Review: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
Links: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB productpaginaNog meer RGB liefde van het Cooler Master kamp. Dit keer zijn de MasterLiquid AIO-setjes aan de beurt. De Cooler Master MasterLiquid 120 kwam eerder dit jaar uit, met twee 120mm fans gemonteerd en witte LED-verlichting. De MasterLiquid ML120L RGB heeft zowel in uitstraling als specificaties veel overeenkomsten, het grootste verschil zit hem in de toevoeging van RGB-verlichting. Vergelijk je beide modellen visueel, dan zien we een vergelijkbare radiator, pomp en sleeved tubes.
Naast de ML120L RGB is er ook nog een ML240L RGB variant. Deze AIO-set heeft een 240mm radiator en komt met twee 120mm RGB fans. De ML120L RGB is de goedkopere variant van de twee met een prijs van circa 57 euro. De ML240L RGB versie kost op het moment 69 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De ML120L RGB radiator is opgebouwd uit aluminium vinnen. De pomp is heeft een dual-chamber ontwerp om warme coolant (koelvloeistof) te scheiden van de afgekoelde coolant, om zo prestaties te verbeteren. Met het ontwerp van de radiator is hier ook rekening mee gehouden, warm en koud scheidt zich zo efficiënt mogelijk volgens Cooler Master.
De aanwezige pomp werkt op 12V, volgens Cooler Master heeft deze een maximale geluidsproductie van 15dBA, wat vrijwel ten alle tijden onder het geluidsniveau zit van de meegeleverde fans. Deze variëren van 6-30dBA in de handmatige modus, en kunnen ook ingesteld worden via PWM. De Air Balance RGB fans hebben een minimale RPM van 650 en een maximale RPM van 2000. Met het RGB circus is Cooler Master best vrijgevig, we komen een extra RGB-splitter tegen in de verpakking, een RGB-controller en 4-pin RGB verbindingen om het te kunnen aansluiten. We gaan door met het uitpak avontuur.
We hebben een mix van buiten- en binnen foto’s, de weersomstandigheden maken het mij momenteel erg lastig. Van start met de verpakking, het gebruikelijke doosje van een AIO-set van Cooler Master, er is ondersteuning voor RGB synchronisatie.
In de verpakking komen we diverse accessoires tegen, een instructie leaflet, een mix aan brackets en schroefjes voor het Intel en AMD platform. Montage van de ML120L RGB is erg eenvoudig voor het AM4 platform, hier kun je namelijk de standaard brackets voor gebruiken, die vanuit de fabriek al gemonteerd zitten op het moederbord. Cooler Master levert vier extra schroeven mee voor de uitbreiding van een extra fan. De RGB fans zijn ook los verkrijgbaar via de prijsvergelijker.
In de specificaties kwamen de RGB accessoires al even ter sprake. Cooler Master pakt flink uit met een meegeleverde RGB-splitter, een RGB-controller en vier 4-pin RGB verbindingstukjes. De RGB-splitter zagen we niet eerder bij de Cooler Master MA410P CPU-koeler, waar het uitbreiden met een extra RGB fan ook mogelijk is. De RGB-controller is mijn typische Rob de Geus opmerking waardig: “daar worden we blij van." Voor gebruikers die geen 4-pin RGB headers op hun moederbord, is de RGB-controller een waardevolle toevoeging. Zo ben je niet afhankelijk van het moederbord, en kun je via de controller verschillende RGB kleuren en effecten besturen.
Wel is het zaak om deze RGB-controller tijdens gebruik te voeden. Hier levert Cooler Master een 2-pins connector naar Molex voor mee. Uiteraard vinden we een tube aan koelpasta en montageschroefjes voor socket 2011/2066.
Door naar de MasterLiquid ML120L RGB. Ik moet doorgaans opletten dat ik de productnaam goed schrijf, het toegevoegde L’tje aan het einde van de naam is verraderlijk. Ach goed, door met de AIO-set. Op het eerste oog is deze niet te onderscheiden van de eerdere MasterLiquid 120. Voor de oplettende gebruiker heeft de radiator op de randen een wijziging, hier staat nog enkel het Cooler Master logo, in plaats van het logo met de productnaam. Over het design blijft mijn mening gelijk, de rechthoekige afwerking van de radiator oogt strak. De sleeve rondom de FEB tubes maken het ontwerp net wat luxer.
De koperen baseplate blijft intact samen met de dimensies van de pompbehuizing. De RGB-splitter zal voor veel mensen toepasbaar zijn, aangezien de ML120L RGB twee aparte 4-pin RGB connectors heeft, één op de 120mm RGB fan en één op de pomp zelf. Wanneer de fan gemonteerd is zul je even moeten spelen met het aantal kabels.
De meegeleverde RGB fan heeft zoals hierboven vermeldt één 4-pin aansluiting en een 4-pin RGB aansluiting. Wanneer je meerdere RGB connectors op je moederbord hebt, zullen zowel de fan als pomp LED mee verkleuren met het door jou gekozen RGB effect.
Montage op AM4 is eenvoudig, een échte no-brainer! Pak de twee metalen brackets met hendeltjes erbij uit de verpakking, schroef deze ieder op de pompbehuizing met twee schroefjes per stuk. Daarna breng je een druppeltje koelpasta aan, pompbehuizing plaatsen en aandraaien op de vooraf gemonteerde AM4 brackets van je moederbord. Je kunt de hendeltjes met duimschroeven tegelijkertijd aandraaien, voor een gelijkmatige spreiding van de koelpasta. Ik kan het verhaal veel langer maken, alleen voorzie ik dat dit totaal onnodig is… Klaar is Kees!
De RGB-verlichting mag niet ontbreken. Op deze foto’s is de RGB-verlichting aangestuurd via de AURA software van Asus.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
We zijn aangekomen bij de resultaten. Alle CPU-koelers en AIO-sets worden met de bovenstaande setup (vorige hoofdstuk) getest. De ML120L RGB kost ongeveer 57 euro, handig om dit nog even te vermelden. We beginnen met de idle resultaten in Windows 10. Een stock 1700X en de 1700X met een flinke overklok van 4GHz op alle kernen. De ML120L RGB komt hier als AIO-set erg mooi mee met de resultaten, in zijn prijsklasse presteert deze net nog wat beter dan de heftige Gelid Solutions Phantom Black CPU-koeler van 53 euro. We zien vaak dat AIO-sets idle net even beter presteren, de koelvloeistof is niet opgewarmd. Voor zijn prijsklasse gaat de ML120L RGB erg mooi mee, een nette prestatie! Zoals ik in iedere CPU-koeler review vermeldt zijn de load resultaten het belangrijkste. Idle is puur een maatstaaf in deze review, in de praktijk maken we gewoon continue gebruik van de processor, waardoor temperaturen fluctueren.
Op stock zien we dat de goedkopere Phantom Black de ML120L RGB weer voorbij gaat. Stock temperatuur onder de 60 graden Celsius voor een achtkoppige processor is zeker niet slecht. Tijdens het overklokken raakt de ML120L RGB wat verder uit het veld. Deze zit nu tussen de goedkopere MA410P en de MA610P. De MA610P kost momenteel 67 euro, ruwweg 10 euro duurder dan de ML120L RGB. De MA610P levert acceptabele prestaties, waar de focus vooral op ontwerp en RGB-verlichting legt. Bij de ML120L RGB zit deze focus meer naar prestaties toe met RGB als toevoeging. Tijdens een wat heftigere overklok laat de ML120L RGB zijn zwakkere kant zien. Overklokken is zeker mogelijk met deze AIO-set, verwacht alleen geen wereldwonderen als het om de laagste temperatuur gaat. Opvallend genoeg was dit ook een puntje van aandacht in de Cooler Master MasterLiquid 120 review eerder dit jaar. Het gaat hier in principe om dezelfde AIO-set, maar dan met een likje RGB. Wel heeft de MasterLiquid (met witte LED) twee 120mm fans, wat nipt beter presteert. Het oordeel? Mild overklokken is met deze AIO-setjes van Cooler Master acceptabel.
Als laatste gooien we de ML120L RGB op volledige fan speed, oftewel 2000RPM. De fan is goed aanwezig qua geluidsproductie op 2000 toeren, in PWM modus valt de geluidsproductie wanneer de 1700X stock draait erg mee. Met een overklok van 4GHz probeert de AIO-set zichzelf flink af te koelen, waar je eerst de temperatuur wat steviger ziet oplopen, naarmate te fan snelheid verhoogd. Eenmaal op volle toeren (2000RPM) zakt de temperatuur wat. Met de overklok van 4GHz draait de fan via PWM op 2000 toeren met een temperatuur van rond de 78 - 79 graden Celsius.
We zagen deze set eerder, maar dan onder een andere noemer met witte LED-verlichting. Cooler Master heeft niet het licht gezien, Cooler Master heeft de RGB-kleuren gezien. De AIO-setjes moeten er toch echt aan geloven: RGB! De MasterLiquid ML120L RGB lijkt verdacht veel op de eerdere MasterLiquid 120, in principe gaat het bijna om dezelfde AIO-set, wat mogen we verwachten?
Mijn verwachtingen waren vooral vergelijkbare prestaties. Ik heb de MasterLiquid 120 destijds op een Intel platform getest, op dat moment was ik nog niet in bezit van mijn AMD/AM4 test platform. Nu een paar maanden later kunnen we deze ML120L RGB goed vergelijken met andere CPU-koelers. Waar vergelijkbare resultaten als op het Intel platform boven komen drijven: mild overklokken met acceptabele temperaturen. De ML120L RGB presteert met een stock processor geweldig, waar je kunt stellen dat het setje best competitief geprijsd is. Wanneer je gaat overklokken moet deze AIO-set, moet deze het wat sneller afleggen tegen goedkopere CPU-koelers.
RGB-EVERYTHING NOW! Net voor 2018 is Cooler Master bezig met een RGB-inhaalslag. Dat doen ze met deze ML120L RGB erg netjes. Zo vinden we RGB-verlichting onder het logo op de pompbehuizing, een RGB fan en accessoires om je RGB madness verder uit te breiden. De meegeleverde RGB-splitter samen met de RGB-controller zijn sterke pluspunten. Met de RGB-splitter kun je meerdere fans (en overige RGB shizzle) aansluiten. De RGB-controller maakt het mogelijk om van RGB kleurtjes te genieten, zonder een fysieke RGB-header te moeten hebben op je moederbord. Sluit alles op de controller aan, en druk op de knopjes voor je kleuren en effecten: enjoy!
De ML120L RGB doet dus veel van hetzelfde qua prestaties en geluidsproductie. Het is zeker niet de stilste oplossing, wat vooral opvalt tijdens het overklokken. Hier heeft het AIO-setje de beschikbare 2000RPM met een 1700X op 4GHz nodig. Stock is deze set met PWM een stuk stiller, het zit hem dus vooral in de combinatie overklokken en geluidsproductie. Met de 1700X op stock tijdens het spelen van een game, heb je totaal geen last van geluid.
De Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB zet zijn koel saga voort met RGB. De AIO-set heeft voldoende potentie om modernere processors te verkoelen. Wanneer je gaat overklokken lopen temperaturen wat sneller op, tevens de geluidsproductie van deze set. Met mild overklokken heb je een zeer nette RGB AIO-set voor een schappelijke prijs. Ook voor gebruikers die totaal geen RGB mogelijkheden hebben in hun huidige systeem, kun je het RGB feest realiseren met de meegeleverde RGB-controller. Voor een prijs van circa 57 euro is deze AIO-set met RGB mogelijkheden nog net wat leuker dan zijn voorganger met witte LED-verlichting, en nog net wat goedkoper! Good Game!
De Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB kun je vinden in de volgende prijsvergelijkers: