Review: be quiet! Dark Base 700
Links: be quiet! Dark Base 700 productpagina![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/inleiding.png)
De be quiet! Dark Base 700 is sinds vorige week op de markt. Het nieuwe high-end model van de Duitse fabrikant brengt aluminium en modernisering met zich mee. Gehard glas is iets wat momenteel trending is in de wereld van behuizing, ook dit vinden we terug op de Dark Base 700. RGB, een PSU cover, een uitneembare moederbordtray, een fan controller… en zo kan ik nog wel even doorgaan. We gaan het tijdens deze review allemaal eens goed ontdekken.
De nieuwe Dark Base 700 pakt dus flink uit met features. Naast de features kiest be quiet! voor panelen van kwaliteit. Op verschillende panelen van deze behuizing komen we namelijk geborsteld aluminium tegen. We combineren dit tijdens het bouwen met een be quiet! Dark Rock Pro 3 CPU-koeler, een mooi samenspel als het om esthetica gaat. De be quiet! Dark Base 700 heeft een adviesprijs van 189 euro.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/specificaties.png)
Een overzicht van de specificaties:
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/specs.png)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/specs1.png)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/specs2.png)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/specs3.png)
De Dark Base 700 gaat voor duurzame materialen en veel features, het moet toch ergens zijn bestempeling van ‘high-end’ vandaan halen. De behuizing is veelzijdig te noemen en voldoet naar mijn mening aan veel behoeftes, waardoor je overige alternatieven links kunt laten liggen. Dan heb ik het niet over alternatieven in de zin van behuizingen, maar juist de kleine toevoegingen rondom de behuizing. Een fan controller is overbodig, deze zit namelijk al in de behuizing, deze is aan te sturen via een schuifknop op het front I/O. Moderne moederborden hebben tegenwoordig flink wat 4-pin PWM/DC fan headers op het PCB zitten, uiteraard verschilt dit per moederbord en de prijsklasse. Uit eigen ervaring zitten de fan headers niet altijd op een gewenste plek, waardoor je tijdens ingebruikname alsnog een kabeltjes ziet lopen. Ook hier heeft be quiet! aandacht aan geschonken met een PWM fan hub voor meerdere fans. Je kunt er een totaal van zes fans op aansluiten en nog een 4-pin (12V) RGB aansluiting om LED-strips aan te sturen, deftig!
De Dark Base 700 gaat lekker mee met zijn tijd: een USB 3.1 (generatie 2) Type-C aansluiting *doet een vreugde dansje*. Ik ben zelf in het bezit van diverse moederborden met een interne USB 3.1 (generatie 2) header, eindelijk kan ik deze header benutten. De Nintendo Switch, de Cooler Master MasterKeys MK750 en een USB-stick kunnen nu vrolijk plaatsnemen op de voorzijde van de Dark Base 700.
We hebben tot zover veelzijdig en toekomstgericht. Als laatste ‘tag’ voeg ik nog flexibiliteit toe. Een uitneembaar moederbordtray, een uitschuifbare bracket voor een AIO-koeler, een verwijderbare PSU cover met cover plates om kabels te verbergen. Het gaat nog verder: 9 spots om fans te monteren, een moederbord tot E-ATX (30.5 x 27.5cm), CPU-koelers van maximaal 180mm hoog, videokaarten tot 430mm (graag zie ik binnenkort een videokaart van 40cm gelanceerd worden) en diverse plekken om HDDs en SSDs te monteren. Ik heb een aardige set aan foto’s voorbereid, om alles beeldend terug te laten komen tijdens deze review. Laten we van start gaan met de buitenkant!
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/buitenkant.png)
We beginnen met een globale foto van de build, zo krijg je een beetje een idee van wat er dadelijk in de behuizing te vinden is. De doos is stevig, in het be quiet! zwart uitgevoerd. De gestoffeerde bescherming rondom de behuizing maakt een goede eerste indruk.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (1).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (2).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (3).jpg)
Verkleumd, zere vingers en een snot neus, dat is wat de be quiet! Dark Base 700 mij heeft aangedaan. Buitenfotografie is leuk, maar met weersomstandigheden zoals afgelopen week, is het idee van warme chocomel met een dekentje erg aangenaam. Bij het zien van de Dark Base 700 kreeg ik het toch een beetje warmer, woah! Wat een aangename look. Typisch be quiet! als je het mij vraagt. Strak, degelijk en geen opvallende iconen om het design wat agressiever te maken voor de gaming wereld. Aluminium en gehard glas is de trots van deze behuizing, en laten we nou heel eerlijk zijn, dit ziet er toch voortreffelijk uit? Laat ik eerst even teasen met wat foto’s, hmmm…!
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (5).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (6).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (20).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (9).jpg)
Ik moet mezelf weerhouden om vunzige teksten te schrijven. Het be quiet! logo straalt op de voorzijde van deze behuizing. Het aluminium wat ondertussen een temperatuur van 6 graden Celsius bereikt heeft is kouder dan koud. Het geharde glas is bevestigd op de zijkant van de behuizing met vier metalen duimschroeven, voorzien van een laagje rubber, om het glas netjes te houden. Op de randen van de voorzijde vinden we mesh voor de airflow. Niet echt opvallend, maar wel aanwezig is de ingebouwde RGB-verlichting, deze krijg je dadelijk nog in pracht en praal te zien tijdens het inbouwen. Bovenop de behuizing vinden we inkepingen om de airflow te optimaliseren.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (8).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (10).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (11).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (14).jpg)
Op het schuine gedeelte van het top paneel vinden we het I/O. Hier zit een 3-staps fan controller, van quiet, naar gemiddeld tot prestaties. De auto functie is de PWM-functie, wanneer je de PWM fan hub hebt aangesloten met een 4-pin connector op je moederbord. Je kunt PWM hierdoor negeren als je meer airflow wilt. Verder zien we een USB 3.1 (generatie 2) Type-C aansluiting *gilt enthousiast*, een audio- en microfooningang, een power knop met ingebouwde LED, een LED-knop om de voorgeprogrammeerde LED-kleuren te besturen en twee USB 3.1 (generatie 1) poorten.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (23).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (22).jpg)
De onderzijde heeft vier poten, deze zijn verhoogd om ook via de onderzijde lucht te kunnen aantrekken. Op het volledige oppervlak zit hier een stoffilter. De pootjes zijn voorzien van een rubbervoetje, om trillingen en het weglopen van je behuizing te voorkomen.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (17).jpg)
Aan de achterzijde vinden we een uitsparing voor de voeding, één 120 of 140 mm fan, een uitsparing voor het I/O schildje en zeven slots voor expansie sloten (horizontaal). We komen namelijk nog twee slots tegen (verticaal) om een GPU staand te positioneren.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (12).jpg)
We gaan door naar de binnenkant van de Dark Base 700, nu rust ons alleen nog het verwijderen van vier duimschroeven en het geharde glas.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (18).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (24).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (25).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/binnenkant.png)
Door naar de ruime en flexibele binnenkant van de Dark Base 700. Laten we beginnen met wat overzichtsfoto’s om de ruimte goed in beeld te krijgen. Met een E-ATX moederbord als grootste optie moet ruimte geen zorgen zijn. We vinden de mogelijke moederbordformaten terug op het moederbordtray.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (39).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (30).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (26).jpg)
De PSU cover en covers binnen het voorcompartiment van de behuizing vallen op. Met een trekbeweging zijn deze te verwijderen. Het zijn kunststof covers om de behuizing een strakkere uitstraling te geven, voor geluidsdemping spelen deze covers nauwelijks een rol.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (27).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (35).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (36).jpg)
De behuizing komt standaard met twee be quiet! SilentWings 3 fans van 140mm. We vinden er één aan de achter- en voorzijde van de behuizing. Deze fans kunnen zo mee in het PWM ecosysteem van je build, gezien het feit dat het PWM fans zijn. De maximale snelheid van deze fans liggen op 1600RPM.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (31).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (33).jpg)
Het zijpaneel op de rechterzijde van de behuizing is vervaardigd uit staal. be quiet! bekend om zijn stille hardware laat ook hier geluiddempend materiaal zien op het zijpaneel. Op overige panelen is dit geluiddempende materiaal ook terug te vinden.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (37).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (38).jpg)
Mijn aandacht was direct gevestigd op het PWM fan hub. Vanuit de fabriek zitten beide SilentWings 3 hierop aangesloten. Ook lopen er een drietal kabels vanaf de voorzijde van de behuizing naar het hub. Dit zijn de kabels voor o.a. de fan controller, RGB-verlichting en extra voeding. Je hoeft dus geen extra’s te kopen om de volledige potentie te benutten van deze fan hub.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (42).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (43).jpg)
De Dark Base 700 heeft flink wat ruimte om kabels weg te werken, niet alleen direct achter het paneel, maar juist ook aan de onderzijde van de behuizing. Achter de PSU cover kun je lekker smokkelen met kabels, met de covers zie je er niks van terug. We vinden vier rubberen nopjes om je voeding op te plaatsen.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (44).jpg)
We vliegen nog even naar de voorzijde van de behuizing. De eerste beweging was trekken, zonder al te veel na te denken. Het voorpaneel liet direct liet netjes los. We vinden een contactje voor de RGB-verlichting tussen het frontpaneel en de behuizing zelf. Deze is aanwezig voor de RGB-verlichting rondom de randen van de behuizing. Geluiddemping is hier ook terug te vinden.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (46).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (48).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (49).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (50).jpg)
Bovenin de behuizing zit de bracket voor een AIO-koeler verborgen. Twee schroefjes en trekken maar. Schroef je AIO-set erop en erin schuiven maar weer, lekker eenvoudig. We verwijderen direct nog even de PSU-cover, aangezien dit een vereiste is om het moederbordtray te verwijderen.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (51).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (52).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (53).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (54).jpg)
Vervolgens moeten we nog 9 schroeven verwijderen om het moederbordtray in zijn volledigheid te verwijderen. Het is mogelijk om deze tray andersom (omgekeerd) in de behuizing te plaatsen. Je window moet je dan wel naar de tegenovergestelde zijde verplaatsen van de kast. Normaal is het een links georiënteerde behuizing, het window zit dus standaard links. Met de omgekeerde positie komt deze rechts te zitten samen met alle hardware. Het verwijderen van het moederbordtray kent ook wat gemak, namelijk het inbouwen van je hardware.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (58).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (59).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (60).jpg)
Met het moederbordtray uit de behuizing zijn we klaar voor het inbouwen, door naar het volgende hoofdstuk!
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/inbouwen.png)
Eerder kwam er al een kartonnen doosjes voorbij op de foto’s, hierin bevinden zich de accessoires. De inhoud? Een diversiteit aan schroefjes, een extra HDD bracket en wat velcro-straps.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (62).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (63).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (64).jpg)
We gaan voor een Ryzen build met een 1700X. We knallen er een be quiet! Dark Rock 3 Pro in, wat een blok! We zien dat dat CPU-koeler nog voldoende ruimte behoudt tussen de voor geïnstalleerde SilentWing fan. Buiten de behuizing bouwen is een piece of cake. Eenmaal klaar draai je het moederbord tray er in zijn volledigheid weer in. Pak hier alvast wat winst mee door de CPU_Power kabels alvast aan te sluiten, je hoeft dan niet creatief te zijn als je rondom een grote CPU-koeler moet werken.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (67).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (71).jpg)
Negen schroeven weer vast, videokaart erin en kabels aansluiten. Zo makkelijk en snel gaat het. De overige ruimte voor je videokaart? Doe er wat mee, plaats je favoriete cactus erin of een zo’n bobble head manneke. We gaan tijdens deze build ‘all be quiet!’ alleen zie je de be quiet! Pure Power 10 niet, die verdomde PSU cover toch, schande…!
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (68).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (70).jpg)
Inbouwen is vergelijkbaar als een dikke kill streak in Call of Duty… druk op een knopje en boost jezelf omhoog op het scorebord. Voldoende ruimte voor kabels, daarbij kun je kabels wegmoffelen in de onderzijde van de behuizing, en zie je deze met het paneel op zijn plaats niet meer terug. De build krijgt met de componenten mooi vorm. Zelf vind ik dat de be quiet! Dark Base 700 een elegante look behoudt, de buitenzijde is namelijk enorm strak. De Dark Rock 3 Pro is in volledige synergie met de look en feel van de Dark Base 700. Het Asus moederbord en de videokaart complementeren de zwarte details van deze behuizing. Machtig mooi!
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (72).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (73).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (75).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (76).jpg)
Als afsluiter bekijken we de build binnen in werking, zodat we een beter beeld krijgen van de RGB-verlichting. Zelf erger ik mij totaal niet aan RGB-verlichting, meer RGB is wat mij betreft beter. Ergens vind ik alle felle kleurtjes bij mij bureau wel gezellig. Het staat sexy, maar is vooral gezellig. Wel had ik bij de Dark Base 700 zoiets van: het moet naar mijn mening wat rustiger aan met RGB-verlichting. De stuiterende lichteffecten, dash, yoyo en rainbow zijn te veel voor deze behuizing. Je trekt de elegantie van de uitstraling dan volledig uit zijn verband. De oranje be quiet! kleur oogde naar mijn mening juist heel vreedzaam voor het design. Hier staat de RGB-verlichting standaard op statisch met één kleurtje.
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (77).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (78).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (79).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (80).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (81).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (82).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/Bestand (83).jpg)
![](https://techgaming.nl/image_uploads/reviews/bequiet-dark-base-700/conclusie.png)
Dit is mijn eerste be quiet! behuizing, volgens mij heb ik een goed moment gekozen om in te stappen. De be quiet! Dark Base 700 heeft mij verrast, terwijl ik enigszins wel voldoende ervaring heb met andere behuizingen. De combinatie die ik eerder aanhaalde in deze review: veelzijdig, toekomstgericht en flexibiliteit zijn in volledige harmonie. Vraag mij vooral niet wat toekomstgericht is in hardware wereld, volgens mij bestaat dit niet. Wel weet ik dat de Dark Base 700 vrijwel alle snufjes heeft om nu relevant te kunnen zijn.
Laat ik beginnen bij de look & feel, oftewel het design van deze behuizing. Bouwkwaliteit, robuust of solide… noem het wat je wilt! De Dark Base 700 bestaat uit bouwkwaliteit. Ik heb nagedacht over de ontwerpfase van deze behuizing, volgens mij is er bij vrijwel ieder aspect een Duitser geweest die luidkeels riep: “Qualität!!!!" Dan heb ik het nog niet gehad over de combinatie waar ik eerder al over sprak. Het is mooi dat be quiet! alle aspecten zo mooi weet te combineren, terwijl dit niet ten koste gaat van het ontwerp. De behuizing is elegant en niet buiten de lijntjes, ergens ook wel wat beschaafd. Vergelijk het met iemand die altijd op tijd op school is, daardoor is hij of zij altijd bij met alle in- en outs, maar ontbreken de scherpe randjes. In het geval van de Dark Base 700, ben ik blij dat de behuizing altijd op tijd op school was… is?
Veelzijdig en flexibiliteit komen mooi samen. Het moederbordtray kun je in zijn volledigheid verplaatsen naar de tegenovergestelde zijde van de behuizing. Je krijgt dan een rechts georiënteerde behuizing i.p.v. het standaard links. Tevens is het moederbord 180 graden omgedraaid, waardoor je een inverted lay-out hebt, erg tof! Om het nog wat gekker te maken kun je een videokaart zowel horizontaal als verticaal monteren. Je kunt dus flink losgaan met het binnenwerk om de behuizing naar eigen smaak in te delen. Hier heb ik ook nagedacht over de ontwerpfase, het functioneel ontwerpen van het binnenwerk lijkt mij een complexe opgaaf, alles moet namelijk toegankelijk blijven. Petje af voor de ontwerpers! Ook het plaatsen van een AIO-set met de verwijderbare bracket, de PWM fan hub en PSU cover met de overige kabel covers zijn mooie toevoegingen.
Voorop de behuizingen vinden we een 3-stap fan controller, van quiet tot middel tot prestaties gericht. De auto functie is de PWM functie, je kunt de PWM hub namelijk aansluiten op het moederbord met een 4-pin kabel. Wanneer je de fan controller op stap 3 zet (prestaties) overschrijdt deze de PWM instellingen. Een USB 3.1 (generatie 2) Type-C connector is te vinden op het front I/O, hoera, hoera en nog eens hoera! De Dark Base 3 stelt qua functionaliteiten en mogelijkheden dus niet teleur. Radiators van 360mm, negen fan spots, een moederbord tot maximaal E-ATX, CPU-koeler tot 180mm hoog en alle moderne videokaarten gaan met gemak in deze behuizing. GG!
Voor circa 189 euro heb je nog een ruim veld onder de Dark Base 700 zitten. Eenmaal in handen valt pas op hoe deze 189 euro gerechtvaardigd wordt. Alles zit in het pakket, een luxe variant van het all-you-can-eat principe. Vervolgens zien we nog RGB-verlichting, aluminium panelen, geharde glas en geluidsdemping… Het is gewoon een feest! De Dark Base 700 is een flinke investering, maar op alle fronten deze investering het dubbel en dwars waard.
De be quiet! Dark Base 700 kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: