Review: Asus ROG Rapture GT-AC5300
Links: Asus ROG Rapture GT-AC5300 productpaginaDe Asus ROG Rapture GT-AC5300 zo’n beest van een router waarvan je denkt: “amai wat nu!?" Flashy specificaties, een waslijst aan informatie met een gewicht waarvan je denkt… is dit wel een router? Om precies te zijn weegt de Rapture GT-AC5300 1,87 kilogram. Eerlijk gezegd ken ik niet zoveel routers met een gewicht van 1,87 kilogram. Intern vinden we een 1.8GHz Quad Core processor, dat is schrikken. Quad Cores in routers is blijkbaar anno 2017 ineens heel gewoon.
De Rapture is voorzien van 8 antennes totaal, met ondersteuning voor MU-MIMO 4×4. Waar haalt de Rapture zijn ‘AC5300’ bekroning vandaan? Naast de gebruikelijke 2.4 en 5.0GHz frequentieband vinden we nog een 5.0GHz frequentieband. De 2.4GHz band loopt op tot een maximale snelheid van 1,000Mbps en de 5.0GHz frequentiebanden ieder tot maximaal 2,167Mbps. Eerder zagen we de Asus ROG RT-AC5300, de voorloper van deze Rapture GT-AC5300. De frequentieband(en) behouden de zelfde snelheden op dit model als zijn voorganger. De hardware is een ander verhaal, graag vertel ik je meer in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Asus ROG Rapture GT-AC5300 circa 399 euro.
Een overzicht van de Asus ROG Rapture GT-AC5300:
Laten we beginnen met de twee jaar oude router van Asus, de ROG RT-AC5300. Wat maakt de Rapture GT-AC5300 anders? De RT-AC5300 was destijds voorzien van een Broadcom BCM47094 dual core processor geklokt op 1.4GHz. Verder is deze router uitgerust met 512 MB DDR3 werkgeheugen en 128MB flashgeheugen. Na wat nader onderzoek kwam ik diverse puntjes tegen over de laadtijden van deze router i.c.m. de software, waarvan sommige gebruikers deze ervaarde als langzaam. Persoonlijk heb ik geen ervaringen met de ROG RT-AC5300, dus een eerlijk oordeel kan ik niet geven. Wel is het iets waarmee ik rekening kan houden tijdens deze review.
Toch klinkt het als een oneerlijke competitie, oftewel appels met peren vergelijken. De nieuwe Rapture GT-AC5300 walst over zijn voorganger heen. Een 1.8GHz quad core processor, de Broadcom BCM4908 is het kloppende hart van deze router. Vervolgens verdubbel je het werkgeheugen van 512MB naar 1 GB en doe je nogmaals hetzelfde met het flashgeheugen naar 256 MB. Ook het huishouden aan LAN-poorten heeft een uitbreiding gezien. We vinden 8 Gigabit poorten, waarvan je één LAN nog kan omtoveren naar WAN poort in de software, zodat je gebruik kunt maken van twee providers/de failover optie.
Overige specificaties, softwarematige veranderingen en natuurlijk de meegeleverde applicatie gaan we allemaal testen. Laten we het zwaargewicht van 1,87 kilogram eerst eens bekijken, door naar het uitpak avontuur!
Tja, wat kun je zeggen; een kolossale doos voor een router. De doos is voorzien van alle kreten, mogelijkheden en denkbare features van deze router. Ik kan je nu al verklappen dat er enorm veel software mogelijkheden zijn. De verpakking bestaat uit twee lagen, één met de router en daaronder de antennes. Deze zijn op een hemelse manier naast elkaar gesorteerd. In de verpakking vinden we een voeding, zwarte LAN-kabel en wat boekjes.
Verder vinden we geen speciale beugeltjes of plugs om de router aan de muur te bevestigen. Het standaard ontwerp laat het monteren aan de muur niet toe. Voor de Tweakers onder ons is dit natuurlijk totaal geen probleem. De 8 losse antennes bevinden zich on de router, hieronder een foto met de antennes in volledige harmonie. Hoe groot is een antenne? Een flesje Hertog Jan als vergelijkingsmateriaal.
Het is alweer even geleden dat ik geheel getto stijl in mijn garage fotografeerde. Tijdens de zomermaanden ervaar ik hier een aangename temperatuur, in de winter wil je hier gewoon niet zijn. Een voordeel is dat een krat bier buiten de koelkast ook goed koud wordt. Door naar de Asus Rapture GT-AC5300, een herkenbaar design, aangezien de router qua looks niet echt veranderd is t.o.v. zijn voorganger. Centraal vinden we het ROG logo met daaromheen een ROG patroon. Tevens zijn dit ventilatiesleuven om zijn warmte kwijt te kunnen. De router is volgens mij voorzien van een aardig koelblok, dit mag ook wel met de aanwezige hardware. Dit koelblok speelt een grote rol voor het totaalgewicht van deze router.
Je bent er gecharmeerd van of niet; het design. Met alle respect voor het toch wel wat bijzondere stijltje, echt praktisch is de router niet. Groot en bulky vooral wanneer de antennes op hun plaats zitten. Je wilt de router niet wegschuiven in de meterkast, een mooie centrale plaats is het beste. Niet alleen is dit goed voor het dekkingsgebied, het wegproppen van je router in bijvoorbeeld een kastje kan ook nadelig zijn voor de temperatuur. Met een 1.8GHz quad core processor hoef ik je niet te vertellen dat de kans van wat extra warmte zeker aanwezig is.
We zien de antennes hierboven al aangesloten. Deze zijn te bevestigen op een stukje schroefdraad, waarna je deze geleidelijk vastdraait. Met de Rapture GT-AC5300 heeft Asus volgens mij afspraken gemaakt met Valve: Half Life 3 confirmed!
De router is voorzien van drie knopjes op de zijkant, waaronder een LED knop, om de LEDs op de voorzijde van de router volledig uit te schakelen, een WPS knop en een WiFi aan- en uit knop. De LEDs met bijhorende iconen spreken voor zich.
Op de achterzijde van de router komen we één WAN poort tegen, acht LAN-poorten, twee USB 3.0 poorten, de poweraansluiting samen met een aan- en uitknop. De onderzijde is voorzien van een sticker met de standaard instellingen vanuit de fabriek. De router is voorzien van vier rubberen pads, deze hogen de router flink op om warmte via de sleuven aan de onderzijde beter te kunnen lozen.
De Asus Rapture GT-AC5300 heeft een bijzondere aantrekkingskracht. De grootte voor een router schrikt mij alleen een beetje af. Verder is de behuizing uitstekend uitgevoerd, een baksteen!
Met de router op zijn plaats is het even opstarten. Wanneer de router klaar is, opent deze automatisch een browser op je computer, om zo de setup te starten. We komen tijdens dit proces de basis stappen tegen; gebruikersnaam en wachtwoord, een internet setup voor statische/dynamische netwerken. De router neemt even zijn tijd om alles in gang te zetten. In mijn geval draaide ik nog een oude firmware, na het verzamelen van de juiste gegevens kun je deze direct updaten.
We komen een dozijn aan vermeldingen tegen over de features. Zelf vond ik het een beetje te veel, totaal zijn het zes schermen in de setup, ouch! Daarna is de setup compleet en kun je de gegevens inzien.
Voor de zekerheid vermeldt ik het nog even: het gaat hier om een gaming router. Eenmaal ingelogd moest ik wennen aan de vrij drukke vormgeving. Het startscherm kan wat overweldigend zijn qua vormgeving. Zelf zie ik liever wat meer rust. De voor- en achtergrond voelen wat verstoord aan, waardoor sommige blokken volledig gekleurd moeten zijn om teksten te laten doen opvallen. Een rustigere vormgeving a.k.a. de UEFI stijl van Asus zou wat mij betreft beter zijn. Op het startscherm vinden we een overzicht van de draadloze verbindingen, het verkeer en ping. Mooie toevoegingen om direct zichtbaar te hebben voor de gamers onder ons.
Beveiliging is een belangrijke onderdeel van deze router. Asus werkt samen met Trend Micro. Trend Micro staat bekend om het beveiligingen van netwerken en gebruikers. Je kunt handmatig en automatische virusscans uitvoeren op de router zelf, gebruikers en websites blokkeren en gebruikers uitsluiten wanneer deze besmet zijn. Met deze router kun je met een gerust hart de instellingen op automatisch laten staan, de Trend Micro toevoeging voert dan automatisch alles updates, scans en daar waar nodig acties uit. Zo kun je onbezorgd door. De standaard firewall instellingen zoals op consumenten routers zijn ook aanwezig.
Parental Controls vinden we ook op de Asus Rapture GT-AC5300. Ik vermoed dat weinig ouders deze router zullen aanraken, velen zullen bij het zien van deze router denken aan een mini computer. Nu is deze gedachte nog geen eens zo gek. Uiteraard testen we even of de Parental Controls willen meewerken. *Vinkt adult aan*
De QoS optie is standaard ingesteld op gaming. Met de toevoeging van WTFast gaat de Rapture nog een stapje verder buitenom je eigen netwerk. Met WTFast maak je gebruik van GPN een privé netwerk/portaal voor gamers. WTFast heeft privé servers wereldwijd, deze staan allemaal direct in verbinding met elkaar, waardoor communicatie tussen de servers heel direct is. Met deze optie heb je minder last van hoge ping en toegang tot een betere werking voor diverse games. Nu is het zo dat WTFast alleen specifieke games ondersteund, veelal zijn dit de populaire games zoals: League of Legends, Diablo 3, World of Tanks, CSGO, World of Warcraft en Dota 2. Je krijgt één maand gratis toegang tot WTFast, daarna moet je een maandelijks bedrag betalen, variërend van 9.99 dollar per maand tot 99.90 dollar per jaar. Dat de service betere ping/minder packet loss belooft is zeker. In Nederland/Europa zitten we vrij centraal, waardoor WTFast met een degelijke internetverbinding wat overbodig is. Met de Rapture in huis heb je denk ik wel een flink internetpakket, anders zou je dit beest niet kopen. De ingebouwde QoS functies voldoen prima.
QoS is natuurlijk naar een stukje beheer juist verantwoordelijk voor de takenverdeling. De Rapture heeft standaard QoS profielen, waaronder gaming, media streaming, web surfing en custom instellingen. Ook kun je vanuit de QoS optie goed meten wat de huidige belasting is van het netwerk.
De Rapture heeft twee aparte 5.0GHz frequentiebanden voor selectiviteit. Zo kun je een specifieke groep aan gaming gerelateerde draadloze apparaten verbinden op één 5.0GHz frequentieband. De bedoeling is om alle overige apparaten te verzamelen op de tweede 5.0GHz frequentieband. Hier is ook de focus om gaming zoveel mogelijk voorrang te geven. Per frequentieband kun je spelen met de QoS opties. Stel één band bijvoorbeeld in op gaming voor hoogste bandbreedte, de tweede band stel je in op bijvoorbeeld media/browsing. Op deze wijze haal verdeel je de processen beter, wat voor de processor net wat fijner is. Gastnetwerken aanmaken op de drie frequentiebanden is natuurlijk mogelijk, je kunt deze instellen op de maximale bandbreedte dat per gebruiker of apparaat is toegestaan, fijne management opties.
Dubbele WAN-opties zijn toegankelijk via de software. Tover één LAN poort om tot WAN poort, zodat deze kan functioneren als failover. Ook is het mogelijk om met twee providers te werken. Standaard vinden we in de router al wat vooraf ingestelde port forwarding mogelijkheden. Dit zijn o.a. games en software clients zoals TeamSpeak.
Ingebouwde software opties/programma’s mogen niet ontbreken. De processorkracht van deze router moet toch ergens benut voor worden. De Rapture verleent zich prima om een gedeelde netwerkschijf te maken via een USB 3.0 verbinding. Voor oudere printers komt de router met een EZ Printer setup. Met dit stappenplan voeg je oudere printers makkelijk toe binnen een netwerk, zonder moeilijk te moeten doen met IP-adressen en aanvullende software. Via een USB 3.0 poort kun je ook een 3/4G dongle aansluiten als failover optie. Geeft Ziggo/KPN of XS4ALL het op, dan kun je over op 3/4G. Dit kan overigens ook een mobiele telefoon zijn.
Als laatste komen we nog wat basisinstellingen tegen, zoals het instellen van de router als router mode of AP mode. Ik ga er vanuit dat je bij de aanschaf van de Rapture kiest voor router mode. Updates kunnen handmatig en automatisch uitgevoerd worden. Bij automatisch krijg je vooraf een melding, zodat je hier op kunt anticiperen. Draai altijd vooraf een back-up voor de restore optie, mocht er toch iets fout gaan. Ben je het niet eens met de Rapture? Dan stuur je rechtstreeks vanuit de router Asus een berichtje. In dit segment mag je wel een stukje service verwachten.
We bekijken tijdens deze review ook nog de app. Standaard heeft Asus een ‘ASUS Router’ app, te vinden in de App Store en Google Play. Deze app is compatible met veel routers en past zich automatisch aan op de gevonden router binnen het netwerk. De software/UI van de Rapture oogt anders dan bij andere routers, terwijl het dezelfde app is via de App Store/Google Play. Standaard begin je bij het inlogscherm, deze gegevens kun je opslaan om het jezelf makkelijk te maken.
Net als de software krijg je direct het verkeer/belasting van het netwerk te zien. Met het menu aan de onderzijde van het scherm wissel je tussen de verschillende schermen. Bekijk actieve verbindingen, apparaten en het verbruik per apparaat.
Eerder zagen we de gastnetwerk optie in de software. Het is veel makkelijker om deze optie te beheren via de app. Je kunt on-the-fly een gastnetwerk aanmaken voor bezoekers. Mooi is dat je kunt kiezen tussen de verschillende draadloze verbindingen (2.4GHz, 5.0GHz-1 of 5.0GHz-2).
In de rechter bovenhoek van het scherm is een belletje als icoon te vinden. Hierin ontvang je meldingen en updates. Voor deze review heb ik de Rapture volledig geupdate.
Onder het knopje ‘more’ bevinden zich nog veel meer features. Het was even een verassing om te zien dat er nog veel meer mogelijk is. Game boost, het beheren van USB 3.0 apparaten, FTP opties het is allemaal onderdeel van deze router. De iconen op de onderstaande afbeeldingen zeggen waarschijnlijk meer dan genoeg.
De standaard instellingen zoals parental control, traffic, het back-uppen van je router en firmware updates uitvoeren via de app behoren ook allemaal tot de mogelijkheden. Ik heb via de app een firmware update uitgevoerd, hieraan heb ik een goede ervaring overgehouden.
Het testen van een netwerk is vrij lastig vergelijkbaar, gezien de verschillende variabelen. Dit verschilt per woning denk hierbij aan de muren, isolatie, apparatuur en woonniveaus, de omgeving met actieve netwerkapparaten, huishoudapparaten en bevolkingsdichtheid. Als laatste is de volledige setup van je eigen netwerk, tot hoever deze een-op-een is gefinetuned is met je modem / aansluiting.
In dit hoofdstuk deel ik altijd wat achtergrondinformatie over de testomgeving. Het betreft een woning op 263m2 eigen grond, waarvan 138m2 woonoppervlak. De woning heeft een totale inhoud van 335m3, met gedeeltelijk dak- muurisolatie. De netwerktesten worden uitgevoerd op eigen grond, in de woning en tuin. Ik ben aangesloten bij Ziggo en maak gebruik van het Ziggo Max pakket met 300Mbps download en 30Mbps upload. De meegeleverde modem (Connect Box) staat ingesteld op bridge modus.
We pakken voor de aardigheid de LAN-resultaten:
Hieronder een overzicht van de prestaties binnenhuis:
Een grappig detail is de omschrijving van Asus over het dekkingsgebied van de Rapture: ‘Very large homes’. Lekker concreet Asus! Het geeft een idee waar Asus naartoe wil. Wie verder kijkt kan met de specificaties en het geweld aan antennes kan wel inschatten dat het iets teweeg moet brengen. Tijdens mij testperiode ben ik eigenlijk best wel erg blij geworden. Met de nieuwe mesh netwerk systemen zie je een geweldige ontwikkeling in het dekkingsgebied met diverse units/satellieten. Standaard draait hier de Ubiquiti AmpliFi, een mesh netwerk oplossing van Ubiquiti. Tijdens ervaringen in de praktijk kan ik zeggen dat de Rapture soortgelijke prestaties weet neer te zetten. In diverse ruimtes en ‘hoekjes’ van de woning heb ik internet, zowel de 2.4 als 5.0GHz frequentieband stellen niet teleur. Een grote uitdaging is een degelijke WiFi verbinding terwijl ik op het toilet zit. Hier wil het met goedkopere/minder geavanceerde routers gebeuren dat ik overschakel op 3/4G. Deze ervaring heb ik zowel met mijn Samsung Galaxy S6 als iPhone 6 Plus. Met de Rapture was dit ook niet het geval; 1080p video’s tijdens mijn WC-rituelen waren een aangename ervaring.
Op de iPad Pro 10.5 inch was het een vergelijkbaar verhaal, een goede internetverbinding waar je van alle gemakken voorzien bent. Zelfs games zoals Mobile Legends waren totaal geen probleem. In de achtertuin en aan de voorzijde van het huis was de verbinding meer dan voldoende. In de praktijk kon ik niet het verschil opmaken tussen mijn AmpliFi en de Rapture als het om dekkingsgebied gaat. Ook qua snelheid hoor je mij niet zeuren. De router doet het net allemaal wat sneller dan de eerder geteste Asus BRT-AC828.
De router zit vol met software, waar ik al eerder tijdens deze review aanhaalde dat gebruikers van de ROG RT-AC5300, de voorganger van de Asus Rapture GT-AC5300 meldden dat de software traag is. Zelf heb ik geen soortgelijke ervaring met de Rapture GT-AC5300. De quad core processor en de uitbreiding van 1 GB aan werkgeheugen zijn hier de grootste Game Changers. De Rapture GT-AC5300 heeft qua software/feature pakket nog veel overgehouden wat eerder te vinden was op de RT-AC5300. Ik kan mij best voorstellen dat dit destijds voor de dual core processor en het 512MB werkgeheugen een flinke opgaaf was. De Rapture GT-AC5300 heeft hier en daar wat minimale laadtijden in de software, deze zijn allemaal zeer acceptabel. Echte vastlopers of problemen met de app heb ik niet ervaren.
Als laatste de USB 3.0 prestaties. Hier ben ik meer dan tevreden over. Stiekem had ik nog wat meer verwacht. Alsnog zijn de prestaties voldoende voor een netwerkschijf i.c.m. de aanwezige hardware om lekker te streamen binnen het netwerk. Wel zijn de USB 3.0 instellingen nog wat onstabiel met de huidige firmware. Zodra je bestanden gaat kopiëren op een aangesloten schijf wil de draadloze verbinding wat gevoelig reageren, met als resultaat de zowel de 2.4 als 5.0GHz frequentieband langzamer worden. Zodra het bestand op de schijf staat schiet de draadloze verbinding weer naar zijn volledige potentie. Hier zie ik nog een fix voor Asus om dit netjes op orde te krijgen.
De Asus ROG Rapture GT-AC5300 is een vliegend futuristisch schip, waarvan je denkt: “wat is dit!?" Ja mensen, het is een router! Met de aanwezige specificaties mag je deze router een ‘Netwerk-PC’ met bijzaken noemen. Hoe bevalt het schip? Je leest het hieronder in de eindconclusie.
Asus gaat graag over de top met zijn hardware. De Asus ROG Rapture GT-AC5300 is daar typisch een voorbeeld van. Een 1.8GHz quad core processor samen met 1 GB werkgeheugen en 256 MB flashgeheugen. Voeg daar een 2.4GHz frequentieband en twee 5.0GHz frequentiebanden aan toe, zo ontstond de schepping van de Rapture. Dat is nog niet alles, MU-MIMO 4×4 een overdosis aan software en app opties. De Rapture focust zich op gamers, misschien nog wel beter gezegd de hardcore gamers. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, waar ik mij toch bij sommige features moet afvragen: “ga je het überhaupt wel gebruiken?" De router zorgt voor een killing spree, oftewel overkill aan mogelijkheden. Om een lange alinea kort te maken: je bent enorm flexibel met deze router, alles wat je voor ogen hebt zit op dit moederschip.
Op sommige momenten voelde ik mij wat geïntimideerd door de prestaties. Zelf gebruik ik de Ubiquiti AmpliFi set, een mesh netwerk oplossing. Met deze set heb je één centrale router en twee satellieten. Voordeel van deze set is de ‘mesh communicatie’, waardoor het slim omgaat met signalen en apparaten binnen het netwerk. De satellieten i.c.m. de router zorgen binnen mijn huis voor een geweldig dekkingsgebied. Ik wist dat de Rapture t.o.v. de AmpliFi een zware concurrent zou hebben als het om dekkingsgebied gaat. Tijdens het testen in de praktijk was ik verrast dat deze router soortgelijke prestaties wist te presenteren als de AmpliFi set. In de lastige hoekjes van mijn woning kan ik met de Rapture gewoon genieten van mijn draadloze verbinding.
De software is volledig ingericht in een gaming stijl. Iets wat mij persoonlijk totaal niet aanspreekt. De voor- en achtergronden van de UI gaan niet echt goed samen, waardoor sommige schermen lelijk ogen binnen de software. Het zou fijn zijn als Asus een optionele UI toevoegt voor gebruikers die liever een rustigere vormgeving zien. De USB 3.0 prestaties kwamen goed uit de test. Wel ervaarde ik wat hiccups tijdens het schrijven van bestanden naar de aangesloten schijf. De draadloze verbinding had het wat moeilijker. Hier moet Asus zich nog verder in verdiepen, in de vorm van een nieuwe firmware aanbieden.
De Asus ROG Rapture GT-AC5300 is een imposante router van 1,87 kilogram. De router heeft brute processorkracht dat je in veel gevallen niet volledig gaat benutten. Limieten opzoeken kan altijd, voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken gebruiker is deze router overkill. In veel gevallen is de router voor gamers ook overkill. Met dat gezegd haal je wel het beste van het beste in huis. De prijs van 399 euro vind ik redelijk acceptabel. Nu is het alleen nog aan Asus om de software visueel een flinke upgrade te geven, het blijft iets subjectiefs, maar naar verwachting kunnen ze met deze simpele aanpassing een grotere doelgroep aanspreken.