Review: Cooler Master MasterKeys S PBT
Links;De Cooler Master MasterKeys hebben we al in veelvoud gezien, met witte LED-verlichting, RGB-verlichting, een wat voordeligere combo variant en verschillende formaatjes. Je zou toch zeggen dat het een keert ophoudt? Cooler Master bewijst het tegendeel, en komt met de MasterKeys S en L PBT op de markt. Het merk gebruikt wederom het minimalistische design, herkenbaar aan de hoekige vormgeving zonder enkele vorm van branding op het toetsenbord.
Tijdens deze review bespreek ik de MasterKeys S PBT, oftewel de tenkeyless variant van de twee. Deze heeft een US lay-out komt zonder LED-verlichting, en komt ditmaal aanzetten met PBT key caps. Dit verandert best veel als het om de typ-ervaring gaat, niet alleen gevoelsmatig, maar ook voor de aanwezige geluidsproductie. Afhankelijk welke Cherry MX switch zich schuil houdt onder de key cap, varieert de geluidsproductie per model. Cooler Master voert de MasterKeys S PBT uit met Cherry MX Brown, MX Red, MX Blue, MX Green en zelfs Cherry MX Silver. De Cherry MX Silver switch zien we in het algemeen nog vrij weinig. Toch is deze switch in opmars en zien we fabrikanten eindelijk de eerste stap maken, goed bezig Cooler Master! Dadelijk vertel ik nog wat meer achtergrond informatie over deze switch. De MasterKeys S PBT krijgt een adviesprijs mee van 99,99 euro. We gaan door naar de specificaties!
Een overzicht van de specificaties:
Waar moet de MasterKeys S PBT het verschil gaan maken in de vrij verzadigde toetsenbord markt? Dit model focust zich primair op wat er op de switches zit; de PBT key caps. Minimalistisch samen met solide ‘Made-in-Taiwan’ key caps. Geen LED-verlichting, gewoon primair de bouwkwaliteit om een solide ramplank te creëren. Gelukkig zien we wel aanvullende features, bestaande uit multimedia toetsen, macro’s, een Windows Lock en als laatste een Repeat functie om toetsaanslagen te vermenigvuldigen met een enkele toetsaanslag. Opties als N-Key Rollover en on-the-fly behoren ook tot de featureset.
Terug naar de PBT key caps. Eerdere versies van de MasterKeys toetsenborden zijn allemaal uitgevoerd met ABS key caps. Het grootste verschil met PBT moet hem zitten in de betere typ-ervaring. Wat stijver, steviger en naar mijn mening het gevoel van een betere registratie met de Cherry MX switch. Zonder te veel in de praktijkervaring te duiken, PBT key caps maken wel degelijk een verschil t.o.v. ABS key caps.
Intern vinden we een 32 bit ARM Cortex M0 processor. In de MasterKeys S RGB zagen we eerder de 32 bit ARM Cortex M3, een wat geavanceerdere variant van de M0. De extra trucjes voor het aansturen van verlichting is op de PBT variant niet nodig. Ook de communicatie tussen software en verschillende profielen is niet van toepassing. Wat mij betreft is de 32 bit ARM Cortex M0 een prima keuze op de MasterKeys S PBT, hierdoor drukt Cooler Master de prijs ook wat verder omlaag, aangezien de M3 wat duurder is dan de M0 processor.
Cherry MX switches zijn vandaag de dag een bekend fenomeen. We zien veel grote fabrikanten gebruik maken van kersjes op hun toetsenborden. Zelf ben ik een groot voorstander van Cherry MX, het induwen van een mechanische switch geeft voor mij veel meer voldoening dan bijvoorbeeld een rubber dome switch.
Er zijn verschillende Cherry MX switches (mechanische switches) beschikbaar. Dit uit zich in kleuren van de sliders, dit is het bewegende onderdeel waarop de key cap gemonteerd is. De switches hebben ieder hun eigen karakteristiek, waar de één zwaarder aanvoelt en de ander lichter. Dan is er ook nog spraken van lineaire switches, dit is een variant die rechtstreeks naar beneden gaat zonder click geluid of een tactiele bump. De tactiele bump heeft als kenmerk weerstand en is een indicator van een succesvolle toetsaanslag. Bij sommige Cherry MX varianten hoor je een click geluid wanneer de tactiele bump bereikt is.
Dit is ook het geval bij de Cherry MX Green switch. De Cherry MX switch is nog steeds niet zo populair als de Cherry MX Brown en Red switch, en hier geldt ook: eerst proberen, dan pas je keuze overwegen. De toetsenbordmarkt (2017) bestaat vandaag de dag vooral uit populairdere switches zoals Cherry MX Brown, Red en Blue.
De Cherry MX Green is een stijvere variant van de Cherry MX Blue switch. De overeenkomsten zijn de tactile bump in combinatie met een click geluid. Waar Cherry MX Blue een actuatiekracht heeft van 45g, is dit bij de Cherry MX Green 80g. Dit is een verschil van 35g wat door velen als te zwaar ervaren wordt. Ik zelf ram best hard door, maar kan uit ervaring zeggen dat Cherry MX Greenn best heftig is. Als je een dagje op Cherry MX Brown typt is dit een enorm verschil, zeker als je veel e-mails moet beantwoorden of documenten moet opstellen. Dan is een Cherry MX Brown toch wat comfortabeler. Als je een doorgewinterde Cherry gebruiker bent, dan wil je iedere switch wel een keer proberen. Hoe langer je doorbrengt met de Cherry MX Green switch, des te beter je omgaat met de tactiele bump, zodat je niet helemaal tot de bodem hoeft door te drukken.
In 2016 kwam de Cherry MX Silver al even voorbij, nu eindelijk zien we de switch op de markt komen, zo ook op de MasterKeys S PBT. De Cherry MX Silver switch kenmerkt zich ook als gamer switch, net als de Cherry MX Red switch. Beide switches ontlopen elkaar niet veel, met een gelijke actuatiekracht van 45g en ook beide lineair. Waar zit hem ’t verschil? Het actuatiepunt zit bij Cherry MX Red op 2 mm om een toetsaanslag te registeren, met een totaalbereik van 4 mm tot het bodempunt. De Cherry MX Silver gaat voor een snelle registratie, met een actuatiepunt van 1.2 mm. Idem dito voor het bodempunt met 3.4 mm. Door dit verschil is de Cherry MX Silver switch nog sneller dan de Cherry MX Red switch. Je moet hier wel enige typ-ervaring mee opbouwen, voordat je deze snelheidswinst kunt boeken.
We zijn aangekomen bij het uitpakavontuur, met een nieuwe setting: aan het strand! We hebben nu diverse achtertuinen gehad, verschillende locaties in de polder, nu is het tijd om lekker te fotograferen aan het strand, ook hier kreeg ik verbaasde gezichten van voorbijgangers. Alles voor een lekker buiten plaatje! De MasterKeys S PBT komt in het typisch kenmerkende MasterKeys doosje; de grijze Cooler Master kleur met witte belettering. Binnenin vinden we het toetsenbord, een key cap puller, een korte handleiding, een gevlochten kabel van 1.8m en wat rode ABS key caps.
We gaan direct door naar het toetsenbord zelf. Dit design heb ik al vaker besproken, waar we nog steeds van kunnen concluderen dat de Cooler Master toetsenbord stevig zijn. Geen flex tijdens het typen, ook met de pootje uitgeklapt blijft dit toetsenbord lekker stevig onder je vingertjes liggen. Dit heeft het toetsenbord te danken aan de interne metalen plaat, waarop de Cherry MX switches rusten. Het vierkante hoekige design houdt alles netjes op zijn plaats, waar de metalen plaat zorgt voor stevigheid over de volledige oppervlakte van het toetsenbord.
In mijn laatste MasterKeys review had ik het juist over het minimalistisch design van de toetsenborden van Cooler Master. Met een kritiekpuntje over wanneer we een nieuwe design mogen verwachte.. Begrijp mij niet verkeerd, dit design en de bouwkwaliteit is super. Zeker voor gebruikers die geen opgepimpt design willen. Alsnog blijf ik erbij; wanneer mogen we een nieuwe toetsenbord design verwachten van Cooler Master? Niet dat dit design met pensioen moet, alleen zou ik het geweldig vinden om een Cherry MX toetsenbord te zien met een ander design. Vooral met vrij succesvolle toetsenborden, zoals de Trigger uit het verleden. Bring it on Cooler Master! We gaan verder met wat overzichtsfoto’s van het toetsenbord.
Dat er PBT key caps op het toetsenbord zitten gaat niet geheel onopgemerkt. Het is direct zichtbaar dat het om dikke key caps gaat dan traditionele ABS key caps. De randen van de key caps zijn 1.5 mm dik, het verschil is pas echt goed te zien naast de meegeleverde ABS key caps. Hier ontstond voor mij nog even de twijfel, waarom 7 extra ‘Gaming Key Caps’ in ABS uitgevoerd? Ik begrijp dat er een aantoonbaar verschil moet zijn tussen ABS en PBT, ook worden ‘lichtere toetsenaanslagen’ veelal als gaming gepromoot. Ik had liever 7 rode PBT key caps gezien, om de PBT ervaring compleet te maken.
We vinden zoals eerder vermeldt de functietoetsen (secundaire opties) op diverse toetsen. Samen met de FN-toets aan de onderzijde van het toetsenbord kun je deze uitvoeren. De Repeat functie vermenigvuldigt één enkele toetsenaanslag van 1x tot 8x. Met de macro record functie kun je macro’s, en daarmee veel gebruikte combinatietoetsen makkelijk herhalen. Ideaal voor programmeurs om combinaties snel te kunnen uitvoeren. Dan hebben we nog de Windows Lock en multimedia toetsen.
Een zeer aangename toevoeging zijn de LED-indicators boven de pijltjes toetsen. Ik ben zo’n exemplaar die zijn linker shift voor hoofdletters overslaat, en deze klus toevertrouwd aan de Caps Lock knop. De LED-indicator voor de Caps Lock is mij echt heilig.
Op de achterzijde van het toetsenbord vinden we vier rubberen voetjes, en twee uitklapbare pootjes. In veel gevallen staan de pootjes bij mij uitklapt, zodat het toetsenbord meer naar je toekomt. De kleine verhoging met de uitgeklapte voetjes voelt tijdens het typen erg natuurlijk aan, ook als het om ergonomie gaat.
Tot zover een ‘meeuwenvlucht’… daar aan de waterkant en wat ruist er daar in het stuikgewas? Het zal wel een MasterKeys S PBT zijn! We gaan door naar de praktijkervaring.
De MasterKeys Pro PBT is nu ongeveer 3 weken in gebruik. De eerste paar uren waren bijna ontwenning, geen LED-verlichting!? Wat is dat nou? Naarmate je typt op dit toetsenbord wordt alles al beter. Is er een verschil tussen de MasterKeys S Pro RGB (zelfde bouw, ook met Cherry MX Switches, maar dan wel met ABS key caps), en de MasterKeys S PBT met PBT key caps? Jazeker! PBT geeft een betere tyyp-ervaring. Ik durf te stellen dat de PBT key caps de Cherry MX switches meer eer aandoen op dit toetsenbord. Je ervaart het karakteristiek van de onderliggende Cherry MX Switch beter. Waar het bij ABS key caps wat meer zweeft, is het typen met PBT key caps beter gecontroleerd.
Ook zijn de sterke pluspunten van de PBT key caps goed voelbaar; solide, steviger en slagvast (lol). Wel is de stijfheid van de PBT key cap iets om rekening mee te houden. Toetsaanslagen met de onderliggende Cherry MX switches voelen dan wel meer gecontroleerd, de eerste keer typen is als de eerste keer fietsen zonder zijwieltjes. Uiteindelijk went het stijvere gevoel wel, waarna je al snel zult merken dat je het toetsenbord beter onder controle hebt. Het maakt de gebruikte Cherry MX switch net wat mooier, zie het als een nieuwe kennismaking.
Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid sluiten prima aan bij het design. Heb je behoefte aan een polssteun, deze zal veelal prima aansluiten op de voorzijde van de behuizing. Met de pootjes uitgeklapt heeft het toetsenbord een fijne hoek om je vingers te laten glijden over te toetsen. Plat op de tafel geniet minder mijn voorkeur, dit is fijner als je goed rechtop zit volgens de ARBO, iets wat ik vaak nog fout doe. Is de Cherry MX Green switch een fijne switch? Dat is persoonlijk. Ga vooral uitproberen wat je zelf fijn vindt. De Cherry MX Green switch is een stuk stijver, vooral met de PBT key caps in combinatie. Mocht je zware switches niet fijn vinden, en het clicky geluid ook niet kunnen waarderen, dan is mogelijk de Cherry MX Brown variant de veiligste keuze.
De MasterKeys S PBT moest het net weer even wat anders doen, eigenwijs ramplankje! Geen software, geen LED-verlichting, maar gewoon in de basis een solide ramplank presenteren. Lukt dat nog wel anno 2017? Geen LED-verlichting… Geen RGB? Kan dat wel goed gaan?
Laat mij direct de onduidelijkheid wegnemen: ja dit kan! De MasterKeys S PBT heeft een sterke basis met de bekende bouwkwaliteit en het minimalistische design. Al voortbordurend maakt Cooler Master hier goed gebruik van. Dit maal is het een oppervlakkige toevoeging, om precies te zijn de key caps. Geen smalle en lichte ABS key caps, we pakken PBT! Daarbij behoudt Cooler Master het toetsenbord zo puur mogelijk. De PBT key caps bieden in de prijscategorie van het toetsenbord: 99.99 euro een prima prijs. Veelal zien we lasergegraveerde letters op PBT key caps, dit is jammer genoeg niet het geval bij de key caps op de MasterKeys S PBT. In de markt van PBT key caps zijn veel kwaliteitsverschillen te vinden, waar je niet gek op moet kijken als je twee keer de adviesprijs van dit toetsenbord neerlegt voor een hoogwaardige set aan PBT key caps. De PBT key caps op de MasterKeys S PBT doen het goed in deze prijscategorie, waar vervaging van de letters op langere termijn mogelijk wel kan ontstaan. Voor nu is het gevoel van de PBT key caps leidend. Steviger, wat stijver en meer controle over de onderliggende Cherry MX switch, het indrukken van toetsen geeft meer voldoening.
Aanvullende features zoals multimedia toetsen zijn gewoon een fijne toevoeging. Het opnemen en afspelen van eigen macro’s is een zinvolle toevoeging, vooral als je vakgebied veel herhalende toets combinaties vereist. Het design en de algehele ergonomie heeft Cooler Master al langere tijd op orde met deze reeks aan toetsenborden. Hier kan ik alleen maar concluderen dat het fijne toetsenborden zijn om mee te werken. Voor de prijs krijg je een puur toetsenbord zonder al te veel toeters en bellen. Een zeer schappelijke adviesprijs van 99,99 euro maakt het alleen maar aantrekkelijker. Ik vermoed dat de gemiddelde prijs ook wat lager zal liggen dan de adviesprijs, alleen maar mooi meegenomen voor de consument. Wil je een Cherry MX switch zo natuurlijk mogelijk ervaren, en het gelijk goed doen met PBT? Dan is de MasterKeys S PBT een prima keuze.