Review: BitFenix Aegis Geel
Links;Mooi geel is niet lelijk! Dat was mijn eerste gedachtegang toen ik de BitFenix Aegis in mijn handen had. Op dat moment had ik ook een terugblik op mijn jeugd om precies te zijn Pokémon. Het geel met zwarte kleurpatroon van de Aegis doet me denken aan een Beedrill. Een wesp Pokémon die een prikkelbare rol had in aflevering vier seizoen één.
Genoeg Pokémon terug naar de BitFenix Aegis. De Aegis komt in vijf kleuren officieel drie, omdat zwart en wit geen kleur zijn. Dan hebben we nog rood, blauw en geel. De Argis heeft ruimte voor Micro ATX en Mini-ITX moederbordjes. Op de voorkant komen we een BitFenix Icon Display, dit is een 2.8 inch TFT display waar je zelf afbeeldingen op kunt instellen. In mijn review over de BitFenix Pandora kwamen we ook een Icon Display tegen aan de voorzijde. Hoewel deze 2.4 inch was, dus we zien bij de Aegis een kleine vergroting van 0.4 inch. Ik vertel jullie later in mijn review meer over het Icon Display.
De Aegis is ook erg flexibel als het om inbouwen gaat. Dan heb ik het concreet over het inbouwen van fans, radiators of custom loops. Zo komen we een reservoir en pomp bracket tegen voor custom loops en aan de bovenkant, onderkant, voorkant en achterkant is plek voor radiators van 120 mm tot 360 mm. Ik moet nog wat overhouden in mijn enthousiasme voor het onderdeel specificaties, dus overige informatie bewaar ik nog even. Ik wens jullie veel plezier met het lezen van mijn review!
Een overzicht van de specificaties van de officiële BitFenix website:
De Aegis is beschikbaar in twee varianten de Aegis variant met Icon Display, en de Core variant zonder display. Op het moment van schrijven betaal je voor de Aegis variant met Icon Display 16 euro meer. Wil je je behuizing personaliseren dan is de Aegis variant een aanrader. Van tijd tot tijd is het leuk om een nieuwe afbeelding in te stellen.
Met de afmetingen van (Lengte) 480 mm, (Breedte) 205 mm en (Hoogte) 470 mm is de Aegis een compacte behuizing. Hoewel ik reacties heb gelezen van mensen die niet begrijpen dat de Aegis geen ATX moederborden ondersteunt. Ik kan me hierbij wel wat voorstellen, maar de flexibiliteit aan ondersteuning van radiatoren en custom loops is ook een dikke pluspunt wat hier tegenover staat. Met een gewicht van 6.7 kilogram schoon aan de haak is de behuizing makkelijk te tillen. Tijdens het maken van de foto’s had ik wel wat moeite om een goede grip te krijgen op de behuizing, dit komt mede door de ronde en gladde afwerking. En het is ook niet zo dat je dagelijks je computer aan het verhuizen bent.
In de behuizing is er ruimte voor vier 3.5 inch HDDs en vier 2.5 inch SSDs. Genoeg ruimte om gebruik te maken van opslag. Er is ook één prominente plek voor je SSD in de behuizing, deze zit direct naast het moederbord. Op deze manier kun je de SSD zien door het zijpaneel van de behuizing.
Nog een leuke feature is de fan controller van de Aegis met vier 4-pin aansluitingen. Je kunt met een knop op de voorzijde van de Aegis schakelen tussen de volgende standen:
Genoeg over de meest opvallende features we gaan verder met het uitpakken van de Aegis!
Zoals gewoonlijk begin ik met de verpakking. De verpakking heeft een standaard uitstraling zonder kleur. We komen een BitFenix logo tegen en een verpakkingszijde met specificaties.
Zodra we de verpakking openen zien we meteen wat kleur. De Aegis wordt beschermd door twee delen piepschuim en plastic folie.
In de verpakking komen we ook een handleiding tegen en extra accessoires. De accessoires zijn te vinden in een kartonnen doosje in de behuizing. De inhoud bestaat o.a. uit schroefjes, tie-wraps, sledes voor op de HDDs en SSDs en een pomp bracket. Er zijn veel schroefgaten aanwezig op de pomp bracket, zodat deze de meeste pompen ondersteunt.
Hier vinden we nogmaals een laag plakfolie voor de bescherming van de plastic en glossy onderdelen. Dikke pluspunt voor de verpakking die gewoon netjes verzorgd is om je product heelhuids aan te treffen.
Naast het opvallende kleurtje valt de zwarte glossy voorkant meteen op. Onder deze laag zit het Icon Display verwerkt. Ik ben zelf erg enthousiast over de geel met zwarte kleursamenstelling. Het is even weer iets anders dan de dagelijkse zwarte behuizing.
Het woord schild voor de vormkeuze van de Aegis klopt, maar tegelijkertijd is het ook het zwakste onderdeel van de Aegis doordat deze zeer krasgevoelig en vingerafdrukgevoelig is. Hier zal je in de praktijk weinig van merken, omdat je de voorkant vrijwel niet aanraakt.
Laten we vanaf dit punt eerst naar de bovenkant van de behuizing gaan. Hier komen we het frontpanel tegen met met een audio- en microfooningang, twee USB 3.0 poorten, een knop voor de fan controller met een LED indicator voor de verschillende standen en een power en reset knop. De knoppen zijn afgewerkt met een glossy coating en de power knop valt lekker op met het BitFenix logo.
Achter het I/O panel vinden we een filter afgewerkt met mesh en een filter aan de binnenzijde. Deze is makkelijk te verwijderen door op het filter te drukken. Aan de binnenkant wordt het filter vastgehouden door een klemmetje.
Het filter ziet er zowel aan de buitenkant als binnenkant prima uit. Visgraat motief!
Het filter is letterlijk een filter en geeft je geen toegang tot de binnenkant van de behuizing of fans. Hiervoor moet je de gehele bovenkant van de behuizing verwijderen. Gelukkig kunnen we de bovenkant makkelijk verwijderen door aan de achterzijde twee thumbscrews te verwijderen. Zodra de bovenkant eraf is kun je fans installeren of een radiator. Er is ruimte voor drie 120 mm fans of twee 140 mm fans. Tevens is er ruimte voor radiators van 120 mm tot maar liefst 360 mm.
Het PCB van het frontpanel is meteen zichtbaar. Je kunt de kabels van de USB poorten en die van de fan controller verwijderen zonder gereedschap. Tot zover de bovenkant van de Aegis. Ik ben aangenaam verrast dat de Aegis een 360 mm radiator ondersteunt.
Nu we toch bij de achterkant aangekomen zijn kunnen we wat verder inzoomen. Zo zien we 2 holes voor custom waterkoeling, plek voor één 120 mm fan of in combinatie met een 120 mm radiator, vijf expansiesloten en helemaal onderaan ruimte voor de voeding.
Als we de Aegis op zijn kant neerleggen zien we als eerst een groot stoffilter. Deze wordt op zijn plek gehouden door magneetjes in het filter. Ik vind het een mooie ontwikkeling dat er een compleet stoffilter over de gehele onderkant van de behuizing aanwezig is.
Zonder stoffilter zien we een hoop schroefgaten. Hier kan één 120 mm fan op drie manieren geïnstalleerd worden, of één 140 mm fan op twee manieren. Op de bodem kun je ook de pomp bracket installeren. Tevens is er ruimte voor één 120 mm of 140 mm radiator.
Het linker zijpaneel is voorzien van een groot window. Ik moet zeggen dat het acryl er zeer netjes en helder uitziet. Laten we beide zijpanelen verwijderen en kijken hoe de Aegis er van binnen uitziet.
Het eerste wat meteen opvalt is de PSU cover met het BitFenix logo. Deze kun je verwijderen vanaf de onderkant van de behuizing met twee schroefjes. Waarna je deze met een schuif beweging kan demonteren. Ik ben benieuwd hoe clean dit er uiteindelijk gaat uitzien als het systeem volledig gemonteerd is.
Niet ver daarboven vinden we de enigste 120 mm fan aan de achterkant. De behuizing wordt maar met één fan standaard geleverd, dit is naar mijn idee wel een beetje karig. Ik had graag een extra fan aan de voorzijde gezien van de behuizing.
Wel is er een enorm cpu retention hole te vinden. Genoeg ruimte om van CPU koeler te wisselen als het systeem volledig gemonteerd is.
Als verder naar beneden gaan zien we een kabel uitsparing afgewerkt met rubber. Deze kabel uitsparing wint een oorkonde voor schattigheid. Perfect voor kabels vanaf het front panel zoals de HD audio pin connector of de USB pin connectors.
Gesproken over kabels. Hier zien we de kabels die vanaf het front panel komen. Met o.a. de 4-pin connectors van de fan controller, een USB 3.0 power connector, een HD Audio connector en de gebruikelijke kabels voor de power switch en reset switch.
Op de bodem vinden we een cage om twee 3.5 inch HDDs in te plaatsen. Deze kun je verwijderen zodat je gebruik kunt maken van de andere mogelijkheden op de bodem.
Aan de binnenkant van de voorkant vinden we push pins. De push pins houden de voorkant ‘het schild’ vast aan de behuizing. Door te trekken aan de voorkant kun je de voorkant verwijderen, zodat je toegang krijgt tot de inbouwmogelijkheden. We kunnen hier drie 120 mm fans kwijt of twee 140 mm fans en radiators van 120 mm tot 360 mm. Weer vinden we een 360 mm stoffilter met magneetjes, daar worden we blij van zou Rob de Geus zeggen.
Aan de binnenkant van het voorpaneel vinden we het Icon Display. Deze wordt gevoed door een USB 5-pin header die je gewoon op het moederbord kunt installeren.
Aan de randen van het voorpaneel vinden we mesh. Deze functioneren als intake voor de front fans en zijn ook voorzien van stoffilters.
Met het voorpaneel terug op zijn plek verhuizen we nog even naar de binnenkant van de Aegis. We bevinden ons weer bovenin de behuizing waar we een cage tegenkomen voor twee 3.5 inch HDDs, en een cage voor twee 2.5 inch SSDs.
Als laatste stap verhuizen we naar de achterkant van de behuizing. Hier krijgen we een goed beeld van de ruimte voor kabelmanagement, en de uitsparingen voor kabels afgewerkt met rubber.
De ruimte achter het moederbord tray is +/- 1.4 cm en op de bodem net wat meer met +/- 2.3 cm.
Niet te vergeten dat er op de bodem nog een verborgen spot zit voor een extra SSD. En vanaf de achterkant zien we ook de plek voor de SSD die je eventueel wilt zien door je window. Deze installeer je met twee schroeven en haak je me de schroefgaatjes op de zijkant de SSD vast op de pootjes.
Tot zover een rondleiding door de look & feel van de BitFenix Aegis. Met een goede kijk op wat de mogelijkheden zijn en tot hoever je deze kunt benutten. Ik ben zelf verrast door de inbouwmogelijkheden voor radiators en fans, maar vergeet niet dat niet alles tegelijkertijd mogelijk is. Bij het installeren van een 360 mm radiator aan de voorkant of bovenkant moet je sowieso de HDD en SSD brackets verwijderen. Laten we verder gaan met de inbouwmogelijkheden van de BitFenix Aegis.
Met de setup die ik voor ogen had moest ik toch meer verwijderen dan ik dacht. Zo had ik het idee om twee 140 mm fans aan de voorkant te plaatsen, een 240 mm radiator in de bovenkant en één 120 mm fan aan de achterkant.
Voordat ik begon heb ik de zijpanelen, de bovenkant en voorkant verwijderd. Dit zijn krasgevoelige onderdelen en zitten alleen maar in de weg tijdens het inbouwen. Je bent ook verplicht om deze te verwijderen wil je überhaupt fans of radiators plaatsen.
Ik ben begonnen met het plaatsen van de 140 mm fans aan de voorkant. Dit ging zonder problemen. Daarna volgde het plaatsen van de PSU. Ik heb de BitFenix PSU cover verwijderd, zodat ik de PSU kon plaatsen en vastschroeven. Hier is wel een puntje van aandacht. Wil je de PSU in zijn geheel met kabels plaatsen dan is dit niet mogelijk. De 3.5 inch HDD bracket op de bodem zit in de weg. Wil je achteraf de kabels aansluiten dan zit de 3.5 inch HDD bracket ook in de weg. De enigste optie die ik op dat moment had is het verwijderen van de HDD bracket.
Voor het plaatsen van de radiator aan de bovenkant moest ik twee keer kijken. Ik maak gebruik van een Cooler Master Nepton 240M waar een fill port op zit. Deze kwam in de knoop te zitten met het metalen montage frame. Ik moest hierdoor zowel de HDD als SSD bracket in de bovenkant verwijderen. Ik heb ervoor gekozen om de radiator aan de buitenzijde van de kast te monteren. Het bovengedeelte van de Aegis ging er weer probleemloos op.
Hierna volgende de montage van het moederbord, werkgeheugen, de videokaart en SSD op de prominente plek, zodat je deze kunt zien door de window van het zijpaneel. Dit is eigenlijk voor nu het enigste opslagmedium dat ik geïnstalleerd heb. Ik zou aan de achterkant nog een extra SSD kunnen plaatsen. Een klein overzichtje van de losse onderdelen na het inbouwen.
In de Aegis kun je videokaarten van 380 mm kwijt. Mijn XFX 6870 is in dit geval een klein kaartje.
Ik had er ook voor kunnen kiezen om de radiator aan de voorkant te plaatsen. Dan had ik de HDD & SSD bracket kunnen laten zitten.
Ik wil toch nog wat kwijt over de lak op de metalen en plastic onderdelen op de Aegis. De kleur geel is geen simpele kleur als het om lak en onderdelen gaat. Hiermee bedoel ik de kleurverhouding tussen de onderdelen. Als je goed kijkt zie je een klein kleurverschil tussen de metalen en plastic onderdelen. Zo zijn de metalen onderdelen wat donkerder van kleur en de plastic onderdelen wat lichter. Ik vind dit persoonlijk jammer, maar ik heb het vermoeden dat dit alleen zo is met de gele variant. In het donker zien we in combinatie met de LED fans het LED licht door de plastic onderdelen.
De ruimte voor kabelmanagement achter het moederbord tray is erg goed te doen. Zo kun je de 24-pin ATX connector goed kwijt en kun je deze vastzetten aan de ankerpuntjes voor kabelmanagement. Tot zover het inbouwen met de BitFenix Aegis. Je hebt aardig wat ruimte, maar vergeet niet dat je soms opslagplaatsen moet opofferen om fans of radiators te plaatsen. Nog wat foto’s van het eindresultaat.
Het voorlaatste onderdeel is het BitFenix Icon Display. Deze zagen we ook eerder bij de BitFenix Pandora. Op het Icon Display kun je afbeeldingen van 240 bij 320 pixels instellen met een software die verkrijgbaar is op de BitFenix website. Het Icon Display is een 2.8 inch TFT display dat achter een plastic laag van de voorzijde verwerkt is. De laag bestaat uit zwarte plastic materiaal met een glossy afwerking. Hierdoor zijn reflecties van lichtbronnen duidelijk aanwezig. Dit kan belemmerend zijn voor de zichtbaarheid van het Icon Display.
Vanuit de fabriek is het BitFenix logo zichtbaar op het Icon Display
Aan het display is weinig veranderd sinds de Pandora, alleen dat deze 0.4 inch groter is. De kijkhoek, kleur en lichtreflecties zijn nog steeds niet optimaal. Het is een zeer leuke feature, maar heeft zo zijn minpunten. Als je op een afstand recht voor de behuizing staat is het gekozen plaatje gewoon goed te zien. Vanuit een andere hoek merk je al snel dat dit minder is. Hieronder zie je een voorbeeld van de kijkhoek.
Nog een voorbeeld van Oreo’s. Nom Nom!
En nog een foto voor de kleurweergave. Wat betreft de kleurweergave, deze is gewoon prima. Je wordt dus niet beperkt in de keuze wat betreft kleurvolle afbeeldingen. Een leuke feature dat gewoon goed en snel werkt, maar met zijn beperking als het om de kijkhoek gaat. Uiteraard zit het Icon Display onder een plastic laag dat ook afdoet aan de zichtbaarheid van het display.
Het Icon Display is een leuke extra en er is ook een source code beschikbaar voor ontwikkelaars op de BitFenix website. Dus misschien zien we in de toekomst nog nieuwe features.
Zo begon ik mijn review met: ‘mooi geel is niet lelijk!’ En ik ben nog steeds van mening dat de BitFenix Aegis een zeer leuke behuizing is met veel mogelijkheden. We zien veel pluspunten, maar er zijn ook wel wat minpunten aanwezig.
Laten we beginnen met de pluspunten. De Aegis heeft veel ruimte voor fans, radiators of zelfs een custom loops. Met een pomp en reservoir bracket geeft dit ook ingang voor gebruikers die niet willen boren of zagen in hun behuizing. Dit is zeker iets waar andere fabrikanten nog wat van kunnen leren.
Kabelmanagement is met de Aegis ook een aangename ervaring. In combinatie met tie-wraps kun je een strakke build neerzetten dat aandacht verdient. De grote stoffilters van 360 mm met magneetjes zijn geweldig. Ze klikken makkelijk vast op de behuizing en trillen niet wanneer het systeem aanstaat.
Het schild op de voorkant zorgt voor een mooie eenheid van de behuizing. Daar vinden we ook het Icon Display dat voor nu gewoon nog een unieke feature is. Ik kan me ook voorstellen dat het een toffe feature is voor LAN parties. Je eigen avatar of clan logo op de voorkant.
Toch zijn er ook wat minpuntjes. Het lak op de zijpanelen is erg gevoelig en had naar mijn idee wel van betere kwaliteit mogen zijn. De plastic onderdelen mogen naar mijn idee ook wel wat dikker.Het licht van mijn LEDS fans zie je in het donker door het plastic heen. Let op: dit zal in het geval van de gele Aegis meer opvallen, want ik verwacht dat dit bij de overige kleuren niet zo is.
Het Icon Display heeft zijn beperkingen wat betreft de kijkhoek. Het idee is erg tof, maar de uitvoering is nog niet perfect. Hopelijk zien we in de toekomst nog een behuizing van BitFenix dat zich nog meer richt op de kwaliteit van het Icon Display.
De BitFenix Aegis is gewoon een prima behuizing met een toegankelijke prijs. Over smaak valt niet te twisten. Je vindt het een mooie behuizing of niet. Wel koop je een behuizing met veel inbouwmogelijkheden en kun je de meest recente hardware kwijt. Een Titan X of 7990 gaat met liefde in deze behuizing. De PSU cover en fan controller zijn een zeer aangename toevoeging. De fan controller werkt erg simpel, maar doet gewoon wat deze moet doen.
De Aegis is mijn Beedrill van dit jaar. Ben je in een prikkelbare bui of gewoon opzoek naar een nieuwe behuizing met veel mogelijkheden? Dan ben je bij de Aegis op het goede adres!