Sponsor

AMD AM5 betreft socket LGA1718; 600-serie met PCIe 4.0 en DDR5

Hardware nieuws, pc

We krijgen vandaag een pittig gerucht voorgeschoteld van bekende lekker ExecuFix. De twitteraar duidt namelijk aan wat we kunnen verwachten van AMD’s volgende socket, AM5. Het mag bijzonder zijn, want het zou socket LGA1718 betreffen. Kortom, AMD zou overgaan op Land Grid Array voor AM5. Dusver hebben we dat alleen (en voor het eerst) gezien bij Threadripper met socket TR4. Allicht hint dat naar wat we van AM5 en, vermoedelijk, Zen 4 kunnen verwachten.

De komst van socket LGA1718 zou dan overigens zijn met de 600-serie aan chipsets. Verder geeft ExecuFix aan dat AMD daarmee geen PCI Express 5.0 zal bieden. Daarmee zal Intel de eerste partij worden, vermoedelijk eind dit jaar, met ondersteuning voor DDR5 én PCIe 5.0. Laatstgenoemde zou volgens ExecuFix enkel weggelegd zijn voor Genoa, ofwel AMD’s toekomstige EPYC-processoren. Het is waarschijnlijk pas met Zen 5 dat PCIe 5.0 voor consumenten beschikbaar komt.

https://twitter.com/ExecuFix/status/1396185408904564738

Tenslotte kaart de twitteraar aan dat de processoren voor LGA1718 van hetzelfde 40x40mm-formaat blijven. Dat is ongetwijfeld een bewuste keuze, zodat compatibiliteit met bestaande processorkoelers (grotendeels) bewaard blijft. Nou hangt dat mede af van de dikte van de processor, maar dat aspect noemt Execufix niet. Op basis van deze informatie lijkt Zen 4 in ieder geval een spannende release te worden.

Bron: Twitter

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid