Het mag enige tijd geleden zijn sinds we gehoord hebben van Project Quantum. Dit project betreft een mini-pc van niets minder dan het welbekende rode kamp, AMD. Gezien het sinds 2016 stil is geweest rondom Project Quantum is gedacht dat deze niet langer zou bestaan. Echter zien we vandaag dan toch een teken van leven en dat in de vorm van een nieuw patent.
De timing lijkt een logische, gezien AMD hard werkt aan de verovering van onder andere de mobiele markt. Zuinige chips, zoals te vinden in Ryzen 4000G en 4000H, ogen als een logisch paar met een mini-pc. Daarnaast werkt Intel momenteel aan de zogeheten NUC (Next Unit of Computing), tevens een pc van miniatuurlijke aard. AMD lijkt daar dus een antwoord op te willen geven en dat middels een continuatie van Project Quantum.
Ryzen en Vega?
Kijkende naar het patent, dan valt op dat het oorspronkelijke design is bewaard. Echter is het onduidelijk of er wijzigingen zijn in het formaat; die worden namelijk niet genoemd. Wat ongetwijfeld wél gewijzigd zal zijn, is de inhoud. Voorheen zou Project Quantum namelijk gebruikmaken van een Intel-processor. Dat heeft bij investeerders de nodige wenkbrauwen doen opstijgen en ongetwijfeld een rol gespeeld in het uitstel.
Anderzijds mag het gebruik van een Intel-processor, indertijd dan, geen onlogische zijn. De oude AMD FX-processoren waren nou eenmaal niet de krachtigste. Gelukkig is daar sinds 2018 verandering in gekomen en dat dankzij de Ryzen-processoren op basis van de Zen-architectuur. Daarbij biedt AMD krachtige APU’s middels de ingebouwde Vega-GPU, zoals in de eerdergenoemde Ryzen 4000G-reeks. Kortom, er zijn nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de doorontwikkeling van Project Quantum.
Naar verwachting zullen we in 2021 meer te weten komen over deze mini-pc. Welke specificaties we uiteindelijk gaan zien, moeten we dus nog even afwachten. Anderzijds betreft het nog altijd een watergekoelde computer en dat dus in een compacte omgeving. Of het beestje nog steeds een focus zal hebben op VR (Virtual Reality) is daarentegen onzeker, al is die technologie vandaag de dag zeker nog relevant te noemen.
Bron: Computerbase