Review: ASUS ROG Gladius II
Links;De Gladius, van oorsprong een Spaans zwaard, kort en scherp om te slaan en steken. Laten we het in deze review vooral liefdevol houden, geen bloed of ingewanden. In deze review bespreek ik de ASUS ROG Gladius II, de opvolger van de Gladius uit 2014. De Gladius II komt met wat nieuwe features, waaronder het verwisselen van OMRON-switches onder de linker- en rechterknop. Ook de implementatie van RGB-verlichting mag niet ontbreken.
Met de Gladius II richt ASUS zich op vooral de FPS-gamer. Het verwisselbare socket design van de OMRON-switches, en de ergonomische vormgeving, moet ervoor zorgen dat de Gladius II voor verschillende grips (manieren van hanteren) toepasbaar is. De palm, claw en fingertip grips zouden allen bij het karakter van de Gladius II horen. In samenhang met de optische sensor, de Pixart PMW 3360, wordt deze muis in het hogere segment gepositioneerd. Op het moment van schrijven kost de ASUS ROG Gladius II circa 90 euro. In deze review is de Asus ROG Sheath mousepad ook zichtbaar, een mooi moment om de nieuwe Gladius II te combineren.
Een overzicht van de specificaties:
De Gladius II is uitgerust met een totaal van 7-knoppen. Waarvan er zich drie op de zijkant bevinden en vier bovenop, dit is inclusief het klikbare scroll-wiel. De knoppen zijn uitgerust met OMRON-switches. De linker + rechterknop zijn standaard voorzien van ieder een D2FC-F-K OMRON-switch met een 50 miljoen klik rating.
Zoals eerder vermeldt in de inleiding is de muis voorzien van een Pixart PMW 3360 optische sensor. Een geliefde sensor die bekend is om zijn goede prestaties. De Gladius II gaat samen met een fors DPI-level van 12.000. In de praktijk zijn hogere DPI-levels nog steeds niet echt relevant. Gebruikers met een 4K-display hebben veelal meer baat bij een hoger DPI-level, omdat er meer pixels moeten worden afgelegd, alsnog is 12.000 nog steeds erg extreem. De Pixart PMW 3360 komt verder met 250 IPS, 50g acceleratie en een polling rate van 1000Hz.
Zonder kabel weegt de Gladius 110 gram, in samenhang met de volgende afmetingen: L 126 x B 67 x H 45 mm. Met het formaat richt de Gladius II zich specifiek op rechtshandige gebruikers. Op de matzwarte behuizingen vinden we 3 LED-zones terug voor AURA-verlichting. Deze bevinden zich op het scroll-wiel, het logo op de achterzijde en op de onderste rand van de Gladius II. De laatst benoemde LED-zone geeft een mooi effect als deze op je bureau ligt, dadelijk zie je deze nog in actie.
De ASUS ROG Gladius II komt in een herkenbare muis verpakking. Op de voorzijde is de Gladius II afgebeeld en op de achterzijde vinden we de specificaties. In de verpakking komen we een handleiding tegen, twee Micro USB kabels, waarvan er één braided is en één afgewerkt met rubber en een opbergtasje. Het opbergtasjes is gemaakt voor de Gladius II, om deze netjes op te bergen.
We komen in de verpakking nog twee extra OMRON-switches tegen, dit zijn de D2F-01F ORMON-switches. Het grote verschil tussen de D2FC-F-K en D2F-01F zit hem in de herkomst. De D2FC-F-K is een Chinese switch, de D2F-01F een Japanse switch. De D2F-01F hebben in vergelijking met de d2FC-F-K maar een klik rating van 10 miljoen, aanzienlijk minder. Het grote verschil zit hem vooral in het zwaartepunt- het actuatiepunt van de switches.
Door naar de Gladius II. Net als op de ASUS ROG Spatha, zien we op de Gladius II ook het Maya’s geïnspireerde rubber op de zijkanten. De behuizing heeft een matzwarte afwerking met drie zwarte hoogglans zijknoppen. Dit zijn de voor- achterwaarts knoppen en de zogenoemde sniper knop. Deze rust subtiel tegen de duim aan, wat ideaal kan zijn om tijdelijk het DPI-level te verlagen wanneer deze is ingedrukt. De DPI-knop aan de bovenzijde van de behuizing is ook voorzien van een hoogglans afwerking. Met deze knop kun je tussen twee snel tussen twee DPI-levels wisselen. De behuizing- pasvorm heeft veel overeenkomsten met dat van de Razer DeathAdder.
Op de linkerzijde van de Gladius II vinden we ook een rubberen pad. Een fijne toevoeging om de verschillende grip-mogelijkheden net wat comfortabeler te makken. Op de voorzijde van de muis vinden we een Micro USB ingang. Je krijgt zelf de vrijheid om te kiezen welke Micro USB kabel je voorkeur heeft. De één zal voor de braided kabel gaan, de ander voor de rubber afgewerkte kabel. Het is maar net wat je fijn vindt i.c.m. je ondergrond en de eventuele weerstand van de kabel. Dat de kabel te verwijderen is, maakt de Gladius II nog geen draadloze muis, het is puur om vrijheid om te kiezen voor een kabel, en om deze makkelijker te vervoeren in het meegeleverde opbergtasje. Op het scroll-wiel zien we ook Maya detailing terug. De linker- en rechterknop zijn over de volledige oppervlakte te gebruiken voor een succesvol klikregistratie, dit t.b.v. de drie manieren van grip.
Op de onderzijde vinden we vier teflon voertjes, samen met vier rubberen dopjes. De rubberen dopjes bedekken een viertal kruiskopschroeven om de Gladius II te demonteren. De vier schroeven waren eenvoudig te verwijderen, eenmaal geopend zien we het PCB van de Gladius II. Op de voorzijde van het PCB zitten de D2FC-F-K switches in de modulaire modules. Deze verwijder je makkelijk met een trekbeweging, waarna je de D2F-01F switches kunt plaatsen. Het demonteren, omwisselen en monteren is hooguit 2 minuten werk. Als laatste zien we aan de onderzijde nog een knopje ter bevestiging van de kabel. Zodra je een Micro USB kabel aansluit zit deze vast, door het knopje te verschuiven laat de kabel los van de Gladius II.
De Asus ROG Sheath mousepad krijgt in deze review ook nog wat aandacht. Wat is een muis zonder muismat? De Sheath is meer dan een muismat, het is een heuse muismat van maar liefst 900 x 440 x 3 mm. Noem het een placemat, kleed of gordijn, één ding is zeker: je kunt er een hoop op kwijt. Ik vind muismatten van dit formaat altijd een groot voordeel hebben als het om een zachte ondergrond gaat voor je polsen. Heb je geen polssteun aan je toetsenbord, dan leunen je polsen alsnog zachtjes op de gestoffeerde ondergrond. Bij de Sheath is dit ook het geval. Een prima oplossing voor je toetsenbord, muis en direct een onderzette voor je bakje koffie. De Sheath gaat ook als ROG (Republic of Gamers) product door het leven, net als de Gladius II. We zien dan ook veel overeenkomsten als het om verpakkingselementen gaat.
We zien in de ASUS Gaming line-up veel overeenkomsten als het om namen gaat. De Gladius, een Spaans zwaard, de Spatha een Romeins zwaard en de Claymore een Schots zwaard. De Sheath is geen uitzondering, dit is namelijk een omhulsel voor om een zwaard. Om de benadering van ASUS moest ik best wel lachen: “De Sheath is de basis voor je gaming randapparatuur, waarmee jij de strijd aangaat op het slachtveld. Je vijanden zullen vermorzeld en aan stukjes gesneden worden, maar niet de ROG Sheath!" Los van een stukje marketing, vind ik het vermakelijk dat er daadwerkelijk een verhaal wordt gemaakt rondom de gaming randapparatuur.
De Sheath zit kwalitatief prima in orde. We zien het ROG logo terug met rode elementen, de achterzijde is volledig voorzien van een rubberen afwerking, en de randen zijn gestikt om slijtage tegen te gaan. De muismat is eenmaal op je bureau niet in beweging te krijgen. Het gaat niet om een beetje grip, maar om een grip van 900 x 440 groot aan rood rubber. Het oppervlakte zelf heeft een gladde afwerking, is daardoor soepel en kan gebruikt worden voor zowel low als high sense gaming. De Gladius II in dit geval is een prima zwaard met de teflon voetjes. Samen met de precisie van de Pixart PMW 3360 is de Sheath een prima holster voor de Gladius II. Let wel op dat je voldoende ruimte hebt om dit beestje kwijt te kunnen. Op het moment van schrijven kost de Asus ROG Sheath mousepad circa 39 euro.
Terug naar de Gladius II, het is tijd om de software te bekijken. De Gladius II maakt gebruikt van ROG Armoury, hier komt alle randapparatuur van Asus/ROG samen. Heb je bijvoorbeeld de Claymore (toetsenbord), dan kun je makkelijk wisselen tussen beide apparaten in dezelfde software. Ook kun je randapparatuur snel op elkaar afstemmen om gezamenlijk dezelfde LED-verlichting te weergeven. Aanvullend heb je nog de AURA-software van ASUS. Hiermee regel je het volledige ‘ecosysteem’ aan ASUS hardware, inclusief moederborden, videokaarten en randapparatuur. Je kunt in de AURA software dus alles in één simpele handeling afstemmen, deze software staat los van de ROG Armoury software, die echt bedoeld is om puur je randapparatuur naar eigen wens in te stellen.
In het eerste scherm krijgen we een overzicht van de knoppen met behorende bindings. Je kunt dit geheel naar eigen smaak instellen. Aanvullend heb je drie profielen die je ook naar je eigen hand kan zetten.
De performance tab staat centraal om de optische sensor en knoppen verder te finetunen. Op het moment kun je twee DPI-levels instellen per profiel, voor sommige is dit wellicht te weinig. We zien bijvoorbeeld ook muizen die beschikken tot 4-5 DPI-levels on-the-fly. Hier laat de Gladius II net te weinig zien, vergeet niet dat je de sniper knop ook nog tijdelijk het DPI-level kan verlagen (of verhogen). Opties als angle snapping, acceleratie en knoppensnelheid ontbreken ook niet.
Voor de individuele verlichting vinden we een aparte pagina. Op het moment zijn er 6 LED-effecten, hopelijk breidt Asus dit in de toekomst nog uit, gezien de potentie van de drie individuele LED-zones, met name de LED-zone aan de onderrand van de muis. Wave is in mijn ogen het tofste, vooral in combinatie met volledige RGB (regenboog), dit geeft een mooi effect op de ondergrond. Als aanvullende opties het gezamenlijk synchroniseren van de LED-effecten van ASUS randapparatuur, werkt prima!
Het instellen van macro’s ontbreekt ook niet. Dit valt goed te combineren met een toetsenbord, zodat je gecombineerde commando’s kunt uitvoeren. Opties zoals loop, één keer klikken en vertragingen zijn ook in te stellen.
In de software kun je statistieken bijhouden tijdens bepaalde sessies. Het is heel simpel: druk op de record knop en stop knop. Jammer is dat statistieken verdwijnen en niet terug te vinden zijn. Als je gebruik wilt maken van deze functie moet je deze iedere keer aanzetten, een beetje onhandig. Hopelijk breidt ASUS dit in de toekomst nog uit. Als laatste het scherm om te kijken of er nog updates beschikbaar zijn. Je krijgt in de software ook automatische meldingen als er nieuwe software of firmware beschikbaar is. Op het moment van schrijven is de huidige software (1.02.03) wat onstabiel, wat resulteert in soms wat kleine vast lopers. Wellicht ligt dit ook aan het meervoud aan ASUS randapparatuur dat ik heb aangesloten, alsnog zou dit niet mogen, zaak voor ASUS om dit z.s.m. op te lossen.
De ASUS ROG Gladius II is uitgevoerd met drie individuele LED-zones, deze bevinden zich op het scroll-wiel, het ROG logo op de achterzijde en aan de onderzijde van de behuizing. Met meer ASUS producten kun je de LED-verlichting gezamenlijk synchroniseren.
Laat ik beginnen met mijn eerste indruk als het om prestaties gaat. Deze Gladius II voelt als een zeer stabiele- vriendelijke muis voor de rechterhand. Het voelt altijd als een ‘nieuwe date’ aan als je van muis wisselt. Soms krijg je het idee wat je hand vreemde trekjes krijgt, of dat deze gewoon simpelweg moet wennen aan de vorm en het gewicht. Bij de Gladius II had ik dit even in de opstartfase, maar binnen een uur had ik er eigenlijk al geen last meer van. De muis ligt comfortabel in de hand, en heeft een vrij bekende pasvorm. Je zult dus snel goed overweg kunnen met de Gladius II. In zowel een palm als claw-grip stijl is de Gladius comfortabel. Waar je met een claw grip snel toevertrouwt op het extra stukje rubber aan de rechterzijde van de muis. Hier kunnen je vingers lekker op leunen. Je kunt het volledige oppervlakte van de linker- en rechterknop benutten voor een klikregistratie, ideaal voor fingertip- claw grip. Lang verhaal kort: de Gladius II is breed inzetbaar dankzij zijn pasvorm.
Met het gewicht van 110 gram is de Gladius II niet de lichtste FPS-muis, maar zeker ook niet het zwaarste. We zien dat het gemiddeld gewicht schommelt tussen de 85 - 120 gram. De Razer DeathAdder Chroma is bijvoorbeeld 105 gram, de Mionix Castor 93.8 gram en de Logitech G402 Hyperion 103 gram. De Gladius II voelt met de 110 gram voor mijn gevoel goed in balans. De muis tilt lekker op, beweegt lekker mee met een lager DPI en is ook met een hoger DPI soepel te gebruiken. Zelf neig ik naar een lager DPI-level.
De meegeleverde OMRON-switches maken een verschil. De fabriek geïnstalleerde D2FC-F-K switches van Chinese bodem voelen wat stijver aan en maken aanzienlijk meer geluid dan de D2F-01F OMRON-switches. De D2F-01F hebben als karakteristiek dat deze soepeler zijn dan de D2FC-F-K. Zelf heb ik uiteindelijk gekozen voor de D2F-01F OMRON-switches (Japanse). Deze passen beter bij het karakter van een FPS-muis. Ik vind het om deze reden vreemd dat ASUS deze niet standaard gemonteerd heeft. Het modulaire systeem heeft een groot voordeel dat je de linker- en rechter switches kunt vervangen, zonder dat je met RMA in contact hoeft te komen. Bij AliExpress en soortgelijke websites bestel je voor een paar euro OMRON-switches, ideaal! De D2F-01F OMRON-switches maken de Gladius II een net wat betere muis als je het mij vraagt, weg met de D2FC-F-K switches!
De Pixart PMW 3360 optische sensor is een prima sensor. Vaak wordt online al gesproken over een volmaakte sensor. De Gladius II heeft een ruimte van 100 tot 12.000 DPI, waar we vaak zien dat de PMW 3360 pas begint bij een DPI-level van 400. Dit maakt het interessant om onder de 400 te zitten voor de toegevoegde sniper knop. Ik heb dit getest in PLAYUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS en Battlefield 1. In PLAYERUNKOWN’S BATTLEGROUNDS is het vooral lastig gezien de stabiliteit- performance van de game, houd hier dus rekening mee. In Battlefield 1 ging het al wat soepeler, het is vooral erg wennen.
Voor de low sense gaming is de Gladius II prima te gebruiken. Naar inschatting zit de LOD (lift-off-distance) gemiddeld op 2.0 - 2.5mm, op low sense instellingen sleept de muis lekker mee, en is deze iedere keer weer lekker te verplaatsen op de ondergrond. In het algemeen is de Gladius II samen met de Pixart PMW 3360 optische sensor een prima combinatie. Een mooi gewicht, fijne pasvorm en solide performance.
De ASUS ROG Gladius II is een flinke upgrade t.o.v. de Gladius uit 2014. Zowel op het gebied van looks als interne componenten maakt de muis een positieve sprong. Het is natuurlijk niet zo gek dat er vooruitgang wordt geboekt, hoe ben ik te spreken over de Gladius II? Je leest het in dit eindoordeel.
De Gladius II voelt solide aan, ligt natuurlijk in de hand en gaat prima met verschillende manieren van grips. Voor zowel de palm, fingertip als claw grip gebruiker is de Gladius II interessant. Je zult snel hand-in-muis gaan. De rubberen grips aan beide zijkanten zorgen voor een subtiele houvast, ook tijdens intense momenten, daarbij is het gewicht van 110 gram geen belemmering.
De Pixart PMW 3360 optische sensor is een knappe sensor, ook in de Gladius II. De sensor is accuraat op lage en hoge DPI-levels. Op de zijkant van de Gladius II vinden we de sniper knop, met de duim kun je tijdelijk het DPI-level verlagen door deze in te drukken. Tijdens FPS games is dit een toegevoegde waarde. Wel is het een tegenvaller dat de muis maar standaard twee DPI-levels kent per profiel. Met de DPI-knop aan de bovenzijde van de behuizing kun je dus maar schakelen tussen twee verschillende DPI-levels. Waar we in het verleden muizen zagen met 4 - 5 DPI-levels.
Het modulaire OMRON-switch systeem blijft een uitvinding opzich. De meegeleverde Japanse D2F-01F OMRON-switches zijn mijn favoriet. Subtieler, stiller en sneller dan de standaard Chinese ingebouwde D2FC-F-K switches. De D2FC-F-K switches hebben een klik rating van 50 miljoen kliks, waar de D2F-01F er ‘maar’ 10 miljoen hebben. Naar mijn mening is de D2F-01F de betere switch, vooral voor FPS-gaming. Het omwisselen van de OMRON-switches is kinderspel: vier rubberen dopjes verwijderen, vier kruiskop schroeven en de boven- en onderkant van elkaar scheiden. Mocht je OMRON-switch op zijn, op AliExpress of soortgelijke websites bestel je voor een paar euro nieuwe switches. Ook in Nederland zijn er verkoopadresjes online te vinden.
De AURA-verlichting is fenomenaal uitgewerkt op de Gladius II, drie apart LED-zones, met als blikvanger de LED-zone aan de onderzijde van de behuizing, deze geeft een tof effect op verschillende ondergronden. De software integratie tussen verschillende ASUS producten met AURA-verlichting werkt vlekkeloos. Hoewel de ROG Armoury, de software om je randapparatuur te besturen momenteel wat onstabiel is, met soms wat vertragingen. Hopelijk lost ASUS dit snel op.
De Gladius II had een adviesprijs van 100 euro, waar we nu een gemiddelde prijs van 90 euro zien in de prijsvergelijker. Hierdoor wordt de Gladius II al wat interessanter. Vergelijken we het met de Razer DeathAdder Chroma of de Logitech G502, dan zit de Gladius II gemiddeld nog 20 - 25 euro hoger dan deze twee muizen. Naar verwachting zal de Gladius II nog wel wat zakken, maar voor nu is het vooral keuzes maken. Hier zit het hem vooral in de vorm, LED-verlichting en de meerwaarde van verwisselbare OMRON-switches. De LED-verlichting is geweldig uitgevoerd en wat spannender dan bovenstaande modellen. De OMRON-switches verlengen de potentiele levensduur, omdat je switches kunt vervangen, waar deze bij de bovenstaande modellen vast gesoldeerd zijn op het PCB. Daarbij ontlopen de prestaties zich in de praktijk vrijwel niet, beter gezegd: deze zijn nihil. Dit maakt de Gladius II op het moment van schrijven de duurdere muis met wat uniekere features. De Gladius II blijft om deze reden een goede kandidaat om te overwegen voor je volgende muis aankoop.