de headset compatibel is met de Nintendo Switch. De verpakking laat direct zijn ROGiaanse komaf zien. Met de Go afgebeeld op de voorzijde en roodtinten van het ROG merk.
In de verpakking komen we diverse accessoires tegen. Waaronder een handleiding en een deftige draagtas. Binnenin de draagtas zit de Go netjes opgeborgen met diverse accessoires, bestaande uit: de USB Type-C 2.4 GHz draadloze dongle, een USB Type-C naar USB Type-A adapter, een USB Type-C naar USB Type-A kabel voor het opladen, een 3.5 mm Jack male naar Jack male kabel en de externe microfoon.
De Go heeft een compact ontwerp met een zachte coating op de buitenzijde van de oorschelpen. Deze voelt zacht aan, maar draagt niet extra bij als het om grip gaat. Het gevoel van luxe is er wel, wat fijn is voor iets wat veelal het meeste wordt aangeraakt bij een headset. We vinden het ROG woord- en beeldmerk terug op het linker- en rechteroor.
Het frame bestaat uit een verstelbare aluminium basis met daaromheen kunststof. Deze is verstelbaar met zes stappen van klein naar groot. Op de ronding aan de bovenzijde vinden we zachte padding van kunstleer. Net gesproken over zacht: de hoofdband is past écht zacht. We vinden rondom de hoofdband nog wat chrome accenten.
De Go is lekker flexibel zoals je al eerder kon zien in de opbergtas. De oorschelpen zijn te roteren zodat je de headset vlak op tafel kunt neerleggen. Net als de hoofdband zijn de oorschelpen aan de binnenzijde zacht. Het kunstleer valt zachtjes rondom de oren en zit naar mijn ervaring comfortabel. De oren- oorschelpen zijn redelijk slank wat de Go compact behoudt als het om ontwerp gaat. Vanaf de hoofband/het frame klemt de Go een klein beetje om zich netjes over de oren te laten vallen. Dit is dankzij de kunstleren afwerking totaal niet storend. Hiermee behoud de headset zijn comfort.
Op het linkeroor vinden we de knoppen en ingangen, bestaande uit een 3.5 mm Jack ingang, de power- on en off knop (keuze bekabeld en draadloos), een mediaknop voor afspelen/pauzeren en volgende/vorige nummer en een volumeregelaar met drukfunctie om de microfoon te dempen. Op het rechteroor zit de USB Type-C oplaadpoort.
De externe- aansluitbare microfoon neemt automatisch de ingebouwde microfoon over wanneer aangesloten. Je hoeft dus niet zelf te achterhalen welke microfoon nu precies actief is. Tot zover het uitpak avontuur.
Geluidskwaliteit
De Go ontkomt er niet aan om samen met Pim Animal Crossing te spelen op de Nintendo Switch. Mocht je interesse hebben in een bezoekje: DM voor DoDo code. Nu is Animal Crossing alles behalve actie zoals schieten en ontploffingen. Wel is K.K. er met zijn wekelijkse bezoek op zaterdag en voorziet hij je van deuntjes uit zijn akoestische gitaar samen met zijn mellow voice. Als draadloze headset samen met een console in handheld modus is dit een epische draadloze combinatie. Geluid is helder en voldoende. De bass overheerst (niet), ook niet in andere genres zoals Rust op de PC. Een C4 en Rocket raid gaan in-game subtiel.
In de Spotify lijst mocht de glorieuze soundtrack van Easy Rider zijn gang gaan. Het nummer Born To Be Wild blijft lekker in balans. Het is niet voor de doorgewinterde audiofiel, maar de Go weet vooral balans erin te houden in zijn productpositionering. De lage tonen worden niet opgejaagd met zware dreunen en bass. In het midden spectrum krijg je fijn je gitaar en zang door, vervorming is geen sprake van. Ook op langere afstanden 10 tot 15 meter staat de Go prima zijn mannetje.
De Go bewijst zicht als nette headset dit niet het uiterste opzoekt als het om lage tonen gaat (bass power). De headset blijft in het midden en is daarom goed geschikt voor gaming, muziek luisteren en je filmbibliotheek. Ik vermoed dat dit de bedoeling is geweest van ASUS. Als de Go en “bass klapper" had geweest had de headset voor mij persoonlijk afgevallen.
OpnamekwaliteitDe Go heeft twee microfoons: een ingebouwde omni-directionele microfoon en een bi-directionele externe microfoon. De externe microfoon sluit je middels een 3.5 mm Jack aansluiting aan op de headset. Deze levert ASUS standaard mee in de draagtas. De ingebouwde microfoon is bedoeld voor gesprekken on-the-go. Daarmee is de ingebouwde microfoon prima voor een snel gesprek. Deze microfoon is niet bedoeld voor je diehard gaming avonturen, hier verleent de externe microfoon zich beter voor.
ASUS maakt gebruikt van ‘AI Noise Cancelling’ wat achtergrondgeluiden moet onderdrukken, deze techniek staat beter bekend als AiMic. In eerdere reviews heb ik het over termen gehad zoals ENC en ANC, beter bekend als Active Noise Cancellation. ASUS maakt op nieuwere headsets zoals de Go gebruik van een specifieke processor om achtergrondgeluid te elimineren. De processor is geprogrammeerd met een eigen databank aan achtergrondgeluiden. Geluiden worden geanalyseerd en gekenmerkt of deze relevant zijn om te versturen. Indien de analyse er op wijst dat het ruis is (een achtergrondgeluid), elimineert/onderdrukt AiMic het geluid.
Daarmee is AiMic voortdurend bezig met het analyseren en elimineren van achtergrondgeluiden. Met als doel: een helder stemgeluid met een rustige achtergrond, dit doet de headset erg goed. Achtergrondgeluiden worden onderdrukt en maken plaats voor stemgeluid. Met een stemrecorder hoor je goed wat wenselijk is voor de ander om te horen. Tevens brengt het voor de gamers onder ons Cherry MX toetsaanslagen redelijk naar de achtergrond. Opnamekwaliteit is verder gewoon voldoende. Dit geldt zowel voor de interne microfoon voor een telefoongesprek als de externe microfoon voor je gaming avonturen.
Comfort
De ROG GO 2.4 is redelijk flexibel met zijn ontwerp. De oorschelpen zijn tot 180 graden te roteren. Je kunt de headset moeiteloos vlak op de tafel leggen. Dit gaat niet zozeer over de comfort op je hoofd, maar meer over algemeen gebruik. Het is gewoon fijn dat je de headset vlak kunt neerleggen. De meegeleverde draagtas is voor een headset die toepasselijk de naam “Go" heeft een waardevolle toevoeging. Je neemt de headset eenvoudig mee in je rugzak terwijl deze beschermd is in de draagtas. Meer producten van ASUS die zich richten op mobiliteit worden veelal geleverd mee opbergtas, wat mij betreft een blijvertje voor mobiele producten uit het ASUS/ROG kamp.
Het kunstleer voelt zacht en subtiel aan. De oorschelpen knellen na een langere sessie van circa 2 - 3 uur wat meer, dit is niet tot vervelends toe, maar in mij geval wil ik dan meestal mijn oren wat vrijheid geven. De Go is een over-ear headset waardoor je oren opgesloten zitten, hierdoor warmen de oren wat sneller op. Toch maakt dit de headset niet oncomfortabel. Ik ben vooral te spreken over de zachte hoofdband. Je voelt de headset niet op je hoofd liggen.
Armoury CrateDe Go maakt gebruikt van de Armoury Crate software van ASUS. Hier komt ASUS/ROG hardware in samen voor o.a. AURA/RGB ondersteuning. Binnen Armoury Crate is het mogelijk om je apparaten te beheren zoals we eerder zagen in ROG Armoury II. Er zijn redelijk wat softwarematige opties beschikbaar voor de Go. Je kunt spelen met een equalizer, het geluid optimaliseren naar gebruiken (communicatie, gaming, film, muziek etc.), echoreductie en wat algemene audio- en microfooninstellingen.
Firmware updates gaat middels de software en ook heb je inzage op het batterijniveau. Gemiddeld gaat de Go hier 20 tot 22 uur mee. Mocht je willen opladen en gamen tegelijkertijd: de headset werkt ook bedraad.
Dit brengt ons bij de eindconclusie van de ASUS ROG Strix Go 2.4. Is de Go een Go of een No-Go? Ik kon het niet laten! Je leest het hieronder.
De Go heeft mij verrast met totaalbalans. De headset grijpt lekker vast, voelt comfortabel aan en is flexibel in bouw en mogelijkheden. Het feit dat de headset te combineren is met een Nintendo Switch maakt mij blij. Balans is er ook als het om geluidskwaliteit gaat. De Go is geen bass monster, integendeel. De balans tussen midden en lage tonen is vooral datgeen wat deze headset zo gebalanceerd maakt. Je krijgt de ruimte om rustig een deuntje te luisteren. Waar muziekinstrumenten ruimte krijgen om gehoord te worden. Nee, het zoekt niet iedere klank op van Vivaldi Four Seasons met emotionele bagage. Maar wel blijft het in balans dat iets fijn en goed hoorbaar is. Geen vervorming en andere ellende.
De multifunctionele inzetbaarheid maakt de Go net wat meer Go. Samen met het ontwerp en bovengenoemde punten laat de headset veel sterke punten zien. Je neemt de headset eenvoudig mee in de meegeleverd opbergtas en het vlak kunnen neerleggen op tafel is in mijn belevingswereld gewoon fijn. Qua comfort voel ik de headset een klein beetje meer druk geven op de oren na een sessie van circa 2 tot 3 uur. De hoofdband verricht een wonder, deze voelt zo gewichtloos aan dat je de headset los van je oren bijna zou vergeten. Ik denk dat er bijna geen beter compliment is als het om comfort gaat voor een hoofdband.
De AiMic techniek (AI Noise Cancelling) doet zijn werk goed. De Go weet achtergrondgeluiden goed te onderdrukken. Cherry MX toetsen komen soms nog wel eens door (nu heb ik een zeer harde toetsaanslag). Het reduceert zeker 80 tot 90 procent van de toetsaanslagen en als het doorkomt is de impact van het geluid minder sterk. Dit creëert rust als met de ingebouwde microfoon in het openbaar, maar ook met de externe microfoon tijdens een heftige game sessie.
Op het moment van schrijven kost de Go circa 179 euro. Dit is een vrij fors prijskaartje. Wel is de headset in zijn spectrum met alle mogelijkheden en gemakken van dien hoogwaardig te noemen. Je kunt er veel kanten mee op. De ingebouwde en externe microfoon bieden extra gemak en maken duidelijk onderscheid tussen snel een gesprek kunnen aannemen en meer kwaliteit s ’avonds tijdens het gamen op Discord. Voeg dit samen met een batterijduur van 20 tot 22 uur en voor mij persoonlijk een pluspunt: draadloze ondersteuning samen met de Nintendo Switch. De Go heeft veel features te bieden voor zijn prijs en blijft goed in balans als het om geluid- en opnamekwaliteit gaat. Ik kan de ASUS ROG Strix Go 2.4 vooral aanraden als je multifunctionele headset zoekt.
De ASUS ROG Strix Go 2.4 verdient de “Tech-innovatie van hoogste niveau" dankzij zijn multifunctionele inzetbaarheid en AiMic techniek.