Review: Asus ROG Strix Magnus
Links: Asus ROG Strix Magnus productpaginaDe ROG Strix Magnus is de eerste condensatormicrofoon van Asus, gericht op diverse activiteiten met een duidelijke nadruk op gaming. In de behuizing zijn drie condensatoren aangebracht, die volgens Asus zelf het niveau van studio-grade moeten benadrukken, uiteraard iets wat we in deze review gaan testen. De microfoon is een opvallende verschijning, typisch een gevalletje waar de één het een aangename verschijning vindt, en de ander het ervaart als onaangename verschijning. In de praktijk is het vooral even wennen, het is niet je typische doorsnee microfoon.
Designwise vertel ik dadelijk nog wat meer over de Magnus. Belangrijkste feature blijft de opnamekwaliteit van deze microfoon, hier haal je het apparaat waarschijnlijk voor in huis. Op de behuizing vinden we diverse knoppen en aansluitingen om wat flexibeler te zijn met playback opties, handig voor de streamers onder ons. Naar inschatting kost de Magnus circa 200 euro.
Een overzicht van de specificaties:
Laten we beginnen met wat leesvoer over de microfoon en zijn techniek. Er zijn drie verschillende modi beschikbaar, ieder met een eigen doeleinden. De cardioid modus, specifiek gericht op één persoon met een hartvormige richtinggevoeligheid, ook wel bekend als unidirectional. Deze modus is vooral goed toepasbaar in stillere ruimtes, zodat de microfoon zich direct richt op de gebruiker. De tweede modus is stereo, waar de condensatoren zich rondom, oftewel cirkelvormig op de gebruikers richten. Deze modus is handig als er meerdere gebruikers zijn die deelnemen aan het gesprek in één ruimte, deze modus staat bekend als omnidirectional. Als laatste modus hebben we ENC, beter bekend als Environmental Noise Cancelling, hier worden achtergrondgeluiden zoveel mogelijk weg gefilterd. De microfoon detecteert omgevingsgeluiden, vormt dit om tot een golf en mengt zich met de microfoonopname, zodat andere gebruikers deze geluiden niet ervaren. De cardioid en stereo modus hebben deze eigenschap niet, waardoor geluiden zoals toetsaanslagen op een mechanisch toetsenbord aan de andere kant van de lijn hoorbaar zijn. Op de Magnus zit een fysieke knop om on-the-fly te wisselen tussen de modi.
Op de behuizing zelf vinden we diverse knoppen en wieltjes, waaronder een directe headset samen met een volumewiel voor directe playback, een AUX-in voor muziekinstrumenten of mobiele apparaten, een mute knop en volumewiel voor de microfoon. Niet te vergeten: de Magnus is ook uitgerust met RGB-verlichting. Voor de Asus AURA liefhebbers kun je dit apparaat laten mee synchroniseren via de AURA software. Als kers op de taart vinden we nog een knop om de RGB-verlichting uit te schakelen op de microfoon en een USB 2.0 hub/poort om randapparatuur aan te sluiten.
Zelf ben ik een groot fan van Dota 2. Toen ik de Asus ROG Strix Magnus voor het eerst in het nieuws zag moest ik direct denken aan Magnus uit Dota 2. Zijn ultieme skill ‘reverse polarity’ op zijn Russisch ‘river’s polarity’ voor de Dota Poop kenners moet ik gewoon even delen binnen deze review. River’s Polarity… Episch!
Het uitpakken van de Magnus begint bij een stevige verpakking. Op de voorzijde krijgen we een voorproefje van de microfoon, achterop vinden we de specificaties en verdere informatie over de Magnus. Eenmaal geopend komen we als eerste een meertalig boekje tegen met instructies.
Onder dit boekje wordt het interessanter. De microfoon is netjes ingepakt in een beschermende etui. Het ROG logo siert op de voorzijde en achterop vinden we verdere belettering in het Strix stijltje. De etui is een fijne toevoeging, aangezien Asus zich met de Magnus vooral richt op gamers/streamers. Streamers in het bijzonder verhuizen vaak hun setup met bijhorende hardware, wat extra bescherming kan geen kwaad.
Binnenin vinden we de Magnus, een dikke USB 3.0 kabel en een microfoon mount. Je kunt de Magnus ondersteboven monteren aan een microfoonarm. De USB 3.0 kabel is relatief kort met 1.5 meter voor een losse microfoon. Als je een behuizing onder je bureau staat kan deze lengte nog wat lastig zijn. De USB 3.0 kabel is vrij dik. Dit komt mede door de meerdere kabeladers, om zo opnamekwaliteit te garanderen.
Door naar de Magnus zelf. Tijdens de inleiding gaf ik het al een beetje aan, het ontwerp prikkelt je of juist niet. Op het eerste oog zou je zeggen dat de behuizing vervaardigd is uit een metalen afwerking, dit is jammer genoeg niet zo. Persoonlijk vind ik de Magnus een unieke verschijning. Ik moet zelf nog wel wennen aan het design, het voelt soms wat vreemd aan op je bureau. In sommige opzichten vind ik het ontwerp iets te veel van het goede, het had van mij wel wat subtieler- rustiger gemogen.
Om direct onduidelijkheid te voorkomen: de kant van de knoppen is de voorzijde van de Magnus. De voorzijde (de knoppen kant) plaats je naar jezelf toe. Waardoor je de AURA-verlichting als gebruiker zelf mist. Een bijzondere ontwerpkeuze voor de thuisgebruiker. Ik kan mij voorstellen dat wanneer deze microfoon gemonteerd is op een microfoonarm tijdens een stream juist wel opvalt. Je hebt dan het ROG-logo dan prominent op het beeld van de streamer staan.
Door naar de knoppen en ingangen op de behuizing. Als de microfoon in actieve modus (met de voorzijde) naar je gericht staat, zitten de knoppen voor de microfoon aan de rechterzijde. De kabel om de Magnus te voeden komt via de linkerzijde binnen. Aan de rechterzijde vinden we de knop om te wisselen tussen de verschillende microfoon modi. De knoppen zijn vervaardigd uit kunststof, vergelijkbaar aan dat van de behuizing.
De directe knoppen maken het besturen van de Magnus een eitje. Makkelijk wisselen tussen playback volume, als je via de 3.5mm Jack direct een headset aansluit. Het regelen van de microfoonvolume gaat erg vriendelijk. Het is vooral een toegevoegde waarde als je veel wisselt tussen TeamSpeak, Discord en Skype. Je kunt dan altijd het volume wieltje een draai geven voor meer volume. Soms kwam het wel voor dat vrienden zeiden: “we horen je vrij zacht." Een draai aan de knop voldeed, zonder te moeten rommelen in software.
De microfoon blijft dankzij de rubberen padding aan de onderzijde stevig staan op een willekeurige ondergrond. Met de toch wat stuggere kabel is dit een fijne toevoeging. De condensatoren zijn bedekt door een mesh, waardoor je deze niet kunt zien.
De algemene bouwkwaliteit zit ruim op orde, wel vind ik het jammer dat de Magnus volledig van kunststof is. Wat metalen onderdelen of beplating had dit beestje nog net wat eleganter gemaakt. De Asus ROG Claymore, een mechanische toetsenbord van Asus heeft een metalen plaat ter ondersteuning van de Cherry MX Switches. Het had mooi geweest als de Magnus dit ook had, om het Asus ecosysteem net nog wat beter aan te pakken.
Tijdens de praktijk gaan we de Magnus eens goed in de praktijk testen. Bijgevoegd zijn linkjes naar SoundCloud, wat zou een microfoon review zijn zonder samples? We gaan de drie verschillende modi af: cardioid, stereo en ENC. Mocht je vragen hebben m.b.t. de samples, laat dan gerust een reactie achter of stuur mij een bericht.
De cardioid test bevalt mij wel, de opnamekwaliteit is wat mij betreft erg goed. Met een gepast geluidsniveau op de Magnus zelf behoud je zuiver geluid. Dit is cardioid modus direct uit de verpakking, zonder enige wijzigingen met software en Windows instellingen. Op ongeveer 30 centimeter weet de microfoon het geluid erg goed op te pakken. Met de gecombineerde test: praten en typen op een Cherry MX toetsenbord zijn de toetsaanslagen wel duidelijk hoorbaar.
Asus ROG Strix Magnus | Cardioid test
In de stereo modus blijft de opnamekwaliteit kwalitatief erg goed. Het verschil in stereo modus is subtiel hoorbaar, toetsaanslagen komen bijvoorbeeld van een richting i.p.v. één richting in cardioid. Je kunt het geluid beter plaatsen, handig als je met meerdere mensen in één ruimte bent. Mogelijkheden zou bijvoorbeeld een podcast kunnen zijn. De 14 millimeter condensatoren zijn goed verdeeld in de behuizing om stereo opnames te maken. In het hoofdstuk de specificaties staat een afbeelding met de condensatoren.
Asus ROG Strix Magnus | Stereo test
De ENC modus klinkt duidelijk minder goed. De opnamekwaliteit is wat doffer. De verschillende stemhoogtes zijn minder goed hoorbaar, waardoor intonatie vervaagd. Met de playback van audio over een headset is het verschil tussen cardioid en stereo goed hoorbaar. De omgevingsruis is veel minder tijdens de ENC modus. Zelf ben ik niet écht een voorstander van de ENC modus op de Magnus, aangezien ik voor opnamekwaliteit ga. Je zult op dit moment wat meer moeten spelen met geluidsniveaus, om de toetsaanslagen van je toetsenbord te verminderen. Hieronder vind je twee ENC testen met en zonder tripod. De tripod test komt samen met ENC beter uit de verf. De microfoon aan de voorzijde van de Magnus weet het geluid van de toetsaanslagen beter te vervormen.
Asus ROG Strix Magnus | ENC zonder tripod
Asus ROG Strix Magnus | ENC met tripod
Aanvullend lijkt mij een gecombineerde test een goede toevoeging. In deze opname is het verschil tussen cardioid, stereo en ENC goed te horen. ENC elimineert wel degelijk omgevingsgeluiden.
Asus ROG Strix Magnus | Cardioid/Stereo/ENC gecombineerd
De algemene opnamekwaliteit van de Magnus zit in dik in orde. De gebruiker krijgt de vrijheid om te wisselen tussen de verschillende modi. Zelf ben ik voorstander van de cardioid modus, deze levert helder geluid, vergelijkbaar met een één-op-één gesprek in real-life. Opnames vanaf Windows Recorder en in TeamSpeak klinken keer op keer goed.
In het begin is het vooral even wennen dat er geen software is om de Magnus te besturen, gezien de featureset zou je dit toch echt verwachten. Ondanks het ontbreken van een software ter aansturing, brengt het veel gemak met zich mee. Je kunt de Magnus verder aansturen in bijvoorbeeld TeamSpeak of Discord. In principe zou het niet nodig moeten zijn, aangezien de knoppen en verschillende modi genoeg diversiteit bieden.
Het plaatsen van de Magnus vond ik vooral lastig. Plaats je deze achter je toetsenbord, direct voor je toetsenbord of op een tripod. Direct voor het toetsenbord plaatsen bevalt mij het beste. Mocht je overschakelen op ENC modus, dan vangt de microfoon aan de achterzijde het meeste geluid op, dit is overigens ook zo als je een microfoon op een tripod plaatst. Op de onderstaande afbeelding zie je een klein gaatje in het zwarte gedeelte, hierachter zit de microfoon verwerkt voor de ENC feature.
Direct voor je toetsenbord is wat mij betreft the way to go. Je kunt met de volumeknop op de behuizing zelf het volume instellen van je microfoon. Zelf maak ik veel gebruik van TeamSpeak waar mijn spraakactivatie op -10 staat. Met een aangenaam volume op de Magnus zelf, kun je op deze wijze al veel omgevingsgeluid voorkomen in cardioid.
In het vorige hoofdstuk had ik het over het ontbreken van software om de Magnus te besturen. Toch is er een stukje software aanwezig, namelijk AURA. Er is voor de Magnus (en ik geloof toekomstige headsets) een Asus AURA Peripheral software ontwikkeld. Vreemd genoeg is de Magnus geen onderdeel van de Asus Armoury, een software voor het besturen van Asus toetsenborden en muizen.
De Asus AURA Peripheral software bestaat uit één scherm. Vanuit hier kun je de LED-verlichting besturen met op het moment vier LED-effecten. Synchroniseren gaat gelukkig wel, waarna de Magnus zich goed mengt met overige hardware zoals een Asus videokaart en moederbord.
Aan de voorzijde krijg je een klein beetje iets mee van de AURA verlichting, onderaan de Magnus zit een klein LED lampje. Wanneer je de microfoon mute knop gebruikt licht deze in het rood op.
De Asus ROG Strix Magnus, de eerste poging van Asus om een gaming/streaming georiënteerde microfoon op de markt te brengen. Een goede poging of gemiste kans? Je leest het verder in deze eindconclusie.
Naar mijn mening heeft de Magnus wat duidelijke plus- en minpunten. De Magnus arriveert netjes bij je in een beschermende etui. Hier laat Asus een mooie stukje presentatie zien. Daarmee spelen ze direct in op de LAN party gebruikers en streamers. Deze doelgroep verhuisd nog best vaak zijn computer met bijhorende randapparatuur, extra bescherming van hardware kan dus totaal geen kwaad. De meegeleverde USB 3.0 kabel van 1.5 meter is te kort. Hier had Asus toch nog net wat beter zijn best mogen doen.
Het allerbelangrijkste bij de aanschaf van deze microfoon is de opnamekwaliteit. Met toch wel een lach op mijn gezicht kan ik zeggen dat de Magnus opnamekwaliteit verzekerd. In de verschillende modi presenteert de Magnus zich enorm goed. Met name de cardioid en stereo opnames zijn om te smullen. De ENC modus is wat mij betreft een prima keuze, alleen moet je wel rekening houden met de plaatsing. De microfoon aan de achterzijde wil je zo gunstig mogelijk plaatsen richting je toetsenbord, om ongewenste toetsaanslagen zoveel mogelijk weg te filteren. Grotendeels lukt dit, maar niet in alle gevallen. De opnamekwaliteit van de ENC modus klinkt ook wat minder dan cardioid en stereo. Zelf ben ik groot fan van cardioid met de Magnus direct voor mijn toetsenbord. De Magnus is relatief compact en zit hierdoor niet in de weg.
Het ontwerp van de Magnus oogt alsof deze vervaardigd is uit metaal. Jammer genoeg is dit niet het geval en is deze vervaardigd uit kunststof- plastic. Wel is de bouwkwaliteit solide te noemen en verwacht ik op de lange termijn een goede partners als microfoon. Een minpuntje van het design is niet de zichtbare RGB-verlichting, aangezien deze kant naar de achterzijde gericht staat. De voorzijde is de kant met de knoppen op de behuizing. De Magnus is zonder software snel in gebruik te nemen en levert direct out-of-the-box geweldige prestaties.
Naar inschatting gaat de Magnus ongeveer 200 euro kosten, een forse prijs. Vooral in de vergelijking met de Røde NT-USB microfoon. Wel krijg je voor de prijs van de Magnus meer features, aangezien de Røde NT-USB microfoon alleen een cardioid modus heeft. Ook is de Magnus een stuk compacter, waardoor je deze makkelijker voor je toetsenbord plaatst. De USB 3.0 kabel van 1.5 meter kan gelukkig vervangen worden voor een langere USB 3.0 kabel, een kleine investering. De Magnus is niet goedkoop te noemen, maar biedt wel voor zijn prijs een rijke featureset. Met name de drie opname modi en de geleverde opnamekwaliteit zijn subliem. Wat mij betreft is de Magnus een goed poging met wat kleine schoonheidsfoutjes.