Review: ASUS ROG Strix XG16AHP-W (Wit)
Links; Navigatie;De ASUS ROG Strix XG16AHP-W is een volledig mobiele gamingmonitor, uitgerust met een ingebouwde 7800mAh-batterij. Dat vertaalt zich naar drie uur aan batterijduur op basis van een refresh rate van 144 Hz met een reactietijd van 3 ms.
Het betreft een 15,6″ Full-HD-scherm, ofwel een resolutie van 1920×1080. Het scherm (paneel) is een WLED/IPS-paneel en uitgerust met adaptieve synchronisatie van 60 Hz tot 144 Hz. Voor mobiel gebruik heeft het scherm een kickstand en tripod; aan jouw de keuze of het moment. Op het moment van schrijven kost de ASUS ROG Strix XG16AHP-W circa € 517,76.
Een overzicht van de specificaties:
Het mobiele gaming-scherm is beschikbaar in twee kleuren; de XG16AHP in het zwart en dit reviewmodel de XG16AHP-W; waar de w logischerwijs staat voor wit. Het scherm is niet enkel mobiel in de zin van mobiel-gebruik, de vormfactor is er ook naar. Zonder stand is het scherm 361 mm breed, 226 mm hoog en 11.8 mm dik (dun) - met een gewicht van 900 gram.
Er is ondersteuning voor Nvidia G-Sync (image-sync) en het scherm heeft twee 1 Watt speakers. Niet enkel is het scherm interessant ter combinatie met een laptop, ook mobiele apparaten zoals tablets en smartphones mogen eraan geloven. Aansluiten van apparatuur kan middels een Micro HDMI-aansluiting, twee USB Type-C poorten, waarvan één dient als DisplayPort en de ander voor het opladen van het scherm en een 3.5 mm headset Jack-aansluiting.
De meegeleverde tripod is zou zeer flexibel moeten zijn. Deze kan verschillende posities aannemen, waaronder landschap- en portretmodus, is in hoogte verstelbaar en kan doorgaans daarmee boven grotere gaming laptop schermen uitkomen, iets waar ik aandacht aan besteed tijdens deze review.
De XG16AHP-W komt in een degelijke verpakking, de meegeleverde tripod wordt apart meegeleverd. Inhoud van de verpakking bestaat uit een handleiding, een kalibratierapport, een Micro-HDMI naar HDMI-kabel, een USB Type-C naar USB Type-C kabel en een USB Type-C naar Type-A adapter.
Aanvullend zit er nog een luxe laptop sleeve in de verpakking, gezien de mobiele factor van dit scherm, is de sleeve een mooie aanvulling. Overigens zit er ook nog een power adapter in de verpakking, die zowel met een euro- als nema plug compatibel is.
Door met de ASUS ROG Strix XG16AHP-W. Eerste indruk brengt mij bij een nieuwe ervaring, niet eerder had ik een product van deze categorie in handen - een mobiele gaming monitor. Overigens is deze categorie vrij nieuw op de markt, niet veel fabrikanten hebben dit in het portfolio. Het witte 15.6 inch Full-HD-scherm is wat mij betreft erg fotogeniek en staat lekker op het beeld. Ook de designkeuzes zijn geheel “ROG-iaans" met Strix-elementen.
Het 15.6 inch scherm zit lichtjes verzonken, waarmee de bezel rondom hoger is. Het scherm heeft een matte-afwerking, aanvullende features bestaan uit de refresh rate van 144 Hz, flikkervrij, HDCP ondersteuning en VRR technologie (G-SYNC). De reactietijd ligt overigens op 3ms; kortom een verfijnd mobiel gaming scherm op papier.
De meegeleverde tripod kan naar wens gebruikt worden, echter heeft de XG16AHP-W een kickstand op de achterzijde. Hiermee knal je het scherm eenvoudig op een ondergrond en kan je gaming-sessie van start.
Aan de achterzijde bevindt zich een aansluiting voor de tripod. ASUS levert een rubber dopje mee ter afscherming. Op de onderrand van de XG16AHP-W zitten twee rubberen pads om het scherm stevig op zijn ondergrond te laten staan, deze zorgen voor grip en een vaste positionering. Dit geldt ook voor de korte zijde - met de kickstand kan de XG16AHP-W in landschap- en portretmodus gebruikt worden.
Op de korte linkerzijde zitten de aansluitingen, waaronder een Micro HDMI-aansluiting, twee USB Type-C poorten (DisplayPort en opladen) en een 3.5 mm headset Jack-aansluiting. Op de rechterbovenzijde zitten de knoppen, bestaande uit een aan- uitknop, een OSD menuknop en twee volumeknoppen. De volumeknoppen gebruik je bij het OSD-menu om te navigeren. In de aanwezige aan- en uitknop zit een LED-indicator ter indicatie van het batterijniveau.
De kickstand zit verwerkt op het achterzijde en trek je open in origami-stijl. Deze houdt zich subtiel vast op de totaal behuizing, en blijft bij hanteren en bewegingen netjes op zijn plaats. Onnodig is het om de kickstand overmatig te forceren, deze vouwt eenvoudig van de behuizing en laat al snel zijn maximale positie weten met wat weerstand. Dit alles is kunststof; te veel forceren is nogmaals niet geadviseerd.
Met de kickstand uitgeklapt is de XG16AHP-W gereed voor gebruik. Het is letterlijk zo eenvoudig als het aansluiten van een videokabel (signaal) en gaan met die banaan. Is de batterij bijna leeg, dan kan je deze gelijktijdig opladen. Ik vind de vrijheid van een beeldscherm op batterij, ofwel het mobiele aspect een zeer toffe ervaring. Overigens is de behuizing volledig vervaardigd uit kunststof. ASUS heeft deze netjes afgewerkt en ergens begrijp ik de materiaal keuze goed. Het is licht en krast niet snel met zijn matte-afwerking. Wel voelen de materiaalkeuzes op sommige aspecten wat summier aan voor de prijs.
In opvolging mag de standaard meegeleverde tripod nog in actie komen. Deze is overigens vervaardigd van aluminium en draagt flink wat gewicht. Begrijpelijk; deze moet immers een goede ondersteuning bieden voor het scherm. Wat is er mogelijk met deze tripod? Compact maken, verstelbaar in diverse hoogtes met vergrendelingsfunctie tot maximaal 115 mm en roteerbaar van +180 tot - 180 graden.
De aansluiting voor de tripod heeft een eenvoudig mechanische om deze te borgen. Hier is sprake van een zogenoemd “QuickRelease" systeem. Praktisch gezien is het twee knopjes indrukken en het scherm laat los van de tripod. Vice versa geldt dat ook voor het plaatsen op de tripod.
Daarmee is het feest eigenlijk wel compleet. Je hebt een kickstand, tripod en een mobiele gaming monitor in een compacte vormfactor. Het neemt eenvoudig mee en hetzelfde valt te zeggen over het gebruik: eenvoud. Overigens is verstelbare hoogte goed te combineren met een laptop.
Om de waarde van de ASUS ROG Strix XG16AHP-W te meten, is er gekeken naar twee belangrijke factoren. Als eerste de kleuraccuraatheid en tot hoeverre deze gekalibreerd diende te worden voor een optimale weergave.
Kleuraccuraatheid en kalibratie
Om de monitor tot het uiterste te kalibreren is gebruik gemaakt van de X-Rite iDisplay Pro in combinatie met de recentste versie van DisplayCal. Alvorens de kalibratie en tests zijn uitgevoerd, heeft de monitor een langdurige tijd kunnen opwarmen. De intentie is om te verifiëren of de monitor vanuit de fabriek voldoende gekalibreerd is. Daarnaast is het altijd plezant om een laatste stukje aan verbetering uit de kleuraccuraatheid te persen. Hieronder een overzicht van de opstelling;
Fabriekskalibratie
Ik had een goede verwachting in de fabriekskalibratie, zeker na het zien van het meegeleverde kalibratierapport. De X-Rite iDisplay Pro kalibratie wijst uit dat dit redelijk adequaat is, de waardes ogen goed, evenals in de praktijk oogt het IPS-paneel degelijk in kleur.
Het gamma niveau ligt tussen de 1,91 en 2,16. Hier wijkt het gamma niveau wat meer af ten opzichte van de gekalibreerde waardes. De gemeten helderheid ligt 164.4 cd/m² lager dan een doorsnee bekabeld beeldscherm. De XG16AHP-W is overigens gereset, zoals hierboven vermeldt is. Hier speelt de eco-modi zijn rol om de batterij te sparen. Desondanks vind ik de helderheid goed te doen, wel kan je deze opschroeven, waar ik mij ook weer in kan vinden. Dit zou ik dan vooral doen als je de XG16AHP-W bekabeld wenst te gebruiken.
Met de gamma die wat afwijkt, zien we ook wat meer kleurverschuiving. Desondanks zijn de kleuren en echtheid prima op orde. Je kan de XG16AHP-W met een gerust hart (on)gekalibreerd gebruiken. Door te kalibreren haal je nog net wat meer profijt uit dit scherm.
Gekalibreerd met X-Rite iDisplay Pro
Het gamma niveau ligt gekalibreerd tussen de 2,05 en 2,21; beter in verhouding. Nu heeft gamma niet direct invloed op de kleuren zelf, gezien het feit dat deze vallen in het kleurspectrum (kleurruimte) onder RGB voor beeldschermen. Wel heeft gamma invloed op de weergave van kleuren in zijn algehele helderheid. Daarmee beïnvloedt het niet specifiek de kleur, maar is het wel een samenspel tussen helderheid en kleur, waar gamma een cruciale factor is. Met een slechte verhouding van gamma zullen de verhoudingen tussen RGB (rood, groen en blauw) veranderen.
De kleuren zijn beter in verhouding, waaronder de kleur groen die degelijker binnen de wenselijke waardes blijft. De gemeten helderheid ligt 168 cd/m². De combinatie van wat meer helderheid (nipt) en een consistente gamma maakt de XG16AHP-W nog wat schappelijker om te zien. Het IPS-paneel komt nog meer tot leven.
De resultaten van de fabriekskalibratie en het beeldscherm gekalibreerd zijn van belang voor de beoordeling van het totaal plaatje. Wat mij betreft is dit gewoon goed op orde. Met het kalibratierapport levert ASUS een prima basis, die eigenlijk niet zozeer kalibratie verlangt. In alle gevallen is de optie van kalibreren, indien mogelijk altijd het advies.
Maar goed; met de XG16AHP-W levert ASUS een mobiele gaming monitor. Specificaties van het beeldscherm zijn inmiddels uitgebreid doorgenomen in deze review. Hoe bevalt zoiets in de praktijk? De toevoeging van een tripod maakt de XG16AHP-W flexibeler als het om positioneren gaat. Deze is eenvoudig te demonteren, en kan daarmee ook goed als basis op je bureau blijven staan. Bij aankomst is het monteren en verbinden - and you’re good to go.
Persoonlijk voel ik meer voor de kickstand. Het is quick and dirty en zeer functioneel. Je breidt eenvoudig uit in bureaublad werkoppervlak, wat een aanwinst is voor zowel gaming als productiviteit. Eerlijk is eerlijk; ik heb meer op de XG16AHP-W gewerkt dan gaming-momenten gehad. Kortom: de kickstand geniet mijn voorkeur. Qua vormgeving en eenvoud is het gewoon prima evenals de hoek die voldoet.
Met de ingebouwde batterij van 7800 mAh gaat de XG16AHP-W circa 3 uur mee onder maximale prestaties. Ik heb met de stand-by modi uitschieters gezien naar de 4 uur, dit is dan wel in combinatie met de eco-modi. Deze levert een energiebesparende factor en gaat dan ook bij “AFK-momenten" in stand-by, ofwel op zwart scherm. De ingebouwde batterij en zijn vormfactor maken de XG16AHP-W mobiel. Ik ben positief te spreken over de inzetbaarheid. Het is niet enkel tof voor een potje gaming, het is wederom productief te noemen. Zit iemand tegenover je; deel gerust je scherm en draai de XG16AHP-W richting zijn gezichtsveld. Zonder comprimé kan de persoon tegenover je meekijken met een presentatie en/of iteratief werken; het zijn mooie praktijkvoorbeelden.
Toevoeging van de twee ingebouwde 1 Watt speakers zijn aangenaam, verwacht hier geen wonderbaarlijk geluid. Het voldoet maar klinkt onder hogere volume wat minder subtiel. Wel is het fijn dat de twee speakers (stereo) aanwezig zijn. Als het dan toch écht om gaming gaat; 144 Hz is vertegenwoordigd als een baas. Met Battlefield 5 afgelopen week in de aanbieding, was het zeker het proberen waard. Hier telt de ervaring dat het IPS-paneel volle kleuren heeft met een deftige kijkhoek, deze ervaring deelt de XG16AHP-W in de praktijk. Het maakt het positioneren van de XG16AHP-W in landschap- als portretmodus mogelijk, waar op de korte zijde ook rubbertjes zijn aangebracht voor grip op het bureau in portretmodus.
Het IPS-paneel misstaat de XG16AHP-W niet, vooral kijkende naar de flexibiliteit om het scherm te plaatsen, zonder direct al te veel zichtbare beeld- (zichtkwaliteit) te moeten inleveren met de goede kijkhoeken. Battlefield 5 is gewoon een mooie ervaring op deze wijze. Je plaatst het scherm, speelt op 144 Hz onder Full-HD en bergt het scherm vervolgens weer op. Voor de toekomst zie ik een opkomende markt - een markt waar ASUS vroeg bij is en het direct goed weet te presenteren.
De ASUS ROG Strix XG16AHP-W is een mobiele gaming monitor met een refresh rate van 144 Hz. Is de markt hier klaar voor of is het vooralsnog een gimmick te noemen? Je leest het in deze eindconclusie.
De XG16AHP-W is voor mij een nieuwe ervaring. Niet eerder had ik een mobiele gaming monitor in handen. Wat is mijn eerste ervaring? Extra productiviteit! Met mijn laptop braaf in mijn rugzak wist ik de XG16AHP-W heerlijk te combineren als tweede scherm. Zoals eerder vermeld in deze review: plaatsen met de kickstand, videokabel (signaal) ertussen en gaan met die banaan. Zo simpel is het en zo simpel mag het dus ook zijn.
Uit de verpakking heeft de XG16AHP-W prima gekalibreerde waardes. Het kalibreren mag dit natuurlijk nog nét wat consistenter, maar goed; voor fabriekskalibratie zit het dik op orde. Het IPS-paneel van 15.6 inch (Full-HD/1920×1080) oogt fraai en maakt gebruik van adaptieve-synchronisatie van 60 Hz tot 144 Hz. Daarmee past het scherm zich automatisch aan op de content, wat ook zo zijn batterijbesparingen kan opleveren. Verder heeft het scherm een reactietijd van 3 ms.
Gaming is toegankelijk zowel bekabeld (opladen) als mobiel (op de batterij). Let wel dat de batterijcapaciteit van 7800mAh sneller leegloopt wanneer je 144 Hz draait met veel actie op het scherm. Een stukje content-creatie en simpelweg bewerkingen in Word vereisen minder. Het feit dat je op de batterij kan gamen onder volwaardige specificaties en features vind ik een prestatie. Gemiddeld gaat de batterij onder deze omstandigheden circa 3 uur mee.
De toevoeging van de tripod maakt de XG16AHP-W nog nét wat wendbaarder voor verschillende situaties, of een prominente plek bij aankomst op je bureau. Hier geniet de kickstand de voorkeur, deze gaat namelijk zo mooi samen met het totaalontwerp. Met een prijs van circa € 517,76 is de ASUS ROG Strix XG16AHP-W zeker niet goedkoop te noemen. Je kan het niet één-op-één vergelijken met standaard beeldschermen; de XG16AHP-W is simpelweg uit ander hout gesneden. Overigens heeft het scherm een hoog kunststofgehalte, hier en daar hadden wel wat meer premium materialen op het scherm mogen zitten voor de prijs. Anderzijds komt dit het gewicht van de XG16AHP-W ten goede - en blijft deze in de basis een mobiel (portable) lichtgewicht. Ben je voor wat anders in de markt; dan is de ASUS ROG Strix XG16AHP-W voor naast je laptop zeker te overwegen. Het ademt een stukje innovatie, wat nog maar nét op de markt komt kijken.