Sponsor

AMD onderzoekt USB-connectiviteitsproblemen met Ryzen-pc’s

Hardware nieuws, pc

Het is al enige tijd dat een groepje aan Ryzen-eigenaren problemen ervaart met USB-connectiviteit. De euvels lijken ‘beperkt’ te zijn tot B550 en X570-moederborden, in combinatie met een Ryzen 3000 of Ryzen 5000-processor. Wat zich dan voor kan doen, is dat USB-apparaten willekeurig de verbinding verbreken, niet naar behoren werken en/of opnieuw aangesloten moeten worden. Bij het gebruik van VR-apparatuur zijn die problemen al gauw merkbaar.

Zodoende heeft AMD afgelopen weekend op haar subreddit aangegeven inmiddels bewust te zijn van de problemen. Ondertussen heeft men een onderzoek gestart en de hulp gevraagd van Reddit-gebruikers door informatie te verschaffen. Een voorbeeld daarvan is een uitgebreid spreadsheet met gerapporteerde problemen door allerlei gebruikers. Daarin wordt mede zichtbaar dat het vooralsnog beperkt lijkt tot B550 en X570-borden.

Mogelijke oplossingen?

Mocht je één van de gebruikers zijn die problemen ervaart, dan zijn er diverse oplossingen om te proberen. Zo wordt succes aangegeven bij het uitschakelen van Global C-States, al betekent dat wel een minder zuinige werking van je processor. C-States bepalen namelijk het gedrag van de processor in verschillende omstandigheden, waaronder met een forse throttling (terugschakeling van snelheid en voltage) wanneer de pc idle is.

Een andere, interessante oplossing blijkt het omzetten van het PCIe 4.0-slot naar PCIe 3.0. Dat zou mede kunnen verklaren waarom het probleem zich niet voordoet op A520-moederborden, omdat daar geen PCIe 4.0-slot op aanwezig is. Een alternatief is het herinstalleren van USB-hubs/controllers en/of het uitschakelen van ongebruikte USB-poorten/headers in het BIOS van je moederbord.

De mate van succes zal echter wel per moederbord en gebruiker verschillen. Daarnaast deelt men dat de problemen niet zozeer verdwijnen, maar ‘hooguit’ verminderd worden bij toepassing van de bovenstaande oplossingen. Mocht je een PCIe 3.0-videokaart bezitten, dan zou het omzetten van het desbetreffende PCIe 4.0-slot een verstandige eerste zet zijn. Dáárna is het te adviseren om USB-poorten/headers te tweaken, zoals eerder genoemd.

Bronnen: Tom’s Hardware

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid