Wil je meer weten over onze samenwerking met Megekko? Check dan ons reviewbeleid.
Review: ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint
Links; Navigatie;Muizen, één van de belangrijkste onderdelen van een nieuwe computer. Ze zijn er dus ook in verschillende vormen en van verschillende merken. ASUS ROG, misschien wel één van de meest bekende merken, beschikt over een goed arsenaal van verschillende muizen. Laten we nu nou net de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint hebben ontvangen voor een review. Hiervoor heb ik mij gelijk op willen offeren, omdat ik graag volledig draadloos wil. De vraag blijft natuurlijk of dit de muis wordt die aan mijn wensen voldoet. Door mee te lezen, valt te leren of deze muis ook wat voor jou is, of niet.
Voor € 119,- valt de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint te vinden bij onze webshoppartner Megekko.
Hieronder treffen we de specificaties aan;
Specificaties | ROG Gladius III Wireless AimPoint |
---|---|
Connectiviteit | USB 2.0 (Type-C to Type-A) Bluetooth 5.1 RF 2,4 GHz |
Sensor | ROG AimPoint-sensor |
Resolutie | 100~36.000 DPI |
Max. snelheid | 650 IPS |
Max. acceleratie | 50 G |
USB report rate | 1000 Hz |
AURA Sync | Yes |
Batterijduur | 2.4 GHz mode: Up to 119 hours BLE mode: Up to 143 hours *No lighting effect |
Vorm | Rechtshandig |
Stijl greep | Polsgrip Vingertipgrip |
Type game | FPS MOBA |
Kabel | ROG Paracord |
Besturingssysteem | Windows® 10 macOS® 10.11 or later Windows® 11 |
Software | Armoury Crate |
Afmetingen | 123 mm x 68 mm x 44 mm |
Gewicht met kabel | 79 g (without cable and dongle) |
Kleur | Black / Moonlight White |
Inhoud | 1 x ROG Gladius III Wireless AimPoint, 4 x ROG mouse grip tapes 1 x USB dongle, 1 x USB dongle extender, 1 x 2m ROG Paracord, 2 x Micro switches, 1 x ROG switch remover, 1 x ROG sticker, 1 set of ROG Mouse Feet, 1 x user manual, 1 x warranty booklet |
Uitgebreid
Producten kunnen van mij altijd waardering ontvangen wanneer ze uitgebreid zijn in specificaties. Dit helpt natuurlijk met het vergelijken van verschillende variabelen, maar geeft ook over het algemeen meer duidelijkheid. Zoals in de specificaties van de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint zichtbaar is, hebben we te maken met een lichtgewicht muis met vervangbare switches. Ook hebben we te maken met drie vormen van connectiviteit: 2,4 GHz via de dongel, Bluetooth en bedraad via een USB-C naar USB-A-kabel. Met de 2,4GHz-modus zou je onverstoord tot haast vijf dagen achter elkaar kunnen verdiepen in een spel, of tot zes dagen via de Bluetooth-modus. Dit is wel alleen als je de RGB uitzet.
Aan het einde van de tabel valt natuurlijk op te merken dat er een hoop in de verpakking zit - van griptapes tot switches. Bij de showcase vertel ik hier meer over, maar het is goed om te zien dat je niet enkel een muis ontvangt. Helaas is de muis alleen geschikt voor rechtshandigen en is die dus niet ambidextrous. Nu is dit voor mij geen afknapper, aangezien ik rechtshandig ben, maar het is wel belangrijk om te vermelden. Voor interesse in een ambidextrous muis raad ik je aan om de review van Pim te lezen over de ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition.
Met een verpakking die uit elkaar valt, liet de ASUS ROG Gladius bij mij gelijk een indruk achter, maar ook vragen. Is deze manier van verpakken milieuvriendelijker? Was de lijm op? Krijg ik dit ooit nog normaal dicht? Gelukkig is het wel een interessante presentatie, want als het eenmaal openvalt, word je begroet door een zakje.
Je zou het haast niet geloven, maar in het zakje viel de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint te vinden. Verder in de doos werd het extraatje na extraatje. Van extra switches om te vervangen/verplaatsen, tot aan extra voetjes voor onder de muis. De switches kunnen dus gebruikt worden om de bestaande switches op de muis op den duur te vervangen. Dit helpt natuurlijk tegen e-waste, omdat je muis dan een stuk langer mee kan gaan. Voor de voetjes, gemaakt van PTFE, is er ook vervanging aanwezig, of extra, maar net hoe je het gebruiken wil. Mocht je houden van het aanpassen van de muis, dan kan je gebruikmaken van de griptapes. Deze geven niet enkel grip, maar ook extra stijl.
Nu alles aan de kant ligt, kunnen we eindelijk een kijkje nemen naar de muis. Zoals te zien valt, zit het ROG-logo aan de bovenkant van de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint. Als we de foto’s volgen, zien we op de rechterkant van de muis enkel de tekst “ROG" in het plastic, met strepen voor de grip. Voorop de muis zit, zoals gewoonlijk, het scrolwiel en de twee muisknoppen. Vlak eronder bevindt zich de USB-C-poort voor zowel opladen als bedraad gebruik van de muis. Als laatste is er de linkerkant, waar twee extra knoppen zich bevinden - ook hier zijn de strepen te vinden voor de extra grip.
Aan de onderkant vinden we de switch om de connectie te wijzigen. De knoppen voor ‘pair’ en ‘profile’ bevinden zich ook aan de onderkant, waar ik het met pair wel kan snappen, maar met profile kan ik toch situaties bedenken waar dit niet handig is. Naast de profile-knop zitten aan beide kanten twee rubberen stukjes, welke beiden verwijderbaar zijn (en terug te plaatsen) om de muis open te kunnen maken met een schroevendraaier. Dit om natuurlijk de meegeleverde switches op den duur te kunnen vervangen. De 2,4GHz-dongel zit ook aan de onderkant verstopt, vlak onder de profile-knop.
Na het aanzetten van de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint viel het mij op dat er ontzettend weinig RGB-verlichting aanwezig is. Niet specifiek iets wat ik gewend ben van ROG, aangezien meer RGB gelijk staat aan meer frames per seconde (noot van hoofdredactie: helemaal mee eens). Gelukkig zorgt dit voor een schone uitstraling zonder teveel afleidingen.
Nu we dan bij de software zijn aangekomen, kan ik gelijk met de deur in huis vallen. Het liefst wil ik niet voor elk merk een stukje software downloaden en blijf ik hopen op een all-in-one programma voor op den duur. Als je setup daarentegen volledig ROG is, dan is dit wel de software voor jou. Naast het makkelijk switchen tussen gezamenlijke instellingen, of juist aparte, kan je ook de RGB gezamenlijk laten lopen.
We beginnen in het menu van de knoppen; hier kan je makkelijk de functies van bepaalde knoppen aanpassen. Ook geldt dit voor de functie van het scrollen. Dit kan je natuurlijk allemaal voor meerdere profielen doen, waardoor je zelf kan bepalen hoe je aan de slag gaat met je muis.
Door naar de prestaties. Dit doelt voornamelijk op de instellingen van de ROG AimPoint-sensor van de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint. Zo kan je instellen wat de polling rate is - des te hoger, hoe accurater de muis. Voor de gevoeligheid kan je de DPI-instellingen aanpassen. Een functie die ik nog niet kende, is dat je je hoeken meer “vloeiend" kan maken met de Hoekuitlijning.
In de tabbladen Verlichting en Kalibratie valt nog meer aan te passen, als dat al mogelijk leek. Met Verlichting kan je ervoor kiezen om één van zes modi te selecteren. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om de RGB uit te hebben. Bij Kalibratie kun je de muis kalibreren op de ondergrond waar gebruik van gemaakt wordt, om zo een nog betere ervaring te kunnen geven.
De tabbladen Voeding en Firmware-update zijn voornamelijk handig om te hebben. Bij Voeding kan je je huidige batterijpercentage zien en kun je instellen vanaf hoeveel % de muis aangeeft dat die bijna leeg is. Met Firmware-update valt de muis te updaten. De knop brengt je trouwens wel naar een algemeen scherm waar je ook de Armoury Crate software kan updaten - en mogelijk andere ROG-producten.
Comfort en bouwkwaliteit
Na een tijdje met de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint te hebben mogen spelen, valt er niks aan te merken op de bouwkwaliteit. Dit uit zich in het geluid van het klikken, als in, hoe het gebruikte plastic aanvoelt. Ook aan de lichte weerstand van het scrolwiel valt het te merken. Daarnaast glijdt de muis door de PTFE-voetjes makkelijk en goed over mijn muismat, waardoor ik onverstoord bezig kan zijn - mede dankzij de 79 gram die de muis weegt.
Qua comfort ligt de muis mij matig in de hand. Dit zou kunnen omdat ik gewend ben aan - en voorkeur heb voor - ambidextrous muizen. Natuurlijk kan dit ook een kwestie zijn van wennen en is dit mij nog niet gelukt. Obstakels waar ik voornamelijk last van heb, is het idee dat ik een zware vinger heb. Eens in de zoveel tijd klik ik, zonder dat het de bedoeling is, op de rechtermuisknop. Iets wat in bepaalde situaties vervelend kan uitpakken, voornamelijk als timing en/of tactiek belangrijk kan zijn. Wel merk ik dat ik geen last heb van de twee extra knoppen aan de zijkant, wat voor mij een eerste is.
Sensor
De ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint wordt geleverd met de ROG AimPoint-sensor. De DPI-instelling van de sensor valt via de software aan te passen met als minimum 100, en als max 36.000 DPI. Zelf kan ik me geen scenario voorstellen waarin een dusdanig hoge DPI nodig is, maar better safe than sorry. De polling rate valt ook aan te passen, maar in enkel vier vooringestelde opties: 125, 250, 500 en 1.000 Hz. Er zijn muizen die veel hoger kunnen, maar omdat dat een grotere impact heeft op batterijduur valt het te begrijpen dat het maximum 1.000 is.
Batterijduur
ASUS heeft in de specificaties aangegeven dat het hier gaat om een muis die minimaal 100 uur meegaat, mits de RGB uitstaat. In de afgelopen twee weken van redelijk intensief gebruik heb ik de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint nog niet hoeven opladen. Dit was met RGB aan op 50% helderheid; hiermee verwacht ik dan ook dat de batterij een goede 70 uur mee kan gaan. Dit mede dankzij het feit dat de muis in standby gaat als die niet gebruikt wordt. De dag voor het typen van deze review heb ik hem ’s avonds in de lader gegooid en was die ’s ochtends weer 100%.
De ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint heeft bij mij een indruk achtergelaten. Met wat dit te maken heeft, en waarom valt te lezen in de conclusie.
Kijkende naar mijn ervaringen met muizen, dan is dit de eerste kwalitatieve, draadloze muis die ik in gebruik heb genomen. Hoewel ik in mijn vorige review aangegeven heb een voorkeur te hebben voor bedrade headsets, is mijn mening over muizen en toetsenborden anders. Op het moment ben ik grotendeels overgeschakeld naar de Steam Deck, waardoor de meerdere verbindingsmethodes deze muis geschikt maken voor zowel on-the-go als thuis. De profielen kan ik ook op de computer van tevoren instellen, zodat ik dat naadloos over kan dragen op de Steam Deck (helaas nog geen officiële support voor Armoury Crate).
De batterijduur en bouw zorgen samen voor een uitstekende ervaring voor lange duur. Hoewel het per ongeluk indrukken van de rechtermuisknop soms nog voorkomt, is het niet vaak genoeg om het gelijk deze review te laten beïnvloeden. Dit liet mij ook zien dat het echt een kwestie van wennen is, mede dankzij mijn voorkeur voor ambidextrous. Natuurlijk is de Armoury Crate-software van ASUS hierbij ook een fijne toevoeging, al verandert het niet mijn mening over het hanteren van allerlei soorten software. Zoals zojuist vermeld, gebruik ik Armoury Crate om zowel een Steam Deck-profiel als pc-profiel in te stellen.
Voor de prijs van € 119,- bij onze webshoppartner Megekko heeft deze muis dus veel te bieden en eindigt het op elk vlak wel neutraal of positief. Van kwaliteit tot ervaring ben ik zeer tevreden over deze muis en is dit nu zeker mijn ‘main’ muis geworden. Naast het feit dat je extra switches krijgt en tapegrip, is het een absoluut beest voor aanpassingen. Op het gebied van software en hardware stelt de ASUS ROG Gladius III Wireless AimPoint mij dus niet teleur.