Review: Cooler Master MasterBox Lite 5 + MasterFan Pro 120 Air Pressure RGB
Links;De line-up aan MasterCase(s) en MasterBox(en) groeit nog steeds, met vandaag op het menu: de Cooler Master MasterBox Lite 5. We hebben al aardig wat MasterCase smaakjes gezien in verschillende segmenten, waar de Maker serie geacht wordt als het hoogste segment. Opvolgend zien we de Pro variant, met daarna de normale variant zonder extra naamvermeldingen. Gaan we nog een stapje omlaag, dan komen terecht bij de MasterBox. Hier komen we o.a. de MasterBox 5 tegen. Vallen we nogmaals een traptrede omlaag, dan komen we bij de Lite serie terecht, ook wel bekend als de budgetvriendelijke line-up van Cooler Master.
De Cooler Master MasterBox Lite 5 is zeg maar een ‘light’ variant waar het budget een belangrijke rol speelt. Wellicht is de gebruiker- gamer met een kleiner budget de beste doelgroepomschrijving. Op de behuizing vinden we wat features om de behuizing meer eigen te maken, waaronder verwisselbare kapjes, een transparante voorzijde samen met een volledig transparant zijpaneel. Dit maakt het leuk om met RGB fans te spelen, of gekleurde fans die matchen met de kleur van je setup. De MasterBox Lite 5 komt in een zwarte uitvoering en kost circa 49,99 euro.
In deze review combineren we de MasterBox Lite 5 met de MasterFan Pro 120 Air Pressure RGB fans. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit RGB fans. De Air Pressure serie focust zich vooral op korte luchtverplaatsing- druk, ideaal voor zeer directe koeling van componenten. We willen vooral de regenboog zien i.c.m. het voorpaneel van de MasterBox Lite 5, challenge accepted! Op het moment van schrijven kost de MasterFan Pro 120 Air Pressure RGB circa 20 euro per stuk.
Een overzicht van de specificaties:
De MasterBox Lite 5 is een ATX behuizing met herkenbare features, zo zitten er twee USB 3.0 aansluitingen aan de voorzijde, is er ondersteuning voor ATX, Micro-ATX en Mini-ITX moederborden en kunnen we moderne CPU-koelers en videokaarten huisvesten. Een GTX 1080 of RX580 neemt met gemak plaats in de behuizing met de beschikbare 400 mm voor videokaarten. CPU-koelers kunnen we kwijt tot een maximale hoogte van 160 mm.
Cooler Master noemt het voorpaneel op de MasterBox Lite 5 ‘DarkMirror’. Het plastic voorpaneel heeft een subtiele zwarte afwerking en spiegelt flink mee met de omgeving, vooral tijdens de fotosessie werd ik geconfronteerd met mijn eigen smoelwerkje. Het zijpaneel van acryl is wel volledig transparant, zodat je een realistisch beeld krijgt van de interne componenten. Voor een behuizing in het prijssegment voor € 49,99 vind ik de panelen een interessante toevoeging. Nog een aanvullende feature zijn de verwisselbare kapjes op de voorzijde van de behuizing. Standaard heeft de behuizing rode kapjes, indien gewenst kun je deze vervangen met zwarte of witte kapjes. Voor de 3D-print fanaten heeft Cooler Master de .STL-bestanden beschikbaar gesteld. Naar eigen zeggen zijn dit de meest opvallende features van de MasterBox Lite 5 op papier.
Intern vinden we zeven expansiesloten, ondersteuning voor één 120 mm fan op de achterzijde van de behuizing, en drie 120 mm of twee 140 mm fans aan de voorzijde. Met een beetje priegelwerk kun je er dan ook nog een 240 mm of 280 mm radiator in kwijt. Voor de echte diehards is een 360 mm radiator ook nog mogelijk tot een dikte van 50 mm zonder fans. Naar verwachting zal diegene met dit soort geweld aan waterkoeling sneller naar een andere segment aan behuizingen kijken. Afsluitend vinden we nog een PSU-cover door heel de behuizing, niet slecht!
We starten met het een overzichtje van het nieuwe ecosysteem, een serie aan verpakkingen. De MasterBox Lite 5 komt in een kartonnen verpakking zonder kleurrijke bedrukkingen. Voldoende bescherming tezamen met piepschuim en folie in de binnenkant van de verpakking.
Tijdens het verwijderen van de behuizing komen we al wat accessoires tegen. Bestaande een super interessante uitleg over garantie, een compacte handleiding en kapjes voor de behuizing. Volgens mij is er wat fout gegaan bij de jongens van Cooler Master, het witte kapje ontbreekt namelijk.
We gaan door naar de MasterBox Lite 5 zelf. De acryl panelen zien er verzorgd uit, zowel op de randen als de kleuring van het plastic zelf. Het zogenoemde ‘DarkMirror’ voorpaneel buigt op de randen strak mee. In de praktijk ziet de buitenkant inclusief de zwarte verflaag op de metalen panelen erg goed uit. Het wil nog wel eens voorkomen dat verf slecht is aangebracht in dit prijssegment, waardoor er op de verflaag bobbeltjes ontstaan of lelijke randjes, dit exemplaar ziet er piekfijn uit.
Op de voorzijde komen we het front I/O tegen, bestaande uit een resetknop, een audio- en microfooningang, een powerknop en twee USB 3.0 poorten. De kapjes zijn hier ook al zichtbaar, voorzien van een strookje mesh met een stoffilter. Dit zijn tevens de sleuven voor de airflow van de behuizing. Al trekkend verwijder je het voorpaneel met één subtiele beweging. De kapjes zitten vast met kruiskop schroeven op het voorpaneel.
Het zijpaneel van acryl zit vast met vier grotere duimschroeven op de zijkant. Tot mijn grote verbazing zaten er ook nog twee duimschroeven op de gebruikelijke positie aan de achterzijde van de behuizing. Deze twee duimschroeven hebben geen functie. Ik vermoed dat deze aanwezig zijn als symmetrie voor de tegenovergestelde duimschroeven van het andere zijpaneel. Het zijpaneel van acryl oogt goed. Wel is deze makkelijk te buigen en niet echt enorm stevig, het voldoet dan vooral in uitstraling en functionaliteit. Het is verreweg niet vergelijkbaar met een zijpaneel van gehard glas, ook biedt het niet de vergelijkbare stevigheid als dat van een metalen zijpaneel samen met een window.
Draaien we de MasterBox Lite 5 op zijn zij, dan maken we kennis met vier pootjes voorzien van rubberen pads. Zowel leeg als gevuld met hardware zorgen deze rubberen pads voor voldoende grip. Onderop vinden we ook een stoffilter bij het voedingsgedeelte.
Op de achterzijde vinden we zeven expansiesloten, één 120 mm fan spot, een uitneembare plaat om op de voeding te monteren. Je kunt deze daarna met één simpele beweging plaatsen in de behuizing.
Op het gebied van uiterlijk presenteert de MasterBox Lite 5 zich ruimschoots voldoende. De kwaliteit en afwerking zijn naar mijn inzien ook ruimschoots voldoende, zeker gezien het prijspunt van de behuizing.
We zijn aangekomen bij de binnenzijde van de behuizing. Zoals eerder vermeldt in de specificaties kun je ATX, Micro-ATX of Mini-ITX in de behuizing huisvesten. Ik raad je aan om het zijpaneel op een veilige plek op te bergen, deze is namelijk vrij licht en valt snel om, zie het als een advies om beschadiging te voorkomen. Aan de achterzijde van de behuizing vinden één 120 mm fan, het gaat hier om een Air Balance fan, volgens Cooler Master de ideale fan als algemene systeem fan, dankzij de balans tussen geluidsproductie en luchtverplaatsing.
Een mooie toevoeging is de volledige PSU-cover om kabelconfetti te verbergen. Via de uitsparingen zijn kabels vanaf het front I/O makkelijk te begeleiden, ook de PCI-e power connectors zijn via deze uitsparingen netjes weg te werken. Onder de PSU-cover bevindt zich een zakje met schroefjes en tay-rips als accessoires.
In de MasterBox Lite 5 zijn geen 5.25" trays aanwezig, het plaatsen van een DVD/Blu-ray speler is om deze reden niet mogelijk. Als oplossing zou je een externe DVD/Blu-ray speler kunnen aanschaffen. Ik zie dit zelf niet als minpunt, aangezien er steeds meer kasten verschijnen zonder 5.25" trays. Met de toekomst in gedachte vind ik het een aangename verandering, om zo meer ruimte te bieden voor belangrijkere features. We vinden in het voor compartiment een fysieke 2.5" SSD tray. Met een enkele duimschroef is deze makkelijk te verwijderen. De kabels zijn via de uitsparingen goed uit het gezichtsbeeld te werken.
De achterzijde is voorzien van diverse ankerpunten voor tay-rips. We vinden hier twee fysieke 3.5/2.5’’ trays voor HDDs/SSDs. De uitsparing voor de CPU-koeler in het moederbordtray geeft voldoende ruimte om gemakkelijk een backplate te monteren. Het volledige binnenwerk van de MasterBox Lite 5 staat vast. Je kunt geen trays verwijderen om extra ruimte te maken voor de airflow. De voeding staat op een verhoging in de behuizing met rubberen pads, om ongewenste trillingen te voorkomen. De verwijderbare bracket maakt het makkelijk om de voeding in- en uit te parkeren.
Om fans aan de voorzijde van de behuizing te plaatsen verwijder je het volledig voorpaneel. De fans zijn op eenvoudige wijze te monteren met normale schroefjes. Je hebt de volledige ruimte om deze te plaatsen. De MasterFan Pro 120 Air Pressure RGB fans zijn voorzien van rubberen padding op de hoeken, ook hier om ongewenste trilling te voorkomen.
Tot zover een ronde door het binnenwerk van de MasterBox Lite 5. We zien weinig flexibiliteit als het om het plaatsen van extra brackets gaat, alles staat namelijk vast in de behuizing. Ik vind het jammer dat er aan de bovenzijde van de behuizing geen uitsparing of mesh te vinden is. Het had een mooie aanvulling geweest om hier ook nog eens fans of een radiator te plaatsen. Ik vermoed dat de behuizing met deze extra optie misschien wel te veel in het vaarwater zou komen van zijn duurdere broer, de MasterBox 5.
Inbouwen is enorm simpel. Het is plaatsen en gaan! Brackets blokkeren niet, kabels zijn makkelijk via de onderzijde weg te werken achter de PSU-cover, daarbij is er voldoende ruimte voor de gebruikelijke kabels achter het moederbordtray. Je zult geen problemen ervaren met de CPU Power kabel, ATX kabel, PCI-e Power kabel(s) en aanvullend nog een SATA Power of Molex kabel. Je kunt de ankerpunten gebruiken om de kabelmanagement wat netter te organiseren. Ook met de kabels wat aangeduwd en weggewerkt is het zijpaneel zonder te forceren goed te sluiten.
Het plaatsen van een 120 mm radiator gaat ruimtelijk aan de achterzijde. Je komt niet in de knoop te zitten met de CPU Power kabel. Je kunt deze ook achteraf nog aansluiten, gezien de ruimte aan de bovenzijde van het moederbord. Voor het plaatsen van een 240 mm of 280 mm radiator aan de voorzijde heb je ook voldoende ruimte. Je krijgt in het volledige voor compartiment de ruimte in breedte om te werken.
Opvolgend nog wat foto’s met de panelen bevestigd op de MasterBox Lite 5.
Aan de voorzijde van de behuizing heb ik drie MasterFan Pro 120 Air Pressure RGB fans gemonteerd. Deze fans zijn RGB Ready, wat wil zeggen dat er geen RGB modus direct uit de verpakking mogelijk is. Hier heb je aanvullende software voor nodig van andere fabrikanten, waaronder: AURA van ASUS, RGB-LED van ASRock, RGB Fusion van Gigabyte of Mystic Light Sync van MSI. De fans zijn voorzien van een 4-pin connector samen met een 4-pin RGB connector. Beide kun je rechtstreeks op het moederbord aansluiten. Om een setup met meerdere fans te draaien heb je een RGB Ledstrip splitter nodig, deze sluit je rechtstreeks op de 4-pin connector van het moederbord aan, waarna je de fans kunt aansluiten op de splitter. Een RGB Ledstrip splitter kun je al kopen voor 3 tot 4 euro in Nederlands shops.
Op de fans zelf is een switch te vinden voor de verschillende LED modi. Bestaande uit rood, blauw en RGB. In de foto’s hieronder zie je de standaard rode en blauwe kleur en RGB-verlichting in samenwerking met een RGB Ledstrip splitter en Mystic Light Sync van MSI.
Met de verschillende lichteffecten in Mystic Light Sync kun je toffe effecten creëren. LED-effecten kunnen per fabrikant/software verschillen. Hieronder nog meer foto’s met het transparante voorpaneel op zijn plaats.
Met de MasterBox Lite 5 lanceert Cooler Master een budgetvriendelijke behuizing met een aantrekkelijk uiterlijk. Kijken we naar productafbeeldingen van de fabrikant zelf, dan zien we een deftig kastje met een gestroomlijnde voorkant. Is de ervaring in real-life even uitnodigend om +/- 50 euro te overwegen voor deze behuizing? Je leest het hieronder.
Wat de MasterBox Lite 5 heel goed doet is uiterlijk. Het pakt elementen van duurdere behuizingen voor een zeer schappelijke prijs. Het gespiegelde voorpaneel op de behuizing, door Cooler Master zelf benoemd als ‘DarkMirror’ is een blikvanger. Vooral als je dit combineert met LED fans of nog mooier RGB fans. We zien in het vorige hoofdstuk het voorpaneel met RGB fans een mooie eenheid vormen. Let wel op dat je de LED fans nog in huis moet halen om dit effect te bereiken, wat een extra investering is. Dat de MasterBox Lite 5 de mogelijkheid biedt om dit te bereiken is mooi meegenomen.
De verwijdere frontjes zijn een leuke extra om op speelse wijze je build nog wat verder personaliseren. De toevoeging van 3D frontjes printen, dankzij de beschikbare STL-bestanden maakt het nog net wat leuker. Waarschijnlijk is er wel iemand in je directe omgeving met een 3D-printer. Het acryl zijpaneel a.k.a. een imitatie van een gehard glas komt voldoende uit de verf. Het is zeker niet vergelijkbaar met de robuustheid van gehard glas, een directe vergelijking is vrijwel niet mogelijk. Een groot acryl oppervlakte als het zijpaneel van de MasterBox Lite 5 is gevoeliger voor krassen, ga er zorgvuldig mee om.
Intern vinden we een nette PSU-cover om kabelconfetti weg te werken. De indeling is vrij recht-toe-recht-aan. Je kunt geen brackets bijplaatsen of verwijderen. Je zult de MasterBox Lite 5 dus moeten accepteren hoe deze is. Het plaatsen van 120 mm fans aan de voorzijde is kinderspel, gezien de vrijheid aan ruimte in het voor compartiment. Ook het plaatsen van moderne videokaarten gaat met de beschikbare 400 mm flexibel. Intern- extern mis ik wel een uitsparing/mesh aan de bovenzijde van de behuizing. Het had fijn geweest als ik hier nog een extra fan of twee had kunnen bijplaatsen.
De MasterFan Pro 120 Air Pressure RGB zijn een leuke aanvulling om je build compleet te maken. Als we even simpel hoofdrekenen komen we met drie fans al boven de adviesprijs van de MasterBox Lite 5 uit. Op het moment van schrijven zijn de Cooler Master MasterFan Pro 120 (Air Balance en Air Pressure) de goedkoopste RGB fans in de prijsvergelijker. Let wel op dat deze fans RGB Ready zijn. De fans werken standaard uit de verpakking alleen in het rood en blauw. Je hebt aanvullende software nodig van je moederbordfabrikant om van de RGB-functie gebruik te maken. Veel moderne moederborden hebben een 4-pin RGB header, als je bij ASUS, ASRock, Gigabyte of MSI bent zit je met de MasterFan RGB op het juiste adres voor RGB-verlichting via de software. Vooralsnog zijn RGB fans een investering, wat de MasterFan RGB ook qua prijs een interessante overweging maakt. Wellicht dat Cooler Master in de toekomst nog met een eigen oplossing komt.
De MasterBox Lite 5 laat visueel voor de adviesprijs van 49,99 euro een knap staaltje uiterlijk zien. Waar de kwaliteit van de aanwezige panelen ruimschoots voldoende is. Hetzelfde geldt voor de afwerking van het verf op de behuizing, deze is netjes en verzorgd zonder rare fratsen. Het zijpaneel van acryl is net voldoende. In handen is deze een beetje wobbly en wat krasgevoeliger, wees dus vooral voorzichtig met dit paneel. Wellicht ben ik ook wat verwend met de zijpanelen van gehard glas. Het eindoordeel? Een heerlijke Master(Doos) met leuk uiterlijk waarmee je voor de prijs een mooi resultaat kunt bereiken.