Sponsor

Adobe Flash Player verdwijnt eind dit jaar

Software nieuws, pc

Adobe heeft 3 jaar geleden aangekondigd om 21 december 2020 te willen stoppen met de Adobe Flash Player; dat moment komt nu steeds dichter bij. Adobe wil de stopzetting aan het einde van dit jaar nog steeds voortzetten. Zodoende is Adobe bezig met alle benodigde voorbereidingen voor het einde van de Flash Player.

De geschiedenis van de Flash Player

Flash is een opvolging van het in 1993 gelanceerde SmartSketch. Een programma gemaakt door FutureWave Software en bestemd voor vectortekeningen. In 1995 werd SmartSketch uitgebreid met frame-by-frame animaties; waarna het gelanceerd werd als FutureSplash Animator. In datzelfde jaar wilde het bedrijf het programma verkopen aan Adobe. Daaropvolgend kwam Fox Broadcasting Company met niets minder dan The Simpsons, gebruikmakend van FutureSplash.

In 1996 werd FutureSplash gekocht door Macromedia, die het programma omdoopte tot Macromedia Flash 1.0. Flash bestond toen als een tweedelig systeem: een grafische en animatie-editor bekend als Macromedia Flash en een player bekend als Macromedia Flash Player. In 2000 werd de 1e versie van ActionScript toegevoegd aan Flash 5, met in 2004 Actionscript 2.0 in Flash MX 2004.

Populariteit van Flash

Het gebruik van Flash in websites en games werd echt populair in 2000; Flash stond toen op bijna alle desktop pc’s. In 2005 besloot YouTube Flash te gebruiken als haar video player. Twee jaar later introduceerde YouTube het HTML5-format voor video’s, waarna de populariteit van Flash verminderde. In 2020 werd duidelijk dat Flash niet op de Apple iPhone zou komen; voornamelijk omdat er beveiligingsproblemen waren en daarmee was het lot van Flash eigenlijk bepaald.

Het einde van Flash

Flash is tegenwoordig als standaard uitgeschakeld in Google Chrome (vanaf versie 76) en Firefox (vanaf versie 69). Google Chrome zal Flash vanaf 1 januari 2021 blokkeren als “out of date”, en zal Flash uiteindelijk verwijderen uit hun browser. In December 2020 zal Flash volledig verwijderd worden uit Firefox.

Adobe wil Flash zo aanpassen dat na de End-of-life datum er geen installaties meer gedaan kunnen worden. Gebruikers worden dan zelfs gevraagd om Flash te verwijderen. Ook zullen alle downloadlinks van de Flash-installers verwijderd worden.

Adobe raadt aan geen downloadlinks van andere partijen te gebruiken.

Bron: Wikipedia

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid