Nvidia’s RTX 3000-reeks is officieel onthuld, met daarbij de releasedata en prijzen van de RTX 3070, RTX 3080 en RTX 3090. Van die kaarten gaan we uiteraard ook versies zien vanuit diverse fabrikanten, met aftermarket koelers en eventueel nog een overklok vanuit de fabriek. Beschikbaarheid vanuit de partners dient vanaf dezelfde datum te zijn als de Founders Editions van Nvidia, ofwel vanaf 17 september voor de RTX 3080, 24 september voor de RTX 3090 en oktober voor de RTX 3070.
Hieronder is in ieder geval het volledige overzicht te vinden, van alle fabrikanten én alle varianten die naar verwachting zullen verschijnen in Europa.
Asus - ROG Strix, TUF en Dual
RTX 3090RTX 3080RTX 3070
EVGA - FTW3 Ultra en XC3 Ultra
RTX 3090RTX 3080RTX 3070
EVGA - Kingpin, Hydro Copper en Hybrid
RTX 3090RTX 3080
Gainward - Phoenix en Phoenix “GS"
RTX 3090RTX 3080
Gigabyte - AORUS XTREME, AORUS MASTER, GAMING OC en EAGLE OC
RTX 3090RTX 3080
Inno3D - iCHILL X4, iCHILL X3, GAMING X3 en TWIN X2
RTX 3090RTX 3080RTX 3070
MSI - GAMING X TRIO, GAMING TRIO, VENTUS 3X (OC) en VENTUS 2X (OC)
RTX 3090RTX 3080RTX 3070
PNY - XLR8 Gaming EPIC X Triple Fan (M en P)
RTX 3090RTX 3080RTX 3070
Zotac - Trinity (Holo), Twin Edge (Holo) en toekomstig AMP Extreme
RTX 3090RTX 3080RTX 3070
Fijn dat hier alle aftermarket kaarten op een rij staan, maar wat is nou het daadwerkelijke verchil?
Als iemand daar een lijst van kan maken zou dat heel fijn zijn want ik kan dat nergens vinden.
Goedemiddag Joris,
Dat is een hele goede vraag. Allicht ga ik daar in de toekomst dieper op in middels een guide. Voor nu kan ik je vraag alvast in grote lijnen beantwoorden.
1. Koeling
Het eerste punt dat je overweegt bij een aftermarket videokaart is de koeler die je daarop vindt.
Vaak zijn de koelers van Nvidia of AMD onvoldoende voor een stille werking en/of een goede overklok. De fabrikanten bieden “reference editions” (lees: standaardversies) die voldaan aan een minimale eis voor koeling en geluidsproductie.
Bij aftermarket kaarten tref je koelers aan die veel stiller kunnen zijn of dusdanig goed koelen dat je jouw kaart hoger kan klokken. Kortom, met een goede koeler kan je meer prestaties uit je kaart persen. Echter moet je dan wel letten op geluidsproductie.
Persoonlijk heb ik de meeste ervaring met MSI en ASUS-kaarten. MSI is vaak iets stiller, maar klokt dan iets minder hoog, omdat de temperaturen wat hoger kunnen uitvallen. ASUS heeft vaker een sterkere koeler op de kaart, maar die produceert iets meer geluid. Afhankelijk van je wensen/eisen moet je dus een keuze maken.
2. Custom PCB
Nvidia en AMD kunnen aan fabrikanten de “reference” (lees: standaard) kaart en chipset leveren, waarop fabrikanten dan hun eigen koeler plaatsen.
Echter kunnen fabrikanten ook zelf een kaart, ofwel plank ontwikkelen, waarop ze de chipset van Nvidia plaatsen. Met die zelfgemaakte plank kunnen ze nóg betere componenten bieden. Dat kan resulteren in een stabielere stroomlevering, efficiëntere werking en/of hogere kloksnelheden.
Uiteraard betaal je in dat geval niet alleen voor een custom koeler, maar ook voor die hoogwaardige componenten. Dat zie je al gauw in de prijs terug, maar als je een fervente overklokker bent, kan dit de prijs/moeite waard zijn.
Al met al komt het neer op persoonlijke voorkeur. Er zijn tientallen versies van allerlei fabrikanten en het eerste uitgangspunt is een goede prijs/prestatie-verhouding. Als overklokken geen belangrijk punt is, ga dan voor een stille kaart.
Hoe weet je of een aftermarket kaart stil is? Dat zal je moet onderzoeken aan de hand van reviews die beschikbaar komen. Die komen de komende weken ongetwijfeld online, dus houd YouTube en websites goed in de gaten.
Als je nog meer vragen hebt, hoor ik het graag. Ik hoop je in ieder geval al een beetje op weg geholpen te hebben hiermee. 🙂