Review: ASUS ROG Crosshair VII Hero WiFi
Links: ASUS ROG Crosshair VII Hero WiFi productpaginaNa de launch van ‘Ryzen 2’ mag een X470 moederbord review niet ontbreken. Het eerste moederbord dat ik toevoeg aan mijn reviewlijst is de ASUS ROG Crosshair VII Hero WiFi. De Crosshair line-up is ondertussen wel een bekende merknaam van Asus. Waarvan ik eerder in 2017 de Crosshair VI Hero ter review had, maar dan zonder ingebouwde WiFi module. Destijds was ik erg enthousiast over dit moederbord, vooral over de rijke hoeveelheid aan aansluitingen, of de Crosshair VII Hero dit ook belooft, is iets wat we goed belichten tijdens deze review.
De Crosshair VII (het X470 moederbord) kost circa 285 euro. Prijstechnisch gezien maak ik mij niet zo’n zorgen over de featureset van dit moederbord. Vermoedelijk gaan we een hoop USB geweld zien met een goede dosis aan RGB-verlichting en headers, door naar de specificaties.
Een overzicht van de specificaties:
Een korte samenvatting afkomstig van de Asus website. Opvallende kenmerken zoals besproken in de inleiding zijn de velen connectiemogelijkheden. Acht USB 3.1 (generatie 1) poorten op het I/O, twee USB 3.1 (generatie 2) poorten, zowel Type-A als Type-C, twee USB 2.0 poorten en dan nog de beschikbare interne headers op het moederbord. Aan USB-poorten heb je wel voldoende zou je zeggen.
De Crosshair VII Hero WiFi maakt gebruik van een WiFi module, dit klinkt zo lekker logisch. Er is ondersteuning voor zowel een 2.4 als 5.0GHz frequentieband, tevens zit er Bluetooth op. In het audio gedeelte komen we de Realtek ALC S1220 audio implementatie tegen, een deftige chip! Deze was ook te vinden op zijn voorganger, de Crosshair VI Hero. Verder vinden we een overvloed aan beschikbare headers voor fans, RGB, on-board knoppen, eigenlijk zitten alle moderne criteria wel op deze zwarte printplaat.
De verpakking is Chique du Friemel, volledig ROG branding met opslaande flap. De eerste presentatie van het moederbord is direct een voltreffer. Gewoon lekker uitbundig, niks mis mee. Je oogjes vallen direct op de zwarte printplaat, met een overvloed aan componenten, één oogopslag is onvoldoende om alles waar te kunnen nemen, goed kijken brengt je steeds tot nieuwe onderdelen. In de verpakking komen we een bundel aan boekjes tegen met de handleiding, ROG stickers, een SLI bridge, vier zwarte SATA kabels, q-connector kabels voor het verlengen van kabels en de antenne voor de ingebouwde WiFi/Bluetooth module.
Door naar de zwarte printplaat. De Crosshair VII Hero krijgt net wat meer zwarttinten met zich mee dan zijn voorganger. Deze maakt gebruik van een mix van zwart met grijs (antraciet?). De Crosshair VII Hero gaat meer voor zwart op zwart met zwarte heatsinks. Dit viel mij direct op tijdens het uitpakken. Het misstaat het moederbord niet. Persoonlijk was ik een groter fan van de voorgaande kleurcombinatie met zwart en grijs, smaken verschillen. De Crosshair VI (X370 voorganger) liet een solide indruk achter, onderdeel daarvan was ook het power design van het moederbord. De Crosshair VII heeft een 10+2 fase power design, genoeg horse power om je 2700X of 2600X op zijn staart te trappen. Deze generatie kenmerkt zich ook wat beter in het overklokken, hier kun je je voordeel uit halen.
Verder oordeel is gewoon een strak in het pak moederbord. De uitstraling en kleine extra features gaan nog net wat verder. Zelf ben ik helemaal lyrisch van de geïntegreerde I/O’s van Asus. De Crosshair VI Hero (X370) moest het jammer genoeg nog doen met een los schildje, de Crosshair VII Hero (X470) heeft wel dit geïntegreerde I/O schild. Ook is dit moederbord voorzien van een M.2 heatsink, net even wat uitgebreider. In veel opzichten blijft het moederbord gelijk aan zijn voorganger, esthetisch zien we wat veranderingen. Het grote verschil zit hem dan ook in de X470 chipset en wat geschuif met componenten op de printplaat.
De VRM heatsinks hebben een aangepast ontwerp, het schild op de linkerzijde tot onderaan het moederbord blijft gelijk. We zien ook dezelfde RGB LEDs op het moederbord, één verscholen onder de afdekplaat op het I/O en een paar rondom de PCH heatsink. De Crosshair VI Hero (X370) was wat mij betreft al erg succesvol qua featureset. Je ziet dan ook dat Asus safe speelt, tevens is de ‘evolutie’ tussen X370 en X470 niet immens groot, waardoor nette eigenschappen behouden worden, wat mij betreft geen verkeerde keuze. Aan de onderzijde vinden we Nichicon condensatoren, hier zien we een label SupremeFX, de aanduiding voor de audio implementatie van Asus. Onder het schild zit een Realtek ALC S1220 audiochip/codec, de ALC S1220 is net wat uitgebreider dan de ALC 1220 zonder S. We vinden namelijk een aparte headset versterker op de ALC S1220, hierdoor is het moederbord compatible met headsets die een hogere impedantie vereisen. Duurdere headsets, veelal headsets met een hogere impedantie verbruiken meer vermogen om een betere audiokwaliteit tot stand te brengen. Het schild rondom de componenten is aangebracht om ongewenste signalen te voorkomen
Aan de onderzijde van het moederbord vinden we een uitgebreide hoeveelheid aansluitingen. Ook vinden we hier knoppen voor een slow boot, retry button en slow mode. Waardevolle opties voor tijdens het overklokken, vooral als je wat intensiever gaat overklokken. Niet te vergeten het aantal fan headers, om precies te zijn 8 totaal. Dit is dan wel met de CPU Fan/OPT en AIO header meegerekend, overall zeker niet slecht.
De PCH heatsink siert het moederbord, daarnaast bevinden zich een zestal SATA-poorten. Dit zijn er twee minder dan de Crosshair VI Hero (X370), een kleine down-size. Met het M.2 geweld zal het voor de meeste gebruikers geen enkel probleem zijn. SATA600? Dat is toch voor extra SSD opslag? In het verlengde richting de bovenzijde vinden we mij geliefde Q-code postscherm. Gaat het volledig fout, geen beeld of post? Met de Q-code kun je problemen snel herleiden via de handleiding of het World Wide Web, fantastisch middeltje trouwens. Je kunt op deze manier doelgericht aan de slag, wat in de praktijk veel tijd bespaart. Nog een liefde is de aan- en uit knop op het moederbord, vooral handig op de test bench.
Verder komen we op de lay-out van dit moederbord twee PCI-e 3.0 x16 sloten tegen, één PCI-e 3.0 x8 slot, één PCI-e 2.0 x16 slot en één PCI-e 2.0 x1 slot. Er is ondersteuning voor Nvidia 2-Way SLI en AMD 3-Way CrossFireX. We tellen maar liefst drie M.2 sloten en vier geheugenbankjes. Totaal kun je maximaal 64GB installeren op dit moederbord. We werpen nog een laatste blik op het I/O, voordat we verdergaan met de resultaten. Het geïntegreerde I/O zit lekker vol met een CMOS reset en BIOS firmware update knop, de WiFi en Bluetooth antenne aansluitingen, twee USB 2.0 poorten, waarmee je met één van de poorten de BIOS kan updaten met de BIOS knop, zonder een monitor benodigd te hebben. Verder vinden we een gecombineerde PS/2 knop, de acht USB 3.1 (generatie 1) poorten, de twee USB 3.1 (generatie 2) poorten, een RJ45- ethernet connector, een optische audio ingang en vijf audio jacks.
De resultaten worden vergeleken met een eerder getest moederbord, de Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi. Deze keer maak ik geen gebruik van een vergelijkingstabel, reden hiervoor zijn de minimale prestatieverschillen. De test is afgenomen met een AMD Ryzen 7 2700X op stock instellingen. In mijn AMD Ryzen 7 2700X en Ryzen 5 2600X review zijn overklok resultaten terug te vinden. Voor nu gaan we door naar de resultaten per benchmark.
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]Kloksnelheden: [list]
Cinebench 11.5
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
Valley Benchmark
Heaven
Time Spy
Kleine verschillen betreffende de resultaten. Het eerste verschil wat men zal benoemen is de prijs, de Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi kost namelijk circa 235 euro. Wat de Asus ROG Crosshair VII Hero het duurdere moederbord maakt van de twee, met een prijs van 285 euro. Beide moederborden hebben een vergelijkbare featureset. Waar de Asus ROG Crosshair VII Hero een net wat luxere Realtek ALCS1220 heeft, net wat meer USB-poorten op het I/O en wat mij betreft een beter uitgewerkte BIOS. Verschillen qua prestaties liggen netjes in lijn, wat een fijne indicator is. Enorme verschillen zouden gewoon niet goed zijn. Zijn de eerder genoemde features belangrijk voor je, heb je graag een ROG moederbord in handen en wil je hier best wat meer voor betalen, dan is de Crosshair VII Hero een goede kandidaat.
De BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features als temperaturen, boot volgorde, tijd en datum, kloksnelheden en actieve ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ mode zit nog een optie ‘EZ Tuning Wizard’. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control optie, om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM
Door op F11 te drukken komen we in de EZ Tuning Wizard, volgens mij val ik in de EZ-herhaling. De EZ Tuning Wizard klokt het systeem over, ook als je de Asus Optimal instellingen hebt ingeschakeld. Met de opties: gaming/media editing en water koeler.
Laten we eens kijken naar de geavanceerde modus, hier komen we dan ook bij de mogelijkheden om handmatig te kunnen overklokken. We beginnen bij het main scherm waar we een overzicht krijgen van de technische eigenschappen. In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om de computer over te klokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; AI Tweaker is het menu.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poort of SATA-poorten beheren.
Het monitor menu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wilt uitlezen. Daarnaast bevindt zich het boot menu, waar we de Fast boot modus kunnen inschakelen, om nog sneller op te starten. Vaak in de praktijk wordt de BIOS post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot vertraging inschakelen, handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens / parameters veelal ook rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool pagina, hier kun je actieve videokaarten bekijken, en ook de PCI-e express snelheid / bandbreedte nagaan, de BIOS flashen, overklok profielen aanmaken en nog verder gegevens over het moederbord inzien
En als laatste de save en exit pagina, gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok, tot zover de UEFI van de Asus ROG Crosshair VI Extreme.
AURA Iedere versie van AURA krijgt verdere updates voor ondersteuning van hardware en nieuwe verlichtingseffecten. We zien in deze versie meer mogelijkheden, mede dankzij de multi LED-zones. Het I/O is voorzien van één LED-zone. Je kunt ervoor kiezen om deze volledig in één kleur te synchroniseren. Het koppelen van LED-strips, verschillende effecten en per aangesloten apparaat een ander kleurtje? Met deze versie van AURA is het geen probleem. Even rust aan je hoofd zonder verlichting? Met de on- en off switch schakel je de volledige verlichting aan- en uit.
Geweldige effecten blijven de regenboog modus, Flash and Dash, Glowing Yoyo en Starry-Night. Bij Flash and Dash in het speciaal gaan de LED-effecten los, a.k.a. discostijl. Na een halfuurtje stap je meestal over op een rustigere modus.
Net als zijn voorganger de Asus ROG Crosshair VI Hero (X370, het zesde Crosshair Hero moederbord), laat de Asus ROG Crosshair VII Hero (X470, nummertje zeven) een mooi pakket zien. Eigenlijk kon de stap van zes naar zeven niet fout gaan. De verandering in architectuur tussen Ryzen 1 en Ryzen 2 is minimaal. Net wat meer snelheid dankzij het 12LP proces, Precisie Boost 2.0 en XFR2. Nog een leuke toevoeging is de StoreMI oplossing op het X470 chipset, waarmee de snelheid van een SSD kan combineren met de capaciteit van een HDD. Je gebruikt op deze wijze cache van de SSD, waardoor de toegangssnelheden van de HDD versnellen. De kleine wijzingen tussen de Crosshair VI en VII Hero zijn wat mij betreft positief. De Crosshair VI Hero was namelijk al een heerlijke printplaat vol luxe features, hier is Asus bij gebleven.
De Crosshair VII Hero is een stevige investering. Voor dat geld krijg je een stevig moederbord terug met connectiemogelijkheden waar je U tegen zegt. De Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi is dan wel wat goedkoper, echter is het vooral zelf gissen wat je voorkeur geniet. De Crosshair VII Hero heeft een net wat luxere Realtek ALCS1220, meer USB-poorten op het I/O en wat mij betreft een beter uitgewerkte BIOS. Ook de RGB-verlichting software AURA van Asus is vooralsnog de beste op de markt. Nu moet ik zeggen dan de Aorus X470 Gaming 7 WiFi voor 50 euro goedkoper al een enorme featureset laat zien. Dit uit zich in veel headers, een extra M.2 schild en meer RGB-verlichting. Ik had graag wat extra RGB LEDs gezien rondom de PCI-e sloten op de Crosshair VII Hero.
De Crosshair VII Hero gaat voor nét nog even meer connecties. Waar je voor jezelf een duidelijk overweging moet maken of je het gaat gebruiken, en of het merk er toe doet. De Crosshair VII Hero WiFi is al wat goedkoper dan zijn adviesprijs van 300 euro. Terwijl de Crosshair VII Hero nog wat goedkoper is met 269 euro. Wat mij betreft is deze Crosshair VII Hero het net niet, in vergelijking met het WiFi model. Vooral als we deze pricewise vergelijken met de Aorus X470 Gaming 7 WiFi. Je krijgt dan net wat meer voor minder met het moederbord van Gigabyte.
De Crosshair VII Hero WiFi is net als zijn voorganger gebundeld met veel features en connectiemogelijkheden. In alle gevallen grijp je niet mis aan USB-poorten, headers en on-board knoppen. Ook de bouwkwaliteit, het power huishouden en aanvullende stroomvoorzieningen zijn zorgvuldig uitgewerkt. Voor de ROG liefhebber(s) een mooi stuk hardware, maar ook voor de liefhebber die voor net wat meer kiest.