Review: ASUS ROG Cetra True Wireless

In-ear oordopjes

80%
Een audiotopper!

In het kort

De ASUS ROG Cetra True Wireless weet veel heerlijks te bieden als het gaat om audiokwaliteit. Daaromheen is een degelijk pakket te vinden, waar er wat minder (premium) features zijn dan ik had gewenst. Daarbij heeft de touch-bediening een lichte learning curve, al is dat geen domper.

  • Eindoordeel
ASUS ROG Cetra True Wireless Hoofdtelefoons True Wireless Stereo (TWS) In-ear Gamen Bluetooth Zwart
€ 156,95

Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.

Review: ASUS ROG Cetra True Wireless

Links; Navigatie;

Inleiding

Vorig jaar wist ik aan de slag te gaan met de ROG Cetra II, een bedraad setje aan ASUS-oordopjes van degelijke kwaliteit. Het is nu tijd voor de volgende stap en dat kan niets minder zijn dan een draadloze uiting, ofwel in dit geval de ROG Cetra True Wireless. Zoals de naam aanduidt, zijn het oordopjes die volledig los van elkaar zijn. Ze zijn ook nog eens voorzien van Active Noise Cancellation (ANC), een gamingmodus, touch-bediening en een draadloos oplaadbare carrying case.

Het is met al die features duidelijk dat ASUS focust op een hogere klasse qua kwaliteit en prijs. Daar is ook de nodige concurrentie in te vinden, dus de vraag is natuurlijk of de oordopjes in de praktijk prettig in gebruik zijn. De ROG Cetra True Wireless is bij onze webshoppartner Megekko te verkrijgen voor € 152,-. Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Schroom dan niet om ons reviewbeleid te lezen.

Specificaties

Hieronder treffen we de specificaties aan;

SpecificationsASUS ROG Cetra True Wireless
Usage ScenarioGaming
Multimedia
InterfaceWireless
ConnectorBluetooth
Support PlatformPC
MAC
Nintendo Switch
iOS
Android
Bluetooth device
Driver MaterialNeodynium magnet
Driver Size10 mm
Headphones Impedance32 ohm
Headphones Frequency Response20Hz – 20KHz
Microphone Pick-up PatternOmnidirectional
Microphone Sensitivity-38 dB
Microphone Frequency Response100Hz – 10KHz
AI Noise Cancelling MicrophoneNo
Active Noise CancellationYes
ChannelStereo
AuraNo
Battery4.8 + 17 hours (ANC On)
5.5 + 21.5 hours (ANC Off)
FoldablilityNo
WeightHeadphone (each side) 5g
Charging case 42 g
Carry bag/boxNo
Extra ear-cushionNo
ColorBlack
Accessories2 pairs of eartips
Charging cable (60 cm)
Quick Start Guide
NoteSupport SBC & AAC Audio Codec
Draadloze features

Er zijn flink wat features om te benoemen van de ROG Cetra True Wireless, dus laten we van wal steken met draadloze eigenschappen. Logischerwijs betreft het een paar Bluetooth-oordopjes, met in dit een geval een focus op lage latentie (latency). Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij de in te schakelen gamingmodus, die zich dus richt op games. Voor media zou die modus niet benodigd zijn, omdat apps daar vaak al een synchronisatie bieden tussen audio en video.

Een toffe feature zit in de meegeleverde carrying case, want die is niet alleen via USB-C te laden, maar ook draadloos. Daarmee belooft ASUS een totale batterijduur van 27 uur. In de praktijk zou je bijna 5 uur moeten behalen met ANC ingeschakeld en 5,5 uur zonder ANC. Door de beestjes een minuutje of tien in de carrying case te leggen, zou je vervolgens weer een uur aan de slag moeten kunnen gaan. Dat zijn allerlei zaken die we in de praktijk nog aan de tand gaan voelen.

Audio en ANC

In betrekking tot audio is de frequentierespons, noch de impedantie uitzonderlijk te noemen. De grootte van de audiodrivers is dan weer wel een opvallende zaak met 10 mm. Verder zijn er, voor de prijsklasse, een aantal te verwachten features, zoals touch-bediening en een IPX4-keuring voor spatwaterdichtheid. Tegen een regenbui zijn ze niet bestand, maar een beetje vocht kan dus geen kwaad. Ook op dergelijke zaken gaan we dieper in bij de volgende hoofdstukken.

Aangaande de ANC zijn er twee modi: Heavy en Light. Daarbij is er ook een Ambient Sound-modus om geluid van buitenaf door te laten. Een oprechte verrassing is dat het Hybrid ANC betreft – een duurdere implementatie van ANC. Dat wil zeggen dat er kwalitatieve microfoons voor ANC aanwezig zijn, aan zowel de binnenkant als buitenkant. Kortom, dat is waar de hogere prijs mede vandaan komt.

Showcase

Dan is het tijd om de ROG Cetra True Wireless uit de doos te toveren. We beginnen met een typerend ASUS-design voor de verpakking – iets met rood en zwart. Aan de voorzijde wordt de draadloos oplaadbare carrying case niet benoemd, noch getoond. Dat vind ik wel een tikkeltje jammer, gezien dat een toffe feature/eigenschap is.

Gelukkig komt de case als eerste tevoorschijn bij het openen, waaronder we alle accessoires aantreffen. De accessoires bestaan uit een Quick Start Guide, garantieboekje, een USB-C naar USB-A-kabel en extra dopjes van een kleiner en groter formaat dan de standaard dopjes. Uiteraard is er dan de carrying case, met daarop het welbekende ROG-logo.

In de case zitten de oordopjes verstopt, waar de eerste indruk een leuke mag zijn. Bij het openen, licht namelijk het ROG-logo op, alsmede de verlichting in de case. Op de contactpunten van de oordopjes zijn twee plasticjes aangebracht en in de case zijn de contactpinnetjes zichtbaar. Die zijn logischerwijs bestemd voor het opladen.

Het design van de oordopjes mag er zeker wezen, waar ze verrassend neutraal zijn. Op het oortje zelf is wederom een ROG-logo te zien, met op het steeltje het ROG-woordmerk. Ook zijn de diverse microfoongaatjes te spotten voor de Hybrid ANC. Oh, en als laatste is niet de USB-C-aansluiting te vergeten op de achterzijde van de carrying case.

App/software

Armoury Crate op Android

Met de focus op mobiel kan je daar logischerwijs terecht bij de welbekende Armoury Crate-app. Daarin wil ik meteen met deur en al in huis vallen: de app is wat basaler dan ik zou wensen. Je kan er terecht voor typerende zaken, zoals virtueel omgevingsgeluid, de equalizer, basversterking en het in- en uitschakelen van de gamingmodus. Waar het dan in mag ontbreken, is in- en uitschakeling van ANC en Ambient Sound.

Verder is er wel een overzicht van de batterijen in de individuele oordopjes en de diverse touch-bedieningfuncties, al kan je de touch niet customizen. Toegegeven, dat had ik binnen de prijsklasse ook niet verwacht. Een belangrijk minpuntje: de mobiele Armoury Crate-app biedt geen profielen, waar ik dat wel graag had willen zien om qua instellingen een onderscheid te maken tussen games en muziek.

In betrekking tot bediening is bijna alles aanwezig dat je zou wensen. Het enige dat ontbreekt, is volumebesturing, maar dat vind ik geen ramp. Met mijn duim kan ik even makkelijk in m’n broekzak de volumetoetsen op mijn telefoon bedienen. Daarnaast is er ondersteuning voor Google Assistant en Siri, zoals tegenwoordig te verwachten. Het gebruik van alle features is ook intuïtief, want alle connectiviteitszaken zitten op het linkeroor en het bedienen van media zit op het rechteroor.

Een laatste puntje aangaande gebruik is dat de dopjes automatisch gaan slapen bij plaatsing in de case en sluiting daarvan. Bij het openen van de case verbinden de dopjes automatisch met het laatst verbonden apparaat, wat zowaar ook vlekkeloos werkt met Windows 10. Die laatste is oprecht bijzonder, want Windows is nog altijd een rampzalig besturingssysteem met Bluetooth-apparaten.

Nou begrijp ik dat de Cetra True Wireless gericht is op gaming en daarin best voldoet, mede dankzij de gamingmodus. Maar ja, er ontbreken hier wat features die bij de concurrentie, mede in de prijsklasse, wél aanwezig zijn. Gelukkig kan ASUS daarin verder ontwikkelen en dat hoop ik dan ook te zien gebeuren in de toekomst. Bij de praktijkervaring hieronder ga ik overigens dieper in op de gekozen instellingen en mijn voorkeuren.

Armoury Crate op de pc

Goed nieuws, iedereen! Op de pc kan je óók terecht in Armoury Crate voor de nodige verbeteringen. Beter nog (pun intended), je hebt zelfs iets meer instellingen tot je beschikking dan op mobiel én – daar komt ‘ie – je hebt profielen op de pc. Mocht je dus specifiek willen afstemmen voor games en muziek, dan kan dat in ieder geval op de pc. Het is prettig om te zien dat de Cetra’s op meerdere platformen te genieten zijn met Armoury Crate, want dat komt de geluidservaring ten goede.

Via Armoury Crate op de pc kan je overigens óók checken of een firmware-update beschikbaar is.

In de praktijk

In de praktijk kijken we bij de ASUS ROG Cetra True Wireless naar zaken zoals comfort, geluidskwaliteit en de werking van de ANC.

Geluidskwaliteit

Normaliter start ik met zaken zoals comfort, maar ik moet eerst even de deur weer in het scharnier hangen om wederom daarmee in huis te vallen. Het geluid is namelijk, na wat tweaking in de Armoury Crate-app, ver-ras-send goed. Dit niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook de algehele weergave. Er komen details in muziek naar voren die veelal verloren gaan bij draadloze oordopjes en dat is oprecht een puike prestatie. Daarbij is de weergave van zulke details niet alleen prettig voor accurate beluistering van muziek, maar ook voor een lekkere game-ervaring.

Uiteraard moet ik dan even wat instellingen bespreken. Zo heb ik de equalizer uiteindelijk vlak gelaten, waar je zelf nog kan tweaken om extra kwaliteit of een gewenste ervaring uit de drivers te persen. Dat vond ik zelf niet nodig, al kan ik dat niet zeggen van de basversterking. De inschakeling daarvan balanceert het geluid beter dan wat je out-of-the-box krijgt. De hoge(re) tonen zijn standaard iets te scherp en met de basversterking op ongeveer 75% krijg je een lekkere kick in de muziek en zijn de hoge(re) tonen niet langer overheersend.

Nou kan je dezelfde balans ook behalen via de equalizer, dus mocht je preciezer te werk willen gaan, dan is dat mogelijk. Het hangt natuurlijk ook af van je doeleinden, waar ik persoonlijk meer in de muziek zit dan de games. Met een nadruk op hogere tonen is de ROG Cetra True Wireless out-of-the-box gemikt op zaken zoals voetstappen en geweerschoten in games. De enige game die ik normaliter speel op mijn telefoon is Microsoft Solitaire en daarin behoef ik gelukkig geen accurate audiopositionering voor de spelkaarten.

Grappen terzijde, hoewel ik daadwerkelijk Solitaire-fan ben (don’t judge me), heb ik de Cetra’s ook even aan de tand gevoel in wat shooters. Hierin vereis ik een andere tweaking van het geluid dan ik bij muziek behoef en daarom vind ik het jammer dat er dus geen profielen zijn in de Armoury Crate-app om tussen te schakelen. Op de pc heb je gelukkig wel toegang tot profielen (en meer), dus op dat platform kan je daarvan genieten.

Een laatste puntje aangaande games is de virtuele surroundmodus, maar die klinkt niet denderend op mobiel (op Android). Op de pc heb ik virtueel surround via Armoury Crate nooit uitzonderlijk gevonden, waar je naar mijn mening dan beter af bent met zoiets als Dolby Atmos. Dat is wat ik normaliter ook hanteer voor de accuraatste audiopositionering in games. Toegegeven, Dolby Atmos is een betaald iets, maar het verschil mag er dan ook wezen.

Comfort en touch-bediening

Dan gaan we eindelijk door naar de bespreking van comfort. Bij de Cetra’s krijg je meerdere dopjes meegeleverd, waar ikzelf gebruik moest maken van de grootste versie – iets met flinke oren. Met de grotere dopjes vond er goede isolatie plaats en kreeg ik de beste geluids- en ANC-ervaring. Eenmaal in het oor gestouwd, blijven de dopjes prima op hun plek en had ik er zelden last van dat ze deden verplaatsen in het oor. Kortom, op het comfort heb ik weinig tot niets aan te merken.

Waar ik de nodige kritiek op moet uitoefenen, is helaas de touch-bediening. Het is gelukkig niet dat de bediening niet werkt, maar je moet extreem precies zijn met je aanrakingen. Als je niet met je hele vinger evenredig op het dopje komt, dan registreren de oordopjes niet altijd een input. Zo denk ik weleens muziek te pauzeren met een snelle tap op het rechteroor en vervolgens registreert het oordopje dat gewoon niet – erg frustrerend in het begin.

Gedurende de anderhalve week dat ik de oordopjes uitbundig heb getest, ben ik preciezer/beter geworden met de inputs. Dan nog sla ik weleens de plank (of het oordopje) mis met inputs, waar ik nu dan wat langzamer de dopjes doe bedienen. Als je dat eenmaal doet, dan weet je 9/10 keer de juiste input te geven i.p.v. 5/10 keer. Dan nog is dit een verbeterpunt voor de volgende Cetra’s met touch-bediening.

