Review: Asus ROG Strix Flare
Links: Asus ROG Strix Flare productpaginaWe zoeken weer het RGB op onder de vingers, met dit keer een ramplank van Asus. De ROG Strix Flare. Zelf vind ik ROG Strix Flair nog wat leuker klinken, lekker cheesy. Het eerste dat mij opviel aan dit toetsenbord is het slanke ontwerp, vooral de behuizing is niet zo hoog. De switches zijn minimaal verzonken bovenop de behuizing van het toetsenbord, wel zit er een kleine uitsparing, ze rusten deze niet direct op de top plaat. Ik vermoed dat de RGB-verlichting hier een bepalende factor in is, er bevinden zich namelijk witte vlakken achter de switches, dit komt de RGB illuminatie ten goede.
Belangrijke features van de Flare zijn de volgende toevoegingen: een verwijderbare polssteun, USB passtrough voor het bijvoorbeeld aansluiten van een muis of headset, fysieke mediatoetsen, RGB-verlichting en een ROG onderscheidingsteken. Wellicht denk je nu… WTF… Een onderscheidingsteken? Stay tuned! Op het moment van schrijven kost de Asus ROG Strix Flare circa 180 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De basis voor dit toetsenbord zijn de Cherry MX switches, hier ontstaat toch een lichte twijfel, is de basis nu Cherry MX of RGB…? De Flare wil het volledige pakket aanbieden met de eerder genoemde features. Een full-size toetsenbord met polssteun voor comfort. De fysieke mediatoetsen bovenaan het toetsenbord mogen we vooral niet vergeten, de toevoeging van een volume wiel vind ik persoonlijk erg deftig.
Het toetsenbord is uitgerust met AURA, de codenaam van Asus voor RGB-verlichting. Je kunt het toetsenbord via de ROG Armoury 2 software beheren. ROG Armoury 2 is weer een kleine upgrade ten opzichte van de eerdere Armoury software, gevoelsmatig is de software wat stabieler en sneller. Met ROG Armoury 2 beheer je de mogelijkheden van dit toetsenbord, waaronder: profielen, de toetsenindeling, RGB-verlichting en/of volledige synchronisatie met overige Asus hardware met RGB-verlichting, een macro studio en een mini tool met een stukje statistiek betreffende toetsaanslagen.
Het onderscheidingsteken, wat doet het? Het is een esthetische toevoeging aan de rechter bovenzijde van het toetsenbord. In principe is het een acryl plaatje met een ROG logo, deze licht op samen met de RGB-verlichting van het toetsenbord. Asus levert standaard een leeg plaatje mee, waarop je zelf een sticker kunt plakken. Laat dit wel een witte of lichte sticker zijn voor het beste resultaat. Ik vermoed dat 3D printen- laseren één van de beste resultaten levert. Onderscheiden was nog nooit zo simpel!
Cherry MX switches zijn vandaag de dag een bekend fenomeen. We zien veel grote fabrikanten gebruik maken van kersjes op hun toetsenborden. Zelf ben ik een groot voorstander van Cherry MX, het induwen van een mechanische switch geeft voor mij veel meer voldoening dan bijvoorbeeld een rubber dome switch.
Er zijn verschillende Cherry MX switches (mechanische switches) beschikbaar. Dit uit zich in kleuren van de sliders, dit is het bewegende onderdeel waarop de key cap gemonteerd is. De switches hebben ieder hun eigen karakteristiek, waar de één zwaarder aanvoelt en de ander lichter. Dan is er ook nog sprake van lineaire switches, dit is een variant die rechtstreeks naar beneden gaat zonder click geluid of een tactiele bump. De tactiele bump heeft als kenmerk weerstand en is een indicator van een succesvolle toetsaanslag. Bij sommige Cherry MX varianten hoor je een click geluid wanneer de tactiele bump bereikt is.
De Cherry MX Brown heeft een lichte tactile feedback en geen clicky geluid. De Cherry MX Brown switch voelt relatief licht aan. Dit maakt het een interessante partner voor langere periodes om te gamen of om te typen. De Cherry MX Brown is de lichtste tactile switch met een actuatiekracht van 45cN. Je voelt duidelijk wanneer je toetsaanslag geregistreerd wordt. Aan het einde van de dag blijft jouw persoonlijke ervaring leidend. Heb je liever een zwaardere toetsaanslag of een lichtere? Zorg dat je dit ondervindt voordat je overgaat op aankoop, zo zijn er ook nog genoeg andere Cherry MX varianten waar je lekker mee kunt spelen.
De verpakking bij Asus zijn vaak wel in orde, zo ook bewijst de Flare dit. Een nette sleeve, met een mat zwarte verpakkingsdoos, een beetje ROG branding mag uiteraard niet ontbreken. De Flare wordt beschermd door een gestoffeerde beschermhoes, verder komen we een gebruikershandleiding tegen, twee stickers en een extra acryl inzetstuk voor jouw onderscheidingsteken.
We kunnen direct naar de Flare door, de eerste impressie? Een slanke behuizing met een minimalistische uitstraling. De totaliteit komt mooi samen, wel vind ik het jammer dat de toetsen niet volledig ‘zwevend’ zijn op de top plaat (plaat bovenop het toetsenbord). Zoals eerder vermeldt vermoed ik dat de RGB-verlichting voorrang krijg, de witte vlakken achter de toetsen zorgen vaak voor een betere lichtverspreiding achter de toetsen. Nu zijn de toetsen heel minimaal verzonken in de top plaat, wat het schoonmaken tussen de toetsen nog net wat eenvoudiger maakt. De koekkruimels schud je er zo tussenuit, of was het nu ham kaas chips? De top plaat heeft een stijlvolle afwerking, deze loopt diagonaal vanaf het onderscheidingsteken door tot onderaan de behuizing op de rechterzijde van de top plaat. Wanneer je de polssteun erbij pakt, bijna vergeten, dit is namelijk ook een extra accessoire, loopt deze afwerking netjes door. Eerst even wat foto’s voor de beeldvorming.
Op de linkerzijde vinden we de fysieke mediatoetsen, bestaande uit een groot volume wiel, een play/pauze knop, een stop knop en de twee voor- en achterwaarts knoppen voor muzieknummers. Daarnaast bevinden zich nog een Windows lock toets en een knop voor het in- en uitschakelen van de RGB-verlichting. De key caps op het toetsenbord zelf zijn vervaardigd uit ABS.
Het teken voor onderscheid bevindt zich rechts bovenaan het toetsenbord. Je trekt het acryl inzetstuk eenvoudig van zijn plaats, waarna je deze kunt vervangen met je eigen onderscheidingsteken. Het blanco plaatje zit los in de verpakking, even een korte impressie:
Het toetsenbord kent twee posities, een vlakke houding en één met de pootjes uitgeklapt. Standaard staat ieder toetsenbord hier met de pootjes uitgeklapt. Hierdoor komt het toetsenbord net wat meer naar je toe, iets wat ik persoonlijk fijner vindt. Op de rand van de behuizing vinden we nog het Strix woordmerk, ook de spatiebalk moet er aan geloven met een Republic of Gamers woordmerk.
De Flare heeft een vaste kabel, deze is vrij dik, waardoor deze wat lastiger weg te werken is op je bureau. Reden hiervoor is de extra kabel die door de gestoffeerde sleeve loopt voor de extra USB-poort op het toetsenbord zelf. Je kunt hier een muis, headset of gewoon een geheugenstickje induwen. Het blijft hier ook een persoonlijke kwestie, zelf had ik het mooier gevonden als er een USB Type-C connector had opgezeten, USB-poorten op ieder willekeurig toetsenbord gebruik ik nauwelijks, of ik vergeet deze. Met de polssteun op zijn plaats voelt de Flare compleet aan. Je tilt het toetsenbord omhoog, waarna je deze met de voorrand over de plastic clips plaatst van de polssteun. Vooral de afwerking op de top plaat ziet er nu compleet uit.
Armoury 2 ziet wat kleine upgrades, hoewel de verschillen met Armoury 1 minimaal zijn. Wel heb ik in de praktijk ervaren dat de software een stuk stabieler aanvoelt dan zijn eerdere versie. Vooral tijdens het opstarten zijn de laadtijden een stuk beter geworden. Visueel oogt de software net wat volwassener. De ROG elementen keren wederom terug, kenmerkend met de zwarte en rode kleuraccenten. Zodra je Armoury 2 opent krijg je direct een overzicht van de Flare te zien. Je kunt vanuit hier functies aanpassen van de beschikbare toetsen en de RGB-verlichting wijzigen. De Flare heeft een totaal van 6 profielen, deze zijn niet beperkt tot het enkel opslaan in de software, maar ook staan deze tot je beschikking via het on-board geheugen. Wil je tweaken aan de instellingen, dan is de software weer handig. Je kunt door middel van de FN-toets (functietoets) onderaan het toetsenbord met de knoppen 1 tot en met 6 via het toetsenbord wisselen tussen de diverse profielen. Verlichtingseffecten zijn beperkt tot de beschikbare modi in de software zelf. Wel is de felheid en de snelheid te bepalen. Wil je meer doen met AURA (RGB-verlichting) dan kun je de AURA software van Asus installeren. Dit is een ‘hub’ voor alle Asus hardware die compatible zijn met AURA. Hier is de ‘SYNC’ optie via de software toegankelijk, wanneer geactiveerd wordt alle randapparatuur van Asus gesynchroniseerd met de RGB effecten ingesteld in de AURA software.
Voor het toewijzen van andere functie per toets kun je kiezen uit gecombineerde toetsenbord en muis opties, macro’s het opstarten van programma’s, multimedia functies en shortcuts. De macro studio voorziet je van het bouwen van diverse macro’s, deze kun je naderhand nog aanpassen voor een gewenste interval. Combinaties van verschillende toetsen, maar ook muis kliks werken. Het statistiek menu geeft je een idee van de totaal aantal toetsaanslagen per minuut, gecombineerd met de meest gebruikte gaming toetsen, echt waardevol is deze toevoeging niet. Je moet iedere keer op ‘record’ drukken in de software, wanneer je de computer opnieuw opstart.
Veel Cherry MX toetsenborden voelen in de praktijk vergelijkbaar aan, iets wat vooral niet een minpunt is. Dat de Cherry MX toetsenborden vergelijkbaar aanvoelen is juist de consistentie van de specifieke Cherry MX kleur switches. De Cherry MX brown switches, wat persoonlijk al weer even geleden was voor mij, voelen toch voor een hoop typewerk het fijnste aan. Op kenmerkende Cherry MX switches als Blue en Red voelt het na verloop van tijd bij lange stukken toch wat vermoeiender aan. De constructie van het toetsenbord is ook belangrijk voor de algehele beleving. Wel heb ik ervaren dat de Flare wat meer flex heeft. Wanneer je bovenop de top plaat aan de bovenzijde drukt, zie je een kleine buiging. De Cherry MX switches rusten op een plastic top plaat, wat net wat minder solide is dan een stalen- metalen plaat. Wanneer je lekker aan het typen bent merk je hier overigens vrij weinig van.
Het slim-line ontwerp iets wat mij aandacht trekt. Het toetsenbord voelt en oogt compact aan, vooral wanneer je deze vanaf de zijkant bekijkt. De RGB-verlichting komt goed tot zijn recht. De key caps lichten vol en mooi op, ook achter de key caps is de verlichting subliem uitgevoerd. Op de zijkanten bevinden zich nog twee RGB stroken, dit creëert een mooi effect op je bureau, vooral wanneer je een witte ondergrond hebt. Het onderscheidingsteken bovenaan het toetsenbord kleurt ook in het RGB op. Het onderscheidingsteken is een leuke toevoeging, écht innovatief kan ik het niet noemen. Zo was ik enthousiaster over de integratie van een klein OLED schermpje op eerdere Asus moederborden. Had Asus dit in het toetsenbord verwerkt, dan had ik erg enthousiast geweest. Het onderscheidingsteken brengt de RGB-verlichting wel op een toffe positie op het toetsenbord, vaak een randje waar je juist geen RGB-verlichting terugziet.
De fysieke mediatoetsen ben ik het afgelopen jaar toch weer beter gaan appreciëren. Zo draai ik meer Spotify en is het volume scroll wiel een mooie extra. De harde polssteun is netjes afgewerkt met een zacht rubberen coating, deze voelt in de praktijk prima aan. De Armoury II software is net wat volwassener en stabieler. Nu heb ik één profiel aangemaakt, wat doorgaans voor mij voldoende is. Een enkel potje PUBG is er tegenaan gegaan, gevolgd door dit Word document en wat overige bijzaken. Cherry MX bewijst zich wederom mooi op dit toetsenbord.
De Asus ROG Strix Flare, voldoet het toetsenbord aan zijn verwachtingen en hoeveel Flair mag jij verwachten? De Flare is een toetsenbord die veel features combineert, een klein checklistje: Cherry MX switches, fysieke mediatoetsen, RGB-verlichting, on-board geheugen voor het lokaal opslaan van profielen, software en een USB-poort om een muis, headset of geheugenstickje aan te sluiten. Laten we vooral de polssteun niet vergeten, iets wat eind 2017 begin 2018 toch weer populairder begint te worden. Hetzelfde geldt voor full-size toetsenborden, de afgelopen periode heb ik meer full-size borden voorbij zien komen dan tenkeyless.
Voor 180 euro haal je een volledig Cherry MX pakket in huis, met alle denkbare features. Het niveau van afwerking ligt erg hoog, desondanks het een plastic behuizing is. De strepen die diagonaal over de top plaat en vervolgens de polssteun kruisen ook bij daglicht erg deftig aan. In de prijssegment is het vooral de keuze gevoeligheid of je een plastic of toetsenbord wilt met een metalen/stalen/aluminium afwerking. De Flare toont veel vergelijkingen met de eerder geteste Razer BlackWidow Chroma V2, waar de Flare de toevoeging heeft van het onderscheidingsteken samen met de fysieke mediatoetsen. Mocht je gevoelig zijn voor Cherry MX switches versus de Razer switches, dan is de Flare een goede overweging.
De Armoury 2 software voelt net wat volwassener aan, alle denkbare features zoals key mapping, een macro studio, het instellen van verlichting zitten in de software. Met de bovenstaande features in gedachten is de Flare een featurerijk toetsenbord. Het plastic design samen met de forsere prijs zijn de enige denkbare redens om niet te kiezen voor dit toetsenbord. Echter, verkijk je niet enkel op de plastic behuizing. Zelf ben ik écht enthousiast over de bouwkwaliteit. De flex zit er een beetje in, als je op de bovenzijde van het toetsenbord drukt. Overall kan ik enorm enthousiast zijn. Het is een forse investering, wel is de verwachting dat je veel jaren vooruit kan met dit toetsenbord. Robuust, comfortabel met een slank ontwerp maken de Flare een opvallend toetsenbord.