Sponsor

CES 2022: AMD onthult Ryzen 6000 Mobile met Zen 3+

Hardware nieuws, pc

AMD heeft tijdens CES 2022 een aantal grote onthullingen gedaan, waaronder als het gaat om haar processoren. Zo heeft het bedrijf als eerste Ryzen 6000 Mobile onthuld, op basis van het verfijnde Zen 3+. Die architectuur maakt gebruik van TSMC’s 6nm-proces, waardoor diverse verbeteringen beloofd worden. Denk in dit geval maar aan een hogere batterijduur voor laptops, mede dankzij 50 nieuwe features voor power management en het gebruik van LPDDR5-geheugen.

Turboklok en RNDA 2

Hoewel er een focus op zaken zoals batterijduur is, mogen de Ryzen 6000 Mobile-processoren wel wat sneller zijn dan de voorgangers. Zo kunnen de topmodellen tot wel 5 GHz klokken, waarmee AMD haar snelste Ryzen-processoren dusver zal neerzettten. Dat voorspelt logischerwijs ook veel goeds voor de Zen 4-processoren die in de tweede helft van 2022 zullen verschijnen. De komst daarvan wist AMD tijdens haar presentatie dan ook te bevestigen.

Naast een frequentiesprong maakt Ryzen 6000 Mobile ook een behoorlijke sprong als het gaat om de geïntegreerde graphics. De reeks zal namelijk niet langer Vega gebruiken, maar in plaats daarvan RDNA 2 hanteren. Dat is natuurlijk dezelfde architectuur die gebruikt wordt voor de APU’s van de PlayStation 5 en Xbox Series S/X. AMD kaart daardoor aan dat gameprestaties op 1080p dienen te verdubbelen tegenover Ryzen 5000 Mobile.

Microsoft Pluton

Een bonus van Ryzen 6000 Mobile is het gebruik van het nieuwe Microsoft Pluton. Dat betreft een speciale beveiligingschip van Microsoft die uitgebreidere bescherming biedt tegen aanvallen, malware en dergelijke. Dat hangt samen met het gebruik van Windows 11 en gaat verder gepaard met bekende zaken van AMD, zoals haar Memory Guard (geïntroduceerd bij Ryzen 5000 Mobile) en Shadow Stack (afkomstig van AMD’s zakelijke processoren).

USB4 en releasedatum

Verder zal Ryzen 6000 Mobile volledig focussen op connectiviteit, dankzij ondersteuning voor Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 LE en als één van de eersten zelfs USB4. Met laatstgenoemde zijn overdrachtssnelheden tot 40 Gb/s mogelijk. Dat is overigens niet het enige gebied waar gefocust wordt op snelheid, want Ryzen 6000 Mobile krijgt ook ondersteuning voor PCI Express 4.0. Dat wil zeggen dat de doorvoer van PCIe 4.0-SSD’s volledig benut kan worden.

Het betekent ook dat ondersteuning voor USB4-apparaten vanaf februari een feit is. In die maand zal Ryzen 6000 Mobile officieel lanceren, waarna laptops van partners de nieuwe processorreeks en bijbehorende connectiviteit kunnen gebruiken.

Ryzen 6000 Mobile - connectivity

Radeon RX 6000S

Naast de mobiele processoren heeft AMD ook haar nieuwe Radeon RX 6000S-GPU’s onthuld. Die zijn speciaal ontwikkeld voor ‘thin and light’, ofwel met een focus op batterijbesparing. Dat ging gepaard met een aankondiging van enkele nieuwe Radeon RX 6000M-GPU’s. Zowel de S-reeks als nieuwe uitingen binnen de M-reeks dienen dit kwartaal nog beschikbaar te gaan komen in de laptops van AMD’s partners.

Radeon RX 6000S

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid