Review: Asus Lyra Trio
Links: Asus Lyra Trio productpaginaDe Lyra Trio ziet levenslicht, het derde Mesh netwerksysteem van Asus. Eerder lanceerde Asus de Lyra, een set met drie satellieten, waarna ook de Lyra Mini volgde, een kleinere variant van de Lyra set. Niet enkel het formaat werd wat kleiner, ook de maximale snelheid van deze set was wat lager. De originele Lyra is een AC2200 mesh set, de Lyra Mini een AC1300 set en nu komt Asus met een Lyra Trio set op AC1750.
Laten we het even bij de originele Lyra en Lyra Trio houden. Wat maakt deze Lyra Trio anders dan de originele Lyra? De Trio heeft een dual-band 3X3 MIMO configuratie, waar de originele Lyra een triple-band 2X2 MIMO configuratie heeft. Intern vinden we in de Lyra Trio drie antennes per unit, waar de originele Lyra er zeven had per unit. Met de 3X3 MIMO stream (één meer dan de originele Lyra) wil Asus de antennes compenseren. Het ontwerp van de Lyra Trio oogt wat anders, het zijn net kleine mini strijkijzers. Dit ontwerp zou de effectiviteit van de antennes positief moeten beïnvloeden.
Met minder antennes en een lagere snelheid wil Asus alsnog een modern mesh netwerk aanbieden. De focus ligt vooral op een degelijk product, voor een net wat lagere prijs dan zijn voorganger. Op het moment van schrijven kost de Lyra Trio circa 320 euro, dat is ongeveer 90 euro goedkoper dan de originele Lyra.
Een overzicht van de specificaties:
Ik heb even mijn eerdere review geraadpleegd voor de uitleg over Mesh, wellicht is het handig om je eerst een introductie te geven, voordat ik je volledig opjaag met de term mesh. Bij mesh gaat het niet meer enkel om verzenden en ontvangen, maar om verzenden, ontvangen en terug communiceren. Dit maakt het een slim netwerk. Het vertrouwde beeld van de router als centraal punt begint dus langzamerhand te verschuiven. Bij een mesh netwerk is er sprake van een cross-over spinnenweb verbinding. De satellieten (antennes) binnen een mesh netwerk communiceren onderling, ieder onderdeel, of iedere uitbreiding (satelliet) kan het mesh netwerk vergroten. Valt er bij één van de satellieten de verbinding weg, door bijvoorbeeld een stoorzender, dan is een andere satelliet instaat om de verbinding staande te houden. Vaak zal een storing bij één van de satellieten onopgemerkt aan je voorbij gaan. Het mesh netwerk is intelligent genoeg om de verbinding van de satelliet automatisch te herstellen. Sommige gebruikers zullen het wegvallen van een satelliet wel opmerken, afhankelijk van je omgeving en de variabelen. Een langzamere verbinding zou bijvoorbeeld kunnen opdoen als de dichtstbijzijnde satelliet wegvalt, dan moet de verbinding een grotere afstand overbruggen wat gelijkstaat aan mogelijk snelheidsverlies. Het grootste voordeel is wel dat je gewoon kunt blijven genieten van je draadloze netwerkverbinding.
Veel mesh systemen maken gebruik van één centrale router, bij sommige sets is er ook sprake van meerdere routers. De router stuurt de verbinding naar de aanwezige satellieten, waarna deze het WiFi signaal weer doorsturen tot het bij de client aankomt. Een satelliet is vrijwel een ‘semi-router’ dankzij het zendvermogen. Een groot voordeel is het grotere dekkingsgebied, een stabiele verbinding en het uitbreiden van je netwerk. Heb je bijvoorbeeld een zwakke verbinding in de tuin, dan is het plaatsen van een extra satelliet in de schuur een mogelijke oplossing. Tevens is het een ideale oplossing om langs ‘dode netwerkpunten’ heen te werken. Een mesh netwerk maakt het leuk om te experimenten. Je kunt namelijk goed spelen met de positie van de router, satellieten en de richting van de satellieten, als deze verstelbaar is, ook dan kan een mesh netwerk nog meer potentie bieden. Als laatste is het plaatsen van een mesh netwerk zeer eenvoudig, het vereist weinig kennis en geeft veelal direct uit verpakking goede prestaties.
Een reden voor het in huis halen van een Mesh netwerksysteem kan het constante gebruik (bezetting) van het draadloze netwerk zijn en flexibiliteit als het om een ruim dekkingsgebied gaat. De Lyra Trio is voorzien van een Qualcomm Atheros QCA9563 (Dragonfly) geklokt op 750 MHz, bgn met een 3X3:3 MIMO configuratie. De QCA9563 wordt vergezeld door 128MB DDR3 RAM en 32MB aan opslag. De MIMO configuratie is als hierboven al eerder in de inleiding vermeldt verdeeld over een 3X3 stream met drie antennes per unit. Iedere unit is dus voorzien van een QCA9563, 128MB DDR3 RAM en 32MB opslaggeheugen.
De units (satellieten) wegen 439 gram per stuk, zijn voorzien van een 2.4 als 5.0GHz frequentieband. De maximale snelheid op de 2.4GHz band is 450 Mbps en 1300 Mbps op de 5.0GHz band. Iedere Lyra is voorzien van twee ethernet poorten, beide kunnen gebruikt worden als LAN, terwijl één poort zich ook verleent voor een gecombineerde LAN/WAN aansluiting. De toevoeging van LAN-poorten is wat mij betreft een positief iets, het is fijn dat je een printer op een willekeurige plek naast een Trio kunt plaatsen, en direct kunt aansluiten, in plaats van het draadloos delen. Iedere Lyra is voorzien van LED-verlichting, om een status indicatie te geven. Rood weerspiegelt een foute- verbroken verbinding, geel is voor een niet werkende verbinding, wit is de configuratie modus en cyaan duidt een goede werking aan.
De Lyra Trio laat direct groepsverband zien op de voorzijde van de verpakking. De satellieten zijn netjes verpakt, een blauwe sleeve met specificaties en kenmerken. Met de sleeve verwijderd krijg je de drie satellieten te zien, qua productpresentatie oogt het prima. In de verpakking komen we niet zoveel accessoires tegen, een handleiding met garantieboekjes, een ethernet kabel (CAT5E), drie voedingen en de Trio’s zelf.
De Trio’s doen mij een beetje denken aan de strijkplank; mini strijkijzertjes. Wel heb ik de goede hoop dat de Trio’s niet zo warm worden als een strijkijzer. Het ontwerp spreekt mij persoonlijk niet écht aan. Ik begrijp dat Asus het ontwerp zo heeft gemaakt om de efficiëntie van de drie ingebouwde antennes te vergroten, wat positief is, aangezien het dekkingsgebied juist één van de belangrijkste kenmerken is van een mesh netwerksysteem. Praktisch gezien blijft de plaatsing van een satelliet nog het belangrijkste. De fabrikant kan invloed hebben op de specificaties direct uit de verpakking, echter, als je een Trio ergens in een hoek wegfrommelt, zal dit minder positief uitvallen, dan als je deze centraal plaatst. Je krijgt dan een betere spreiding van het draadloze signaal.
Haal je een Mesh netwerksysteem in huis, dan is het gewoon zaak om te experimenteren. Kijken waar een satelliet het beste op zijn plaats staat. Zo kan ik mij voorstellen dat je tijdens de zomermaanden ook de potentie van het grotere dekkingsgebied wil gebruiken in de achtertuin. Hier verleent het Mesh netwerksysteem zich prima voor. Een satelliet centraal in de huiskamer, één op de boven verdieping en één richting de achterzijde van het huis, zodat je de extra meters in de tuin kunt overbruggen. Op deze manier kom je echt al een heel eind. Laten we de Trio’s nader bekijken op de foto’s.
De Trio kun je aan de wand bevestigen. Ook hier zie ik liever een afgewerkt design (platter) zoals de eerdere Lyra. Wandmontage kan, alleen oogt het niet super uitnodigend. Nu is deze Lyra nog niet aangesloten, anders had er nog een voedingskabel zichtbaar geweest. Een wit gootje is een optie, wil je het net wat netter maken. Een beter beeld is gewoon op een tafeltje in de huiskamer.
Aan de onderzijde is iedere satelliet voorzien van drie rubberen voetjes. We komen hier ook de PAIR-knoppen tegen, om de satellieten met elkaar te verbinden. Veelal vinden de satellieten zich wel tijden de setup, mocht het echt fout gaan, dan kun je heel praktisch dit fysieke knopje gebruiken. Ook bevindt zich hier een reset knop en voldoende uitsparingen om de warmte te lozen vanaf het PCB. Op de achterzijde vinden we de twee ethernetpoorten, waarvan één gecombineerd LAN/WAN, naast deze poorten bevindt zich de power aansluiting.
Tot zover een overzicht van het Trio. Laten we de setup en praktijkervaring eens opzoeken, zodat we nog wat meer de diepte in kunnen gaan.
Bij de laatste mesh oplossingen zagen we bij iedere fabrikant een redelijk eenvoudige setup, de Lyra Trio van Asus is geen uitzondering op deze regel. Je kunt de Lyra Trio zowel via de Lyra app voor iOS en Android benaderen in de applicatie stores. Wanneer deze geïnstalleerd is, volg je automatisch de stappen in de Lyra app. De eerste satelliet, wat trouwens een willekeurige satelliet naar keuze kan zijn, omdat iedere Trio dezelfde hardware heeft, plaats je waarschijnlijk vlakbij de router. Kabeltje naar je modem, in de LAN/WAN poort op de Trio, de voeding erin en klaar. Je kunt vervolgens de overige twee satellieten plaatsen waar jij maar wilt. Ik zou het plaatsen bij muren zoveel mogelijk vermijden, om signaalverlies te voorkomen. Lekker centraal plaatsen dus! In de app kun je uiteindelijk het signaal zien in iconische vorm, zo kun je een satelliet verplaatsen als het signaal zwak is.
De eerste Lyra komt dus bij de modem te staan, tijdens de installatie lagen de andere twee Trio’s nog in de verpakking. Verbinden, de desbetreffende Lyra zoeken, verbinden en klaar. Daarna worden gegevens uitgewisseld tussen de Trio en het modem. Als dit afgerond is krijg je nog een aantal stappen om de WiFi verbinding gereed te maken, aldus het volledige netwerk. Een netwerknaam, het wachtwoord, de inloggegevens met bijhorend wachtwoorden, toepassen en je bent gereed.
In een later stadium heb ik de overige twee Trio’s nog toegevoegd. Dit heb ik vanuit de app gedaan, op dit moment was de volledige verbinding al draaiende. Het toevoegen van een Trio gaat via het plus teken in de app, op de eerste screenshot hieronder is de eerste Trio zichtbaar verbonden met het internet, op opvolgende screenshots zie je dat de overige satellieten zijn toegevoegd en onderdeel uitmaken van het mesh netwerk.
Tijdens het toevoegen van de overige Trio’s krijg je een overzicht met tips voor de plaatsing van de Trio’s. Belangrijke tips zijn de plaatsing, het open houden rondom de Trio en het vermijden van apparatuur dat voor interferentie zorgt, wat mij betreft waardevolle tips.
In de praktijk combineren we verdere praktijkervaring samen met de app. Laten we beginnen met wat algemene ervaring, voordat we doorgaan met een lijst aan app screenshots. De Lyra Trio heeft een ethernet backhaul, waardoor internet snelheid zelfs hoger kan zijn dan volledig draadloos. Persoonlijk vind ik draadloos de netste oplossing, gewoon de voeding erin en klaar. Met de backhaul is de garantie van een betere verbinding verzekerd, sneller maar ook betrouwbaarder. De aanwezige AiProtection, bestaande uit beveiliging en ouderlijk toezicht is fijne toevoeging van deze set, dan heb ik het vooral over de netwerkbeveiliging. Normaal krijg je een licentie van één of twee jaar, bij de Lyra Trio is dit levenslang. Dit voorkomt gezeur met verlengen, vooral voor de gemiddelde consument, die een set zoals deze koopt voor prestaties, dekkingsgebied samen met een gemaks-factor.
De Lyra Trio is de eerste set met een 3X3 MIMO stream, een noemenswaardige toevoeging. Naast alle technische aspecten is mij nog iets opgevallen: je bent niet meer verplicht om een Asus account aan te maken. Je kunt de app en Web UI gewoon gebruik zonder account, enkel het aangemaakte profiel om in te loggen voldoet, goede keuze Asus! Toch nog even terug naar de 3X3 MIMO stream, er mag dan wel een ethernet backhaul zitten op deze set, van de 3X3 stream is er geen één die zich specifiek richt op een draadloze backhaul. Verbonden apparatuur gaat in dit geval eerst de ‘hoofd Trio’ verbonden met de modem raadplegen, waardoor snelheid verlies zal ontstaan, door bijvoorbeeld een grotere afstand en door het simpele feit dat alle draadloze apparatuur deze ‘hoofd Trio’ gaat raadplegen, waardoor er meer informatie-uitwisseling ontstaat, met als gevolg: meer vraag en langzamer aanbod. Tijdens mijn praktijkervaring kan ik niet zeggen dat dit mij overkomen is, wel is het iets om rekening mee te houden.
Qua dekkingsgebied doet deze Asus Lyra Trio het nét wat beter qua afstanden dan de eerder geteste TP-Link Deco M5. Zelf heb ik een Ziggo Max verbinding van 400 om 40. In de huiskamer is de verbinding vanaf de ‘hoofd Trio’ wat sterker dan de satellieten, wat niet zo gek is. Praktische zaken zoals streaming gaat binnenshuis, maar ook buitenshuis prima. Hoewel ik met mijn 4K Netflix stream wel wat meer moeite heb als ik op onze vlonder zit. We hebben een dijkwoning, waardoor het signaal moet zakken, niet ideaal. De tuin is ongeveer 15 meter diep vanaf de schuifpui tot de vlonder, waarna het signaal ook nog eens 4 meter moet zakken, een uitdaging. Hier kan ik wel gewoon rustig websites bekijken en YouTube filmpjes volgen. Echter op 4K ga ik het niet redden met deze afstand.
Als ik de set verder vergelijk met de goedkopere TP-Link Deco M5, dan is snelheid met dekkingsgebied beter, wel moet je hier dieper voor in de buidel tasten. Na een testje met de ethernet backhaul optie, laat de Lyra gewoon zijn spierballen zien. Hier kan mijn Ubiquiti AmpliFi set, zonder ethernet backhaul toevoeging niet aan tippen. De snelheid vliegt dan gewoon naar maximale potentie, vooral de satellieten pakken hun voordeel hiermee. Op de 5.0GHz frequentieband tik ik dan overal binnenshuis 300- 400 Mbps aan. Waar de 2.4GHz frequentieband grotendeels eigenlijk alleen maar buiten zijn werk hoeft te doen. Op het balkon geniet ik overigens ook nog van de 5.0GHz frequentieband. Het uploaden van grotere videobestanden naar Google Drive vanaf mijn iPhone 8 in het zonnetje is gewoon episch (en snel). Zonder de ethernet backhaul positioneert de Lyra zich redelijk met de Ubiquiti AmpliFi als het om snelheid/dekkingsgebied gaat.
We gaan nog even door met wat foto’s uit de Lyra app. We zien hieronder dat alle Lyra’s nu actief zijn, met een aanduiding van de positie. Je kunt deze Engelse namen handmatig aanpassen, mocht je gewoon keuken en woonkamer willen zien.
Het beheren en aanpassen van het draadloze netwerk is natuurlijk onderdeel van de app. Wel is dit redelijk gelimiteerd, zo kun je enkel de WiFi naam en het wachtwoord aanpassen, overige opties blijven buiten beschouwing. Dit is niet alleen via de app, maar ook in de Web UI. Hier mag Asus in de toekomst nog wel een update uitvoeren, zodat je ook kunt spelen met de beschikbare kanalen. Wel kun je een gastennetwerk aanmaken en deze delen via verschillende manieren.
Voor de levenslange netwerkbeveiliging wordt wederom samengewerkt met Trend Micro. Echt veel opties via de app zijn er niet als het om beveiliging gaat. Via de Web UI is het wat inzichtelijker, echter gaat het grotendeels gewoon om beveiliging aanbieden. Websites, malware en alle andere troep filteren en vernietigen.
De Web UI geeft in veel opzichten meer diepgang als het om instellingen gaat. Wel kun je via de app ouderlijk toezicht beheren, IP-binding/reserving, port forwarding, QoS en DNS instellingen. Via de Web UI is port forwarding wel wat gemakkelijker, ook de optie VPN is hierin aanwezig en QoS is wat uitgebreider.
Algemene instellingen worden ook vertegenwoordigd. Je kunt vanuit je luie stoel de firmware updaten. Kortom: de Lyra app is relatief eenvoudig, fijn in beheer en overzichtelijk. Wel mist het de diepgang, wat te verwachten was, aangezien je de set gewoon eenvoudig wilt beheren. Met de Web UI kun je de diepte in, het is positief dat Asus direct bij de lancering van de Lyra Trio deze Web UI vrijgeeft, aangezien veel mesh netwerksystemen enkel een app hebben.
De Lyra Trio heeft een prijs van circa 380 euro bij veel webwinkels, wat aan de hoge kant is, aangezien Amerikaanse prijzen al rond de 300 dollar zitten. Toevallig is er één shop die de 3-delige set online heeft staan voor 319 euro, now we are talking! Persoonlijk vind ik 380 euro net wat te veel, een prijs van rond de 300 - 320 euro is gewoon schappelijk, gezien de features en geboden prestaties.
De prestaties van de Lyra volledig draadloos plaatsen zich duidelijk beter dan de eerdere geteste TP-Link Deco M5 set. Wel moet ik het forse prijsverschil kenmerken, de TP-Link Deco M5 set kost namelijk 239 euro. De Lyra positioneert zich draadloos redelijk vergelijkbaar aan de Ubiquiti AmpliFi set, wanneer de set met de ethernet backhaul aangesloten is, ontstijgen de prestaties de Ubiquiti AmpliFi set. We zien dat de losse satellieten een extra boost in prestaties krijgen, waardoor je onbezorgd 4K Netflix streamt. Ook het dekkingsgebied mag er zijn. Ons huis is 110 m2, met nog een tuin van ongeveer 15 meter. Totaal zit je dan vanaf de voordeur tot de vlonder op circa 27 tot 28 meter. Binnenshuis met de ethernet backhaul maak ik eigenlijk altijd gebruik van de 5.0GHz frequentieband, wat een prestatie is. De 2.4 GHz frequentieband komt vooral in actie dieper in de tuin.
De meegeleverde Lyra app is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Vooral de setup is zo gedaan, het toevoegen van nieuwe satellieten gaat snel, in principe ben je binnen 4 minuten online. De Web UI is een stuk uitgebreider dan de Lyra app, vooral als je aan de slag wilt met VPN instellingen, ook uit ervaring zijn opties zoals port forwarding via een Web UI een stuk fijner. Voor de app en Web UI is geen Asus account meer nodig. Je zit dus niet vast aan een verplichte registratie. De Lyra Trio is uitgerust met een ingebouwde antivirus van Trend Micro. Deze is levenslang geldig, een mooie toevoeging, in plaats van een 1 of 2 jarige licentie.
Voor een prijs tussen de 300 - 320 euro krijg je net wat meer dan de TP-Link Deco M5. En ben je redelijk vergelijkbaar hetzelfde kwijt met de Ubiquiti AmpliFi set. Deze AmpliFi set is in mij ogen wat chiquer, vooral de meegeleverde router met scherm. Wel is het zo dat je met de AmpliFi set geen ethernet backhaul hebt, en ook geen beschikbare LAN-poorten op de satellieten zelf. Met de ethernet backhaul van de Lyra Trio maak je de verbinding nog net wat sneller en betrouwbaarder, iets wat de AmpliFi qua snelheid dan niet kan bijbenen. Wel is de Ubiquiti AmpliFi set met de ingebouwde 230V aansluitingen op de satellieten wat strakker weg te werken, oftewel; geen geklungel met kabeltjes vanaf de power aansluiting.
De Lyra Trio bewijst stabiel te zijn (nog stabieler wanneer je gebruik maakt van de ethernet backhaul), heeft een flink dekkingsgebied en prestaties mogen er zijn. Voor de prijs van circa 320 euro haal je veel mesh in huis. Mochten de uiteindelijke prijs veel hoger uitvallen, dan zou ik wat beter nadenken of de investering het écht waard is.