AMD lanceert A520-moederborden; geen PCIe 4.0 aanwezig

Hardware nieuws, pc

Vandaag mag het eindelijk zover zijn, want AMD lanceert nu officieel haar A520-platform. Dat brengt een aardige reeks aan A520-moederborden met zich mee vanuit diverse fabrikanten. Dit dan onder andere van ASRock, Asus (TUF Gaming Alliance), Biostar, Gigabyte en MSI. Diezelfde reeks staat op de officiële website van AMD eveneens op een rij, waar je tevens terecht kan voor meer informatie over de A520-chipset.

Wat verder duidelijk mag zijn, is dat dit budgetplatform zichzelf goedkoper segmenteert dan B550 en X570. Zo zal het merendeel aan A520-borden voor minder dan 100,- op de markt gaan komen, of zelfs nog véél minder, maar dus wel ondersteuning bieden voor de aankomende Ryzen 4000-reeks. De lancering van laatstgenoemde moet binnen enkele maanden plaats gaan vinden.

Nou wist AMD gelukkig wel te bevestigen dat alle Ryzen 4000-processoren tevens zullen werken op een selectie aan B450 en X470-moederborden. Dit vereist echter wel een update van de BIOS, dus ondersteuning is afhankelijk van het moederbord dat je bezit en de bijbehorende fabrikant. Mocht je dus een overstap plannen naar Ryzen 4000 middels een tweedehands 400-serie-moederbord, dan is het zéér belangrijk om de BIOS-update in acht te houden.

Geen PCIe 4.0 op A520

Teruggrijpend op het A520-platform resteert de kwestie van PCI Express 4.0. Deze versie is voor velen dé reden om over te stappen naar een AMD Ryzen-platform of het in gebruik nemen van B550/X570-moederborden. In het geval van A520 zal echter geen sprake van zijn van PCIe 4.0. In plaats daarvan zijn de PCIe-sloten en verbindingen naar de CPU nog steeds van PCIe 3.0-niveau.

Het gebruik van PCIe 4.0-SSD’s of videokaarten van dergelijke aard is nog steeds mogelijk op A520, maar de bandbreedte is dan beperkt tot PCIe 3.0. Nou zal de eigenaar van een budgetchipset zoals deze allicht geen snelle aanspraak willen doen op PCIe 4.0. Hoe dan ook mag A520 ogen als een interessant platform voor de budgetgamers onder ons.

Bron: AMD

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid