Sponsor

Asus unlockt Resizable BAR op Intel Z490, H470 en B460 via BIOS-update

Hardware nieuws, pc

Bij de onthulling van Ryzen 5000 wist AMD tevens het zogeheten Smart Access Memory (SAM) aan te kondigen. Deze techniek maakt gebruik van de Resizable BAR-feature, onderdeel van moderne PCI Express-functionaliteit. Simpel gezegd stelt deze feature de processor in staat om het geheugen van een videokaart efficiënter aan te spreken, resulterende in betere prestaties. Dat wist AMD tijdens de onthulling te demonstreren voor Ryzen 5000 en de Radeon RX 6000-reeks.

Om SAM te benutten, is het bij AMD verplicht om gebruik te maken van Ryzen 5000 én een videokaart uit de RX 6000-reeks. Echter zijn Intel-platformen tevens in staat om Resizable BAR te benutten en dat zien we vandaag terug middels een BIOS-update van Asus. In dit geval betreft het een update voor Z490, H470 en B460-moederborden. Vooralsnog werkt die versie van ‘SAM’ dan ook enkel met RX 6000-kaarten, maar in ieder geval wel al met Intel-processoren.

Nou gaan we wel Resizable BAR-ondersteuning zien voor Nvidia-videokaarten. Dat wist het groene kamp in november reeds te bevestigen. Naar verwachting zullen we pas in 2021 Nvidia’s versie van SAM gaan meemaken. Mede omdat dit BIOS-updates vereist vanuit een sluw aan fabrikanten voor allerlei moederborden en chipsets. Asus lijkt in ieder geval één van de eerste fabrikanten te zijn die op het Intel-platform de ondersteuning unlockt.

Mocht je een Z490, H470 of B460-moederbord van Asus bezitten én Resizable BAR willen benutten met een RX Radeon 6000-kaart, dan dien je een bèta-BIOS via Asus te downloaden. Om precies te zijn betreft het dan versie 1002 (1601). Omdat dit een bètaversie betreft, is voorzichtigheid een uiterste aanbeveling. Het testen, ofwel benutten van de nieuwe feature is dus enkel aan te raden voor ervaren gebruikers onder ons.

Bron: Wccftech

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid