Review: Asus ROG Maximus X Hero + Intel Core i5 8600K
Links: Asus ROG Maximus X Hero productpaginaIk hoor de bonenmaler op de achtergrond, waarna het binnenwerk van het volautomatische koffiezetautomaat een bekend geluid produceert. De geur van verse koffie komt mij tegemoet, waarna ik dit heerlijke brouwsel van cafeïne wegslurp uit mijn kopje. Ik hoor de bel nog net van de voordeur. Het is een bekende, de postbezorger van de UPS. Hij drukt een pakketje in mijn handen. Ik vlieg naar binnen en open het pakket, nog meer koffie…? Dit is een smaak die ik nog niet eerder heb geprobeerd, Intel Coffee Lake. Enthousiast lees ik aanvullende informatie en begint mij nieuwe avontuur met deze Intel koffiemelange, op naar de test bench!
In deze review staat de Asus ROG Maximus X Hero als Z370 moederbord centraal. Eigenlijk is het een combi-review, gezien Coffee Lake vers van de Intel branderij komt. Laten we er een Asus ROG Maximus X Hero en Intel Core i5 8600K review van maken. Dadelijk vertel ik je in het hoofdstuk Koffie Lake graag wat meer over de processor zelf. Voor nu gaan we even terug naar de Maximus X, oftewel de Maximus 10. We hebben hier gelijk één van de luxere moederborden in handen van het Asus kamp. De Maximus X krijgt een rijke featureset met zich mee, veel aansluitmogelijkheden en on-board toevoegingen om het koffie avontuur goed van start te gaan. Grotere wijzigingen zien we in nieuwe toevoegingen van deze chipset/generatie. Eigenlijk is dit iets wat we in kaart moeten brengen om een helder beeld te krijgen van het moederbord, om het lekker logisch te houden gaan we door naar de specificaties. Op het moment van schrijven is de prijs van de Asus ROG Maximus X Hero nog onbekend.
Een overzicht van de Asus ROG Maximus X Hero specificaties:
De Asus ROG Maximus X Hero is uitgerust met aardig wat technische snufjes. Het moederbord is voorzien van Fan Xpert 4, een software om alle fan headers op het moederbord te besturen. Tevens is het niet alleen besturen, de software bestaat juist uit geavanceerde mapping tools, PWM/DC detectie en monitoring. Totaal zitten er acht 4-pin fan headers op het moederbord, hier zijn de CPU_FAN/CPU_OPT bij meegerekend. Er zijn twee waterpomp headers die standaard op 100% draaien voor de beste prestaties i.c.m. een losse of AIO pomp.
Tijdens een review van de Asus ROG Crosshair VI Hero, de X370 variant voor de AMD Ryzen 7 serie zagen we een zogenoemde ‘Cooling Zone’ op het moederbord. Deze is aangebracht om mensen met een custom loop net wat verder tegemoet te komen. We vinden een pin-header om de flow-rate uit te lezen en een water in/out om de temperatuur uit te lezen van de vloeistof. Voor diegene die met een M.2 SSD aan de slag wil zijn er twee M.2 slots te vinden. Het eerste slot zit direct onder de PCH heatsink. Het tweede slot bevindt zich net boven het bovenste PCI-e slot. Deze is niet direct zichtbaar op het bord zelf, deze zit namelijk onder de heatsink. Door twee schroefjes te verwijderen kun je de M.2 SSD plaatsen, waarna je de heatsink er weer opschroeft. Asus claimt dat dit een verschil van 10 graden Celsius kan opleveren.
Op het I/O vinden we een HDMI 1.4b en DisplayPort 1.2. De DisplayPort 1.2 heeft een maximale resolutie van 4096×2304 @60Hz, de HDMI-poort heeft een maximale resolutie van 4096 x 2160 @24Hz. Ben je van plan om de geïntegreerde iGPU te gebruiken (Intel HD Graphics), dan is DisplayPort 1.2 the way to go. Overige specificaties houden we over voor het uitpak avontuur, voordat we doorgaan naar dit hoofdstuk bespreken we eerst Coffee Lake.
De grootste verandering voor deze generatie zijn meer kernen en threads. De vorige generatie; Kaby Lake moest het doen met maximaal 4 kernen , oftewel een Quad Core processor. Met Coffee Lake is dit volledig verleden tijd. Quad Cores zijn overgebleven voor de Core i3 processoren van deze generatie. De Core i5 processor, waaronder de Core i5 8600K die we bespreken in deze review heeft 6 kernen. De Core i7 heeft bovenop de 6 kernen nog de gebruikelijke HyperThreading als toevoeging.
Net als Kaby Lake is Coffee Lake ook op 14nm gemaakt. Zelf heb in geen officiële informatie ontvangen van Intel, dus vooraf aan deze review is het lastig om alles rondom de processor te bevestigen. De Intel Core i5 8600K in deze review, opvolger van de 7600K heeft een standaard klokfrequentie van 3.6GHz en een turbofrequentie van 4.1GHz op alle kernen en 4.3GHz op één kern. Standaard uit de verpakking duwt de processor zich op 4.3GHz wanneer nodig. Mocht je dit niet willen, dan kun je dit natuurlijk in de BIOS aanpassen. De Intel Core i7 8700K heeft een standaard klokfrequentie van 3.7GHz, een turbofrequentie van 4.3GHz op alle kernen en 4.7GHz op één kern.
Ook de ‘K-processoren’ en ‘non-K-processoren’ zijn terug. Zo zijn de 8700K en 8600K te overklokken en de 8700 en 8600 processoren niet. Hetzelfde geldt voor de overige i5/i3 processoren met en zonder K in de naam. Intel maakt duidelijk dat de prestaties wederom beter zijn geworden, met een nieuwe generatie mag dit wel. De single core prestaties zouden beter moeten presteren, dankzij diverse optimalisaties van deze generatie. Ook de multi threaded moeten beter zijn, wat geen verassing is met meer kernen en threads. Tevens was Intel wel een reactie verschuldigd na het AMD Ryzen feestje met meer kernen en threads. Een Quad Core i7 had uit ten boze geweest voor deze generatie, iemand is wakker geworden.
Het Z270 chipset wordt vervangen door Z370. Voor Z270 is het niet mogelijk om een BIOS upgrade te doen, zodat het moederbord een Coffee Lake processor accepteert. Z370 gaat verder waar Z270 is gebleven, we zien Intel Optane terug, standaard heeft de chipset ondersteuning voor USB 3.1 (generatie 1 tot 5Gbps). Op de Asus ROG Maximus X Hero zien we al een workaround van Asus, met een ASMedia USB 3.1 (generatie 2) controller voor snelheden tot 10Gbps. Vanaf de processor zien we net als voorgaande generatie nog steeds 16 PCIe-lanes, vanaf het Z370 moederbord/chipset komen er nog eens 24 PCIe-lanes bij.
Het finetunen van de IPC (instructions per cycle) in samenhang met meer kernen is de voornaamste vooruitgang van deze generatie. Waar single en multi threaded prestaties vooral een leuke sprong moeten gaan maken. Het Z370 chipset is wederom vergelijkbaar aan Z270 chipset, mede door identieke PCIe-lanes vanaf de processor en het chipset. We zien kleine vernieuwingen, vooral bestaande uit nieuwe features van moederbordfabrikanten zelf. Je zult hier dus een ruimere diversiteit zien, voor ieder wat wils. Terwijl ik deze review schrijf weet ik nog geen officiële prijzen, naar verwachting zal de 8700K rond de 380 euro kosten en de 8600K rond de 280 euro. Prijzen zullen tijdens de launch zoals gebruikelijk veel hoger zijn, dit heeft te maken met vraag en aanbod.
Welkom bij het uitpak avontuur! Vooraf aan deze review heb ik een video gemaakt, aangezien ik informatie mocht vrijgeven over de Asus ROG Maximus X Hero. Ik had weinig tijd en maak eigenlijk nooit video’s. Geheel amateuristisch heb ik mijn iPad Pro op tafel gezet om te filmen. Hieronder de video gevolgd door het geschreven uitpak avontuur.
Asus kennende zien de verpakkingen er van de wat luxere moederborden net wat strakker uit. De Asus ROG Maximus X Hero is geen uitzondering op die regel. Met een openslaande klep krijg je een mooie introductie. De verpakking bestaat uit twee lagen: laag één het moederbord en laag twee de boekjes en accessoires.We komen een gebruikershandleiding tegen, een stickervel, kabel labels, een driver CD en een Asus bierviltje. Deze kun je ook gebruiken om je warme coffee op te zetten. Aan acccessoires komen we vier zwarte SATA-kabels tegen, twee RGB connectors voor standaard 5050 LED-strips, een pin connector, een high bandwidth SLI-bridge, schroefjes voor een M.2 SSD en voor 3D onderdelen, een CPU tool om de processor te plaatsen in de socket en een fan bracket. Deze fan bracket kun je ter hoogte van de VRM heatsinks plaatsen voor extra koeling rondom de socket en VRM’s.
Door naar de Maximus X Hero, het ontwerp is net wat anders dan dat van de Asus ROG Crosshair VI Hero, toch laat het moederbord veel gelijkenissen zien. De Maximus is net wel wat chiquer met het geïntegreerde I/O. De VRM heatsinks hebben een soortgelijke behandeling gekregen met uitsparingen als de PCH heatsink. Het zwart met grijze kleurenthema verleent zich goed voor een ruime diversiteit aan setups en kleurenthema’s. Door wat impressiefoto’s!
Onder het SupremeFX schild zit een Realtek ALC S1220 audiochip/codec, de ALC S1220 is net wat uitgebreider dan de ALC 1220, zonder S. We vinden namelijk een aparte headset versterker op de ALC S1220, hierdoor is het moederbord compatible met headsets die een hogere impedantie vereisen. Duurdere headsets, veelal headsets met een hogere impedantie verbruiken meer vermogen om een betere audiokwaliteit tot stand te brengen. Het schild rondom de componenten is aangebracht om ongewenste signalen te voorkomen, ook de audiocondensatoren van Nichicon moeten de algemene geluidskwaliteit waarborgen.
Onderaan zien we net als op de Asus ROG Crosshair VI Hero een mooi pakketje aan knoppen. Deze knoppen bestaan uit een aan-en uitknop een reset knop, een directe safe boot knop, een retry knop als de boot niet helemaal lekker verloopt tijdens het overklokken, een LN2 switch voor heftige LN2 overklokkers en een collectie aan pinnetjes om paramaters uit te lezen. Je leest het al: een mooie set aan knoppen!
Onderaan komen we de gebruikelijke aansluitingen en headers tegen, met een snelle blik zien we een 4-pin pompaansluiting, een RGB header, de pin headers voor het front panel. We vinden hier nog een toevoeging voor custom loops, een 3-pin flow rate header, om de flow van de koelvloeistof direct uit te kunnen lezen in Fan Xpert 4, de software van Asus voor het uitlezen van alles wat met fans, temperaturen en fan profielen te maken heeft. We komen direct onder de PCH heatsink ook het eerste M.2 slot tegen.
Op de randen van het moederbord komen we 6 SATA poorten tegen. Rondom de PCH heatsinks breidt de collectie zich verder uit aan aansluitingen, een interne USB 2.0 en USB 3.0 header en naast de ATX-connector vinden we nog een USB 3.1 header. Ik vermoed dat dit wel voldoende ruimte geeft om te spelen met USB apparaten, we hebben namelijk nog niet de grote hoeveelheid aan USB aansluitingen gezien op het I/O.
Op de bovenhoek vinden we een Q-code postscherm. Een fijne toevoeging als er wat dingen fout gaan tijdens het opstarten. Met het Q-code postscherm kun je problemen ondervinden door de code op te sporen in het boekje. Ook online zul je voldoende informatie vinden om het probleem te verhelpen. Zowel onder- als bovenaan het moederbord vinden we twee AURA connectors voor LED-strips. We komen ook een addressable header tegen, dit wil zeggen dat deze header complexere effecten aan kan van hardware, denk hierbij aan bijvoorbeeld fans. Op de bovenrand van het moederbord vinden we drie 4-pin fan headers, in dit geval gaat het om de CP_FAN en CPU_OPT headers en een W_PUMP header voor een waterpomp.
Door naar de socket, LGA1151. Al je bestaande koeloplossingen gaan gewoon samen met dit moederbord, geen geneuzel met nieuwe processorkoelers. Rondom de socket vinden we de VRM heatsinks met de VRM’s. Deze zullen later in deze review een temperatuurtest ondergaan. Eigenlijk krijg ik altijd wel fijne gevoelens bij moederborden zoals deze, de voorzieningen zijn in veel gevallen enorm degelijk uitgevoerd, zo ook op de Maximus X Hero. Strakke heatsinks en nette VRM’s maken het gewoon compleet. Asus noemt dit pakket ‘Extreme Engine Digi+’ op zijn moederborden. Bestaande uit controllers, chokes en condensatoren.
We trekken de processor ook nog even uit de socket. Even een paar Intel Core i5 8600K foto’s kunnen toch geen kwaad?
Terug naar de Maximus X Hero. Het is tijd om het geïntegreerde I/O te bewonderen. De bescherming van het I/O loopt mooi over vanaf de VRM heatsink. In het I/O zit een RGB LED verwerkt, in het hoofdstuk software kun je de LED-verlichting foto’s terugvinden. Je hebt strak en je hebt enorm strak! We komen de volgende aansluitingen en knoppen tegen: een CMOS reset knop, een BIOS update knop om de BIOS via een USB-stick te updaten, een HDMI en DisplayPort, twee USB 2.0 aansluitingen, vier USB 3.1 poorten (generatie 1), twee USB 3.1 (generatie 2) poorten in de vorm van Type-A en Type-C, een ethernetpoort, een optische audio ingang samen met 5 audio jackingangen. De Maximus X Hero is uitgerust met een Intel I219-V ethernet chip.
Voordat we door gaan naar de resultaten zakken we nog even af naar de PCI-e sloten. Er zijn drie PCI-e 3.0 x16 sloten en drie PCI-e 3./2.0 x1 sloten. Uiteraard is er ondersteuning voor 2-Way-SLI en AMD 3-Way CrossFireX. Mogelijke PCI-e opstelling zijn x16, x8/x8 en x8/x4/x4. De twee bovenste PCI-e sloten zijn voorzien van een metalen afwerking.
Tot zover onze rondleiding over de Asus ROG Maximus X Hero. Heb je ondertussen al een vraag of is er iets onduidelijk? Laat dan een reactie achter! Door naar de benchmarks!
In dit hoofdstuk kijken we naar de prestaties van de Asus ROG Maximus X Hero gecombineerd met de Intel Core i5 8600K. Om je een duidelijk beeld te geven van de setup en instellingen kun je hieronder extra informatie inzien.
We gaan lekker experimenteren met het nieuwe koffieboontje van Intel. Zo draait de 8600K standaard 3.6GHz. Met de turbofrequentie draait één kern op 4.3GHz, wat in het lijstje hieronder opgenomen is als stock. In de benchmarks staat de stock processor opgenomen als 4.3GHz. Verder testen we op 4.7GHz op alle kernen met de Asus Extreme Tuning optie. Extreme Tuning kun je inschakelen in de BIOS en vereist geen knowhow. Het is op een knopje drukken en je bent klaar. Het systeem draaide in mijn geval stabiel, ook tijdens het draaien van de game benchmarks. Ik heb tussendoor ook nog even getest met Just Cause 3, om een beter beeld te krijgen van de algehele stabiliteit.
Uiteindelijk heb ik de 8600K getest op 5.1GHz. Boven de 5.0GHz zie je een vrij grote sprong ontstaan tussen de verschillende benchmarks. Cinebench 15 laat aangename cijfers zien, niet alleen voor de multi threaded prestaties, maar vooral in single core prestaties. We doen er vervolgens nog een schepje bovenop met 5.2GHz, dit was voor nu het maximale wat ik uit de 8600K kon persen. Dit allemaal door eenvoudig de multiplier te verhogen, te sleutelen aan het geheugen en door de processor meer core voltage te geven. Een leuke aftermarket koeler is wenselijk, wil je de temperaturen acceptabel houden. Nu is het niet zo dat Z370/Coffee Lake een heethoofd is, het is dus niet vergelijkbaar met X299. Graag neem ik je dadelijk mee in het opvolgende hoofdstuk, waar ik dieper in ga op het overklokken, temperaturen en de aanwezige VRM’s. Voor nu gaan we door naar de resultaten!
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list][/list] Kloksnelheden: [list]
[/list]
Cinebench 11.5
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
3DMark - Fire Strike 1.1
Time Spy
Valley Benchmark
Heaven
Superposition
Hitman Absolution
Thief
Shadow of Mordor
Ashes of the Singularity (Extreme & Crazy)
Hieronder nog een overzicht van het stijgingspercentage per benchmark.
Ondertussen ben je wel een beetje bijgekomen van de resultaten. We gaan de resultaten nu nabespreken, noem het een tussentijdse conclusie. Je bent deze review waarschijnlijk met een verwachting begonnen, nu is het de vraag of deze overeenkomen met je verwachtingen. Misschien is het interessanter om te zeggen: “waar kunnen we de Intel Core i5 8600K positioneren"?
Even terug in de tijd toen ik de 7700K op de test bench had liggen. In Cinebench 15 zette deze processor gemiddeld een score neer van 990 - 1000 op 4.5GHz met de Turbo stand. Met een handmatige overklok van 5.0GHz behaalde ik resultaten van 1070 - 1080. De 8600K zet nu direct uit de verpakking, oftewel stock al resultaten neer van 1080 punten in Cinebench. De extra kernen zijn hier uiteraard verantwoordelijk voor, laten we vooral niet vergeten dat de 7700K nog eens HyperThreading heeft als Quad core processor. Gebaseerd op de resultaten is het heel simpel: de 8600K zet betere prestaties neer dan de 7700K. Door een 8600K te kopen schaf je qua prestaties een ‘snellere 7700K’ aan. Dit maakt het kopen van een 7700K minder interessant na de lancering van deze nieuwe 8600K, iets wat bij voorgaande generaties minder van toepassing was. Hierdoor zal de ‘straatprijs’ van de 7700K snel omlaag schieten, omdat de 8600K in vrijwel alle opzichten superieur is aan de 7700K.
AMD komt gelukkig ook om de hoek kijken tijdens dit verhaal. We pakken de 1600X en 1700X er even bij. De 1600X heeft in veel opzichten net wat betere multi threaded prestaties dan de 8600K, terwijl er vermoedelijk wel een prijsverschil zal zijn tussen de twee. Op het moment van schrijven kost de 1600X circa 220 euro. Ik vermoed dat de 8600K ergens stabiel rond de 280 euro zal kosten, wat een verschil is van 60 euro. Met een beetje overklokken komt de 8600K al een stuk verder, hetzelfde geldt voor de 1600X. De 1700X van circa 330 euro laat de 8600K ver achter zich als het om multi threaded prestaties gaat. Let wel op dat de 1700X een Octo core is en de 8600K een Hexa core, hier zit dan ook de kloof als het om multi threaded prestaties gaat. Wel kan ik het beamen dat de 8600K een heerlijke overklokker is, de prestaties maken een flinke sprong.
Laten we het concreet maken. Op het gebied van multi threaded prestaties laat de 1600X betere prestaties zien, door te overklokken kunnen de prestaties elkaar evenaren, toch blijft de 1600X in de praktijk (en op papier) in multi threaded prestaties sneller. Fair enough! De 1600X is ook een Hexa core, naar mij inzien een eerlijke competitie voor de 8600K. Ik hoor het gezegde ‘oude koeien uit de sloot halen’ ronddwalen in mijn hoofd; de single core prestaties. Hier laat de 8600K de 1800X, 1700X en 1600X ver achter zich. Hoe belangrijk zijn de single core prestaties en wat is van belang? Het is vloeibaar, het is allemaal vloeibaar! Dit verschilt per game, resolutie en hoe een programma of game geoptimaliseerd is. Op 1080p zal de 8600K de bovenstaande Ryzen processoren verslaan in het behalen van een hogere FPS. Op mogelijk hogere resoluties zal dit met meer kernen en zijn prestaties misschien ook het geval zijn. Laten we vooral niet vergeten dat Intel al flink lang sleutelt aan deze 14 nanometer processors, een proces van optimaliseren en verbeteren. Hier speelt het IPC ook een bepalende factor, terwijl Ryzen nog in de ‘kinderschoenen’ staat. Het klinkt wat oneerbiedig, maar zo bedoel ik het niet.
Met de 8600K en Coffee Lake processoren is Intel wakker geschud. De toekomst bestaat uit meer kernen en brute processor kracht. We verlangen steeds meer van onze computers, dit geldt ook voor de gemiddelde consument. Met VR, 3D en alle gekkigheid van 4/8k resoluties groeit deze markt snel, waardoor de vraag naar meer kracht heel normaal is. Hier is AMD naar mijn mening ook verantwoordelijk voor. Door de Ryzen line-up is er een positieve beweging ontstaan op de markt, consumenten krijgen eindelijk meer kracht voor hun geld. De 8600K is het beste van twee werelden, een stevige processor met degelijke multi threaded prestaties en uitstekende gaming prestaties. Dadelijk geef ik er nog even een klap op in de conclusie, om het verhaaltje rond te maken.
De overklok sessie was eenvoud en erg aangenaam. Het is best wel fijn om over te switchen van de X299 moederborden, je zou het er warm van krijgen. Met de komst van deze generatie kon ik het niet laten om wat extra’s te doen. Ik heb tijdens het testen het VRM huishouden goed in de gaten gehouden, hetzelfde geldt voor het verbruik en de temperaturen. Tijdens deze review maak ik gebruik van de be quiet! Silent Loop 280. Een flink AIO-set met twee 140mm fans om de boel koel te houden.
Het overklokken op de Asus ROG Maximus X Hero is aangenaam. Als een oude veteraan keer ik altijd terug in de BIOS/UEFI, geen geneuzel met software, direct van de bron! De 4.7GHz overklok is tot stand gekomen met de Extreme Tuning optie, deze is te vinden in de EZ mode laag van de BIOS. Klik op de pijltjes tot je bij Extreme Tuning komt. Dit profiel is het meest extreme profiel, een stapje minder is Fast Tuning. Mocht je niet zeker zijn of je koeloplossing degelijk genoeg is, dan zou je kunnen beginnen met Fast Tuning, om te kijken hoeverre je setup/koeling dit toelaat.
Laten we beginnen bij de VRM’s. Ik heb zowel de VRM heatsinks als VRM’s getest met een Mini 1 infrarood-thermometer. Dit is een vrij goedkope en eenvoudig oplossing. Met wat meer core voltage en een hogere overklok zien we dat de VRM’s samen met de heatsinks net wat meer opwarmen. Met de Maximus X Hero blijven de temperaturen zeer acceptabel. De overklok van 5.1GHz en 5.2GHz gaan samen met een core voltage van 1.35V.
Het stroomverbruik nemen we in deze review ook mee. Samen met een GTX1080 idle zien we dat deze generatie gecombineerd als één systeem een degelijk stroomverbruik heeft. Met de komst van meer Z370 moederbord ga ik dit zeker in de toekomst goed vergelijken. We draaien de test idle in Windows, onder load met Cinebench 15 en tijdens de Ashes of the Singularity benchmark op Crazy.
De temperaturen van de 8600K gemiddeld zaten met de Silent Loop 280 gemiddeld rond de 33 graden Celsius met een core voltage van 1.35V. De hoogste waarde tijdens het benchmarken kwam op 74 graden Celsius. Een overklok van 5.2GHz is nog best heftig. De core voltage van 1.35V valt binnen de grenzen van nog acceptabel.
In de BIOS/UEFI zien we de herkenbare ROG vormgeving terug. Vergelijken we het met de Z270 generatie, dan zien we weinig tot geen verandering. De BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features als temperaturen, boot volgorde, tijd en datum, kloksnelheden en actieve ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ mode zit nog een optie ‘EZ System Tuning’ waarmee je het systeem snel een eenvoudig een extra boost kunt geven.
Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control optie, om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM.
Door op F11 te drukken komen we in de EZ Tuning Wizard, volgens mij val ik in de EZ-herhaling. De EZ Tuning Wizard klokt het systeem over, ook als je de Asus Optimal instellingen hebt ingeschakeld. Met de opties: gaming/media editing en water cooler.
Laten we eens kijken naar de geavanceerde modus, hier komen we dan ook bij de mogelijkheden om handmatig te kunnen overklokken. We beginnen bij het main scherm waar we een overzicht krijgen van de technische eigenschappen. In het Extreme Tweaker menu krijg je toegang om de computer over te klokken. Opties zoals core voltage zullen we hier verder aanpassen voor het overklokken. Wil je de Turbo modus uitschakelen, multiplier aanpassen of nog dieper in de voltages springen; dit kan in het AI Tweaker is het menu.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poort of SATA-poorten beheren.
Het monitor menu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wilt uitlezen. Daarnaast bevindt zich het boot menu, waar we de Fast boot modus kunnen inschakelen, om nog sneller op te starten. Vaak in de praktijk wordt de BIOS post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot vertraging inschakelen, handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens / parameters veelal ook rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool pagina, hier kun je actieve videokaarten bekijken, en ook de PCI-e express snelheid / bandbreedte nagaan, de BIOS flashen, overklok profielen aanmaken en nog verder gegevens over het moederbord inzien
En als laatste de save en exit pagina, gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok, tot zover de UEFI van de Asus ROG Crosshair VI Extreme.
AURA De AURA software heeft op de Asus ROG Maximus X Hero een flinke update gekregen. We zien in deze versie meer mogelijkheden, mede dankzij de multi LED-zones. Het I/O is voorzien van één LED-zone. Je kunt ervoor kiezen om deze volledig in één kleur te synchroniseren. Het koppelen van LED-strips, verschillende effecten en per aangesloten apparaat een ander kleurtje? Met deze versie van AURA is het geen probleem. Even rust aan je hoofd zonder verlichting? Met de on- en off switch schakel je de volledige verlichting aan- en uit.
Geweldige effecten blijven de regenboog modus, Flash and Dash, Glowing Yoyo en Starry-Night. Bij Flash and Dash in het speciaal gaan de LED-effecten los, a.k.a. discostijl. Na een halfuurtje stap je meestal over op een rustigere modus.
GameFirst De GameFirst software van Asus is een soort van QoS optie, maar dan direct op het moederbord toegankelijk via de software. Je kunt hier het verbruik bijhouden van diverse taken. Toegevoegde waarde is het toevoegen van prioriteiten voor meer- en minder bandbreedte. De software naam zegt het al een beetje, Asus legt vooral de nadruk op gaming als prioriteit. Voor diegene die niet te veel in zijn router rommelt is de GameFirst software een leuke toevoeging. Het instellen gaat heel simpel door ‘normal, medium en high’ instellingen.
Daar zijn we dan: de conclusie! We hebben tijdens deze review de Asus ROG Maximus X Hero mogen bewonderen, één van de nieuwe Z370 moederborden van Asus. Dit avontuur hebben we gecombineerd met een Intel Core i5 8600K. Wat valt er te zeggen over het de nieuwe generatie van Intel en het Z370 chipset?
Zwarte koffie, koffie met suiker of toch maar koffie met melk en suiker? Wat heeft Intel gedaan met de nieuwe generatie Coffee Lake en hoe komt dit samen met een moederbord als de Asus ROG Maximus X Hero? Intel heeft heel langzaam een transitie gemaakt van zwarte koffie naar koffie met suiker. Het finetunen van generaties, net wat sneller, een agressievere turbo en toevoegingen rondom het chipset om deze actueel te houden. AMD kwam op de markt, waardoor Intel snel moest reageren door melk en suiker toe te voegen aan de koffie. Hierdoor ging het bedrijf wat sneller rennen, de competitie, oftewel AMD is terug. Ik vermoed dat Intel de Hexa cores al langer op de plank had liggen, nu was het moment om toe te slaan.
De 8600K zit is vergelijkbaar aan de multi threaded prestaties van de AMD Ryzen 1600X. De 1700X is bijvoorbeeld nog ver uit het zicht, ook als je gaat overklokken. De 8600K heeft vergelijkbare prestaties stock als een 7700K met een overklok. Mijn vergelijkingsmateriaal was een eerdere Z270 review samen met een 7700K op 5GHz. Met de Asus ROG Maximus X Hero draait de processor stock vergelijkbare resultaten, dan hebben we de processor nog niet overgeklokt. Op een moederbord als de Asus ROG Maximus X Hero heb je een mooie basis. Overklokken is zoiets als back-to-basic, het aantrekken van je broek en je kunstgebit omwisselen, het wordt je allemaal eenvoudig gemaakt. Met de standaardprofielen duw je een processor zoals de 8600K snel naar de 5GHz. Op dat moment ervaar je multi threaded en single core prestaties waar je wel enthousiast van kan worden. De processor wil het beste van twee werelden combineren; gaming prestaties en multi threaded prestaties.
Zoals ik in de nabespreking zijn van de benchmarks; alles is vloeibaar. Hiermee wil ik zeggen dat het varieert per programma, de games die je speelt en de benodigde processorkracht het verschil maken. In games zal de 8600K beter presenteren op 1080p gaming, zonder het te hebben getest vermoed ik dat ook geldt voor hogere resoluties. De 8600K is een interessante processor, met dat gezegd ben ik benieuwd naar de prestaties van de 8700K. De 8600K gaat de 7700K voorbij in prestaties.
De Asus ROG Maximus X Hero heeft tijdens deze review zichzelf bewezen als een stabiele partner. Het Z370 is in veel opzichten vergelijkbaar aan het Z270 platform. Asus voegt mooie features toe als addressable headers voor diverse hardware met RGB ondersteuning, een ALC S1220 audio codec met een aparte headset versterker, een Intel I219-V ethernet chip, 8 fan headers, een waterkoeling zone en niet te vergeten on-board knoppen. De laatste twee zijn vooral ontwikkelingen waar Asus in de toekomst aan mag blijven sleutelen.
Het ROG moederbord laat zich weer van zijn goede kant zien. Design technisch maakt Asus keer op keer stappen en weten ze mij te enthousiasmeren. Ik vind het persoonlijk fijn dat het moederbord neutraal is in het zwart met grijs. Het creëert een deftige samenhang met overige apparatuur, waardoor de RGB-verlichting zijn werk kan doen. Het geïntegreerde I/O zag ik nu twee keer eerder op Asus moederborden. Hopelijk krijgen meer luxere moederborden van Asus dit in de toekomst als standaard toevoeging.
De focus en verdeling van deze review kent wat combinaties met de 8600K. Met nog veel prijzen onbekend, zowel van de processor en het moederbord is het gissen. Voor nu kan ik concluderen dat het hier om een mooie combinatie gaat. De Intel Core i5 8600K maakt geen statement, dat heeft AMD stiekem al afgepakt. Wel is het zo dat de 8600K zijn belofte nakomt, de prestaties van deze Hexa core processor zijn buitengewoon. Prik hem op het bord en knal deze processor op 5GHz zonder te denken, zo makkelijk is het.