Review: Cooler Master CK550
Links: Cooler Master CK550 productpaginaDe Cooler Master CK550 een mechanische toetsenbord. Ik schrijf bewust de Cooler Master CK550, iets wat eenvoudig over de tong rolt, kort en bondig in plaats van de Cooler Master MasterKeys ‘huppelepup’ CK550. Ik bedoel het positief hoor, volgens mij doet Cooler Master er wel slim aan om kortere productnamen te hanteren.
De CK550 gaat wel verder als het om numerieke varianten gaat. Zo is er nog een CK551 en een CK552. De CK550 is uitgevoerd met Gateron switches, de CK551 met Cherry MX switches en de CK552 is er exclusief voor de retail met een zwarte afwerking. De CK550 wordt globaal beschikbaar, en zal vermoedelijk het goedkoopste model worden van de twee beschikbare varianten; de CK550 en CK551. Als Cherry MX veteraan ben ik vooral benieuwd hoe groot de verschillen zijn tussen Gateron en Cherry MX, overige aspecten van dit toetsenbord worden verder toegelicht in deze review. Tijdens release zal de CK550 circa 80 tot 100 euro kosten. Afgaand op de prijsvergelijker zit de prijs momenteel rond de 80 tot 85 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De CK550 komt in drie varianten: Gateron brown, blue en red. In deze review bespreek ik het model met red switches. We kennen Cooler Master van de minimalistische MasterKeys line-up aan toetsenborden. De MasterKeys line-up is volgens Cooler Master nog nét een stapje hoger gesegmenteerd, waar de CK line-up, oftewel ‘Core’ een goedkoper alternatief is. Toch doet de fabrikant goed zij best om veel features te bundelen in dit toetsenbord, een inzage op de features: mechanisch, RGB-verlichting, zowel on-the-fly in te stellen en via de software, een aluminium afwerking met twee jaar garantie.
Bij deze on-the-fly instellingen en software komen opties om de hoek kijken zoals het instellen van macro’s, mediatoetsen, verlichting mengen (mixen) met verschillende effecten. Al dit moois bevat ook nog eens een totaal van vijf profielen, waarvan één een standaard profiel is. Je kunt dus aan de slag met vier instelbare profielen, zowel on-the-fly en dieper in de software. In het opvolgende hoofdstuk gaan we wat dieper in op Gateron, wie? Gateron Energy Drinks!
Gateron was dat nou? Cherry MX is in het dagelijkse ‘toetsenbord leven’ niet meer weg te denken. Gateron is een goedkopere switch om te verwerken in een toetsenbord, waar fabrikanten bij Cherry MX een licentie- hogere prijs neerleggen. Hoe groot zijn de verschillen dan tussen Gateron en Cherry MX? Ik kan nu enkel uitspraak doen over de Gateron red switches. Er is voldoende ervaring met Cherry MX red, een vergelijking is dus mogelijk.
Gateron red voelt subtieler aan, het idee van een gesmeerde ketting op je fiets is redelijk vergelijkbaar. Waar Cherry MX red stijver aanvoelt. Zowel de Gateron red als Cherry MX red hebben een actuatiekracht van 45cN en zijn beide lineair. Met dit gezegd is de Gateron red een kloon van de Cherry MX red switch. Ik heb ook een Cherry MX red toetsenbord, deze is aardig misbruikt, anders gezegd: deze heeft aardig wat toetsaanslagen. Als ik mijn oudere Cherry MX red toetsenbord vergelijk met dit Gateron red toetsenbord, dan komt deze qua soepelheid redelijk in de buurt. Voor mij voelt dit oudere toetsenbord wat consistenter aan, mede doordat de Cherry MX switches wat steviger (stijver) in de behuizing zitten. De Gateron switches voelen en lijken wat minder stabiel te zijn, wanneer je de vinger op een key caps plaatst, zit hier een kleine wobble in. Bij Cherry MX komt dit naar mijn ervaring niet voor.
Kortom: Gateron red voelt direct uit de verpakking soepeler aan dan Cherry MX red. Ergens ben ik wel enthousiast, het typt enorm lekker weg, al zeg ik zelf. Wel voelt Cherry MX in de long-term wat betrouwbaarder aan, dit blijft bij een aanname, omdat ik het totaal aantal toetsaanslagen (50 miljoen+) nog niet bereikt heb. Als dit ooit mag gebeuren, dan koop ik voor iedereen op Tweakers en Hardware.info een appeltaart.
Laten we de CK550 eens onthullen uit zijn paarse verpakking. We krijgen door de uitsnede van de verpakking al wat mee van de toetsen- key caps. Je kunt op deze manier al even testen, dat dit de pijltjestoetsen zijn vind ik wel wat te makkelijk. Kom op Cooler Master… de volgende versie moet met de WASD toetsen, dat is pas een échte gamer feeling! #demfeels
De CK550 is voorzien van een kunststof bescherming in de verpakking, gevolgd door een korte handleiding samen met een key cap puller. De realisatie van een budgetgericht toetsenbord komt nog niet echt in mij op. Tot zover presenteert dit toetsenbord zich als de duurdere modellen. Ook bij het zien van de CK550, de eerste kennismaking, blijft dit gevoel heersen.
Door naar de CK550 zelf. Eerste indruk: geborsteld aluminium! Het top paneel (de top plate) is 1.5 mm dik, hier rusten de Gateron switches op. De switch behuizingen zijn transparant, aan de bovenzijde van de switch behuizing bevindt zich de RGB LED. Deze is niet geïntegreerd zoals we vaker zien bij Cherry MX switches. Persoonlijk vind ik een ingebouwde LED net wat chiquer. Het lensje rondom de RGB LED zorgt voor een betere spreiding van de RGB-verlichting, wat de illuminatie ten goede komt.
De linker- en rechter rand buigen af, hier loopt de aluminium plaat netjes met de vormgeving mee. De aluminium plaat wordt bijeengehouden door een kunststof behuizing, gewoon netjes, niet enorm bijzonder. De CK550 is zo op het eerste oog een heerlijk toetsenbord om te zien. Wel moet ik opmerken dat de MasterKeys line-up (MK) wat steviger aanvoelt. Voor de visueel ingestelde: CK550 en Angry German Kid, 10 klappen op het bureau. Een willekeurig MK toetsenbord, circa 15 klappen.
De CK550 heeft een vaste kabel centraal op de rand, dit is een ‘budget overweging’ van Cooler Master. Een losse- verwijderebare kabel wordt net wat hoger- luxer gesegmenteerd. De kabel heeft een lengte van 1.8 meter, wel is de USB-aansluiting netjes afgewerkt met paars. De key caps zijn gemaakt van ABS plastic.
Op de bovenrand bij de functietoetsen vinden we dubbele commando’s. Zo kun je F1 tot F4 combineren met de ‘Cooler Master’ key, te vinden onderop het toetsenbord naar de CTRL en Windows toets. F1 tot F4 is voor verlichtingsaanpassingen en diverse LED-effecten, F5 tot F8 voor verschillende LED modi en F9 tot F12 voor de Windows Lock, on-the-fly LED-instellingen en macro’s. Boven de pijltoetsen vinden we op de knoppen insert tot page down de mediatoetsen.
De volledige achterzijde is opgetrokken uit kunststof. We komen hier een tweetal uitklapbare pootjes tegen, lekker breed, die ook stevig op de ondergrond staan, ook blij gladdere tafels. Persoonlijk vind ik uitgeklapte pootjes het fijnste, zo richt het toetsenbord zich meer tot je.
Tot zover een rondleiding over de CK550. Cooler Master kenmerkt dit toetsenbord zelf als de value line-up. De eerste kennismaking is gewoon positief. Het verschil tussen de MK (MasterKeys) line-up, een line-up die net wat hoger gesegmenteerd is voelt klein. Verdere ervaringen deel ik dadelijk in het hoofdstuk in de praktijk. Voor nu sluiten we het hoofdstuk af met nog wat laatste foto’s.
De CK550 is opgenomen in het Cooler Master Portaal, een verzamelplaats voor Cooler Master hardware. Je kunt de CK550 volledig beheren via de software. De software oogt overzichtelijk, maar is niet zo uitgebreid als de software van bijvoorbeeld Razer. Gewoon voldoende opties, zonder al te veel overkill. De CK550 benader je in het portaal, wanneer je op start drukt, opent er een nieuw scherm met de CK550 instellingen. Een kleine greep uit de software: LED, macro’s, key mapping en profielen. De menu tabjes geven in ieder geval duidelijk aan waar ze voor bedoeld zijn. Het eerste scherm zijn de LED-instellingen. Je kunt diverse LED modi selecteren, maar ook volledig het toetsenbord zelf aanpassen met je favoriete kleur per toets. Bij de MasterKeys zagen we hier wat meer diepgang, met diverse effecten op verschillende lagen. Zo kan je regenboog, statische verlichting en een ademend effect tegelijkertijd combineren.
Macro’s instellen kan gecombineerd met een toetsenbord en muis. Je kunt dus ook muisklikken combineren. Een macro aanmaken is eenvoudig, je geeft deze een naam, drukt op record, gevolgd door de gewenste combinatie. Eenmaal op stop gedrukt hebt je een macro. Je kunt de milliseconde nog verder finetunen. Idem voor de uitvoering van een macro; een enkele toetsaanslag, de knop ingedrukt houden en het blijven herhalen van de macro na één toetsaanslag. Je kunt de macro vervolgens binden aan één specifieke toetsen.
Key mapping is vrij eenvoudig op de CK550. Je kunt enkel een key veranderen in een andere letter of nummer. Je kunt dus niet vanuit de software een programma of overige commando’s uitvoeren, ook iets wat de MasterKeys line-up wel heeft. Op deze fronten zien we dat er net wat minder features te vinden zijn in de software, om ook zo meer onderscheid te maken met het hogere segment. In het profieloverzicht kun je profielen een naam geven, resetten, importeren en exporteren. Je kunt profielen lokaal opslaan op het geheugen van 512KB, maar ook enkel via de software laten functioneren. Met een RGB toetsenbord wil je wel wat regenboogjes zien, hieronder nog wat foto’s ter afsluiting van dit hoofstuk.
Voordat we naar de conclusie gaan, eerst nog wat praktische informatie. Laten we beginnen met de Gateron red switches. Zoals je al eerder in het toegewijde hoofdstuk voor de mechanische switches kon lezen, voelen de Gateron red switches wat soepeler aan dan Cherry MX red. Kwalitatief kan ik op de langere termijn nog weinig zeggen. Mijn vingers razen over dit toetsenbord, zo kon ik snel wennen aan de Gateron switch, iets wat eigenlijk soepeler aanvoelde dan het verwisselen tussen verschillende Cherry MX switches. In zijn algemeenheid is Cherry MX switch bij de geboorte (wanneer je een nieuw toetsenbord in handen hebt) wat stijver. Deze moet nog lekker ingewerkt worden, naarmate er meer toetsaanslagen op de teller staan, begint het toetsenbord soepeler te worden. Dan voelt Cherry MX écht godlike aan. Zo’n gevoel heb ik met de Gateron switches nog niet gehad.
Wel ben ik van mening dat de Gateron switch, in mij geval de red switch een makkelijkere starter is dan Cherry MX red, mede door de soepele werking. Wel ligt de Gateron switch hierdoor wat minder stevig in zijn behuizing, deze is net wat meer wobbly, waardoor Cherry MX gevoelsmatig net wat consistenter aanvoelt. Nogmaals: dit blijft iets gevoelsmatig. De snelheid en algehele ervaring met Gateron is mij positief bevallen.
De CK550 is als value toetsenbord van Cooler Master erg deftig, misschien wel wat te deftig. De scheidingslijn tussen het hogere segment van Cooler Master (MK- MasterKeys) vervaagt wat. De CK550 heeft veel eigenschappen die gewoon goed aanvoelen, het geborsteld aluminium, de on-the-fly instellingen, diverse functietoetsen met dubbele commando’s, keurige RGB-verlichting en ook nog eens software. Het totaalpakket voor een adviesprijs van 90 euro is enorm compleet. Op het moment staat de CK550 met 80 tot 85 euro inclusief verzending zelfs nog goedkoper in de prijsvergelijker. Dit maakt de CK550 enorm competitief, gezien de rijke featureset.
De Cooler Master CK550, het eerste mechanische toetsenbord van Cooler Master met Gateron switches. Tevens was dit ook mijn eerste ervaring met de Gateron switches. Het eindresultaat? Dat lees je in deze eindconclusie!
Het feit dat er letters in mijn Word document staan is een praktisch bewijs dat het uitwerken van een document geen probleem is. De CK550 is in drie varianten beschikbaar: Gateron blue, brown en red. Zelf heb ik de variant met red switches. De Gateron switch gaat door het leven als een Cherry MX switch kloon. Naar mijn inzien een verdomd goede kloon met een schappelijk prijskaartje. Over de jaren ben ik enorm loyaal geweest aan Cherry MX, het voelde dus ook een beetje als vreemdgaan. Achteraf kan ik alleen maar blij zijn, het opent nieuwe deuren en gaat gepaard met een nieuwe mechanische ervaring. De Gateron red switch is subtiel en typt heerlijk weg. Het is een makkelijke instapper dankzij zijn soepelheid, terwijl Cherry MX wat ruwer (schroever?) aanvoelt. Wel heb ik gevoelsmatig meer vertrouwen in de bouwkwaliteit van de Cherry MX switch. Ik kan dit niet verantwoorden met feitelijk informatie, zoals beschreven is het vooral een gevoel. De ruwheid van de Cherry MX switch doet deze switch net wat meer solide doen aanvoelen. Gateron voelt wat meer wobbly, wat tegelijkertijd de soepelheid in de switch behuizing creëert.
De CK550 heeft een flinke featureset voor een schappelijke prijs. Ik kan ondertussen wel stellen dan je enorm veel toetsenbord krijgt voor de prijs van circa 80 tot 85 euro. De stap naar Gateron moet je gewoon maken en ervaren. Het beste is om het toetsenbord vooraf ergens te testen, dan kun je aftasten welke switch je fijn vindt. Wat maakt de CK550 net meer value? De vaste kabel, minder opties in de software en wat kleine verfijningen als het om bouwkwaliteit gaat. Dit vind ik zelf een lastig puntje, aangezien de aluminium top plaat van 1.5 mm stevig is. Het is vooral de omliggende kunststof behuizing die wat goedkoper aanvoelt.
De Cooler Master CK550 maakt het overstappen naar mechanische net wat betaalbaarder, terwijl je vrijwel alle aspecten van een modern gaming toetsenbord kunt ervaren. Cooler Master heeft afgelopen periode aardig gewerkt aan de hogere segment toetsenborden, met o.a. de MK750 en de nog niet gelanceerde MK850. De CK550 is enorm competitief, niet alleen voor de competitie, maar ook voor Cooler Master zelf. De MK750 is een heerlijk toetsenbord, maar kent zijn prijskaartje. In principe kun je al veel van deze features nu verkrijgen voor circa 80 tot 85 euro. Win! Voor ieder budget is er wel wat te vinden. De CK550 gaat het naar mijn beleving best wel goed doen voor deze prijs. De spaarrekening blijft intact, terwijl er echt wel een leuke plank voor je neus ligt.