Sponsor

AMD Zen 4 allicht beperkt tot zestien kernen

Hardware nieuws, pc

In 2022 mogen we de komst verwachten van AMD’s volgende architectuur, Zen 4. De bijbehorende processorreeks is gebaseerd op TSMC’s 5nm-proces, waarvan de verwachtingen hoog zijn. Een voorbeeld daarvan is het mogelijke aantal kernen, dat bij het huidige Ryzen 5000, met de Ryzen 9 5950X, op zestien kernen ligt. Zal Zen 4 een hoger aantal kernen bieden op het desbetreffende vlaggenschip? Dat is een vraag die bij velen voorop ligt.

Als we twitteraar ExecutableFix mogen geloven, een welbekende lekker binnen de community, dan zal Zen 4 wederom beperkt zijn tot zestien kernen. Dat kan voor consumenten een grote teleurstelling zijn. Met name voor degenen die op een mainstream platform nog meer kernen willen benutten. In plaats daarvan zal men dan wederom terecht moeten bij Threadripper en het bijbehorende platform. Wat dat betreft wordt de Zen 3-gebaseerde Threadripper 5000-reeks in augustus verwacht.

De bevestiging vanuit ExecuFix komt in ieder geval overeen met eerder gelekte informatie. Zo was er begin 2020 reeds een dia gelekt die hintte naar maximaal zestien kernen voor Zen 4. Ondanks het kleinere proces, en daardoor de mogelijkheid voor meer kerncomplexen (CCX), lijkt AMD dus geen keuze te maken voor meer kernen. De kans is groot dat het bedrijf eerder richt op een flinke sprong in prestaties, waaronder voor gaming en single-core.

Die keuze zou wel ruimte kunnen geven aan Intel om AMD qua multi-core-prestaties te evenaren. Op basis van huidige geruchten zal de Intel Core i9-12900K, het aankomende vlaggenschip van Alder Lake-S, eveneens in bezit zijn van 16 kernen (en 24 threads totaal). Dat is 8 threads minder dan wat het vlaggenschip van Zen 4 zou bieden, maar Intel komt eind dit jaar al op de markt met Alder Lake. Het zou dan Raptor Lake zijn, met mogelijk extra kernen, waar Zen 4 mee concurreert in de toekomst.

Bron: Twitter

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid