Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Delta S Animate
Links; Navigatie;De ASUS ROG Delta S Animate-gamingheadset leunt op eerdere features van de ASUS ROG Delta S, kortom, het betreft geen opvolger. De nieuwe Delta S Animate voegt een AniMe-Matrix mini-ledscherm toe op beide oorschelpen, een element dat we onlangs ook op de ASUS ROG Strix Flare II Animate tegenkwamen - een mechanisch gamingtoetsenbord van ASUS. Met deze twee producten ziet de generatie aan Animate-randapparatuur officieel levenslicht. Uiteraard vullen beide producten elkaar goed aan, mits je de speelse mini-leds van ASUS kan waarderen.
De Delta S Animate is voorzien van een ESS 9281 Quad-DAC (versterker), net als de ASUS ROG Delta S. Van deze gamingheadset staat ook een review online op onze website. Een belangrijke feature is ASUS’ AI Noise Cancelling voor geluidsonderdrukking. Dit doet de headset op hardwarematig niveau met een speciaal ontwikkelde chip. De ASUS ROG Delta S Animate heeft een adviesprijs van ongeveer € 250,-.
Een overzicht van de specificaties:
Het mini-ledscherm van de Delta S Animate is uitgerust met 245 programmeerbare leds per oorschelp. Effecten zoals afbeeldingen, audiovisualisaties, systeemstatus en instellingsindicatoren behoren tot de opties. Sommige van deze effecten behoren beter toe tot de ASUS ROG Strix Flare II, gezien het feit dat dit mini-ledscherm voor je neus ligt geïntegreerd in een toetsenbord. Waar de Delta S Animate naar verwachting op je ronde bolletje staat.
De Delta S Animate heeft een kabel van 1,5 meter met een USB Type-C-aansluiting. ASUS levert in de verpakking nog een losse USB Type-C (female) naar USB Type-A kabel mee van 1 meter. Daarmee kan de Delta S Animate totaal 2,5 meter overbruggen. Dankzij deze optie is gaming met de Nintendo Switch erg comfortabel, maar sluit het de PlayStation 4 en 5 zeker niet uit.
De headset is uitgerust met een 50mm-driver in iedere oorschelp. Totaal weegt de headset 310 gram. Met de Delta S Animate kies je niet voor een onopvallende headset; dit geldt zowel voor zijn omvang als de zeer opvallende mini-leds. De oorschelpen zijn draaibaar met een hoek van circa 120 - 130 graden. Je kan de headset dus vlak op een ondergrond plaatsen met de oorkussens naar beneden. De headset is niet vouwbaar.
Net als de ASUS ROG Strix Flare II Animate verschijnt de Delta S Animate in een propere verpakking. Het bekt lekker en maakt het uitpakken van de headset een plezier. Accessoires bestaan uit een gebruikershandleiding, een losse boom-microfoon, de USB Type-C naar USB Type-A verlengkabel en gestoffeerde oorkussens. Standaard zitten er kunstleren oorkussens op de Delta S Animate.
Op het gebied van design mag de Delta S Animate er zijn. Het ROG-thema is in overvloed aanwezig, wat ik met ASUS’ huisstijl prima kan waarderen. Het is op de Delta S Animate subtiel aanwezig op de oorschelpen en hoofdband. De headset beoogt premium en bedaard. Eenmaal aangesloten vliegen de mini-leds letterlijk om/op je oren, waarmee de aandacht al snel op de oorschelpen gevestigd is.
Het linkeroor is gevuld met aansluitingen en knoppen, waar het rechteroor geen verdere functies bevat los van het feit dat er geluidsproductie uit de audiodriver komt. Op het linkeroor zit een 3,5mm-aansluiting voor de boom-microfoon, een volumewiel met dempfunctie en een knop voor de aanwezige mini-leds. Hier heb je de optie om de mini-leds in- en uit te schakelen als een optie voor de reactieve-modi, deze modi reageert op geluid in de vorm van een visualizer met mini-leds. Niet onbelangrijk: De kabelaansluiting zit vast op het linkeroor en heeft een kabel van 1,5 meter met USB Type-C-aansluiting.
Voor de “groothoofdigen" onder ons is de Delta S Animate te verstellen. Dit gaat op in een range van 1 t/m 5 met tussenstappen van 0,5. Voor mij past maatvoering 3 het beste - volgens mijn vriendin heb ik een groot hoofd. De oorschelpen zijn te kantelen voor een juiste positionering rondom de oren - de Delta S Animate heeft een over-ear-ontwerp. De oorschelpen zijn 120 - 130 graden te draaien wendbaar, maar niet opvouwbaar om de headset volledig compact te maken.
De Delta S Animate is opgenomen in het softwarematige ecosysteem van ROG Armoury Crate. Als je in het bezit bent van meerdere ROG-producten komt hier alles samen. In veel opzichten ervaar ik de software als plezierig, vooral voor software en firmware-updates. Helaas brengt de software ook beperkingen met zich mee, want niet alle hardware en/of randapparatuur is altijd even stabiel - vooral met nieuwere hardware komt dit vaker voor. Dit maakt totaalbeheer dan wel eens lastig, mede door stabiliteitsproblemen. Daarbij moet ik wel toevoegen dat de Armoury Crate stabieler werkt dan voorheen.
De eerste pagina beschouw ik als een mengpaneel voor opname en geluid. Het spreekt zowel de audiozaken aan als de microfoon. Belangrijkste zaken zijn hier de equaliser en AI Noise Cancelling voor geluidsonderdrukking. Instelling zoals Bass Boost, Compressor, Voice Clarity, Perfect Voice en Noise Gate maken ook onderdeel uit van de software. Voice Clarity en Perfect Voice willen niet altijd in alle gevallen de opnamekwaliteit doen verbeteren. Hier is een samenspel van de gekozen software veelal bepalend. Discord werkt overigens prima zonder deze twee opties. De opname en geluidsopties zijn van hoog niveau en maken het spelen met instellingen een plezierige ervaring.
De AniMe-Matrix pagina laat duidelijk het mini-leddisplay zien. Visualisaties zijn vooraf in de software zichtbaar. Standaard kan je kiezen uit een database (bibliotheek) aan content c.q. AniMe-Matrix-effecten. Dit onderdeel bestaat uit de basis-effecten, die je overigens kan uitbreiden met downloadbare content- nieuwe effecten. De snelheid is in te stellen evenals één effect als weergave.
Met de geavanceerde effecten wordt het AniMe-Matrix feest nog leuker. Je kan lussen aan AniMe-Matrix-effect creëren, ofwel meerdere effecten elkaar laten opvolgen. Je kan deze middels het configuratiescherm in volgorde zetten, snelheid, contrast en helderheid.
De laatste pagina geeft inzage in de firmware. Je kan op updates controleren, waarna je op een overzichtspagina van alle aangesloten ROG-hardware terecht komt. Hier is het updaten van software en firmware mogelijk.
Comfort
Op basis van de eerdere Delta S is er op de Delta S Animate niks veranderd aan bouw, knoppen en bijhorende aansluitingen. Het volumewiel dien je omhoog of omlaag vast te houden voor bepaling van het volume, iets wat ik persoonlijk minder kan waarderen. Geef mij maar een wiel die je kan draaien. Bijkomend voordeel van het volumewiel is dat je deze op zijn beurs ook als knop kan gebruiken. Door deze in te drukken demp je de microfoon - het heeft dus ook zijn voordeel.
De aanwezige knop voor het in- en uitschakelen van het AniMe-Matrix mini-led-spektakel bekoort mij niet. Ik zie hier niet directe meerwaarde, vooral omdat het een bekabelde headset betreft. Je wil deze dan ook niet uitschakelen voor batterijbehoud. Nu kan ik mij ook voorstellen dat de speels mini-leds van ASUS niet thuishoren op een draadloze headset omwille batterijbehoud (en batterijduur).
Met 310 gram is de Delta S Animate niet heel zwaar. De headset zit met zijn kunstleren afwerking op de hoofdband comfortabel op de bolling van mijn hoofd. Deze voelt zacht aan. Het ontwerp klemt zich niet vast op de oren; in tegenstelling kan ik de grip rondom de oren licht noemen. Deze had naar mijn smaak nog wat steviger mogen zijn, desondanks heb ik er wel vrede mee en beschouw ik de headset comfort technisch als een puike headset.
Geluidskwaliteit
Ik ga van start met de geluidskwaliteit. De ESS 9281 Quad-DAC (versterker) keert terug. Net als de Delta S (het eerdere model) heeft de Delta S Animate een geïntegreerde MQA-renderer; deze kwam nog niet eerder te sprake in deze review. MQA is, zoals beschreven bij de specificaties, een speciaal muziekalgoritme dat lossless kan worden bewaard in FLAC of ALAC-formaat, doch een stuk compacter als het gaat om bestandsgrootte. Simpel gezegd is de ROG Delta S het leven in geroepen voor de audiofielen onder ons met MQA-muziek.
Jonah was zeer positief over de geboden geluidskwaliteit met MQA-muziek, iets wat de streamingdienst TIDAL ondersteunt. Ook ik moet bevestigen dat de Delta S Animate een knap staaltje muziek weet te produceren tot in de details. De details zijn dan vooral hetgeen wat MQA weet te onderscheiden. Detail en helderheid zijn de sleutelwoorden.
De Delta S Animate is in de basis een gamingheadset met een luxueus randje voor audio. Hier zit wat mij betreft écht een crossover combinatie tussen gaming en muziek, waar muziek het wint. Voor gaming zijn er goedkopere alternatieven die vergelijkbare resultaten zullen neerzetten. Het onderscheid zit hem vooral voor de gamer die fervent audio c.q. muziekluisteraar is. Maak je veelvuldig gebruik van Spotify, TIDAL of andere muziekdiensten - dan is de Delta S Animate een premium keuze voor een epische ervaring als het om geluidskwaliteit gaat.
Opnamekwaliteit
De microfoon van de Delta S Animate klinkt out-of-the-box goed. AI Noise Cancelling staat uitgeschakeld. Uiteraard heb ik met deze instellingen gespeeld. AI Noise Cancelling, ofwel ASUS’ ruisonderdrukking kent drie niveaus: laag, midden en hoog. Ik heb ervaren dat AI Noise Cancelling en de drie niveaus onderling verschillen. Hoe hoger het niveau - des de mee je inlevert op opnamekwaliteit. De laagste instelling is wat mij betreft de beste en meest gebalanceerde optie.
Belangrijke feature is het onderdrukken van ruis, dit doet AI Noise Cancelling prima. Let wel dat mechanische schakelaars c.q. switches nog wel eens opgevangen worden. Nogmaals is the opnamekwaliteit out-of-the-box goed te noemen. Hieronder is een sample te vinden van de opnamekwaliteit out-of-the-box.
De ASUS ROG Delta S Animate borduurt voort op mooie kenmerken van de eerder uitgekomen Delta S. Nieuwe toevoeging zijn de AniMe-Matrix mini-leds op de oorschelpen in plaats van RGB-verlichting. Of dit voldoende is om te doen overtuigen lees je in deze eindconclusie.
Eerste constatering is dat de toevoeging van MQA poorten naar geluidskwaliteit doet openen. De Delta S Animate categoriseert zich als gamingheadset, al zie ik hier meer een hybride vorm ontstaan. Als het om gaming gaat, komt de Delta S Animate prima mee, maar in mijn optiek niet overtuigend veel beter dan goedkopere alternatieven in de prijscategorie van 100 tot 150 euro. Komt er muziek om de hoek kijken, dan overtuigt de Delta S Animate zich als een koning. Met de mogelijkheden om de tweaken in de software kan Spotify al een geweldige beleving leveren. De sweetspot is uiteraard MQA-muziek (lossless muziek).
ASUS’ AniMe-Matrix mini-leds vallen in de categorie gamingheadset minder goed op. Merendeels van de tijd heb je deze headset op je knar. Waar het bij de onlangs besproken Flare II Animate - een mechanisch toetsenbord met mini-leds toch veel beter tot zijn recht komt. Ik zie de mini-leds op de Delta S Animate zeker niet als gemiste kans, echter voor de meerprijs ten opzichte van de eerdere Delta S vind ik dat lastig te rechtvaardigen.
De kabel van 1,5 meter die vast zit aan de headset zelf is goed te combineren met bijvoorbeeld tablets en handhelds met een USB Type-C aansluiting. Je prikt de USB Type-C-kabel erin en je kan aan de slag met bijvoorbeeld je Nintendo Switch. De verlengkabel van USB Type-C (female) naar USB Type-A maakt de headset toegankelijk voor een breed scala aan apparaten, waaronder ook de PlayStation 4 en 5.
Als laatste wil ik AI Noise Cancelling nog aanhalen. Dit is een aangename toevoeging op de headset. ASUS heeft hieraan goed doorontwikkeld, het komt in de praktijk dan ook mooi uit de verf. Afsluitend is de adviesprijs van € 250,- “steep" te noemen, kortom: stevig. De overweging moet de meerprijs van AniMe-Matrix zijn en de ondersteuning voor MQA. Mochten de AniMe-Matrix mini-leds je niet doen bekoren, dan is de Delta S voor € 189,- op het moment van schrijven de betere keuze. Deze doet qua hardware en dus ook op het gebied van MQA (lossless muziek) exact hetzelfde voor minder geld.