Wat ik overigens ietwat jammer vind, is het ontbreken van in-ear detectie voor het automatisch pauzeren en hervatten van muziek. Daar zou je normaliter voor kunnen compenseren door tijdens het uitnemen van het rechterdopje er ook even op te tappen voor het pauzeren, maar vanwege de benodigde precizie is het uitnemen van het oordopje én een tap geven voor het pauzeren geen eenvoudig iets om betrouwbaar te doen.

ANC en Ambient Sound Mode

Een belangrijke feature van de ROG Cetra True Wireless is de Active Noise Cancellation (ANC). Daar had ik in dit geval een gemiddelde verwachting voor en die verwachting blijkt in de praktijk accuraat. Met Heavy ANC aan worden de meeste lagere tonen weggefilterd, zoals het geblaas van een ventilator. Echter kan ik niet ontkennen dat ik betere ANC heb ervaren in gelijkwaardige of duurdere oordopjes. Ik merk dat stemmen onvoldoende worden gefilterd om daarin een proper verschil te maken.

Dat wil niet zeggen dat ik ontevreden ben over de ANC in de Cetra’s. Heavy en Light bieden een merkbare verbetering t.o.v. geen ANC, waar Ambient Sound gewoonweg handig is. Ook hier kan ik opmerken dat ik iets betere Ambient Sound-modi heb mogen testen in vergelijkbare dopjes, maar de audiopositionering van de Cetra’s is uitstekend en dat maakt veel goed. Wel had ik het volume van de modus iets hoger willen zien (of horen), maar het voldoet in de basis om geluiden door te laten en bewust te blijven van je omgeving.

Microfoon – geen AI NC

Een gemiste kans bij de Cetra’s is het ontbreken van ASUS’ eigen AI Noise Cancellation (AI NC). Die techniek had ik graag willen zien, omdat het de spreekervaring aanzienlijk verbetert. Omdat het hier ontbreekt, doen de Cetra’s alle omgevingsgeluiden oppikken tijdens gesprekken, dus multi-tasken tijdens een telefoontje kan ik niet adviseren. Toegegeven, de implementatie van AI NC had de Cetra’s waarschijnlijk duurder gemaakt, dus ik begrijp dat het hier is uitgebleven.

In betrekking tot kwaliteit zijn de microfoons te beschrijven als voldoende. Het is overduidelijk niet de sterkste kant van de oordopjes, maar ze voldoen prima voor telefoongesprekken in rustige(re) omgevingen. Daarbij zie ik de Cetra’s op de pc gebruikt worden door streamers die graag oordopjes gebruiken en dat paren met een studiomicrofoon. Voor dat doeleinde acht ik ze ook als uitermate geschikt.

Conclusie

Al met al ben ik aangenaam verrast door én zeer tevreden met de ROG Cetra True Wireless-oordopjes. Ze zijn echter niet perfect als het gaat om (premium) features of de touch-bediening, waar laatstgenoemde érg kieskeurig is qua input. De steeltjes aan de oordopjes maken het gebruik wel wat makkelijker en over de tijd heen kan je wennen aan de precieze aard van de touch-bediening. Na een paar dagen wist ik al veel minder te knokken daarmee.

Waar de Cetra’s écht hun spierballen mee vertonen, is met geluidskwaliteit en geluidsweergave. Het detail is uitstekend voor een paar draadloze dopjes, de balans is met Armoury Crate naar een heerlijk niveau te tillen en er zit een verrukkelijke bas in de voor liefhebber, zónder dat er vervorming plaatsvindt van het geluid. Voor gamers is het ook smullen, waar ik met Dolby Atmos op de pc de beste resultaten wist te behalen – kortom, voor de die-hards onder ons.

Komt het neer op ANC, dan voldoen de Cetra’s in de basis en daar is niets mis mee. Er is iets betere ANC te krijgen, inclusief een gedetailleerdere Ambient Sound-modus, maar ik ben met de implementatie hier ook weer niet ontevreden. Mede doordat de geluidspositionering van de Ambient Sound-mode zéér accuraat is en dat is eveneens belangrijk.

Uiteindelijk krijgen deze beestjes gewoon een dikke award als het gaat om geluidskwaliteit. Daarbij kan je op pc én mobiel terecht bij Armoury Crate, dus de veelzijdigheid is er ook. Ik zie de ROG Cetra True Wireless in gebruik genomen worden door streamers die puike audio voor hun games en muziek willen, in combinatie met de mogelijkheden van draadloze dopjes. Kortom, een aanrader voor degenen die smullen van goede audio.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid