Review: ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 O8G 11GBPS
Links: ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 O8G 11GBPS productpaginaOndertussen ligt de GTX1080 Ti alweer even in de schappen. Voor velen een kaart waar men na de lancering van de originele GTX1080 wel even op konden wachten. Niet geheel onverwachts bleef het niet bij het welbekende rijtje van de GTX1080 naar de GTX1080 Ti. Nvidia ging halsoverkop tijdens de lancering van de AMD Radeon RX-500 videokaarten, met als antwoord: de Nvidia GTX1080 11Gbps. Ook kwam de Nvidia GTX1060 9Gbps videokaart op de markt. We blijven tijdens deze review bij de GTX1080 11Gbps, om precies te zijn de variant van ASUS, voluit: de ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 OC edition 8GB (11Gbps).
De ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps komt met de nieuwe MaxContact techniek, waar er bij de originele GTX1080 van ASUS nog sprake was van de DirectCU techniek. De nieuwe koeler is wat forser, hierdoor is het een 2.5-slot videokaart i.p.v. een 2-slot kaart. De MaxContact techniek is een koperblok dat vernikkeld is met zilver. In de ASUS ROG GTX 1080 Ti review waren de resultaten erg gunstig, hopelijk geldt dit ook voor de GTX1080 11Gbps. Niet alleen de koelresultaten waren beter, het agressiever fan profiel van de originele GTX1080 was hierdoor verdwenen, wat de ASUS ROG Strix GTX1080 Ti een stillere en koelere videokaart maakte.
Overige features zoals de 0dB techniek tot 55 graden Celsius, ASUS FanConnect II en ASUS AURA (rgb-verlichting) zijn ook aanwezig. De FanConnect II feature maakt het mogelijk om fans direct aan te sluiten op de videokaart, in PWM modus kunnen deze op de 4-pin connectors hun werk doen, om de kaart nog verder te koelen. Op het moment van schrijven kost de ASUS ROG Strix GTX 1080 11Gbps gemiddeld 650 euro, een stuk goedkoper dan de originele GTX1080 tijdens lancering. Hier speelde exclusiviteit nog een grote rol, en de GTX1080 Ti had op dat moment nog geen levenslicht gezien.
Door naar de specificaties van de ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 OC edition 8GB (11Gbps):
De GTX1080 11Gbps maakt ook gebruik van de GP104 GPU, hier blijft de videokaart volledig identiek. Het grootste verschil zit hem onder de nieuwe MaxContact koeler en het snellere geheugen. Dit geheugen draait 500MHz sneller dan de originele GTX1080, wat effectief neerkomt op 11GHz. Hieruit komt de naam 11Gbps voort, de referentie om de kaart te kunnen onderscheiden. Of deze geheugensnelheid ‘bump’ merkbaar is gaan we tijdens deze review uitvoerig testen met benchmarks.
De GTX1080 11Gbps beschikt over 2560 Cuda Cores. Opvallend is de lagere klokfrequentie van de GPU t.o.v. de originele 1080. Ik vermoed dat ASUS de balans zoekt met de nieuwere koeler, voldoende prestaties, goede temperaturen samen met een acceptabel geluidsniveau. Standaard draait de kaart de Gaming Mode, met een GPU kloksnelheid van 1695MHz en een boost van 1835MHz. In de OC modus loopt dit op van 1721MHz standaard tot 1860MHz in boost. Je kunt tussen de verschillende profielen schakelen met de meegeleverde GPU Tweak II software. De kaart vraagt één 6-pin voedingsconnector samen met nog een 8-pin connector. Aan de achterzijde vinden we één DVI poort, twee HDMI poorten en twee display poorten.
We beginnen bij de verpakking. Vrijwel onveranderd krijgen we op de verpakking de videokaart gepresenteerd. Aanvullend met wat specificaties en kenmerken. Eerst verwijder je een kartonnen sleeve, waarna je een mat zwarte doos tegenkomt met een Strix logo. Binnenin vinden we een handleiding, driver CD, twee velco straps en een 2x 6-pin naar 8-pin converter.
Door naar de ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps. In de praktijk voelt de kaart een stuk forser aan dan zijn GTX1080 2-slot variant. We zien weinig veranderingen als het om design gaat. Een drietal koelers, een backplate met het ROG logo en op de randen nogmaals een Republic of Gamers tag. Ik ben vooral benieuwd wat ASUS met toekomstige line-ups gaat doen, aangezien deze kaart, samen met de GTX1080 Ti van ASUS als eerst gebruik maken van het MaxContact koelblok. We zien dat andere fabrikanten er ook goed in zijn geslaagd om koelers tot in de details verder uit te werken. Het design is een kwestie van smaak, persoonlijk kan ik de Strix erg waarderen. Vrij neutrale looks om het mooie te combineren met een build. Aanvullend kun je de RGB-verlichting instellen naar eigen smaak. We starten met wat globale foto’s, om een beter beeld te krijgen van het design.
De GTX1080 11Gbps variant is uitgerust met één DVI poort, twee HDMI poorten en twee Display poorten. Op de achterzijde van de kaart vinden we de twee 4-pin aansluitingen om fans direct aan te sluiten op de videokaart. Deze fans zijn via de GPU Tweak II software net als de videokaart zelf aan te sturen. Je kunt hier kiezen tussen een automatische, handmatige en geavanceerde modus. De geavanceerde modus kun je combineren met de CPU en GPU temperatuur. Jammer genoeg ontbreekt voor de AURA-liefhebbers een 4-pin LED connector, deze is wel te vinden op de 1080 Ti uitvoering.
De fans op de videokaart hebben een IP5X certificering, dit wil zeggen dat ze stofwerend zijn. Na flink wat ervaring met de GTX1080 en 1080 Ti, is het mij altijd opgevallen dat er vrijwel geen stof te vinden is op de fans. Waar ik bij mijn GTX 770 toentertijd van Inno3D dit wel had. Niet alleen op papier klinkt het leuk, in de praktijk is het resultaat goed te zien, beter gezegd: niet te zien! De kaart maakt gebruik van één 6-pin en één 8-pin connector, wat gelijk is aan de GTX1080.
Als afsluiter van dit hoofdstuk nog wat foto’s van de videokaart zelf, met name het koelblok en wat sensuele buitenfoto’s. De VRM’s worden overigens voorzien van luchtkoeling.
We verhuizen de kaart van buiten op de stoep naar een behuizing. In het volgende hoofdstuk is het testsysteem te vinden, waaronder een ASUS ROG Strix X99 moederbord te vinden is in het lijstje. De videokaart valt goed te combineren met de RGB-verlichting van het moederbord, wat leuke effecten creëert. Het monteren is eigenlijk iets wat ik niet hoef toe te lichten; in je PCI-e slot en gaan met die banaan. Hieronder vind je een verzameling aan foto’s gemonteerd in een systeem.
Als de PCI-e connectors goed zijn aangesloten zie je twee witte LEDs. Mocht er één niet goed zitten, of nog niet aangesloten zijn, dan brandt deze LED in het rood.
De testomgeving ziet er uit als volgt:
De ASUS ROG Strix GTX 1080 & 1080 Ti zijn destijds getest met driver 378.92. De ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps is getest met driver 382.33. Alle drie de kaarten van ASUS zijn out-of-the-box op de standaardinstellingen behouden, in het geval van ASUS de Gaming Mode. De benchmarks worden gedraaid op 1920×1080, 2560×1440 en 3840×2160. Aanvullend zijn er ook wat DX12 benchmarks gedraaid, in dit hoofdstuk zijn ook de stijgingspercentages te vinden per resolutie/benchmark.
Ik heb nog niet echt veel DX12 titels in mijn bezit. Voor nu moeten we het doen met de benchmark Time Spy en Ashes of the Singularity.
De stijgingspercentages per resolutie/benchmark:
Pakken we de benchmarks erbij, dan zien we een zeer kleine verschuiving in scores en FPS. De ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps is nipt sneller dan de originele GTX1080. Dit percentage loopt gemiddeld op tot maximaal 5 procent. De enige benchmark die net boven de 5 procent uitkomt is Just Cause 3 met 5,56 procent. Ga je in de praktijk het verschil echt merken tussen de twee kaarten? Nee, dit is vrijwel te verwaarlozen. Het feit dat je een nieuwere GTX1080 met sneller geheugen hebt en een nieuwere koeler, is de grootste game changer. Word ik echt enthousiast van de resultaten, nee niet echt. Extra snelheid is leuk, maar in dit geval is het lood om oud ijzer.
AURA / AURA VGA Laat ik beide versies van AURA maar gelijk meenemen in deze review. Standaard gebruik je voor de videokaart AURA VGA. Direct uit de verpakking is de verlichting standaard op oranje ingesteld. Krijg je een BSOD, dan resetten de lichteffecten zich meestal, met als gevolg opnieuw instellen via AURA. De color cycle optie en GPU Temperature zijn wat mij betreft de leukste opties.
Heb je meer producten van ASUS die compatible zijn met AURA, dan kun je alles synchroon gaan verlichten. De AURA software is een stuk uitgebreider dan de AURA VGA software, met meer mogelijkheden aan lichteffecten. Wel ontbreekt de optie zoals GPU Temperature in de standaard AURA software. Vooral jezelf is het dus even uitvogelen wat je het fijnste vindt werken. De AURA software is vooral handig om alles snel te synchroniseren.
GPU Tweak GPU Tweak is de MSI Afterburner van ASUS. De software is wat mij betreft wel een aanvulling gezien de standaard overklokprofielen. On-the-fly schakel je tussen verschillende modi. Standaard is de Gaming Mode ingesteld. Schakel je naar de OC Mode, dan vliegt de GPU klokfrequentie naar 1860MHz met een powerlimiet van 110. Handmatig overklokken gaat met een powerlimiet van 120 prima. In het volgende hoofdstuk lees je meer over de temperaturen, geluidsproductie en het overklokken van de videokaart.
Het kan ook bijna niet anders; we gaan de ASUS ROG GTX1080 11Gbps vergelijken met zijn voorganger. In principe is het MaxContact (nieuw) versus de oudere 2-slot koeler DirectCU III (ouder). MaxContact maakt gebruik van 6 koperen heatpipes die direct in contact staan met de GPU. Koper is vrij lastig waar te nemen, aangezien de heatpipes vernikkeld zijn. Hieronder een plaatje van het koelblok.
Gemiddeld kan de temperatuur idle in Windows goed mee komen met de omgevingstemperatuur. Met warme dagen zoals deze loopt de temperatuur idle wel aanzienlijk op. We zien veelal dat de kaart rond de 21 tot 25 graden Celsius zit tijdens zomerse avonden. De fans draaien op dit moment niet, pas na 55 graden Celsius komen deze in actie. De videokaart bevindt zich in een Phanteks Enthoo Luxe met twee 120mm fans aan de voorzijde op 120 mm. Er komt dus directe lichtstroom op de videokaart terecht. Met onze harige donut test a.k.a. FurMark hebben we wat extra warmte geproduceerd. Met een volledige belasting van 100% kwam ik gemiddeld uit op een temperatuur van 63 graden Celsius. Dit gaat samen met een fan snelheid van 43 procent. De fans van mijn computer en Nepton 240M komen boven deze geluidsproductie uit.
De GTX1080 11Gbps laat met de nieuwe MaxContact koelere resultaten zien met een stillere werking. De kaart heeft geen agressief fan profiel zoals de originele GTX1080 van ASUS. De originele kaart heeft zichzelf verplicht om onder de grens van 70 graden Celsius te blijven. Waardoor de geluidsproductie aanzienlijk oploopt. Met een handmatig profiel is dit wel te controleren. Vergelijken we beide kaarten direct uit de verpakking, dan laat de GTX1080 11Gbps betere koel- en geluidsresultaten zien. Voor het overklokken heb ik het powerlimiet naar 120 procent gezet, dit is goed te doen. De hoogst haalbare overklok met deze kaart kwam uit op 1935MHz stabiel.
De ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps; een fusie van de originele ASUS ROG Strix GTX1080 en de ASUS ROG Strix GTX1080 Ti. In de basis vinden we weer de GP104 GPU, aanvullend vinden we de bestaande 8GB aan GDDR5X geheugen, dat nu 500MHz sneller loopt. Hoewel de klokfrequentie t.o.v. de originele GTX1080 wat langzamer is. Van de eerder geteste GTX1080 Ti lenen we het nieuwe MaxContact koelblok, werkt deze formule van ASUS? Je leest het verder in de conclusie.
Laten we beginnen bij de prijsvergelijker. Gemiddeld kost de originele ASUS ROG Strix GTX1080 (O8G) versie op het moment 720 euro. Waar de standaard minder hoog geklokte varianten, de 8G en A8G rond de 600 tot 610 euro zitten. Daar komt de ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps aan hobbelen met een gemiddeld prijs van 650 euro. Wil je wat geld besparen, dan is het mogelijk interessant om nog voor de 8G of A8G variant te kiezen. Wel kies je dan voor lagere klokfrequenties direct uit de verpakking, de verouderde DirectCU III koeler en minder snel geheugen. Voor 40 tot 50 euro meer koop je de nieuwe 11Gbps variant. Kijken we naar de benchmarks, dan laat de 11Gbps nipt wat betere resultaten zien dan de GTX1080 O8G versie. Deze kaart kunnen we voor de prijs van circa 720 euro op het moment buiten beschouwing houden. Tevens is deze kaart vrijwel in iedere webshop gelinkt niet beschikbaar, hieruit valt op te maken waarom de prijs zo hoog is. Wil je per se de Strix versie van de GTX1080, dan komt het vooral neer op keuzes. Met de aanschaf van een GTX1080 lijkt mij de twijfel tussen een prijsverschil van 40 tot 50 euro iets kleins.
De betere resultaten zijn wat mij betreft minimaal. Het zijn kleine percentages die gemiddeld tussen de nul tot vijf procent variëren. De 11Gbps voelt om die reden wat te aanwezig aan, als een vreemde eend in de bijt. De GTX1080 was in zijn volle glorie naar mijn idee voor deze ronde aan videokaarten ruimschoots voldoende. Wil je meer rauwe prestaties, dan is het heel simpel en pak je de Ti versie. Dat er een alternatief op de markt is, waar hier en daar wat geoptimaliseerd is, daar kan ik mij nog wel in vinden. Een prima alternatief voor iemand die zich nog aan het oriënteren is om een nieuwe videokaart aan te schaffen. Toch blijf ik erbij: de 11Gbps variant brengt weinig nieuwe trucjes en prestaties met zich mee, een refresh waar we na het zien van de 1080 Ti resultaten niet echt enorm warm van worden.
De ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps scoort goed op alle vlakken. Met de bovenstaande alinea in gedachten, is de 11Gbps variant gewoon de betere GTX1080. In het geval van de ASUS variant, heeft ASUS er goed aan gedaan om de koeler te vervangen. Deze refresh is dan naar mijn mening vooral voor de fabrikant; net die GTX1080 met de GTX1080 11Gbps uitvoering nog wat beter maken. In hoeverre ASUS dit heeft gedaan, met de huidige prijsstelling, is de ASUS ROG Strix GTX1080 11Gbps een nette kaart. Chapeau!