Sponsor

AMD Zen 5 bezit codenaam Strix Point; big.Little-configuratie op 3 nm

Hardware nieuws, pc

De geruchtenmolen voor AMD draait vandaag op volle toeren, want er is vermoedelijke informatie verschenen omtrent de toekomstige Zen 5-architectuur. De codenaam daarvan dient Strix Point te zijn en Zen 5 zou zich reeds bevinden in een vroege fase van ontwerp en ontwikkeling. De informatie is afkomstig van het Chinese Moepc, die mede aanduidt dat de Zen 4-gebaseerde Phoenix-APU’s volgend jaar moeten verschijnen.

Daaropvolgend, in 2023, dient Zen 5 dan de ronde te doen en gebaseerd te zijn op het 3nm-proces van TSMC. Dat stukje informatie is niet onverwacht, maar wat nieuw mag zijn, is hoe Zen 5 in elkaar zal steken. De nieuwe architectuur zou namelijk eveneens een hybride kernconfiguratie met zich meebrengen; tevens bekend als big.Little. Die configuratie maken we eind 2021 in de praktijk mee bij de lancering van Intel’s aankomende Alder Lake-reeks.

AMD lijkt dus later te focussen op big.Little, ofwel pas bij de Zen 5-architectuur. In ieder geval is de hybride lay-out bestemd voor de desktopprocessoren én APU-reeks. Laatstgenoemde zou als grootste configuratie acht Zen 5-kernen en vier vooralsnog onbekende, kleinere kernen samenbrengen. Bij Intel betreffen de kleinere kernen de welbekende Atom-kernen. Welke kernen AMD zal paren met degenen van Zen 5 is voorlopig nog niet bekend.

Over de APU’s nog gesproken: die dienen pas in 2024 te verschijnen. Dat neemt niet weg dat Zen 5 op desktop eerder kan verschijnen, ofwel in 2023. Het is namelijk gebruikelijk bij AMD dat een nieuwe architectuur eerst voor de desktop verschijnt. Tenslotte zou Zen 5 een aantal grote veranderingen met zich meebrengen als het gaat om de cache, interconnect en geheugenlay-out.

Bron: Wccftech

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid