Review: ASUS STRIX H370-F GAMING
ASUS STRIX H370-F GAMING productpagina
Het entry-level platform voor Coffee Lake is na lang wachten eindelijk hier, het voelt een beetje aan als de winterperiode van NS; vertraging. Na de eerdere lancering van het Z370 platform hebben we de hoogtepunten van deze generatie al gezien, toch is het H370 moederbord dat ik vandaag in handen alles behalve entry-level, vooral op visueel gebied doet het moederbord goed zijn best. Met een snelle blik op de H370, B360 en H310 line-up van Asus, is de Asus Strix H370-F Gaming het meest luxe bord van deze nieuwe release.
Om direct tot de kern te komen: het grootste verschil tussen H370 en Z370 zitten hem in de volgende punten: geen overklok mogelijkheden, minder 2.0/3.0 USB-poorten vanaf de chipset en vaak een afwijkende PCI-e 3.0 configuratie, waardoor SLI of CrossFire capaciteiten vaak niet mogelijk zijn. Laat het nu net zo zijn dat de Asus Strix H370-F Gaming wel ondersteuning heeft voor CrossFire. We zagen dit eerder bij de H270 generatie op enkele moederborden, ga er dus dadelijk niet blindelings vanuit dat ieder H370 moederbord ondersteuning heeft voor CrossFire, neem altijd de specificaties door. Verder specificaties bespreken we in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven is de prijs van dit moederbord mij nog onbekend.
Een overzicht van de specificaties:
De specificaties kan ik vooralsnog niet van de website plukken, de productpagina’s zijn nog niet live. Tegen de tijd dat deze review live gaat zit ik op mijn werk, we vullen het gemis van een specificatie overzicht voor nu op, verdere specificaties zijn afkomstig van de verpakking en uit het boekje. In de inleiding gaf ik al aan dat de Asus Strix H370-F Gaming er alles behalve ‘entry of mainstream’ uitziet. Het Z370 model van dit moederbord, de Asus Strix Z370-F Gaming gaat voor circa 200 euro over de toonbank. Met een beetje inschatten, wat volledig gevoelsmatig is, verwacht ik dat de Asus Strix H370-F Gaming rond de 150 - 160 euro kom te zitten. In de tussentijd hebben diverse fabrikanten een flinke productlijn uitgebracht aan Z370 moederborden, beginnend bij 95 euro oplopend tot 480 euro voor de Godlike Gaming van MSI. Rond het prijssegment van de gevoelsmatige 150 - 160 euro van deze Asus Strix H370-F Gaming biedt de concurrentie met de Z370 moederborden al een stevig offensief. Zelfs zijn er Z370 moederborden van Asus te vinden rond dit prijspunt. Voor nu is het enkel op de gok, later in deze review ga ik nog wat dieper in op de eindwaarde, kortom: mijn gevoel.
Even terug naar de Asus Strix H370-F Gaming specificaties. Het gaat hier om een ATX-moederbord van 30.5 cm bij 24.4 cm. Aan USB-poorten komen USB 3.1 generatie 1 en 2 tegen, zowel in de vorm van Type-A als Type-C, USB 2.0 poorten, een DisplayPort en HDMI poort voor de interne iGPU van de processor. Dit moederbord wil zich net wat luxer segmenteren door de toevoeging van een M.2 socket met heatsink cover, AURA RGB-verlichting, een pre-mounted I/O schil, wat erg deftig oogt. Verder zien we de implementatie van een Realtek ALC1220 audiochip, wat voor een H370 best flink high-end is.
Aanvullend vinden we nog een M.2-slot helemaal onderaan op het moederbord, de toevoeging van interne USB headers, zes 4-pin PWM headers en een 4-pin AURA RGB header. Gevoelsmatig bespreek ik een Z370 moederbord, terwijl er toch echt een H370 moederbord hier op de test bench ligt.
Het uitpak avontuur begint vooraan bij de verpakking. In de verpakking komen we het moederbord tegen, vier zwarte SATA-kabels met haakse aansluitingen, een 4-pin RGB kabel, schroefjes voor de M.2 SSD’s, schroefjes voor 3D-onderdelen die je kunt printen en bevestigen op het moederbord, zwarte tyraps, een handleiding met leaflets, een driver CD, een ROG stickervel en een deurhanger, zodat iedereen weet dat je druk aan het gamen bent.
Door naar de Asus Strix H370-F Gaming. In zijn volle glorie is het al snel duidelijk dat het hier om een Republic of Gamers moederbord gaat, concreet de Strix variant. Een blits uiterlijk, met zwarte en grijze tinten, zowel op het PCB zelf als de heatsinks. Sinds de Z270 line-up, misschien nog wel wat eerder, is deze stijl kenmerkend. Persoonlijk voel ik er wel wat voor, iets wat je ook in eerdere reviews van mijn terug kunt lezen. Niet ieder moederbord valt altijd even goed in de smaak, maar heeft vaak wel de kleursamenstelling van zwart met grijs (en een beetje zilver), waardoor de toepasbaarheid voor diverse builds ruim is. Dit is ook het geval bij deze Asus Strix H370-F Gaming, oordeel zelf zou ik zeggen.
We houden de gebruikelijke volgorde aan, onderaan het moederbord beginnen. De Realtek ALC1220 audiochip verschuilt zich achter het SupremeFX schildje, met daaromheen gouden Nichicon condensatoren. Het schildje is aangebracht om mogelijke interferentie tegen te gaan, de gouden Nichicon condensatoren (geen écht goud) zijn aanwezig om de elektrische lading en het vermogen beter te regelen, om zo de geboden geluidskwaliteit te garanderen. De ALC1220 op dit moederbord is vergelijkbaar aan dat van luxere Z370 moederborden, in het lagere segment aan Z370 moederborden kom je deze audio implementatie niet zo uitgebreid tegen, waar vaak gekozen wordt voor wat oudere Realtek audiochips. Aan de onderrand van het moederborden komen we een USB 2.0 header tegen, een USB 3.1 generatie 1 (voormalig USB 3.0) tegen, een AURA RGB header, twee 4-pin PWM fan headers en overige pin-aansluitingen voor het front I/O. Niet ver onder de PCH-heatsink, oftewel de chipset heatsink vinden we het eerste M.2-slot. Je kunt hier maximaal een 2280 M.2 SSD kwijt.
De zes SATA-poorten zijn op creatieve wijzen op het moederbord geplakt, het is best praktisch om er even snel een SSD’tje in te prikken. De PCH-heatsink heeft een matte afwerking, samen met glad aluminium, leuk voor wat ‘wrijf plezier’.
Onder de 24-pin ATX-connector komen we nog een USB 3.1 generatie 1 header tegen. Niet alle USB-poorten vermeldt op de verpakking zijn direct beschikbaar, hier heeft Asus de interne headers bij opgeteld, dadelijk brengen we het I/O nog even goed in beeld. Naast de ATX-connector vinden we de vier geheugensloten. Je kunt maximaal 64GB aan werkgeheugen kwijt op dit moederbord, met geheugensnelheden tot maximaal 2666 MHz. We belandden al snel in het socketgedeelte, bedekt met twee forse aluminium heatsinks, met daaronder 9 VRM’s. Vermoedelijk zal er een verdeling zijn betreffende het powerfase design, mogelijk dat er één tot twee VRM’s gebruikt worden voor de ingebouwde iGPU van de processor. Overklokken behoord niet tot de mogelijkheden op het H370 chipset, dit geldt voor zowel de processor als het geheugen. Het 9-fase powerdesign is om die reden ‘vrij fors’ opgezet op dit moederbord. Zelf zie ik liever dat het ‘power huishouden’ in orde is, overdaad schaadt zegt met wel eens. In het geval van de Asus Strix H370-F Gaming schaadt het niet, maar zal het vermoedelijk ook niet altijd nodig zijn op dit moederbord.
Eén van de heatsinks wordt gedeeltelijk bedekt door het I/O. We vinden op het schild van het I/O het ROG logo met daaronder een streep voor RGB-verlichting. Eenmaal aangesloten ‘flasht’ de RGB-verlichting van het I/O schild af. Voor nog meer RGB-liefde maak je gebruik van de 4-pin AURA RGB header aan de onderzijde van het moederbord. Gesproken over het I/O, de indeling: een PS/2 combinatie poort, vier USB 2.0 poorten, een USB 3.1 generatie 2 Type-C poort, een DVI-D poort, een DisplayPort en HDMI poort, een RJ45 (LAN-poort), twee USB 3.1 generatie 2 Type-A poorten, zes audio Jacks en een optische audio ingang.
De M.2 SSD bovenaan het moederbord is direct onder de socket te vinden. Hier zit netjes een aluminium schild op voor warmteafvoer vanaf de SSD. Het bovenste PCI-e 3.0 x16 slot is bedekt met een metalen schildje. Zoals eerder vermeldt is er ondersteuning voor CrossFire. Tevens dient men rekening te houden met de ‘gedeelde’ PCI-e randapparatuur, waardoor er soms SATA-poorten of diverse poorten worden uitgeschakeld. Dit is geen limitatie van het moederbord, dit zijn de limieten van het chipset. Zowel op de voor- en achterzijde vinden we ROG belettering terug op het PCB.
De mooiste combinatie kun je natuurlijk maken met een non-K processor, oftewel: niet overklokbaar. Laat het nu net zo zijn dat ik enkel processor heb om te overklokken. De nieuwe line-up aan processors gaat mooi samen met deze launch, alleen is beschikbaarheid nog een probleempje. Ik doe het vooralsnog met een i5 8600K. We draaien de processor H370-geforceerd met stock instellingen. Zijn de resultaten bijster interessant? Nee! Het is vooral het herhalen van iets wat je eerder hebt gezien. Het had leuker geweest om deze review te combineren met een nieuwe processor, maar goed, het zijt zo!
Wel vertegenwoordigd deze chipset de Turbo Modus van Intel, hier maken we gebruik van tijdens de benchmarks, waardoor de 8600K 4.3GHz aantikt. Nog een vluggertje voor tussendoor: er is ook ondersteuning voor Intel Optane, dolletjes!
De benchmarks zijn tot stand gekomen met de volgende instellingen: [list]Test Bench:
Cinebench 11.5
Cinebench 15
Passmark 8 - CPU Mark
Blender - BMW Render - lager is beter
Kraken JavaScript Benchmark
Valley Benchmark
Heaven
Superposition
De resultaten zijn wat eenzijdig op deze manier. Ik heb ervoor gekozen om het toch zo te presenteren, om duidelijk te maken dat er maar één mogelijke instelling is voor je processor, namelijk de stock instelling. Eerder had ik het al over de nieuwe processor line-up, wat zich mooi verhoudt met dit entry- mainstream platform. Ondertussen weten we wel dat de Asus Strix H370-F Gaming net wat meer te bieden heeft dan entry- mainstream features. Het zit hem dan vooral in de limieten van het H370 chipset. De resultaten? Uitwisselbaar met dat van eerdere Intel Core i5 8600K stock resultaten. Enkel de voordelen van het overklokken van je werkgeheugen kunnen prestatiesvoordelen opleveren met een Z370 moederbord.
De BIOS/UEFI heeft twee schillen als het om indeling gaat. De eerste schil is een eenvoudig overzicht met basale features als temperaturen, boot volgorde, tijd en datum, kloksnelheden en actieve ventilatoren. Bij Asus krijgt het eenvoudige overzicht de naamgeving ‘EZ Mode’, het zit hem in de naam! Bij EZ mode zit nog een optie ‘EZ Tuning Wizard. Je kunt hiermee raid-instellingen beheren op het H370 platform, terwijl deze bij overklokbare moederborden juist gebruikt wordt voor het overklokken van de processor. Vanuit de EZ Mode kun je door naar de Q-Fan control optie, om aangesloten ventilatoren te beheren. Zichtbare opties als voluit, turbo en volledige snelheid zijn beschikbaar, ook kun je kiezen om iedere header zijn werk te laten doen via PWM. Alle fan-headers op het moederbord zijn 4-pin en ondersteunen PWM
Laten we eens kijken naar de geavanceerde modus. We beginnen bij het main scherm waar we een overzicht krijgen van de technische eigenschappen. In het AI Tweaker menu krijg je toegang om de processor en het geheugen te beheren. Opties zoals XMP, de Turbo Modus en inzichten tot voltages en timings zijn hier zichtbaar.
Advanced beschikt over de ‘fysieke’ onderdelen die we eerder zagen op het moederbord. Configuratie van de USB-poorten, het uitschakelen van de LAN-poort of SATA-poorten beheren.
Het monitor menu is verantwoordelijk voor het uitlezen van temperaturen en ventilatoren. Hier kun je kiezen of je wel of niet wilt uitlezen. Daarnaast bevindt zich het boot menu, waar we de Fast boot modus kunnen inschakelen, om nog sneller op te starten. Vaak in de praktijk wordt de BIOS post dan overgeslagen om snelheid te winnen. Tevens kun je ook een boot vertraging inschakelen, handig voor mensen die aan het overklokken zijn. Met een slow boot kun je gegevens / parameters veelal ook rustiger inladen.
De voorlaatste pagina is de tool pagina, hier kun je actieve videokaarten bekijken, en ook de PCI-e express snelheid / bandbreedte nagaan, de BIOS flashen, overklok profielen aanmaken en nog verder gegevens over het moederbord inzien
En als laatste de save en exit pagina, gewoon F10 drukken en een kruisje slaan voor een stabiele overklok, tot zover de UEFI van de Asus ROG Crosshair VI Extreme.
AURA Iedere versie van AURA krijgt verdere updates voor ondersteuning van hardware en nieuwe verlichtingseffecten. We zien in deze versie meer mogelijkheden, mede dankzij de multi LED-zones. Het I/O is voorzien van één LED-zone. Je kunt ervoor kiezen om deze volledig in één kleur te synchroniseren. Het koppelen van LED-strips, verschillende effecten en per aangesloten apparaat een ander kleurtje? Met deze versie van AURA is het geen probleem. Even rust aan je hoofd zonder verlichting? Met de on- en off switch schakel je de volledige verlichting aan- en uit.
Geweldige effecten blijven de regenboog modus, Flash and Dash, Glowing Yoyo en Starry-Night. Bij Flash and Dash in het speciaal gaan de LED-effecten los, a.k.a. discostijl. Na een halfuurtje stap je meestal over op een rustigere modus.
De eindstreep is met de conclusie weer in zicht. Ik moet zeggen dat de Asus Strix H370-F Gaming mij blij verrast heeft in mogelijkheden, op het eerste oog had het zomaar een Z370 moederbord kunnen zijn. Het doel van Asus is mij onbekend, wel heb ik ergens een vermoeden. Ik denk dat ik er goed aan doe om hiermee te beginnen.
Het doel van de Asus Strix H370-F Gaming? Een moederbord met alle ‘luxe’ van een compleet Z370 moederbord, maar dan zonder de overklok potentie. Er zijn sommige Z370 moederborden op de markt die vergelijkbare specificaties vertonen, en toch zie ik nog wel markt voor dit moederbord. Wanneer je een non-K processor kiest, bespaar je al flink wat geld. Pak bijvoorbeeld de Intel Core i5 8600K versus de Intel Core i5 8400, een prijsverschil van circa 70 euro. Met deze besparing kun je kiezen voor een goedkoper moederbord, dit kan zomaar een goedkoper Z370 moederbord zijn. Ook kun je kiezen voor een net wat duurder moederbord, omdat je in the long run een besparing doet. Wanneer je kiest voor de Asus Strix Z370-F Gaming (Z370) kom je op circa 200 euro uit. Wil je écht een ROG moederbord, en is toevallig de Strix Z370-F Gaming (Z370) op je netvlies gekomen, maar ben je niet van plan om te overklokken, dan is de Asus Strix H370-F Gaming nu een goedkoper alternatief. Als dit moederbord rond het prijspunt van circa 150 - 160 euro komt, koop je een zeer solide bord voor zijn prijs.
Wat je leest is vooral de mogelijkheid en keuze vrijheid. Je krijgt met de release van de Asus Strix H370-F Gaming meer voor een kleiner budget. Nu hoor ik je denken: 150 - 160 euro voor een H370 moederbord? Ja, het blijft een flinke klap geld, vooral wanneer je bedenkt dat dit het entry- mainstream platform van Intel is. Wel vind ik het correct om wat verder te kijken dan enkel de ‘H370’ markering. Dit moederbord heeft met de features voor M.2-sloten, USB 3.1 generatie 1 en 2, RGB-verlichting, een Realtek ALC1220 audiochip, zes PWM fan headers, zes SATA-poorten wel wat meer te bieden dan enkel het H370 label. Natuurlijk blijft het een aanduiding en limitatie van het overklokken, maar niet iedereen kiest ervoor om te overklokken. Misschien doe ik er goed aan om in één zin het doel samen te vatten: “De Asus Strix H370-F Gaming biedt de luxe van een ROG Z370 moederbord, voor een goedkopere prijs dan wanneer er een Z370 chipset op had gezeten." Ik heb het dan wel specifiek over de line-up van Asus moederborden, overige fabrikanten worden buiten beschouwing gelaten.
De prijs van circa 150 - 160 euro lijkt mij gerechtvaardigd voor dit moederbord. Het geeft je toegang tot een ROG moederbord, volledig in het stijltje met de belangrijkste features van dit chipset. Je bespaart er uiteindelijk mee, omdat je niet hoeft de investeren in een ROG Z370 moederbord, die circa 40 tot 50 euro duurder is dan mijn geschatte prijs van 150 - 160 euro voor de Asus Strix H370-F Gaming. Prestaties op stock instellingen zijn vergelijkbaar aan resultaten die we eerder gezien hebben. Lang verhaal kort: een toegangskaartje met korting om een goedkoper Republic of Gamers moederbord te bemachtigen, zonder dat Asus veel ‘features en denkbare’ componenten heeft weggelaten. De Asus Strix H370-F Gaming is een verwend H370 moederbord!