Sponsor

Review: Cooler Master MasterKeys Pro S White

Toetsenbord

84%
Solide keuze

In het kort

De Cooler Master MasterKeys Pro S White is een solide toetsenbord. De witte LED-verlichting is fel en helder, iets wat je met RGB-toetsenborden niet kunt bereiken. Voor de prijs van 99 euro haal je veel toetsenbord in huis.

  • Eindoordeel

+ Strak en minimalistisch design.
+ Cherry MX Switches.
+ Witte LED-verlichting fel en verschillende effecten.
+ Vier profielen tot je beschikking.
+ Mediatoetsen en overige functietoetsen.
+ Key Cap puller als accessoire.

- Wanneer mogen we een nieuw toetsenbord design verwachten van Cooler Master.

Review: Cooler Master MasterKeys Pro S White

Links: Cooler Master MasterKeys Pro S productpagina

Inleiding

Vorig jaar lanceerde Cooler Master de MasterKeys Pro toetsenborden line-up. We zagen de MasterKeys Pro S en L met RGB-verlichting. Nu vrijwel één jaar later komt Cooler Master met de MasterKeys Pro S White. Het gaat hier om een tenkeyless ontwerp met witte LED-verlichting. Gaan we nog dieper in het archief, dan komen we uit 2015 de CM Storm QuickFire Rapid-i tegen, ook een tenkeyless toetsenbord met witte LED-verlichting. We kunnen er dan ook vanuit gaan dat de Rapid-i plaats gaat maken voor de MasterKeys Pro S White.

Vreemd genoeg kwamen de MasterKeys Pro M en L White wel uit in 2016. De S-variant liet dus nog even op zich wachten. Wellicht zit je te denken: “Waarom soortgelijke toetsenborden met witte LED-verlichting?” Dat heeft één reden, namelijk puur wit licht dat wat met RGB-verlichting niet mogelijk is. Je zult met een RGB-toetsenbord nooit de witwaarde / kleurtemperatuur bereiken als toetsenborden met witte LED-verlichting. Nog een mooie toevoeging is de prijs, uiteraard lager dan dat van een RGB-toetsenbord. Op het moment van schrijven kost de MasterKeys Pro S White circa 99 euro.

Specificaties

Een overzicht van de specificaties van de officiële Cooler Master website:

De MasterKeys Pro White S kenmerkt zich met het typische minimalistische design van Cooler Master. Intern vinden we een 32-bit ARM Cortex processor voor het uitvoeren van verschillende commando’s. Groot onderdeel hiervan is het aansturen van de LED-verlichting en het uitvoeren van macro’s. Onder de key caps komen we Cherry MX Switches tegen, het testexemplaar is voorzien van Cherry MX Blue switches. In het opvolgende hoofdstuk lees je meer over de techniek achter Cherry MX Switches.

Aanvullend zien we features als Anti-ghosting, mediaknoppen en de mogelijkheid om meerdere profielen te gebruiken. Welbekende features die we eerder zagen bij voorgaande modellen. Laten we tijdens deze review eens goed de tijd nemen om deze features beter te belichten.

Cherry MX switches zijn vandaag de dag een bekend fenomeen. We zien veel grote fabrikanten gebruik maken van kersjes op hun toetsenborden. Zelf ben ik een groot voorstander van Cherry MX, het induwen van een mechanische switch geeft voor mij veel meer voldoening dan bijvoorbeeld een rubber dome switch.

Er zijn verschillende Cherry MX switches (mechanische switches) beschikbaar. Dit uit zich in kleuren van de sliders, dit is het bewegende onderdeel waarop de key cap is gemonteerd. De switches hebben ieder hun eigen karakteristiek, waar de één zwaarder aanvoelt en de ander lichter.

Dan is er ook nog sprake van lineaire switches, dit is een variant die rechtstreeks naar beneden gaat zonder click geluid of een tactiele bump. De tactiele bump heeft als kenmerk weerstand en is een indicator van een succesvolle toetsaanslag. Bij sommige Cherry MX varianten hoor je een click geluid wanneer de tactiele bump bereikt is.

De Cherry MX Blue switch in deze review kenmerkt zich als een echte ‘click-spaan’. Zonder grappen, wil je mensen gek maken in kantooromgevingen, Cherry MX Blue is je vriend. Zodra het actuatiepunt / de registratie bereikt is hoor je een click. Dit maakt de Cherry MX Blue switches een tactiele / clicky switch. De Cherry MX Blue switch heeft een actuatiekracht van 50 gram, net wat zwaarder dan Cherry MX Red met 45 gram. Wellicht ben je jezelf op het moment aan het oriënteren welke Cherry MX Switch je gaat kiezen. Indien mogelijk adviseer ik je om eerst een Switch uit te proberen. Je bent ook van harte welkom bij mij thuis om te testen.

Showcase

De MasterKeys Pro White S komt in donkergrijze verpakking. Direct aan de voorzijde is waarneembaar om welke Cherry MX Switch het gaat. Eenmaal geopend komen we een handleiding tegen, een keycap puller, een gevlochten Micro USB kabel van 150 cm en het toetsenbord zelf.

Ook de MasterKeys Pro White S komt met het minimalistische ontwerpen. Ik zeg ook, omdat we dit design al wat vaker zagen bij eerdere modellen. In voorgaande reviews was ik positief over de vormgeving en bouwkwaliteit, de MasterKeys Pro White is geen uitzondering op deze regel. Strak zonder toeters en bellen, vanuit functioneel oogpunt een geweldig design. De metalen plaat intern zorgt voor een solide basis, hier profiteert de gehele constructie van als het om degelijkheid gaat. De behuizing is volledig neutraal zonder branding.

Zetten we de MasterKeys Pro White S nog even tegenover de CM Storm QuickFire Rapid-i, dan zijn de grootste verschillen als volgt: het Gamey fonts is verdwenen, deze heeft nu een volwassener uitstraling, wat eigenlijk beter past bij de vormgeving, er is geen zichtbare branding op de behuizing en als laatst zijn er meer features voor het instellen van je eigen LED-profielen en macro’s.

Met de meegeleverde key cap puller verwijder je makkelijk key caps. In een luie bui probeer ik het nog wel eens met mijn vingers, bij de MasterKeys Pro White S ging dit hem niet worden. De key caps zitten stevig op de Cherry MX sliders.

LED

De MasterKeys Pro White S laat zijn spierballen zien als het om witte LED-verlichting gaat, iets waar RGB-toetsenborden niet aan kunnen tippen. Met de MasterKeys White Pro S ervaar je een betere witwaarde, wellicht op de foto’s lastiger waarneembaar, in de praktijk een zeer duidelijk verschil. Zet je de LED-verlichting voluit, dan is de MasterKeys Pro White S duidelijk aanwezig op je bureau. Waar niks mis mee is, dit willen we immers bereiken, toch? Om het verschil zichtbaar te maken heb ik de MasterKeys Pro S RGB tegen de MasterKeys Pro S White aangeschoven, hieronder het resultaat.

In de praktijk

In het hoofdstuk Cherry MX sprak ik over de verschillende Cherry MX Switches. Iedere Cherry MX Switch is afkomstig uit de fabriek van Cherry, is dit niet het geval dan gaat het om namaak, of mogelijk toch een andere switch. Cherry MX Blue is clicky en heeft hiermee aardig wat geluidsproductie tijdens het typen, een belangrijk punt om rekening mee te houden. Met een headset op verdwijnt het clicky geluid vrijwel helemaal. Wellicht is het dan wel handig om rekening te houden met je metgezellen, met een hoge microfoon sensitiviteit kan namelijk iedereen meegenieten van je clicky-avontuur.

De MasterKeys Pro S bewijst zich net als zijn voorgangers een prima partner voor op je bureau. Een keurig toetsenbord, geen doorbuiging met een minimalistisch design. Over het design wil ik graag nog wat kwijt. Cooler Master maakt al een tijdje gebruik van dit design, waarom iets weg doen als het goed is? Toch kunnen wat nieuwe design keuzes geen kwaad, dit geldt dan ook zeker voor de toetsenborden van Cooler Master. Voorheen had men nog de Trigger/Trigger-Z een full-size toetsenbord met een onderscheidend design. Niet alleen zag dit toetsenbord er anders uit, het was ook nog eens enorm comfortabel. Punt nummer twee is de groeiende markt als het om Cherry MX toetsenborden gaat, steeds meer fabrikanten gaan er mee aan de haal. Naar mijn mening reden genoeg om een nieuw design te laten zien, dus Cooler Master… Werk aan de winkel! Dit staat los van de kwaliteit van de MasterKeys Pro S White, typen op dit toetsenbord voelt dan ook prima aan. Voeg er een polssteun aan toe voor nog een betere ervaring, win/win.

Nog een groot voordeel in het ‘firmware systeem’ wat je onafhankelijk maakt van software. Met een totaal van 5 profielen, waarvan er 4 te bewerken zijn, kun je gemakkelijk custom LED-effecten en macro’s per profiel instellen. Het is even spelen met het instellen van de LED-record functie en het opzetten van macro’s, hier komt de kleine handleiding goed van pas, leg deze vooral naast je toetsenbord om even te oefenen. Met de FN-toets kun je verschillende commando’s uitvoeren, in het begin misschien wat onwennig, maar uiteindelijk zul je de Force goed weten te gebruiken. Je MasterKeys Pro White S is ieder moment klaar om onderweg te zijn, met het on-board geheugen heb je namelijk altijd je Cherry MX Wapen bij de hand.

Terugkomend op de Cherry MX Switch, de MasterKeys Pro White S komt met rode, blauwe en bruine Cherry MX Switches. De blauwe Cherry MX Switch verleent zich prima voor je alledaagse Word-sessies en gaming. Wil je minder herrie? Dan is Cherry MX Brown de veiligste keuze in veel opzichten. Deze Switch kun je meer zien als een goede balans voor tekstverwerken en gaming. In het mechanische toetsenborden topic kunnen mede-Tweakers je ook een eind op weg helpen.

Conclusie

We zijn weer aangekomen bij de conclusie. Een goed moment om de bevinden op een rijtje te zetten. LEDs go!

De MasterKeys Pro White S bewijst zich meer dan voldoende in deze review. We kunnen stellen dat het minimalistische design een prima formule is voor een stevige ramplank. De interne metalen plaat is hier grotendeels verantwoordelijk voor en is bepalend voor deze solide constructie. Niet alleen staat dit leuk op papier, maar verzorgd het ook nog eens stevige ondergrond voor de Cherry MX Switches. Lang verhaal kort: je zult met veel voldoening ‘Kersjes MX’ induwen.

Het minimalistische design is tegelijkertijd een puntje voor Cooler Master. We hebben afgelopen veel toetsenborden gezien met dit minimalistische design. Wanneer mogen we iets nieuws verwachten? Dit is niet zo zeer negatieve kritiek, zie het eerder als aandachtspunt. Voorheen had Cooler Master nog de Trigger/Trigger-Z line-up, deze was onderscheidend t.o.v. het minimalistische design. De Cherry MX toetsenbord markt groeit enorm, nieuwe ontwikkelingen uit het Cooler Master kamp zijn zeker gewenst.

De witte LED-verlichting is heerlijk fel, iets wat je met een RGB-toetsenbord nooit aan witwaarde/kleurtemperatuur zult bereiken. De LEDS zijn helder en ‘spatten’ van de key caps af. De voorgeprogrammeerde LED-effecten zijn meer dan voldoende. Het zelf instellen/programmeren van LED-effecten is nog leuker, zo maak je het toch wat meer persoonlijk. Ook het instellen van macro’s en het beheren van verschillende profielen gaat vrij gemakkelijk. Ik raad je aan om de handleiding te gebruiken om jezelf even goed in te lezen, zo ben je verzekerd van een goede start.

In het prijssegment van 90 tot 100 euro komt de MasterKeys Pro White S goed mee. De combinatie van witte LED-verlichting en Cherry MX Switches voor circa 99 euro maakt de MasterKeys Pro White S zeker het overwegen waard. Geen fan van Cherry MX Blue switches? De MasterKeys Pro White S komt ook in Cherry MX Brown en Red, mocht je een ‘stillere’ keuze qua Switch willen. Veel Click-Clack plezier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid