Review: Cooler Master MasterLiquid ML120R RGB
Links: Cooler Master MasterLiquid ML120R RGB productpaginaMoar RGB! Volgens mij was dit al een eerdere opmerking in één van mijn Cooler Master reviews. De waterkoeler evolutie van Cooler Master kenmerkt zich van 2017 naar 2018 van: een beetje LED naar full-out RGB-verlichting. Cooler Master volgde langzaam, maar maakt momenteel flinke stappen als het om de RGB trend gaat.
De ML120R is de compactste vorm van de twee AIO-sets, er is namelijk ook nog een 240 mm variant. De focus lijkt vooral te leggen op het aantrekkelijker maken van de reeds bestaande MasterLiquid line-up. De eerdere AIO-set met RGB van Cooler Master; de Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB ging redelijk bescheiden om met het RGB goedje. De nieuwe ML120R pakt volledig uit, waar je eerst een lading aan RGB moet verwerken en dan pas overgaat op de specificaties. Typisch weer… Ik doe precies hetzelfde. Op het moment van schrijven kost de Cooler Master MasterLiquid ML120R RGB circa 97 euro.
Een overzicht van de specificaties:
We gooien RGB even aan de kant, dat komt later weer. De ML120R heeft een radiator van 120 mm x 157 mm x 27 mm. De koelvinnen zijn vervaardigd uit aluminium, iets wat we bij de volledige MasterLiquid line-up zien. De niche (of gewoon duurdere radiators) maken veelal gebruik van koperen vinnen, wat simpelweg wat duurder is. De FEB tubes zijn voorzien van een sleeve, wat net wat strakker oogt dan geribbelde slangen.
De aanwezige pomp werkt op 12V, volgens Cooler Master heeft deze een maximale geluidsproductie van 15dBA, wat vrijwel te allen tijde onder het geluidsniveau zit van de meegeleverde fans. Deze variëren van 6-30dBA in de handmatige modus, en kunnen ook ingesteld worden via PWM. De Air Balance RGB fans hebben een minimale RPM van 650 en een maximale RPM van 2000. Deze pomp is identiek aan de Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB. Deze gaat ook uit van het dual-chamber principe.
Voornamelijk is het ontwerp belangrijk onderdeel van deze AIO-set, tezamen met de RGB-verlichting. Deze moet net wat chiquer en uitgebreider dan de ML120L. Ik vermoed dat Cooler Master met de ML120R de competitie wat meer wil aangaan met NZXT.
Lekker kleurrijk en een herkenbare Cooler Master verpakking. Binnenin vinden we de ML120R met diverse vakjes voor de accessoires. Deze accessoires bestaan uit schroefjes, koelpasta, de backplates voor het Intel en AMD platform, een uitgebreidere RGB-controller, boekjes, splitter kabeltjes voor de fans en een flinke dosis aan 4-pin kabels en koppelstukjes voor het RGB festijn. Hieronder een overzicht van wat accessoires, mocht je nog meer foto’s willen, dan kan dit altijd op aanvraag.
Door naar de ML120R. De radiator is identiek aan de ML120L, gewoon netjes en rechthoekig met wat zichtbare branding. De tubes komen mooi samen met het zwarte ontwerp. Kortom: een degelijke uitstraling. De pompbehuizing is het centrale onderwerp/punt/RGB-tunneltje van deze AIO-set, hier draait het eigenlijk allemaal om. De pompbehuizing heeft op de rand een glossy afwerking, een piano gladde afwerking zeg maar, iets wat mij persoonlijk niet echt aanspreekt. Ik had liever een matte afwerking gezien. Een glossy afwerking is vatbaar voor kleine krasjes, deze vallen mogelijk sneller op wanneer er veel belichting aanwezig is in de behuizing, even wat foto’s.
De ML120R krijgt qua ontwerp wel een upgrade. De pompbehuizing lijkt wat forser te zijn dan die van de ML120L, wel vind ik de vormgeving wat eleganter, het blijft dus vooral hangen op een mening naar eigen smaak. Technisch gezien zien we geen veranderingen, los van het RGB festijn. Vermoedelijk presteert de ML120R wel wat beter dan de ML120L direct uit de verpakking. Dit is niet gebaseerd op technisch aspect, aangezien deze identiek zijn. Deze aanname baseer ik puur op de extra 120 mm fan die standaard in de verpakking zit. De koperen baseplate heeft dezelfde dimensies als die van de ML120L.
Met meer RGB-actie mag je ook meer kabeltjes rondom de koeler verwachten. Iedere fan heeft een 4-pin PWM header en 4-pin RGB header. Met de twee fans geïnstalleerd heb je een totaal van 6 kabeltjes (4 vanaf de fans en twee vanaf de pomp). De meegeleverde controller is een stuk uitgebreider dan die van de ML120L, hier heeft Cooler Master serieus in geïnvesteerd. De controller is magnetisch, waardoor deze zowel intern als extern in behuizing gebruikt kan worden. Je kunt ervoor kiezen om de RGB connectors aan te sluiten op je moederbord, mits deze de aansluitingen bevat. Er is ondersteuning voor software van diverse moederbord fabrikanten, hier komen de grote namen aan bod. Instructies op pagina 12 betreffende de controller en de RGB-verlichting zijn wat zwak uitgevoerd, hier kun je niet snel op praktische wijze je informatie opdoen. Wel is het handig dat je met intern of extern gebruik kan maken van voeding via een SATA-connector (intern), of extern via een USB-aansluiting. De controller is voorzien van witte LED lampjes, die mij ook wat verwarren. Deze dienen voor de verschillende aansluiting en RGB-effecten. Ik kies voor de optie: button masher, gewoon alles induwen tot het gewenste eindresultaat.
Wederom knallen we de ML120R op mijn AM4 moederbord, installatie is gelijk gebleven aan dat van de ML120L. Ik kan hier een uitgebreid verhaal aan toewijden, alleen zie ik de noodzaak hier niet van in. De standaard AM4 bracket (backplate) kan op zijn plaats blijven. Hoe het moederbord standaard uit de verpakking gekomen is: zo laten! Gevolgd door de AM4 metalen brackets die in de verpakking zitten van de ML120R. Deze schroef je per metalen bracket met twee kleine schroefjes vast, gevolgd door een dotje koelpasta op de processor. Het aansluiten of beter gezegd: het organiseren van de kabels kost meer tijd.
Radiator op zijn plaats, voor de oplettende lezer/kijker: je ziet nu maar één van de twee fans geïnstalleerd. De testresultaten zijn afgenomen met twee fans. Aandraaien en klaar is ML120R voor RGB avonturen. Deze nemen we nog even mee in dit hoofdstuk, waarna we direct doorgaan naar de testomgeving en resultaten.
Hieronder een overzicht van de Test Bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip- processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de MasterGel Pro koelpasta van Cooler Master. De load testen worden uitgevoerd met Prime95 op de instelling small fft’s. Ik probeer zoveel mogelijk continuïteit te houden tijdens het testen, de manier van koelpasta aanbrengen en meerdere CPU-koelers achter elkaar te testen, wanneer ik er meerdere tot mijn beschikking heb. Standaard draai ik alle koelers op PWM, als er in de tabel staat aangegeven ‘MAX RPM’ wil dit zeggen dat de ventilator op zijn maximale snelheid draait. In de bijhorende alinea’s is vermeldt om welke snelheid dit gaat.
Van start gaan we met de idle resultaten van de AMD Ryzen 7 1700X, gevolgd door de resultaten idle op 4GHz. De ML120R toont vergelijkbare resultaten als de MA620P, Scythe Fuma Rev. B en de goedkopere ML120L met RGB-verlichting. Op het idle niveau valt er vrij weinig te zeggen, indicatief zien we dat het resultaat voldoende is om mee te komen. Kantekening is wel dat de ML120R de duurste koeler is van het rijtje op 23 graden Celsius. Met een 4GHz overklok idle laat de ML120R betere resultaten zien, hier is de AIO-set de goedkopere ML120L net voor. Betere resultaten dan de NH-D15 en Dark Rock Pro 4 zijn zeker noemenswaardig, netjes.
Wanneer de Prime95 kraan opengaat, zien we een verschuiving in de grafiek ontstaan, wat positief uitpakt voor de ML120R. De ML120L zakt aardig wat posities, met een verschil van circa 4,25 graden Celsius in het voordeel van de ML120R. De tweede 120 mm fan laat hier zijn voorsprong zien, ten opzichte van de ML120L met één fan. Nogmaals: qua technische eigenschappen zijn de ML120R en ML120L identiek, het voordeel zit hem dan in de extra 120 mm fan. De 55 graden Celsius positie is voldoende, echter op idle/stock met Prime 95 is de ML120R niet competitief genoeg als het om prijs/prestatie gaat. Hier zijn luchtkoelers zoals de Scythe Fuma Rev.B en Ninja 5 de ML120R net voor, terwijl we het over een prijsverschil hebben oplopend tot 40 - 45 euro. Op 4GHz zien we dat het verschil van circa 4 tot 5 graden Celsius met de ML120L in stand blijft. De ML120R heeft voldoende potentie om een overgeklokte processor de baas te zijn. Voor de prijs haal je niet de best presterende koeler in huis, echter zit hier de focus hier niet, het gaat hier om een combinatie van prestaties met RGB en zijn looks.
Op een fan speed van 2000RPM zien we kleine sprongetjes, hoewel dit marginaal is. De ML120R produceert een vergelijkbare geluidsproductie als de ML120L. Tevens licht de AIO-set redelijk in lijn met eerdere MasterLiquid setjes van 2017 - 2018. De geluidsproductie is acceptabel, niet de stilste, maar in PWM modus capabel.
De Cooler Master MasterLiquid ML120R RGB moet vooral de RGB-liefhebber over de streep trekken. Twee RGB fans en een pompbehuizing met het kleurrijke goedje, waar het vooral moet opboksen tegen de Kraken line-up van NZXT met een voordeliger prijskaartje.
De ML120R is op technische aspect vergelijkbaar aan de ML120L, deze AIO-set met RGB kwam vorig jaar op de markt. Standaard heeft de ML120R twee 120 mm fans in de verpakking, versus de enkele fan bij de ML120L. Het verschil? Betere prestaties. Dit verschil loopt op tot 4 - 5 graden Celsius in het voordeel van de ML120R. Je zou de ML120L kunnen voorzien van een extra RGB fan, om vergelijkbare prestaties te krijgen. Je bent dan goedkoper uit, maar mist wel de extra RGB-opties van de ML120R. Op prijs/prestatie niveau zijn er betere opties beschikbaar, iets wat eenvoudig te herleiden is in de tabellen in het hoofdstuk resultaten.
De uitgebreidere controller, verschillende kabeltjes en overige opzetstukjes maken de ML120R een stuk interessanter voor een uitgebreider RGB build. Je kunt meerdere fans aansluiten op deze controller, vermoedelijk gaat deze controller ook flexibeler worden in de toekomst met de bijhorende software. Zo volgt er nog een MasterPlus+ software, hopelijk gaat deze software een open beleid hanteren voor diverse hardware van verschillende fabrikanten. Het gebruik van de controller is in het begin wat lastig, ook is de handleiding wat onduidelijk hierover.
Montage gemak met AM4 is een no-brainer. Je kunt de standaard AM4 (AMD) backplate en brackets op zijn plaats houden. Het is enkel twee schroeven, metalen clips erop, een dotje koelpasta en aandraaien maar. De Intel installatie behoeft wat meer stappen. De aanwezige RGB-verlichting samen met de controller maakt de ML120R aantrekkelijker. Ik kan mij goed voorstellen dat je eventueel de meerwaarde aan ontwerp kiest boven de ML120L. Prestaties zijn goed, uitstraling samen met RGB is net wat strakker en overall krijg je voor je geld een nette AIO-set met twee 120 mm RGB fans.