Sponsor

AMD Zen 3+ met DDR5-ondersteuning arriveert in 2022?

Hardware nieuws, pc

Inmiddels is de komst van DDR5 én PCI Express 5.0 bekend en naar verwachting verschijnen die technologieën eind 2021. De partij die daarvoor sowieso ondersteuning zal bieden is Intel, met haar aankomende Alder Lake-processoren. Vanuit het rode kamp hebben we dusver weinig vernomen, maar een vermoedelijke roadmap, gelekt door een twitteraar, verwijst naar Zen 3+. Dit betreft een refresh van de Zen 3-architectuur, inclusief ondersteuning voor (LP)DDR5.

Opvallend aan de vermoedelijke roadmap is dat AMD Zen 3+ pas in 2022 zal verschijnen. Daarnaast zou de architectuur gebaseerd zijn op TSMC’s 6nm-proces, waar AMD dusver nog niets over heeft gedeeld. In haar eigen roadmap – recentelijk gedeeld met de EPYC Milan-onthulling – kaart AMD enkel het aankomende 5nm-proces aan voor Zen 4. Dat sluit een 6nm-refresh van Cezanne, ofwel Zen 3 niet uit, maar het is de eerste maal dat we informatie verkrijgen omtrent dat mogelijke proces.

AMD Roadmap Zen 3+ Rembrandt-H

In ieder geval lijkt AMD grootse plannen te hebben voor haar APU’s. De HP-reeks (High Power) wordt volgend jaar dus vernieuwd met de Zen 3+-architectuur. De LP-uitingen (Low Power) worden mede getild naar Zen 3(+), terwijl de ULP en ELP-processoren (Ultra Lower Power en Extreme Low Power) op Zen 2 en Zen respectievelijk blijven. Jammer genoeg ontvangen enkel Rembrandt-H/U dan de nieuwe Navi 2-graphics.

Hoewel een korrel zout altijd aan te pas mag zijn, duidt de bekende lekker kopite7kimi aan dat de roadmap legitiem is. Dat zou meerdere zaken bevestigen, waaronder hoe AMD haar verscheidene APU’s zal opvolgen. De aankomende desktopreeksen, zoals Ryzen 6000 en Ryzen 7000, komen niet voorbij. Echter valt het wel te redeneren dat Ryzen 6000, mede op basis van Zen 3+, tevens pas in 2022 arriveert, omdat de Ryzen Mobile Series altijd als eerste verschijnt.

Op de korte termijn zou dat het voordeel kunnen geven aan Intel op het gebied van DDR5 en PCIe 5.0-ondersteuning. Het verhaal van APU’s eerst en desktop later geldt ook voor de blauwe titaan. Eind dit jaar verschijnt Alder Lake sowieso eerst, maar de desktopreeks, ofwel Alder Lake-S zou pas begin 2022 kunnen verschijnen. Hoe AMD en Intel volgend jaar tegenover elkaar komen te staan, is dus een spannende kwestie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid