Review: Cooler Master Devastator 3
Links: Cooler Master Devastator 3 productpaginaEen toetsenbord en muis met gaming aspecten, voor een schappelijke prijs, daar zegt geloof ik niemand nee tegen. De Devastator 3 is zo’n gevalletje, een instap combi set met een toetsenbord en muis. Het mag dan wel geen high-end apparatuur zijn, marktconform is deze set erg vriendelijk gepositioneerd. Je hoeft dus geen spaarrekening te plunderen en de spaarpot kan heel blijven. Met zo’n goedkoop setje is het goed om een bepaald verwachtingspatroon te hebben, zodat je precies weet wat de plus- en minpunten zijn, want eerlijk is eerlijk, voor deze prijs mag je geen Tesla verwachten voor Fiat geld, met alle respect voor Fiat!
Voor 33 euro een toetsenbord en muis klinkt ergens onwerkelijk. Een ‘game-ish’ design, 7 verschillende kleuren LED-verlichting, zowel op het toetsenbord als de muis en nog wat kleine toevoegingen om het wat completer te maken. Hoe compleet? Dat lees je in deze review!
Een overzicht van de specificaties:
Geen membraan maar mem-chanical! Cooler Master gaat nogmaals aan de haal met zijn mem-chanical switches, uit eerdere ervaringen voelt deze switch net wat meer responsive aan. Ook de muis blijft onveranderd met de Avago 3050 optische sensor. De Devastator 3 doet veel van hetzelfde als zijn voorganger; de Devastator 2. De fabrikant komt dit keer niet met één verlichtingsoptie, maar zeven instelbare kleuren, zowel op de muis als het toetsenbord.
De verpakking, met op de voorzijde direct aangegeven dat je nu kunt genieten van 7 LED-kleuren. De inhoud bestaat uit een handleiding, het toetsenbord en de muis.
We gaan van start met het toetsenbord. Een bekend ontwerp; glossy randen en lijnen op de onderzijde van de behuizing. De glossy onderdelen werken als een spiegeltje. In de basis heeft dit toetsenbord een membraan, met daarbovenop een plunger, om net wat meer het gevoel van mechanisch te benadrukken. Het voelt in de praktijk wat tactieler aan dan een membraan toetsenbord, de enige downside is net wat meer geluidsproductie bij het typen, al valt dit redelijk mee.
Op de bovenrand komen we wat mediatoetsen tegen, net als bij de voorgaande versies. De behuizing bestaat uit plastic en oogt en voelt voldoende aan. Gebruikerssporen op de eerder genoemde glossy onderdelen ontstaan vrij snel, het is vooral zichtbaar wanneer het zonnetje op het toetsenbord staat. Zon moet je weren, dit gaat niet samen met een goede game sessie! Een kleine verandering vinden we onder de key cap. De Devastator 2 was compatible met Cherry MX key caps, de Devastator 3 heeft hier afscheid van genomen. Ergens begrijp ik het wel, het publiek dat Cherry MX key caps heeft liggen, zijn 9 van de 10 keer in het bezit van een mechanisch toetsenbord, superieur aan de Devastator 3. Als je dan kunt kiezen is de keuze snel gemaakt. Wie een beetje actief is op Aliexpress kan Cherry MX key caps bestellen voor een habbekrats, ideaal om toetsenborden zoals de Devastator 3 een visuele upgrade te geven voor weinig geld, vult elkaar mooi aan!
Achterop vinden we een tweetal pootjes om de Devastator te verstellen, even beide posities en door naar de Devastator 3 muis! Heerlijk die C4 Coupe op de achtergrond.
Onveranderd; met op de achterzijde een bips van mesh. Leuke detail is de verlichting en het patroon van de muis. De muis is net wat smaller, waardoor je deze vrij ferm tussen de vingers kunt drukken. Op de randen vinden we een tweetal rubberen strips, lekker knijpen is een enkel probleem. Bovenop de muis vinden we een knop om tussen de zeven verschillende LED-kleuren te wisselen. Qua bouwkwaliteit voelt de muis best oké aan, geen gekraak en gerommel.
Het setje komt leuk samen met de strepen als details. Ik vermoed dat de meeste ‘PC voorbijgangers’ dit setje niet zullen kenmerken als een 33 euro setje.
Het toetsenbord van de Devastator 3 blijft gelijk aan dat van de Devastator 2, de mem-chanical switches vormen hier de basis voor je type ervaring. De switches voelen minder plakkerig/sponzig aan dankzij de plunger(s), hierdoor geeft een toetsaanslag net wat meer feedback. Wel is er wat meer geluidsproductie dan een normaal membraan toetsenbord, hoewel dit vrij minimaal is. De Devastator 3 levert voor zijn prijs een fantastisch toetsenbord, en is al snel een flinke upgrade over een standaard Dell/HP toetsenbord. De zeven LED-kleuren in deze prijsklasse maakt het net nog allemaal even wat chiquer. Hou vooral vast aan jullie mem-chanical switches Cooler Master!
Qua comfort is het toetsenbord net wat minder, hier zien we dan ook wat minpuntjes. Met de LED-verlichting zijn niet alle toetsen even vol aan verlichting. Ook schuift het toetsenbord wat sneller over je bureau, vooral met de pootjes uitgeklapt. Zelf maak ik gebruik van een houten blad, waarop het probleem zich voordoet.
De muis is voorzien van een Avago 3050 optische sensor. De Devastator muis heeft een enorme upgrade gezien sinds de Devastator 1. De Devastator 2 had gelukkig een betere muis, aangezien dit destijds de zwakste schakel was van dit setje. Met name inconsistente tracking was een probleem van de Devastator 1. Nu kun je niet alles hebben, maar een fijn muisje onder je hand, vooral als budget game setje, is toch wel zo fijn! De Avago 3050 is een instap optische sensor. Een potje PUBG gaat prima. Wel is het verschil tussen een high-end 3360 duidelijk merkbaar, een 8x scope is net wat lastiger te beheersen. Je moet ergens ook realistisch blijven, snel swipen over de muismat vergt wat te veel van deze muis. Het blijft dus ergens wel beperkt binnen bepaalde grenzen, wat een hardware limitatie is van de Avago 3050 sensor.
Officieel gezien is de Devastator 3 geen RGB-toetsenbord, zelf noem ik het een LED-verlichting toetsenbord met funky kleurtjes. Zeven kleuren, verschillende effecten instelbaar via de knop op het toetsenbord en de muis, easy as that!
De Devastator 3 kent designwise geen upgrades, precies dezelfde vormgeving als de Devastator 1 en 2. Wel zijn er meer verlichtingsopties, om precies te zijn zeven. Je kunt jezelf nu nog beter onderscheiden van de meerderheid, eindelijk! Het mag dan wel geen ‘FULL RGB EXPERIENCE’ zijn, voor een prijs van rond de 33 euro hoor je mij niet klagen. De Devastator 3 is als een fiets met zijwieltjes, ergens moet je beginnen. Waar overigens helemaal niks mis mee is, niet iedereen heeft de behoeften om te investeren in dure randapparatuur. Met de aanschaf van een Devastator 3 blijft er geld over voor andere belangrijke zaken… eten en bier!
Cooler Master heeft met de Devastator 3 een mooi setje op instapniveau, dat beter presteert dan zijn voorgangers, de Devastator 1 en 2. Ik heb het dan vooral over de muis, deze heeft net als bij de Devastator 2 een Avago 3050 optische sensor. De techniek is onveranderd, wat in dit prijssegment begrijpelijk is. Wel is er vanuit de fabriek gesleuteld met firmware upgrades, waardoor de muis een stuk consistenter is dan eerder. Kort en krachtig: voldoende voor dit prijssegment. Let wel op dat er geen ‘finetune’ opties zijn.
Het toetsenbord is in de techniek onveranderd. Cooler Master maakt wederom gebruik van de zogenoemde mem-chanical switches. Intern vinden we eerst een membraan, met daarop een plunger en daar dan weer bovenop de key cap. Het mellow gevoel van een membraan, wanneer je een key cap indrukt is hierdoor minimaal aanwezig. De Devastator is net wat actueler en voelt wat tactieler aan, meer gevoel en zekerheid, wat voor gaming een leuke bijkomstigheid is. De downside van deze mem-chanical switches ten opzichte van membraan is de geluidsproductie. Je levert wat in op geluidsproductie, maar krijgt er een net wat betere switch met meer gevoel voor terug. De toevoeging van 7 LED-kleuren bij dit toetsenbord maakt het setje net wat luxer.
De Devastator 3 klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn er wat minpuntjes waar je rekening mee moet houden. Zo is comfort niet alles. Het toetsenbord verschuift vrij makkelijk, de muis is relatief smal en de verlichting vult niet iedere key cap volledig van een mooie LED kleurtje, vooral de mediatoetsen aan de bovenzijde van het toetsenbord ogen wat minder fel. Wil je meer instellen en dit volledig beheren via software, dan moet je in een duurder segment kijken. Desondanks deze opmerkingen blijft het prijskaartje van 33 euro enorm aantrekkelijk. Zo kan je iemand nog eens blij maken op een leuke manier, toch? Of doe jezelf een plezier!
De Cooler Master Devastator 3 kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: