Review: Cooler Master MasterGel Maker Nano
Links;In deze review behandel ik de Cooler Master MasterGel Maker Nano. De wereld van koelpasta is naar mijn idee soms een vergeten wereld, omdat het om een relatief klein product(je) gaat. Toch is koelpasta essentieel voor de performance van je computer. Vandaar deze review. We gaan een tweetal koelpasta’s vergelijken met de MasterGel.
Graag neem ik jullie mee in dit smeerbare avontuur! De MasterGel kost circa 10,75 exclusief verzending en 13,15 inclusief verzending.
Een overzicht van de specificaties van de Cooler Master website:
De koelpasta komt in een tube en bevat 4 gram aan grijze koelpasta. In de productnaamgeving is het woordje “Nano" te vinden. Hiermee verwijst Cooler Master naar een toevoeging namelijk nano-diamanten. Deze zouden voor een betere warmtegeleiding moeten zorgen. De nano-diamanten (nee het is geen saffraan) laten geen krasjes achter op de heatspreader van je processor. Als maatstaf geeft Cooler Master aan dat 4 gram voldoende moet zijn om de koelpasta tien keer te vervangen met de erwt-methode. Over het aanbrengen en uitspreiden van koelpasta lees je dadelijk meer.
In de verpakking komen we een tweetal accessoires tegen die dadelijk zichtbaar zijn tijdens het uitpakken. We vinden een schraper om de koelpasta te verspreiden, en een doekje met alcohol om koelpasta of resten te verwijderen.
Normaal doe ik aan uitgebreide fotosessies, maar ditmaal is het wat meer ingetogen. Blindstaren op een spuitje koelpasta is ook niet alles. De verpakking is gewoon degelijk, zeker met de extra accessoires.
Waar het om gaat zijn de resultaten en de ervaring bij dit soort producten. Voordat we beginnen met de resultaten eerst nog wat praktijkervaring. Het onderwerp smeerbaarheid en het verwijderen van de pasta is ook van belang. Zelf moet ik bij het aanbrengen van een koelpasta een goed gevoel hebben, anders gaat het mij achteraf irriteren. Dan ga ik vooral nadenken of de koelpasta wel goed verspreidt is, en in het ergste geval demonteer ik mijn processorkoeler weer, om het vervolgens opnieuw aan te brengen.
Hoe smeerbaar is de MasterGel? De MasterGel is met het spateltje redelijk te verspreiden. Als ik het moet vergelijken met één van mijn favoriete koelpasta’s (dit is eigenlijk pasta met zalm), dan spreidt MX-4 van Arctic beter met het spateltje. De MasterGel heeft een vrij stevige substantie vergelijkbaar met Arctic Silver. Om de MasterGel echt subtiel glad te krijgen moet je wat vaker doorsmeren, waar de MX-4 veel zachter en subtieler smeert. Hieronder een kleine demonstratie van beide koelpasta’s, Sempron rules! (links MX4 / rechts MasterGel)
Het verwijderen was weer het tegenovergestelde verhaal. Hier ging de MasterGel een stuk beter weg met het meegeleverde doekje. Of Cooler Master een speciale blend heeft gemaakt voor het verwijderen van de MasterGel durf ik niet te zeggen. Al vermoed ik dit niet. Een goede veeg neemt het meeste mee van de MasterGel. Waar de MX-4 koelpasta zich goed vasthoudt aan de heatspreader.
We gaan nu door naar de resultaten. Ik maak gebruik van een custom loop, de specificaties van mijn setup zijn hieronder te vinden:
[list][/list]
De kamertemperatuur schommelt rond de 18 - 19 graden Celsius. In de testresultaten moet je dus rekening houden met een afwijking van 1 graden Celsius. Multi-threading is ingeschakeld op de 4790K tijdens het benchmarken met Prime95. Een test duurt gemiddeld 10 minuten, waarvan ik er per resultaat twee uitvoer om zo tot een gemiddelde te komen. Als vergelijkingsmateriaal gebruik ik Arctic MX4 en Arctic Silver. Alle drie de koelpasta’s hebben een rusttijd gehad van 4 uur idle in Windows 10. Volgens de fabrikanten zijn meerdere dagen tot weken ideaal, maar dit gaat erg lang duren om tot een review te komen. Bovenaan de tabellen staan de bijhorende gegevens om het resultaat inzichtelijk te maken.
We beginnen met de 4790K op 4GHz idle in Windows 10. Hier zien we dat de temperatuur rond de kamertemperatuur schommelt, een bekend verhaal met mijn custom loop.
Op 4GHz tijdens een stresstest in Prime95 op Small FFTs zien we het temperatuurverschil oplopen tot 3 graden Celsius. De MasterGel en MX-4 zijn geduchte concurrenten. Het zal dan ook nog per systeem / componenten kunnen uitmaken wie er net wat beter presteert. In mijn test komt de MasterGel er een klein beetje beter uit.
Met de turbo modus geactiveerd zien we dat de temperaturen elkaar wat meer ontlopen. Arctic Silver 5 begint nu een beetje achter de feiten aan te lopen. Ondanks dat de processor 54 graden Celsius is op 4.4GHz tijdens een stresstest vind ik dit soort temperaturen nog zeer acceptabel.
Als laatste een stresstest met een overgeklokt 4790K op 4.8GHz en een VCore van 1.255V. Hier zien we dat Arctic Silver 5 nog wat verder opschuift, met een verschil van 5 graden Celsius. Arctic MX-4 blijft vrijwel te alle tijden 1 tot 2 graden warmer dan de MasterGel. Zelf ben ik iemand die graag op temperaturen let, maar 1 tot 2 graden is voor mij niet het grote verschil. Had ik een grote voorraad gehad aan MX-4, wat nu niet meer het geval is, dan had ik deze gewoon lekker doorgesmeerd. Ben je echt opzoek naar een nieuwe koelpasta of een vervanger, dan is de MasterGel wellicht interessant. Ben je momenteel zelf aan het experimenteren met koelpasta’s? Dan vind ik het zeker interessant als je dit deelt in de reacties. Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!
De MasterGel Nano levert goede testresultaten en komt in mijn review als winnaar uit de bus. Met gemiddeld 1 tot 2 graden verschil wint de MasterGel van de geliefde MX-4 van Arctic. Die tot op de dag van vandaag mijn persoonlijke favoriet was. Deze krijgt nu een gedeelde plaatst met de MasterGel.
Waarom verkies ik de MasterGel niet boven MX-4? Ik ben van mening dat MX-4 qua smeerbaarheid een stuk lekkerder aanvoelt. Het aanbrengen van de pasta en het monteren van mijn waterblok voelt gevoelsmatig gewoon wat beter. Koop je 4 gram aan MX-4 los dan betaal je momenteel 8,48 inclusief verzending. Wat 4,67 minder is dan de MasterGel Nano met 13,15 inclusief verzending. Als we exclusief verzending rekenen is het verschil met 4,81 nog wat groter. Voor jezelf moet je dus nagaan of het extra geld de investering waard is. Ga je meerdere componenten bestellen, dan zal verzendkosten niet zo’n pijn doen. Bestel je puur een tube koelpasta, dan is MX-4 een stuk voordeliger. De MasterGel is zeker een mooie toevoeging in het wereldje van koelpasta’s. Wat mij betreft: smerig lekker!