Review: be quiet! Silent Loop 280mm
Links: be quiet! Silent Loop 280mm productpaginaHeel cliché begin ik deze review met: wees stil! Altijd als ik be quiet! producten voorbij zien komen hoor ik dit ergens in mijn grijze massa. Nu ik dit opgebiecht heb kunnen we beginnen aan deze review. Voor het eerst bespreek ik een be quiet! product, namelijk de be quiet! Silent Loopt 280mm, klinkt lekker stil (dubbelop).
De Silent Loop serie bestaat uit vier modellen, van klein naar groot: 120mm, 240mm, 280mm en 360mm. Ik ben erg te spreken dat be quiet! kiest voor een 360mm variant, deze trend komt langzamerhand op gang. De 280mm variant is het exotische tussenmaatje. Veel ATX-behuizingen laten tegenwoordig 120mm of 140mm fans toe op één fan spot, wat het vaak mogelijk maakt om een 280mm radiator te monteren op twee fan spots. Het grootste verschil tussen de 280mm en 240mm variant zit hem in het radiator en grotere fans. Over specificaties zijn identiek aan elkaar. Meer informatie volgt in het opvolgende hoofdstuk. Op het moment van schrijven kost de Silent Loop 280mm circa 147 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De Silent Loop 280mm is een AIO (all-in-one) waterkoeler van be quiet! Toch is deze waterkoeling set te vullen via de schroefaansluiting op de pompbehuizing. De Silent Loop 280mm heeft een radiator oppervlakte van 319mm en is 30mm hoog, met de fans op de radiator is de totale hoogte 55mm. Het oppervlakte van de Silent Loop 240mm is 277mm, de specificaties voor de hoogte zijn identiek aan dat van de Silent Loop 280mm.
De maximale TDP is volgens be quiet! van de Silent Loop 280mm 400W, de 240mm variant moet het doen met 350W, ook niet verkeerd. De meegeleverde fans op beide modellen zijn overigens PWM. De pomp heeft een snelheid van 2200 rotaties per minuut en is voorzien van een 3-pin connector. De tubes zijn flexibel en worden beschermd door een anti-bend omhulsel. In de praktijk valt direct op dat de tubes lang zijn, ideaal bij grotere behuizingen. De totale lengte van de tubes komen op 390mm, zeker niet slecht.
Het uitpak avontuur begint ook hier bij de verpakking. Zwart met oranje; herkenbaar van be quiet! In de verpakking komen we een instructieboekje tegen voor verschillende Intel en AMD platforms. Verder komen we accessoires tegen om het koelblok eens goed tegen je processor aan te drukken. Laten we beginnen met de accessoires.
Als eerst de benodigde accessoires voor de installatie op een 155x socket. Een backplate, samen met vier lange montage schroeven, een viertal moertjes en ringetjes. De twee metalen frames bovenin de foto monteer je op het blok zelf, deze duw je naar elkaar toe, volledig toolless. Dadelijk zie je de schroeven nogmaals terug in het hoofdstuk monteren, we gebruiken deze namelijk ook voor het AMD platform. Een tube aan koelpasta mag niet ontbreken, samen met twee male 4-pin connectors naar één enkele female 4-pin connector, zodat je beide fans op één header kan aansluiten.
In de verpakking komen we nog meer schroefjes tegen, waaronder extra afstandsbusjes voor het AM4 platform. Schroeven om de fans op de radiator te monteren ontbreken ook niet.
Door naar wat kiekjes van de Silent Loop 280m. De AIO-set voelt robuust aan en heeft wat mooie vormgeving elementen. Vooral het geborstelde aluminium bovenop de pompbehuizing oogt er chique. De Silent Loop 280mm heeft een zwart gespoten radiator, de lamellen laten de kleur van koper subtiel doorschijnen, het gaat hier namelijk niet om aluminium lamellen, maar koper! Erg deftig, aangezien aluminium een goedkopere oplossing is, in de praktijk zien we vaak dat koper net wat betere prestaties levert.
Nog een mooi detail zijn de fittingen op het blok en de radiator. Hierdoor oogt de AIO-set net even wat meer ‘pro’ waterkoeling. Het zijn kleine details die ik zeker kan waarderen, aangezien ik een leuk verleden heb aan custom loops. Het koelblok is vernikkeld en heeft een mirror finish, een leuke spiegel voor onze Darth Vader.
Je zou het bijna vergeten: de fans. In de verpakking vinden we twee Pure Wings 2 140mm fans. Deze fans hebben een RPM van 1600, en zijn ieder voorzien van een 4-pin connector met PWM capaciteiten. Op de fan blades vinden we een ribbelig design.
De Silent Loop 280mm voelt als totaalplaatje net wat luxer aan dan de laatst geteste Antec Mercury 240 en Cooler Master MasterLiquid 120. Het is fijn dan ook fijn dat we dit terugzien in het design, kwaliteitsaspecten en mogelijk ook de prestaties, iets wat we dadelijk gezamenlijk gaan ondervinden. Zelf spreek be quiet! over een Duits ontwerp, design en kwaliteitscontrole, tot zover zijn jullie geslaagd be quiet!. We sluiten dit hoofdstuk af met wat plaatjes.
De Ryzen test bench komt weer terug in actie, in de opvolgende hoofdstukken is meer informatie te vinden over de test bench. Voor nu gaan we de set monteren, voordat we gaan benchmarken. We beginnen bij de basis voor AM4, in het geval van de Silent Loopt 280mm de backplate van het moederbord zelf. De plastic clips verwijderen we, waarna er vier schroefgaten overblijven.
Tijd om de eenheden te verzamelen, door naar de montage frontlinie, charge! Voor deze montage hebben we vier schroefjes nodig, samen met de vier kleine spiraalveertjes, ringetjes en moertjes. Ook het metalen frame rondom het blok (de pompbehuizing) mag hier niet ontbreken. Deze duw je net als zijn Intel variant volledig toolless op het blok. Waarna je de schroefjes door het frame laat zakken, de gewenste volgorde: schroef, spiraalveer, ringetje vervolgens door het frame heen en aandraaien vanaf de onderzijde met een moertje.
Nu kan ik het heel complex maken, maar de volgende stap is pure eenvoud. Een dotje koelpasta op de AMD Ryzen 7 1700X, koelblok aandrukken en kruislings monteren. Schroef van hoek naar tegenovergesteld hoek, om een mooie aansluiting tussen het blok en de processor te creëren. Op deze manier spreidt de koelpasta het mooiste, en heb je een gelijke druk tijdens het aandraaien.
Het metalen frame rondom het blok is aan de onderzijde vrij fors. Het zal geen problemen opleveren met je videokaart of geheugen, no worries! Wel is het een mooi podium voor onze Darth Vader. Nog een mooi detail is dat de kabel op vanaf de pompbehuizing een zwarte sleeve heeft. Installeren op AM4? Easy peasy lemon squeezy!
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
El importante! Jawoel! In een mix van Spaans en gebroken Duits: de resultaten! De Silent Loop 280mm laat op het gebied van kwaliteit een goede indruk achter. Zijn de prestaties ook veelbelovend? We beginnen met de 1700X stock idle in Windows. Hier maken we gelijk kennis met de Silent Loop 280mm, alsnog blijft dit resultaat minder interessant dan de load resultaten. Idle is leuk, maar het zegt nog vrij weinig over de koelpotentie. Met de 1700X op 4GHz en een core voltage van 1.417V laat de Silent Loop 280mm wat mij betreft al iets interessanter zien. Terwijl de Antec Mercury 240 met de stock 1700X 26,63 graden Celsius draait, zit de Silent Loop 280mm op 25,25 graden Celsius op 4GHz, not bad at all!
Load resultaten zijn zoals eerder vermeldt interessanter dan idle. Met Prime95 trappen we de 1700X op zijn staart. We beginnen met de 1700X stock, een verschil van 6 graden Celsius met de recent geteste Antec Mercury 240. Nu moet ik wel vermeldden dat de Mercury 240 bijna 50 euro goedkoper is. Met de 1700X op 4GHz zien we ongeveer een verschil van 5 graden, de Raijintek Leto laten we even buiten beschouwing, aangezien dit een budget CPU-koeler is van 30 euro. Deze CPU-koeler biedt geen competitie voor beide AIO-sets. Met 4GHz op een 1700X ervaar ik persoonlijk een fijn gevoel onder de 70 graden Celsius. Tijdens gaming wil de temperatuur snel nog wat zakken, aangezien Prime95 met small fft’s flink wat hitte veroorzaakt. De fans blijven vooralsnog bescheiden en draaien niet op de volledige 1600RPM, gemiddeld zaten deze rond de 1500RPM.
We gooien de fans nog even open: full speed ahead! Met een stock 1700X zien we wel degelijk een verschil, aangezien de fans rond de temperatuur van 45 - 50 graden Celsius vrij braafjes zijn. We zien de temperatuur nog eens 3 graden Celsius zakken. Voor de 1700X op 4GHz doet het vrij weinig, aangezien de RPM rond deze temperatuur vergelijkbaar is richting de maximale snelheid van 1600RPM.
De Silent Loop 280mm laat een positieve indruk achter op de test bench. Nu is het lijstje aan CPU-koelers en AIO-sets nog vrij minimaal. Laat ik je verassen: er volgt binnenkort meer! We gaan het lijstje dus verder uitbreiden om je een beter beeld te geven van de prestaties i.c.m. een AMD Ryzen 7 1700X. Des de langer het lijstje wordt, des de beter het beeld van de koelers en prestaties. Voor nu kan ik zeggen dat de Duitse kwaliteit zijn vruchten (al) afwerpt met de Silent Loop 280mm.
De be quiet! Silent Loop 280mm AIO-set van Duitse bodem. Duitse kwaliteit? Of toch maar iets anders? Je leest het in deze eindconclusie!
De Silent Loop 280mm is zeker geen teleurstelling, terwijl ik mijn woordkeuze analyseer klinkt ‘teleurstelling’ al wat negatief. Ik ga herformuleren: de Silent Loop 280mm laat een aangename impressie achter. Even los van de kwaliteit en looks van deze AIO-set, de prestaties zijn on point! Met een 1700X idle en overgeklokt is de set in mijn bescheiden lijstje keer op keer de winnaar. Hoewel er serieuze concurrentie is, kan ik dit zelf nog niet hard maken. Wel kan ik hard maken dat de Silent Loop 280mm op beide fronten goede prestaties neerzet. Stiekem had ik verwacht dat het gat tijdens een overklok groter zou zijn tussen de Antec Mercury 240. Alsnog ben ik erg tevreden om te zien dat we onder de 70 graden Celsius zitten met deze overklok, chapeau! De Silent Loop 280mm is in PWM modus enorm stil. Vergelijkbare sets die ik in handen heb gehad waren ‘praktisch’ niet zo stil als deze koeler. Hier moet ik weer een notitie maken voor mezelf: *koop een decibel meter Pim!
Bouwkwaliteit van deze AIO-set is Duitse kwaliteit. Eigenlijk vind ik het ergens wel fijn dat we geen ‘bling bling’ RGB-verlichting zien. Het houdt het ontwerp en kleine details in ere. De koperen radiator, het vernikkelde koelblok, het geborstelde aluminium koelblok en de fittingen zijn fijne details. Vooral de fitting als custom loop liefhebber geven een mooie extra. Het is heel plat, maar juist de fittingen maken deze AIO-set wat serieuzer dan het gemiddelde setje. De Pure Wings 2 leveren een stille werking, ook de pomp heb ik niet gehoord tijdens het testen. Kort en bondig: Duitse kwaliteit met een garantie van 3 jaar is verzekerd met de Silent Loop 280mm.
De be quiet! Silent Loop 280mm levert op alle fronten mooie prestaties. Wel is het zo dat de prijs in een hoger segment zit. Neem je genoegen met een goedkopere AIO-set, dan zul je wat sneller inleveren op prestaties, is dit iets slechts? Nee, zeker niet! Het is een keuze. De be quiet! Silent Loop 280mm zal niet iedereen bevallen, het is werkelijk waar een no-nonsense koeler. Geen RGB, geen vreemde vormgeving keuzes, een gevalletje: “doe maar normaal, dan doe je gek genoeg!" Wel is dit gek genoeg een belangrijk onderdeel van de kwaliteit, denk hierbij aan de koperen radiator. Vermoedelijk zit de prijs hierdoor wat hoger versus AIO-sets met een aluminium radiator. Ga je voor neutraal, wil je goede prestaties idle of tijdens het overklokken en is kwaliteit ook een belangrijke norm? Dan is de be quiet! Silent Loop 280mm een goede keuze.