Sponsor

AMD Ryzen 4000 kan 10-core-processoren introduceren

Hardware nieuws, pc

We mogen vandaag getrakteerd worden op diverse nieuwtjes omtrent Ryzen 4000. In dit geval mogen ze afkomstig zijn van Yuri Bubliy, ook bekend als 1usmus, de ontwikkelaar van Ryzen DRAM Calculator en het aankomende Clocktuner for Ryzen. Kortom, vanuit een bron die welbekend is met de diverse Zen-architecturen. Zo heeft Yuri als eerste de mogelijke komst onthuld van 10-core-processoren met de Ryzen 4000-reeks.

Deca-core

Deze informatie is terug te vinden in AGESA 1.0.8.1, die geleverd wordt in de meest recente BIOS-versies van AMD-moederborden. Daarmee wordt in ieder geval het bestaan bevestigd en Yuri duidt aan dat het de Zen 3-architectuur van Ryzen 4000 betreft. Het zou dus kunnen zijn dat AMD met die reeks één of meerdere deca-core-processoren zal introduceren.

In dat geval kan de lay-out van de processor bestaan uit twee CCX-configuraties (kerncomplexen) met elk een vijftal kernen. Of we een dergelijke Ryzen 4000-uiting gaan zien, is echter onduidelijk. Het zou een interne testconfiguratie kunnen betreffen of we mogen met Ryzen 4000 een verdere groei van het aantal kernen op AMD-processoren meemaken.

Curve Optimizer

Verder wist Yuri een nieuwe feature te bevestigen: Curve Optimizer. Deze stelt Ryzen-processoren in staat om de frequentie van individuele kernen ongelimiteerd aan te passen. Dat kan van pas komen bij de ontwikkeling van het aankomende Clocktuner for Ryzen, die eind september zal verschijnen in bèta-vorm. De ondersteuning is op dat moment nog wel beperkt tot Zen 2, ofwel Ryzen 3000.

Infinity Fabric dividers

Het laatste nieuwtje betreft Infinity Fabric, de architectuur die de throughput van interne en externe data bestuurt. Bij Zen 2 wisten we al dividers te zien, als in, dat de frequenties van geheugen en de Infinity Fabric niet langer aan elkaar verbonden zijn. Daarvan zien we een verdere ontwikkeling bij Zen 3, waardoor de geheugencontroller hoger geklokt kan worden.

Echter geeft Yuri aan dat het onbekend is hoe dat mechanisme zal werken. Vooralsnog wordt het meerdere malen genoemd in de code van AGESA 1.0.8.1. Daarvan kunnen we wel wat meer updates verwachten, dus allicht komen we de komende weken meer te weten.

Bron: Videocardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid