Review: ASUS ROG Centurion
Links: ASUS ROG Centurion productpaginaDe ASUS ROG Centurion, het paradepaard van ASUS als het om audio gaat. Het avontuur begint bij een zeer grote verpakking, althans voor een headset, waarin we al snel de Centurion zelf tegenkomen. Niet alleen de verpakking, maar ook de Centurion heeft een flink formaat, wellicht beter gezegd: het is een bakbeest. De Centurion, oftewel een honderdman was in het Romeinse legioen het hoogst haalbare door mannen van gewone komaf. We zagen eerder al productnamen zoals de Gladius, Spatha en Claymore; wapens uit de Romeinse tijd. De Romeinse vibes heersen goed in het kamp van ASUS.
De Centurion is een 7.1 headset met een totaal van 10 drivers (5 per oor). De headset zou voor de enthousiastelingen moeten zijn, gezien de specificaties en de flinke prijstag. Op het moment van schrijven staat er op deze tag 230 euro, wat zeker niet mis is. Is de Centurion de 7.1 headset waar jij op zoekt naar bent? En is de ervaring in de praktijk van deze 7.1 surround sound echt goed hoorbaar, gezien de ruimte en de dichtheid van het aantal drivers per earcup. Je leest het in deze review.
Een overzicht van de specificaties:
De Centurion komt in de verpakking met een eigen bedieningspaneel, deze zie je dadelijk nog voorbij komen tijdens het uitpak avontuur. Ik vind het alvast belangrijk om dit vooraf te melden, zodat je een beetje het verhaal kan volgen. De Centurion werkt samen met dit bedieningspaneel, en kan zonder dit bedieningspaneel niet functioneren. In het bedieningspaneel, control unit of hoe je het ook wilt noemen zit een headset amplifier, de ESS 9601 (SABRE). De amplifier- versterker is verantwoordelijk voor de aansturing van de audio. Het bedieningspaneel van de Centurion is dus net wat meer dan alleen een bedieningspaneel, in het geval van de Centurion het kloppende hart van de geluidsinstallatie. Zonder het bedieningspaneel heb je een geluidloze Centurion.
In iedere earcup vinden we 5 drivers, iedere driver is verantwoordelijk voor verschillende lagen aan geluid. Tevens verschillen de drivers qua grootte, de front drivers zijn 40 mm, de subwoofers 40 mm, de center drivers 30 mm en de zij- achter drivers zijn ieder 20 mm. De earcups zijn vrij fors om de drivers te huisvesten, wat een positieve impact zou hebben om het geluid beter tot zijn recht te laten komen.
Op de oorschelpen vinden we een LED-lampje uitgevoerd in het rood. Met de enorme reeks aan RGB producten uit het ASUS kamp, zou je toch verwachten dat deze headset uitgerust is met RGB. Dit maal moeten we het zonder 16.8 miljoen kleuren doen, vreemd genoeg geen RGB op de Centurion. Wel kun je de LED van een statisch lichteffect instellen naar een ademend lichteffect. Alsnog snap ik niet volledig de keuze van ASUS waarom de Centurion niet wordt opgenomen in het AURA ecosysteem. Ook niet geheel onbelangrijk is het gewicht, zonder kabel weegt de Centurion 450 gram en met kabel 500 gram. Of de headset in combinatie met het gewicht comfortabel aanvoelt lees je dadelijk in de praktijk.
Groot, groter, grootst; de Centurion verpakking doet het in XXL stijl. Zonder gekkigheid, het is een deftige verpakking. Het is een mooi gegeven dat je bij de eerste kennismaking al wat moois in handen krijgt. Zodra de flap opengeslagen is, krijgen we al een quote over gaming. De verpakking zit gewoon dik in orde. Binnenin vinden we twee lagen, met in de eerste laag de headset zelf, en daaronder de accessoires samen met het bedieningspaneel. We volgen de inhoud van de verpakking en beginnen met de Centurion.
Een indrukwekkende kennismaking, wat een forse headset is het toch! In handen voelt de headset stevig aan, met wat verschillende afwerkingen. Zo vinden we een gladde- glossy afwerking op de earcups en een rubberachtige coating op het verlengde van de headset. Het Maya design op de earcups (patroon) i.c.m. de bronzen afwerking laat de headset positief opvallen. Van een subtiel- bescheiden design is geen sprake, de Centurion oogt bruut, en doet daarom ook zijn naam als Centurion eer aan. Al schrijvende schiet de naam ASUS ROG Centaur door mijn hoofd, wellicht een goede naam voor een toekomstig icoon. Even mijn fantasie terzijde; de Centurion oogt groot en voelt machtig aan.
Hoe bruut de Centurion oogt, hoe subtiel de kleine details zijn, toch nog een beetje elegantie. De oorkussens zijn aan de binnenzijde voorzien van het ROG logo, de randen en hoeken zijn veelal rond afgerond, om een volledig hoekig design te voorkomen; haakse bochten met een subtiele afwerking.
De microfoon is net als de behuizing afgewerkt met rubber. Een mooie eigenschap is het buigbare design, zodat je deze op goede hoogte kunt instellen, ook het buigen gaat vriendelijk. De hoofdband is voorzien van pads, tussen de hoofdband en kunststof behuizing zit voldoende ruimte, wat de headset geschikt maar voor zowel kleinere als grotere hoofden. De hoofdband is aan de buitenzijde netjes afgewerkt met een ROG logo, kleine details!
In de tweede laag van de verpakking komen we de accessoires tegen. Het bedieningspaneel valt als eerste op, net als de Centurion headset is dit een vrij fors apparaat. Bovenop vinden we de volumeknop, vooraan een draaiknop om tussen de verschillende audiokanalen te wisselen, en bovenop nog vier aparte knoppen met ieder een functie. Eenmaal aangesloten licht het bedieningspaneel in het rood op. Zodra je het volume aanpast in de meegeleverde software, zie je de LEDs direct reageren op de gewijzigde instellingen, wat fijn werkt tijdens gebruik. Spelenderwijs leer je snel de gewenste instellingen vanuit de software, waarna je deze later makkelijk kunt nabootsen op het fysieke bedieningspaneel.
Op het bedieningspaneel vinden we één USB-poort en twee HDMI aansluitingen, de USB-poort dient voor de stroomtoevoer. In de verpakking vinden we één USB naar 2* USB, het bedieningspaneel met ingebouwde geluidskaart vraagt in dit geval wat extra power. Verder sluit je op één HDMI-poort de Centurion aan, de overige HDMI-poort is om je speakerinstallatie aan te sluiten met het meegeleverde HDMI naar analoog kabel.
Onderop vinden we een ENC-knop (Environmental Noise Cancellation). In drukkere omgevingen moet dit ervoor zorgen dat achtergrond- omgevingsgeluiden beter worden geblokkeerd. De over-ear oorkussens blokkeren wat mij betreft al vrij veel geluid. Zelf kon ik in mijn rustige kamertje weinig experimenteren met de ENC toevoeging. Met meer geluid op de achtergrond, de TV een stuk luider, kon ik niet echt veel verschil merken. Wellicht is het verschil tijdens een LAN-party een stuk effectiever. Met de drie rubberen pads aan de onderzijde, staat het bedieningspaneel stevig op verschillende ondergronden.
Verder komen we een korte gebruikershandleiding tegen, en een extra set aan oorkussens. Standaard vinden we imitatieleren oorkussens op de Centurion, deze blokkeren omgevingsgeluiden beter dan de meegeleverde gestoffeerde oorkussens. Nadeel van de imitatieleren oorkussens is het warmere gevoel om de oren, zeker tijdens de zomerdagen. Waar de gestoffeerde oorkussens net wat meer ventileren. Een setje voor de winter en zomer.
Nog een aanvullend accessoire is de meegeleverde headset standaard. Deze is gemaakt van acryl en dient prima om de Centurion op te plaatsen. Het is een leuke toevoeging van ASUS, wat ook wel mag voor de prijs. Kijken we naar de kwaliteit van de standaard, dan valt deze wat tegen. Deze is makkelijk te buigen en vrij licht. Onderop vinden we geen rubberen pootjes, tijdens het oppakken van de headset schuift deze makkelijk mee. Voor nu is het een leuke toevoeging, maar voor een headset van circa 230 euro had het wel wat spannender gemogen.
ASUS ROG 7.1 is de software van ASUS om je Centurion aan te sturen. De software bestaat uit één menu vol met sliders en aan- en uit knopjes om effecten te activeren. Links vinden we een verzameling aan sliders voor de verschillende audiokanalen. Deze sliders doen precies hetzelfde als de draaiknop op het bedieningspaneel. Je kunt snel de verschillende drivers/speakers van volume wijzigen. De software schakelt één-op-één met het bedieningspaneel, wijzigingen zijn dankzij de rode LEDs op het bedieningspaneel direct zichtbaar. De software is een goede start om kennis te maken met je persoonlijk voorkeur aan volume. Het is vooral spelen met de verschillende drivers, voordat je echt een sweetspot hebt gevonden, daarna kun je deze uit eigen ervaring snel instellen op het bedieningspaneel, extra handig voor in-game sessies.
De vooraf ingestelde profielen, die bovenaan in de software te vinden zijn maken een groot verschil als het om geluid gaat. Ingesteld op communicatie zijn stemmen beter hoorbaar en helderder, vooral met software als Discord en TeamSpeak. Zodra je het muziekprofiel activeert komt de bass wat meer tot leven, waardoor stemmen wat holler klinken. Aan het einde van de streep is het gewoon een stuk fijner om een profiel zelf samen te stellen. Je kunt dan de perfecte balans vinden tussen goed hoorbaar en lekkere in-game geluiden. Het muziekprofiel is zo af en toe wel leuk om te activeren tijdens wat luidde beats, met de Bass Boost kun je de bass nog wat agressiever maken. In de praktijk worden stemmen hierdoor weggedrongen, waardoor je de zanger/zangers minder goed kunt verstaan. Met de Equalizer kun je het muziekgenre nog instellen, verschillen tussen hiphop en rock zijn goed hoorbaar.
Een ideaal profiel gevonden, of meerdere profielen? Je kunt profielen met de ingebouwde tool makkelijk exporteren, altijd een veilig plekje voor je meesterwerken. We vinden in de software voor de microfoon nog twee aanvullende features; Noise Gate en Perfect Voice. De Noise Gate is gemaakt om achtergrondgeluiden en ruis te voorkomen, waar Perfect Voice zich nog meer toespits op je eigen stemgeluid. In de praktijk ben ik niet echt enthousiast over de Noise Gate optie, deze doet de stem holler laten klinken, ook i.c.m. Perfect Voice. De Perfect Voice feature alleen ingeschakeld op 100% was voor mij de beste optie. Zonder Perfect Voice klinkt de stem in het algemeen wat holler door de microfoon.
De Reverb feature zorgt voor een nagalm. Mogelijk voor veel mensen herkenbaar: de Realtek Colosseum en studio audio instellingen, alsof je in een grote ruimte zit. De Reverb functie kan mooie effecten bijdragen, vooral met de Bass Boost feature kun je los gaan op dikke beats. Hier geldt ook: hoe hoger je alles zet, des de minder stemmen klinken in muzieknummers. Bij genres zoals hardstyle en dance is het best genieten. Je voelt de kracht van de drivers op je oren loskomen, met wat extra bass voel je de headset op je oren leven, de impact van de bass is dan ook zeker aanwezig.
Aanvullende vinden we de Sonic Radar Pro software, deze zit verwerkt in de ASUS ROG 7.1 software. Door rechts onderin op het tray icoon te drukken komt Sonic Radar Pro als optie tevoorschijn. Met Sonic Radar Pro kun je omgevingsgeluiden tijdens het gamen beter waarnemen. Je kunt een radar laten verschijningen in een willekeurige game, deze geeft aan waar omgevingsgeluiden vandaan komen. Denk hierbij aan sluipen in CS:GO of kruipen in Playersunknown’s Battlegrounds. De optie werkt goed, alleen voelt het wel aan als cheaten. Trust your instincts!
Laten we beginnen met het allerbelangrijkste onderdeel van deze headset; geluid. De software komt met vooraf ingestelde profielen voor o.a. gaming, muziek en communicatie. Waar communicatie duidelijk een stuk beter presteert om stemmen beter hoorbaar te maken. Muziek speelt agressiever in op de bass, afhankelijk hoe je de Bass Boost functie en equalizer hebt ingesteld, ook zonder de equalizer aan te hebben overheerst de bass net wat meer. De beste oplossing is het samenstellen van je eigen profiel, lekker de balans opzoeken. Het 7.1 surround sound effect komt heerlijk uit de verf. Tijdens games, het luisteren van muziek en algemeen gebruik, de Centurion doet het buitengewoon. Het is soms genot om juist wel de Bass Boost functie en equalizer eens flink omhoog te gooien. Daar zit je dan los te gaan op je stoel, waar je na enige tijd echt wel moet oppassen met het volume, om permanente gehoorschade te voorkomen.
Het geluid uit de Centurion is een belevenis. De verschillende drivers weten feilloos het gewenste geluid te produceren, wat geheel op natuurlijke wijze overkomt. De oorschelpen worden met een vol geluid gevuld, volledig afgeschermd van de buitenwereld. Waar ik bij het volgende puntje kom: draagcomfort. Ook hier is de Centurion een goede kameraard. Mijn CM Storm Sirus 5.1 met een gewicht van 800 gram is een stuk duidelijker aanwezig dan de Centurion met 450 gram. De hoofdband leunt zachtjes op de bolling van je hoofd, de oorschelpen vallen mooi over de oren heen. Na langere sessies van muziek luisteren, praten en gamen is de Centurion nog steeds comfortabel. Ook bij het afzetten kun je beide earcups flexibel van de oren wegtrekken. Gebruikers met een bril kunnen de headset comfortabel gebruiken. Veelal leg ik de pootjes van mijn bril bovenop de oorkussens, dit doe ik bij iedere headset. Bij de Centurion is er voldoende ruimte aan de bovenkant van de oorkussens om de pootjes van je bril vast te knellen, zonder een beknellend of pijnlijk gevoel.
Een puntje waar ik minder over te spreken ben is de microfoon. Deze verhoudt zich op het moment niet met de geluidskwaliteit van de headset zelf. Met de toegevoegde microfooneffecten Noise Gate en Perfect Voice haalt de microfoon naar mijn mening niet de gewenste kwaliteit. Mijn stem klinkt monotoon, vrij vlak in vrijwel alle gevallen. Plaats je de geluidsopname in een bewerkingsprogramma, dan blijft de geluidsfrequentie vrijwel in het midden. Echte ‘emoties’ of hoge geluiden pakt de microfoon van de Centurion slecht op. Hier is het zeker zaak aan ASUS om nog te sleutelen!
De software en het bedieningspaneel gaan goed samen. De software werkt plezierig en is eenvoudig ingericht in één scherm. De verschillende effecten zijn een mooie aanvulling om te spelen met het gewenste geluid. Uit ervaring krijgt de headset zijn echte potentie als je zelf profielen aan gaat maken. De standaardprofielen zijn leuk, maar dienen veelal voor één principe, denk hierbij aan muziek of gaming. Lekker spelen met de software is dan iets wat ik je alleen maar kan aanbevelen.
De Centurion claimt zijn territorium door alles groots aan te pakken, van verpakking tot de headset zelf, als het maar fors is. Ik kan in deze review geen ‘prijskaartje’ gebruiken, iets wat ik bij mij twee laatste behuizing reviews wel deed. Zeg maar gerust een flinke prijskaart van 250 euro. Waar de vraag al snel luidt: “is dit het waard?" Laten we stap-voor-stap dit gezamenlijk ondervinden in de eindconclusie.
Hier beginnen we net als het hoofdstuk ‘In de praktijk’ bij het geproduceerde geluid. Een 7.1 surround sound headset met een totaal van 10 drivers (5 per oor), ieder met een eigen taak. Tevens verschillen de drivers qua grootte, de front drivers zijn 40 mm, de subwoofer 40 mm, de center driver 30 mm en de zij- achter drivers zijn ieder 20 mm. Het ruimtelijke ontwerp van de earcups gaat goed overweg met het aantal drivers, en weet hierdoor ook een positief geluid te produceren. We zien snufjes zoals de equalizer, een Bass Boost en Reverb. Hier is het vooral spelen om de juiste geluidsbalans te vinden, in sommige gevallen is het verhogen van de Bass Boost al snel overkill. Nu zit er nog een subtiel verschil in de diversiteit van toepassen, een mooi voorbeeld is het verschil in muziekgenres. Waar je de met de equalizer op hiphop, de Bass Boost functie aan en daarbovenop de Reverb al snel een overkill creëert voor gezongen nummers. Zit je vooral op de hardstyle en dance trein, dan zijn de extra beats erg lekker. De Reverb feature zorgt voor een ruimtelijk gevoel, waar het karakter van deze 7.1 headset tot leven komt. Waar het uiteindelijk op neerkomt is spelen met de software en bedieningspaneel. Luister goed naar de bestaande profielen en kijk of er fijne overeenkomsten zijn voor persoonlijk gebruik. Vanuit hier heb je een mooi startpunt om eigen profielen te gaan samenstellen, die je daarna kan exporteren om te bewaren.
Draagcomfort is prima. De forse headset weegt 450 gram en is nagenoeg niet aanwezig. Met de zachte hoofdband padding rust deze rustig op je hoofd. Voor zowel kleine als grotere hoofden beweegt de hoofdband prettig mee. De grote earcups samen met de oorkussens rusten zachtjes tegen het hoofd. Je kunt deze omwisselen voor de meegeleverde gestoffeerde oorkussens, deze laten net wat meer geluid door, maar zitten tijdens de warmere dagen wat koeler op je oren. Toch maar voor volledige afzondering? Dan komen de imitatieleren oorkussens beter over om nog net wat meer omgevingsgeluid te blokkeren. De Centurion is voorzien van een HDMI-kabel, en is om deze reden beperkt tot het bedieningspaneel. Hierdoor wordt je wat meer gelimiteerd, en kun je buiten het ecosysteem van de Centurion en het bedieningspaneel niet veel meer. Je krijgt wel een extra kabel meegeleverd van HDMI naar analoog om je PC speakers aan te sluiten. Zonder bedieningspaneel met ingebouwde versterker, de ESS 9601 (SABRE) kun je eigenlijk geen kant op met de headset. Dit heeft zowel zijn voor- als nadelen. Zelf ben ik wel positief over de werking van het huidige ecosysteem van de Centurion.
Het ontbreken van RGB-verlichting doet wat pijn, ditmaal moeten we het doen met rode LEDs. Opzich prima, alleen loopt het niet mee in de huidige line-up aan producten van ASUS. De gestoffeerde kabel die van de headset naar het bedieningspaneel gaat is vrij stug, soms is het even worstelen met de Centurion. We mogen de microfoon op de Centurion ook zeker niet vergeten. Deze is wat teleurstellend als het om geluidskwaliteit gaat. Hier heb ik het niet over geluidsvolume, of de gevoeligheid, hier heb ik het puur over de algemene geluidskwaliteit. Je kunt voldoende communiceren, alleen de microfoon en het geproduceerde geluid klinken wat monotoon. Echte emotie, klemtonen et cetera pakt de microfoon onvoldoende op. Het geluid is erg vlak, wat totaal niet in verhouding staat met de geluidskwaliteit van deze headset. ASUS heeft wat mij betreft nog wel wat werk aan de winkel, wellicht dat een firmware patch de algemene kwaliteit nog een stuk kan verbeteren.
De Centurion wil zich op een bureau op elegante wijze presteren d.m.v. de headset stand. De stand vervaardigd uit acryl is wat de zwakjes voor de forsheid van de Centurion. De headset is prima te plaatsen en balanceren, alleen bij het verwijderen blijft de stand niet netjes op zijn plek staan. Wat rubberen pootjes of zwaarder materiaal had dit probleem opgelost, misschien ook iets voor de volgende ronde aan headsets. Aan het einde blijft de vraag: voor wie is deze headset dan? De enthousiasteling met een goed gevulde portemonnee, de echte diehard ASUS fan of iemand die primair zoekt naar een degelijke 7.1 surround sound headset. Je krijgt een flinke headset voor je geld. De eigenschappen van deze headset moeten je dan ook echt aanspreken om dit te willen investeren. Is het voor een potje Minecraft of 5 nummertjes uit de Top-40, dan doe je deze headset geen eer aan. Kijk je breder en wil je de toepasbaarheid maximaal benutten, dan ga je aan de slag met eigen profielen en zoek je naar de sweetspot. Je koopt deze headset dan ook om zijn behoorlijke geluidskwaliteit. Nogmaals blijft de prijs een aardige smak met geld. Deze Centurion koop je dan ook op gevoel en deels zijn features. Voelt dit goed aan en zijn de features naar je eigen verwachtingen, dan kun je zeker de Centurion goed overwegen.