Review: Cooler Master MasterAir G100M
Links: Cooler Master MasterAir G100M productpaginaHet ontwerp doet sterk denken aan een futuristische scene met een binnenkomende ufo. De Cooler Master MasterAir G100M, een low-profile CPU-koeler met zogenoemde ‘heat column technologie’. De CPU-koeler is de vervanger van de Geminii CPU-koeler, bekend om zijn lage profiel, met een hoogte van 59mm.
Lage profiel CPU-koelers zijn ideaal voor HTPC’s en behuizingen waar beperkte ruimte aan de orde is. De MasterAir G100M doet het zonder heatpipes, een circulaire vorm vervaardigd uit koper dient als CPU base plate, dadelijk goed zichtbaar in deze review. De G100M zal rond de 35 á 40 euro gaan kosten.
Een overzicht van de specificaties:
Vier elementen worden aangehaald als belangrijke features van deze G100M: de heat column technologie, het RGB ringetje, het lage profiel en de extra opties met de toegevoegde RGB controller, zeg maar een mini RGB afstandsbediening. De heat column, al net even eerder toegelicht in de inleiding, is een koper middenstuk, met een circulaire vorm. Deze loopt volledig door het ontwerp van de G100M, aangrenzend aan de aluminium koelvinnen. De CPU base plate is in principe de heat column, en komt daardoor direct in contact met de processor. Volgens Cooler Master geeft dit uitzonderlijke goede koelprestaties, iets wat we nog moeten ondervinden.
Het ontwerp is uniek, noem het de UFO, misschien wel in een hele gekke bui een paddo, het trekt zeker wat verdiende aandacht. Hier spelen de heren en dames van Cooler Master dan ook op in met flashy RGB-verlichting. Niet alleen is de 92mm fan uitgevoerd in RGB, er bevindt zich aan de buitenrand van het ontwerp nog een ring met RGB-verlichting, uiteraard is er ondersteuning voor diverse RGB sausjes van moederbordfabrikanten, om de CPU-koeler te synchroniseren. Mocht je geen ondersteuning hebben op je moederbord voor RGB-verlichting (geen direct 4-pin RGB headers), dan is er alsnog een oplossing om te genieten van het kleurenfestijn. Cooler Master levert een kleine afstandsbediening mee, met deze afstandsbediening kun je verschillende kleuren en effecten instellen met een enkele druk op de knop. Een mooie oplossing, mocht je nog een oudere socket/chipset draaien zonder ondersteuning voor RGB.
De G100M ondersteunt een lijst aan moderne sockets, waaronder de 115x generatie, 2066/2011-v3 en AM4. De CPU-koeler heeft een totaalgewicht van 320 gram en is in zijn totaliteit 74,5mm hoog, hoger dan de eerdere Geminii CPU-koeler van 59mm. De 92 mm fan heeft een minimale RPM van 600 oplopend tot een maximale snelheid van 2400RPM.
We beginnen bij de verpakking, een laag doosje, met op de voorzijde de G100M afgebeeld. Labels van RGB en diverse RGB software van verschillende merken worden netjes vermeldt. In de verpakking komen we de G100M direct tegen, met daaronder de accessoires. Deze bestaan uit een retention plate voor het Intel en AMD platform, aparte brackets voor zowel het Intel als AMD platform, aanvullend vier mount schroeven voor 2066/2011-v3, diverse schroefjes en boutjes, een tube met koelpasta, een mini steeksleutel voor montage en de RGB-afstandsbediening samen met een connector om deze te voeden.
Zonder enige twijfel is de G100M een bijzonder- uniek verschijnsel, volledig out-of-the-box. Het ontwerp doet wat denken aan de vorm van een Intel stock koeler, grotendeels bepaald door de ovale vorm. De zwarte rand maakt geeft het een minimalistisch uitstraling. Ik denk dat Cooler Master hier wel goed aan doet, als de aluminium koelvinnen direct zichtbaar waren geweest, had het effect van de RGB fan waarschijnlijk minder mooi overgekomen. Ook voegt deze rand de extra RGB-verlichting toe, dadelijk zichtbaar in het hoofdstuk verlichting.
De zogenoemde heat column is goed zichtbaar bij de base plate. Deze koperen basis is op het punt van de base plate het breedste, binnenin het ontwerp loopt deze smaller door. Het idee is dat de heat column in de paddenstoel zijn warmte via de randen van de koelvinnen kwijt kan. Dit gaat in samenhang met de 92mm fan. De zwarte rand zorgt ervoor dat de luchtstroom niet ontsnapt, waardoor de airflow geforceerd naar beneden gaat. Hierdoor komt er ook airflow terecht op omliggende componenten, zoals de VRM’s, wat een leuk voordeel kan bieden.
Zelf vind ik het ontwerp van de koelvinnen, die mooi in elkaar overlopen heerlijke symmetrisch ogen. Er is aandachtig gekeken naar de afwerking van deze koelvinnen. Ik vind de onderkant (randen met koelvinnen) misschien nog wel mooier dan het bovenaanzicht van de G100M. Op de CPU-koeler vinden we een tweetal kabels, een 4-pin RGB connector en de 4-pin PWM fan aansluiting.
We knallen de G100M zoals gebruikelijk op mijn AM4 testplatform. Cooler Master levert een gecombineerde Intel/AMD retention plate mee. In de handleiding staat omschreven hoe je deze kunt voorbereiden voor een Intel en AMD installatie. Voor de AMD installatie maak je gebruik van de bredere delen op de retention plate, samen met de bredere clips. Vervolgens plaats je deze aan de achterzijde van het moederbord, zodat de schroefgaatjes tevoorschijn komen. Je kunt het moederbord het beste op een platte ondergrond neerleggen, zodat je retention plate niet verschuift. De vervolgstap is het aandraaien van de boutjes met daarbovenop schroefdraad, op de boutjes zitten ringetjes geplakt, om kortsluiting te voorkomen.
Voordat we de G100M op de processor plaatsen, moeten de AMD brackets (metalen plaatjes) nog gemonteerd worden op de CPU-koeler zelf. We pakken de twee langere brackets en schroeven deze vast met ieder een schroefje. Nu is het tijd voor het gebruikelijke dotje koelpasta, niet te vergeten! Je kunt de G100M vervolgens uitlijnen met het schroefdraad, waarna je deze netjes op de processor plaatst. Vervolgens komt de mini steeksleutel in actie met de verhoogde boutjes voor meer houvast. Vanaf sommige hoeken is installatie wat lastiger. Ik raad je aan om de volledig installatie buiten de behuizing te doen, zonder het werkgeheugen op zijn plaats. Met grotere vingers is het vrij lastig om deze bouten tussen de duim en wijsvinger aan te draaien, de mini steeksleutel is hier een oplossing. Het zal bij het ene moederbord meer prullen zijn, afhankelijk van de heatsinks, dan bij het andere moederbord.
Nu zit de G100M op zijn plaats, het eindresultaat mag er best zijn. De G100M is niet heel lastig om te installeren, maar vergt wel wat voorbereiding. Idealiter installeer je deze CPU-koeler buiten de behuizing, zo voorkom je een hoop frustraties.
Met al dat RGB geweld mogen de foto’s in actie niet ontbreken. De RGB-verlichting op de G100M stuur ik aan via mijn Asus moederbord.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
We beginnen met de 1700X op idle temperaturen, zowel stock als met een overklok van 4GHz. Hier zie je dat de G100M eigenlijk als slechtste in de tabellen naar voren komt, wat best jammer is. In deze fase had ik al meer verwacht van de zogenoemde heat column technologie. Ergens in mijn achterhoofd hield ik rekening met mogelijk mindere prestaties, het ontwerp en de opbouw heeft minder oppervlakte, zit dichter op elkaar, en bevat minder ruimte tussen koelvinnen. Ook het aantal koelvinnen is drastisch minder dan bijvoorbeeld de beter scorende Raijintek Leto en Gelid Solutions Tranquillo Rev.4. Deze CPU-koeler maken gebruik van koperen heatpipes, en voeren afhankelijk van het aantal heatpipes verdeeld de warmte door het blok. De heat column technologie is één geheel, waardoor de kans mogelijk groter is, dat warmte wat langer blijft hangen in de heat column. De CPU-koeler krijgt van Cooler Master het label voor een TDP van 130W, een stock AMD 1700X zou dus geen enkel probleem moeten zijn.
Wanneer we overgaan naar 4GHz vliegt de G100M (UFO) volledig uit het veld, met bijna 9 graden warmer dan de Raijintek Leto. Hieruit kunnen we al opmaken dat fors overklokken op een 1700X een no-go is. We mogen niet vergeten dat de 1700X een flink beest is, een achtkoppig monsters, die met alle kernen op 4GHz en een core voltage van 1.417V, wat zeker niet het minste is en vrij veel warmte afgeeft.
Wanneer we Prime95 inschakelen, blijft de temperatuur erg netjes in verhouding met de Raijintek Leto. Nu heeft deze CPU-koeler zeker geen geweldige prestaties, wel is deze CPU-koeler circa 10 euro goedkoper. De Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 is circa 12 euro goedkoper en presteert een stuk beter. Nu ligt de focus van de G100M wel wat anders, een low-profile CPU-koeler met een uniek uiterlijk en RGB-verlichting, iets wat de Raijintek Leto en Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 niet hebben. Ik was ergens wel verrast dat de G100M de Raijintek Leto kon bijhouden, gezien het feit dat de idle temperaturen al wat hoger lagen.
Normaal zien we in dit hoofdstuk de resultaten van load met Prime95 op 4GHz. Dit keer ga ik je geen tabel aanbieden, de G100M weet de 1700X niet voldoende te verkoelen, om op een schappelijke wijze in de tabellen te blijven. Ik heb geen temperatuur genoteerd, mijn moederbord schakelde zichzelf automatisch uit, gevolgd door een melding ‘CPU Temperature Error’. De temperatuur is boven de 90 graden Celsius terecht gekomen, waarna het systeem zichzelf uitschakelt ter bescherming. De G100M is mogelijk leuk voor het lichte overklok werk en met een minder zware processor. Ergens vind ik het opvallend dat er ondersteuning is voor 2066/2011-v3. Naar mijn ervaring is dit mogelijk met stock instellingen, overklokken is in naar mijn idee problemen zoeken op socket 2066/2011-v3.
Ik begrijp dat Cooler Master zijn comptabiliteit lijstje niet te kort wil doen, echter is de G100M dan alleen potentieel goed bruikbaar voor een stock processor. Mocht je op de lange termijn je processor steeds wat verder overklokken, naarmate je langer met je processor/pc doet voor net wat meer prestaties, dan kan ik je de G100M niet aanraden. In veel gevallen zal ik je deze CPU-koeler niet aanraden als je van plan bent om te overklokken, kijk dan even verder naar CPU-koelers met betere prestaties, ondertussen staan er leuke namen in de bovenstaande resultatentabellen. Wel raad ik je de CPU-koeler aan als je een toffe RGB-build wilt bouwen, vooral als je het te doen hebt met minder ruimte in je behuizing. Zo is de G100M een leuke upgrade voor de Intel stock koeler, dat blokje aluminium wat ze vandaag de niet meer standaard meeleveren. We sluiten de resultaten af met de G100M op zijn maximale RPM van 2400. De zuigkracht van de 92mm fan is aanwezig op dit niveau. Het geluid blijft binnen proportie, mede doordat de plastic ring de koeler bedekt, je krijgt dus geen rare galm. Op een open test bench is de koeler hoorbaar, in de kast zal dit nog net wat minder zijn.
De Cooler Master Paddo, de UFO van het Cooler Master sterrenstelsel, beter bekend als de Cooler Master MasterAir G100M. Cooler Master presenteert met deze CPU-koeler een uniek uiterlijk, kleurrijke RGB lichtjes in een compacte vormgeving van 74,5mm hoog. Hoe deze CPU-koeler bevalt, lees je in deze eindconclusie.
We beginnen met de opvallende verschijning. De G100M ziet er goed uit, nog belangrijker: it blends in! Met de zwarte rand valt de CPU-koeler mooi weg, waardoor de CPU-koeler in verscheidene builds mooi te presenteren is. Wanneer de RGB-verlichting zichzelf onthult, met een RGB randje, dan pas realiseer je jezelf waarom je deze CPU-koeler in huis haalt. Lekker compact, mooie RGB-verlichting met een uniek randje (letterlijk en figuurlijk). De RGB ondersteuning met verschillende moederbord fabrikanten is mooi meegenomen, de meegeleverde RGB-controller (afstandsbediening) maakt het beheren van RGB-verlichting en effecten toegankelijk voor gebruikers zonder RGB headers op hun moederbord. Je hoeft dus niet te investeren in een extra toevoeging om de RGB-verlichting naar wens in te stellen.
De koelprestaties is iets waar ik minder enthousiast over ben. De AMD Ryzen 7 1700X mag dan wel een pittige CPU zijn om te testen, goedkopere koeloplossingen presteren een stuk beter. Ik schreef eerder in mijn review dat ik het ergens had zien aankomen, maar ergens ook niet. Cooler Master zet de heat column technologie, een koperen column (ovale vorm) die door de CPU-koeler loopt neer als een goed presterend concept. Nu zijn de resultaten tijdens stock acceptabel, wanneer men gaat overklokken valt deze CPU-koeler door de mand. Nogmaals: ik test op een 1700X, hier ben ik mijzelf volledig bewust van. Toch voldoet de G100M niet geheel aan de verwachtte koelprestaties. Ik begrijp dat er een focus is op low-profile met RGB-verlichting en een uniek uiterlijk, hier zit dan ook de keuze vrijheid: design met acceptabele prestaties, of minder design met betere prestaties. De G100M is prima voor de gebruiker die alles op stock heeft draaien, en misschien een zeer milde overklok wenst. In ieder geval adviseer ik je deze CPU-koeler niet als je wilt gaan overklokken.
De bijzondere flair van deze CPU-koeler doet het hem. Daar zitten naar mijn mening de grootste pluspunten. Cooler Master krijgt van mij een pluim voor het unieke ontwerp. Voor de rest is deze CPU-koeler heel netjes voor zijn prijs uitgevoerd, vooral met de meegeleverde accessoires. Het enige wat achterblijft zijn de tegenvallende prestaties wanneer je gaat overklokken.