Sponsor

COMPUTEX 2024 – Noctua

Onze nieuwsberichten zijn gebaseerd op de laatste actualiteiten en persberichten.
Esther Door Esther COMPUTEX 2024
Visie van TechGaming

Gedurende COMPUTEX 2024 volgen we getrouw de nieuwste ontwikkelingen en aankondigen. Uit enthousiasme en een flinke dosis aan liefde voor hardware verzamelen we graag de belangrijkste nieuwsfeiten. Suggesties en/of tips voor de redactie?

COMPUTEX 2024

Op de Computex Taipei beurs van dit jaar, toonde Noctua een breed scala aan aankomende producten en prototypes, waaronder de Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition voeding, een tweefasige thermosifon koeloplossing met flexibele slangen en de aankomende tweede generatie van de bekroonde NF-A12x25 ventilator. De tentoonstelling omvatte ook de definitieve versies van de NF-A14x25 G2 ventilator die in september op de markt komt, evenals het binnenkort te lanceren NH-D15 G2 flagship model CPU-koeler.

De aankomende tweede generaties van de iconische NH-D15 CPU-koeler en NF-A14 140mm ventilator, stonden centraal in Noctua’s Computex 2024 line-up. Na verdere verstevigingen van de framestructuur zijn de rondframe versie van de ventilator en de NH-D15 G2 nu in massaproductie. De NH-D15 G2 zal verkrijgbaar zijn in drie verschillende versies: Een standaard versie met dezelfde medium base convexiteit, als andere Noctua multi-socket koelers, een low base convexity (LBC) versie en een high base convexity (HBC) versie.

De achtergrond van deze differentiatie is de drastisch verschillende vlakheid van het contactoppervlak en de locatie van hotspots van AMD’s AM5 en Intel’s LGA1700 platforms, zoals Noctua heeft geïllustreerd met behulp van 3D-scans en contactdrukkaarten: Terwijl AM5 processoren relatief vlak zijn en hun hotspot-locatie aan de zuidkant van de socket hebben, worden Intel LGA1700 CPU’s sterk hol door de druk van het Internal Loading Mechanism (ILM), tenzij shim washers of zogenaamde contactframes worden gebruikt om de ILM-druk te verminderen.

Door de optimale versie van de NH-D15 G2 te kiezen en gebruik te maken van de meegeleverde accessoires om de contactkwaliteit te verbeteren, kunnen klanten een aanzienlijk thermisch voordeel behalen: Noctua’s standaard aanbeveling is de medium base convexity standaard versie, omdat deze optimale resultaten geeft op zowel AMD AM5 CPU’s met de meegeleverde offset montage en op Intel LGA1700 processoren bij gebruik van de meegeleverde shim ringen (of contact frames) om ILM druk te verminderen.

Voor klanten die liever geen tussenringen of contactframes gebruiken en op LGA1700 processors die permanent vervormd zijn door langdurig gebruik met volledige ILM-druk, biedt de HBC-versie de beste resultaten. Omgekeerd biedt de LBC-versie optimale contactkwaliteit op AM5, zelfs zonder de meegeleverde offset-bevestiging, evenals op AM4, LGA2066, platte aangepaste heat-spreaders of gedeleted AM5 CPU’s.


In een live on-site demonstratie was de NH-D15 G2 in staat om meer dan 600W te dissiperen op een gestandaardiseerd synthetisch verwarmingselement met een maximale temperatuur van ~60°C, terwijl de eerste generatie NH-D15 slechts ongeveer 430W kon ondersteunen in dezelfde setting. Op moderne AMD en Intel CPU’s met 180-250W warmtebelasting vertaalt dit prestatievoordeel zich meestal in een temperatuurverlaging van 2-3°C.

Terwijl zowel de NH-D15 G2 als de NF-A14x25r G2 met rond frame begin juli beschikbaar zullen zijn*, moest de NF-A14x25 G2 met vierkant frame meer significante structurele modificaties ondergaan die extra versnelde lange termijn testen en validatie vereisten, wat de reden is dat de geschatte release datum is verschoven naar september.

In Noctua’s geluid genormaliseerde tests, leveren de tweede generatie ventilatoren 2-3°C betere temperaturen op waterkoeling radiatoren en NH-U14S heatsinks, evenals 13% meer luchtstroom in typische PC case ventilatie instellingen. Een chromax.black versie van de nieuwe NF-A14x25 G2 is ook in de maak en staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar.


Naast de NF-A14x25 G2 onthulde Noctua zijn tweede generatie 120mm A-serie ventilator die nog betere prestaties zal leveren dan de bekroonde NF-A12x25.

Deze next-gen 120mm ventilator is gericht op een release in Q1 2025 en kan ongeveer 10% meer luchtstroom door een NH-U12A heatsink persen en 12% meer luchtstroom door een 49mm dikke waterkoeling radiator wanneer de ventilatoren worden genormaliseerd naar een 25dB(A) geluidsdrukniveau.

De next-gen 120mm fan zal ook gebruikt worden in een nieuwe dual tower 120mm flagship model CPU koeler die momenteel op de planning staat voor Q2 2025.

Met twee van de nieuwe 12cm ventilatoren, 8 heatpipes en een dual fin stack die op maat gemaakt is om optimaal gebruik te maken van de hogere drukkarakteristieken van de nieuwe ventilator, zal deze koeler een vergelijkbaar prestatieniveau bieden als de huidige NH-D15 in een 120mm vormfactor.

Een ander hoogtepunt van de show was de aankomende Noctua Edition van Seasonic’s bekroonde Prime TX-1600 voeding: Met behulp van een Noctua NF-A12x25 120mm ventilator en een speciaal ontworpen ventilatorrooster dat turbulentie vermindert om zowel de luchtstroom als de akoestiek te verbeteren, kan de Noctua Edition ~8-10dB(A) stiller werken dan de al stille standaardversie.

De Seasonic Prime TX-1600 Noctua Edition staat momenteel gepland voor een release in het vierde kwartaal van 2024.

Naast deze producten die Noctua het komende jaar beschikbaar wil maken, kondigde de fabrikant ook de ontwikkeling aan van een tweefasige thermosifon CPU-koeler met flexibele slangen in samenwerking met de Belgische tweefasige koelspecialist Calyos. Door gebruik te maken van het latente warmte potentieel van verdamping en condensatie, is het doel van dit project om hetzelfde prestatieniveau, strakke ontwerp en gebruiksgemak te bieden als all-in-one waterkoelers zonder hun nadelen:

Omdat er geen bewegende delen in de vloeistofcyclus zijn, zal de thermosifon koeler geen last hebben van pomp geïnduceerd lawaai, trillingen of storingen. Hoewel Noctua zich volledig inzet om dit product op de markt te brengen, zal het geen deel uitmaken van de openbare roadmap en zal er geen ETA worden aangekondigd totdat er een duidelijke releasetijdslijn is vastgesteld.

Als laatste, toonde Noctua zijn zojuist uitgebrachte HOME line producten, NH-U14S AMP-4926 en NH-D9 AMP-4926 4U CPU-koelers voor Ampere Altra Family processoren, evenals een aankomende oplossing voor Nvidia GH200 Grace Hopper superchips.

Delen op
Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *