Review: Cooler Master MasterAir MA610P en MasterAir MA410P
Links: Cooler Master MasterAir MA610P productpaginaCooler Master MasterAir MA410P productpagina
Cooler Master heeft het RGB virus te pakken, de fabrikant kwam wat langzaam op gang, maar begint nu veel producten te voorzien van het 16.8 miljoen kleurengoedje. De CPU-koelers zijn nu aan de beurt, gelijk in twee verschillende vormen: de Cooler Master MasterAir MA610P en de MasterAir MA410P.
De MA610P is een wat duurdere versie van de MA410P CPU-koeler, deze wordt geleverd met een extra RGB ventilator en heeft op papier wat betere koelpotentie, terwijl de MA410P een stapje lager in de markt zit, en daardoor net wat voordeliger is. We gaan deze kleurrijke CPU-koelers tijdens deze review eens goed aan te tand voelen. Op het moment van schrijven kost de MA610P circa 66 euro, de MA410P gaat voor ongeveer 42 euro over de toonbank.
Een overzicht van de Cooler Master MasterAir MA610P specificaties:
We gaan van start met de specificaties van de MA610P. Een bekende vormgeving van Cooler Master, afkomstig van de Cooler Master V8 en V6GT. Cooler Master lanceerde eerder in 2016 de MasterAir Maker 8, een beest van een CPU-koeler met een forse prijs, ook hier toont de MA610P qua vormgeving veel gelijkenissen. Op het koelblok komen we twee 120mm RGB fan tegens, met snelheid van 600 tot maximaal 1800RPM. Beide fans hebben een 4-pin aansluiting voor PWM, voor de RGB-verlichting is een 4-pin RGB header aangebracht, beide fans en het logo op de overkapping worden hierdoor aangestuurd.
De CPU-koeler is compatible met de meest moderne sockets, waaronder 1151, AM4 en 2066. Ter verduidelijking: dit is geen CPU-koeler voor Threadripper, hier moet je specifiek zoeken op socket SP/TR4. Het koelblok weegt 616 gram, wat voor het formaat van 122,3 x 122,8, 166,5mm best meevalt. In het koellichaam vinden we 6 koperen heatpipes met een 6mm diameter, deze staan direct in contact met de processor, oftewel CPC. Hoe kun je dit nagaan? Je ziet de koperen heatpipes op het koeloppervlak in het blok. De opbouw van het koellichaam bestaat uit aluminium koelvinnen.
Een overzicht van de Cooler Master MasterAir MA410P specificaties:De MA410P qua formaat wat minder aanwezig,: 84 x 129 x 158.5 mm, ook in gewicht scheelt het ongeveer 200 gram, het blok met de fan geïnstalleerd weegt in totaal 420 gram. Op deze koeler komen we één 120mm RGB fan tegen met PWM. Deze fan kan net wat meer rotaties draaien per minuut dan de fans op de MA610P. Met een maximale RPM van 2000 zal dit blok hoogstwaarschijnlijk tijdens volledige load duidelijker hoorbaar zijn.
De M410P heeft vier koperen heatpipes met een 4mm diameter. Deze CPU-koeler is net als de MA610P compatible met modernere sockets, maar vergeet zeker niet de oudjes. Socket 775, FM1 en AM2 behoren ook tot de mogelijkheden.
Op beide verpakkingen zijn in het zwart uitgevoerd met op de zijkanten het bekende Cooler Master kleurtje: paars. Laat het duidelijk zijn dat het hier om RGB CPU-koelers gaat, 16.8 miljoen kleuren in your face! Laten we ook hier van start gaan met de luxere MA610P. Direct bovenin de verpakking vinden we een doosje met accessoires, hierin vinden we een gebruikershandleiding, een kleine controller om diverse LED-kleuren en effecten te selecteren, een handige toevoeging als je geen RGB-header hebt op je moederbord. Heb je deze wel, dan sluit je de 4-pin RGB connector direct aan op het moederbord zelf. Cooler Master doet er goed aan door deze controller toe te voegen, zodat een bredere doelgroep kan genieten van RGB-effecten, ook als je huidige systeem geen 4-pin RGB aansluiting heeft.
We komen een backplate tegen voor zowel het Intel als AMD platform, met bijhorende brackets om de CPU-koeler op het moederbord te schroeven. Een tube koelpasta mag ook niet ontbreken, net als de y-splitter om van twee 4-pin aansluitingen naar één te gaan. Overige materialen zijn de schroefjes, afstandbusjes en klemmetjes om de installatie compleet te maken.
Door naar de MA610P. Zoals ik al vermeldde in de specificaties: een bekende Cooler Master verschijning. Het blok oogt degelijk met de fans en overkappingen die samen één geheel vormen met de afdekplaat bovenop. In deze afdekplaat is het Cooler Master logo verwerkt, deze licht op met RGB-verlichting tijdens gebruiksnamen. De zwarte delen zijn vervaardigd van plastic, met een simpele trekbeweging verwijder je de fans van de zijkanten. De CPU-koeler oogt een stuk smaller wanneer de fans verwijderd zijn.
De fans zijn vooraf gemonteerd op de CPU-koeler, maar moeten uiteindelijk verwijderd worden om het koelblok te monteren. De plastic beugels houden rekening met eventuele trilling, aan de binnenzijde zijn namelijk rubberen pads aangebracht. Om de afdekplaat bovenop de CPU-koeler te voorzien van power voor de RGB-verlichting, heeft iedere fan een kleine connector. Deze connectors lopen door het koelblok heen richting de afdekplaat, deze bungelen dus niet naast het koelblok zelf, wat we wel eerder zagen bij de MSI Core Frozr L CPU-koeler.
De koperen heatpipes staan direct in contact met de processor, samen vormen deze het koeloppervlakte. Een eerste impressie van de MA610P is degelijk. Ik vind het netjes dat de kabels voor de RGB-verlichting van de afdekplaat zijn weggewerkt. De constructie verleent zich goed om makkelijk de fans te verwijderen, en vervolgens weer te plaatsen, zonder dat je aluminium koelvinnen per ongeluk verbuigt. Zonder fans is de MA610P wel erg kaal. Dadelijk krijg je de connectors nog te zien voor de afdekplaat tijdens het hoofdstuk monteren.
We gaan door met de MA410P CPU-koeler. Net als de MA610P komen we al eerste de accessoires tegen. Veel van deze accessoires zijn vergelijkbaar aan dat van de MA610P, met uitzondering van de brackets die je op de CPU-koeler schroeft. Laat ik hier niet te veel tekst aan toewijden, om zo oneindige herhaling te voorkomen. De afstandsbediening (het controllertje) zit ook netjes bij deze goedkopere CPU-koeler, om onafhankelijk met de RGB-verlichting te kunnen spelen.
Nog een toevoeging zijn de extra fan brackets, zo kun je alsnog een semi-MA610P creëren. Weg met de accessoires, door naar de MA410P. Deze CPU-koeler doet denken aan de Hyper 212 CPU-koeler van vroegâh, als ik zo het ontwerp bekijk en de specificaties is het deels een aangepast Hyper 212, nu met RGB-verlichting. Helemaal prima, aangezien de Hyper 212 destijds een goede prijs- kwaliteitsverhouding had. Vier koperen heatpipes, doorgetrokken in het koelblok en de RGB fan met een maximale 2000RPM. Weinig vernieuwing, maar nu wel met RGB-verlichting voor wat meer geld, lijkt mij prima. De bovenste koelvin is aangepast met een zwarte coating, voor het aanzicht met een window oogt dit net wat strakker.
De fan is eenvoudig te verwijderen met de plastic clips, persoonlijk vind ik clips wat fijner monteren dan metalen fan clips (pennetjes). De hoeken zijn bedekt met rubberen padding om trilling te voorkomen. Net als op de MA610P fans vinden we hier één 4-pin aansluitingen samen met een 4-pin RGB connector.
We pakken het AMD platform, oftewel een X370 moederbord erbij. Dit moederbord heeft zowel AM3 als AM4 comptabiliteit, zichtbaar aan de uitsparingen in het PCB. We beginnen met de MA610P, het eerste onderdeel is de backplate voorzien van de schroefjes. Ga even goed na in de handleiding welke positie deze moeten hebben voor AM4, vervolgens schuif je er een plastic clip overheen, om de schroefjes te borgen. Hieronder een overzichtje van de benodigde AM4 accessoires en het voorbereiden van de backplate.
Vervolgens gaan de afstandbusjes erop, de basis om het koelblok dadelijk vast te draaien. In de verpakking zit een dopje om de zeshoekige afstandbusjes net wat strakker aan te draaien. Het eerste gedeelte gewoon met het handje, daarna een slagje na met de schroevendraaier.
Met twee schroefjes draai je de brackets net naast het koeloppervlakte van de MA610P, gevolgd door een dotje koelpasta, uitlijnen en aandraaien maar. De fans zijn verwijderd, om het koelblok te kunnen monteren, dit wordt duidelijk aangegeven in de handleiding. We zien hier ook nog een connector voor de RGB-verlichting van de afdekplaat, deze verbindt je met de fans voor voeding.
Missie geslaagd! Vergeet de kabeltjes niet.
Door naar de MA410P, het montageproces is redelijk vergelijkbaar aan dat van de MA610P. De backplate voorbereiden met de schroefjes, klemmetjes erop, door het moederbord heen en aandraaien met de hand en het meegeleverde dopje.
Drop It Like It’s cool, de koelpasta. De bracket om de MA410P aan te draaien lijn je uit op het midden van de CPU-koeler, bovenop het koelblok. Hier zit een inkeping centraal, wanneer je de CPU-koeler aandraaien verspreidt de koelpasta zich gelijkmatig. Kabeltjes erin en je bent klaar. Het eindresultaat.
De RGB-verlichting mag niet ontbreken. Ik heb beide CPU-koelers aangesloten op een 4-pin header i.c.m. AURA van Asus. Mijn verontschuldigingen voor een overload aan foto’s met RGB, maar we moeten toch een goed beeld krijgen? Kleur is altijd leuk in een review! Ook hier beginnen we met de MA610P gevolgd door de MA410P.
MA610PMA410P
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
De MA410P verhoudt zich tijdens alle benchmarks mooi met de Gelid Solutions Tranquillo Rev.4 CPU-koeler, een CPU-koeler van circa 30 euro. Nu is deze Tranquillo Rev.4 vooral gericht op veel prestaties voor een lage prijs. De Tranquillo Rev.4 is al sinds mei 2016 op de markt, in het segment van CPU-koeler rond dit prijsgebied blijven prestaties vaak vergelijkbaar. De MA410P doet het net wat beter, hoewel dit in de praktijk te verwaarlozen is. Wel krijg je met de MA410P voor 12 euro meer een RGB fan met controller, iets wat voor sommige gebruikers doorslaggevend zal zijn, gezien de populariteit aan builds met RGB-verlichting. De MA610P gaat gelijk op met de goedkopere be quiet! Dark Rock 3, ook een bekende naam. Deze MA610P euro is 3 euro duurder dan deze CPU-koeler en heeft één fan meer dan de Dark Rock 3. Qua geluidsproductie is de Dark Rock 3 idle onhoorbaar, de MA610P levert dezelfde prestaties idle, met ook een onhoorbare werking. Zelf is het een gevalletje smaak: ga je voor RGB-verlichting of een vernikkelde zwarte met aluminium CPU-koeler. Qua degelijkheid van het koelblok en de materialen spreekt de Dark Rock 3 mij persoonlijk wat meer aan, alleen heb je hier het gemis van RGB. De onder load resultaten zullen ons tot meer inzichten brengen.
Onder Load is de Dark Rock 3 de MA610P nog net voor met prestaties. De MA410P blijft vergelijkbaar aan de prestaties van de Tranquillo Rev.4. De Gelid Solutions Phantom Black is zowel de Dark Rock 3 en MA610P voor in prestaties, voor een lagere prijs van circa 53 euro. De Phantom Black kenmerkt zich als échte prestatievechter in het middensegment van CPU-koelers. Zoek je echt naar prestaties en is de afwerking van de materialen en RGB-verlichting geen vereiste, dan is de Phantom Black een prima koeler. Wel moet ik zeggen dat de MA610P veel geeft voor de meerprijs van ongeveer 13 euro dan de Phantom Black, twee RGB-fans en de bijhorende controller om onafhankelijk de verlichting en effecten aan te sturen.
Onder volledige load met een maximale fan snelheid ingesteld via de BIOS kruipt de MA610P dichterbij de Dark Rock 3 met een stock 1700X op 62 graden Celsius. Onder load zien we net als bij de eerdere prestaties onder PWM een klein verschil. De MA410P zit met een stock 1700X op load net wat onder de Tranquillo rev.4, qua prestaties blijft het appels met peren vergelijken. De MA610P en MA410P bewijzen zich als capabele koelers, met als grootste voordeel de toevoeging van RGB-verlichting. Gezien de prestaties en deze RGB-verlichting zitten beide CPU-koelers met een nette prijsstelling in de markt. Het is wel zo dat je net wat meer betaalt voor deze RGB-verlichting, alleen is dit verschil dusdanig klein, dat Cooler Master er twee nette CPU-koelers aan overhoudt, iets wat in mijn optiek gewoon goed scoort. De MA410P is onder load wel beter hoorbaar dan de Tranquillo Rev.4, ook de MA610P is duidelijker aanwezig dan de Dark Rock 3 van be quiet!
Cooler Master kiest voor kleur met RGB-verlichting op de MA610P en MA410P CPU-koelers. Handig om te vermelden is dat de eerste twee CPU-koelers zijn met RGB-verlichting, we zullen ongetwijfeld vanaf dit punt meer kleurrijke CPU-koelers gaan zien van Cooler Master, waaronder ook de AIO line-up van dit merk.
De MA610P is het luxere model van de twee, hier betaal je ongeveer 24 euro meer voor dan de MA410P met een huidige prijs van 66 euro. Voor dat geld zet de MA610P beter prestaties neer met één extra RGB fan. De uitstraling van deze CPU-koeler is net wat luxer, met veel herkenbare vormgeving keuzes van eerdere CPU-koelers van Cooler Master, waaronder de MasterAir Maker 8 uit 2016. Op de bovenzijde van de koeltoren vinden we een afdekplaat met het Cooler Master logo, deze licht op wanneer de CPU-koeler actief is. We vinden onderaan het koelblok twee kleine connectors om een koppeling te maken met de fans, hier haalt de RGB-verlichting in de afdekplaat zijn voeding vandaan. Ik vind het erg fijn dat de kabels die richting de afdekplaat gaan verwerkt zijn in het koellichaam zelf, hierdoor bungelen er geen onnodige kabeltjes rondom de MA610P.
De MA410P gaat ook voor een herkenbare vormgeving, de CPU-koeler doet mij veel denken aan de Hyper 212 CPU-koeler, maar dan ditmaal met RGB-verlichting. Beide CPU-koelers gaan samen met een moderne line-up aan sockets, waaronder AM4 en zelfs LGA2066. In de accessoires vinden we netjes een tube met koelpasta, extra fan clips bij de MA410P voor een uitbreiding naar een tweede fan in de toekomst en een kleine RGB controller. Met deze RGB controller kun je de CPU-koelers combineren op een moederbord zonder RGB fan headers. Cooler Master maakt met deze keuze een slimme zet, zodat gebruikers zonder een nieuwer moederbord RGB CPU-koelers kunnen toepassen in hun build. Op deze controller beheer je verschillende RGB kleuren en effecten.
Prestaties zijn naar verwachting, een 1700X met een overklok is gewoon goed mogelijk. De luxere MA610P gaat dit natuurlijk net wat beter af dan de MA410P. Beide CPU-koelers leveren niet de beste prestaties in vergelijking met de concurrentie, er zijn dus wel wat beter presterende alternatieven die minder kosten. Ik raad je vooral even aan om de tabellen in het vorige hoofdstuk te raadplegen. Voor de prijs haal je twee degelijke RGB CPU-koelers in huis. De MA610P is met zijn afdekplaat net wel wat meer ‘RGB-gezind’, een bestaande CPU-koeler kun je namelijk makkelijk voorzien van RGB fan. Of je op dit moment veel goedkoper uit zult zijn als je nog een nieuwe CPU-koeler moet kopen betwijfel ik. Zowel de MA610P en MA410P leveren nette prestaties, waar je net wat meer betaald voor het extra likje aan RGB. De extra investering is het wat mij betreft zeker waard als je een RGB setup hebt en nog een nieuwe CPU-koeler moet aanschaffen. Normaal zou ik zeggen: niks moet, alles mag! In dit geval is het wel handig om een CPU-koeler te plaatsen op je processor, om rare fiasco’s te voorkomen.
De Cooler Master MasterAir MA410P kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: