Sponsor

Benchmark Rocket Lake-S met 8 cores, 16 threads evenaart Ryzen 7 5800X

Hardware nieuws, pc

De geruchtenmolen lijkt op gang te komen voor Intel’s aankomende Rocket Lake-architectuur. Vandaag zien we namelijk een Geekbench 5-benchmark voorbij komen van een Rocket Lake-S-processor (een desktopuiting) met 8 cores en 16 threads. Daarin zou die CPU tegenover AMD’s Ryzen 7 5800X staan qua single-core én multi-core-prestaties. Al ligt Intel vooralsnog wel een tikkeltje achter, met name een aantal 100 punten in de multi-core-benchmark.

Geekbench 5 - Intel Core i9 11xxx Rocket Lake-S

Een vergelijking met andere processoren zien we terug in het overzicht hieronder, met dank aan Videocardz. Daarin zien we dus de Ryzen 7 5800X voorbij komen én een Intel Core i9 10900K. Niet geheel verrassend scoort de Intel Core 11000-processor lager dan het Comet Lake-vlaggenschip, omdat laatstgenoemde 10 cores en 20 threads bezit. Een ontstijging op single-core-gebied zien we wél voorbij komen en dat is van belang voor Intel om de gamingkroon terug te grijpen van AMD.

Ryzen 7 5800X vs Rocket Lake-S Intel Core 11000 - Videocardz

In ieder geval zal Rocket Lake-S in maart 2021 het licht zien. De S-reeks betreft dus de desktopreeks voor de consumenten, waar we de nodige i5, i7 en i9-uitingen gaan zien. Hoeveel cores en threads het nieuwe vlaggenschip zal bezitten, is vooralsnog onduidelijk. Met een aantal resterende maanden voor optimalisatie/tweaking lijkt Intel de strijd met AMD wel aan te kunnen gaan straks.

Uiteraard zijn factoren zoals prijs en leverbaarheid dan nog een kwestie. Gezien de beperkte levering van allerlei hardwareproducten, waaronder RTX 3000, Radeon RX 6000 en Ryzen 5000, is er vraag naar alternatieven. Op processorgebied zou Intel daar mede een rol in kunnen spelen. Daarnaast brengt het bedrijf nog haar eerste videokaart uit in 2021, die door het leven zal gaan als de Xe HPG. Kortom, een spannend jaar voor het blauwe kamp.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid