Review: Cooler Master Swift-RX

Muismat

80%
Wat een ruimte!

In het kort

De Swift-RX XL is een Extra Large muismat geschikt voor low, mid en high sense gamers. Met de zachte gestoffeerde bovenkant bestaande uit micro vezels heb je een geweldig oppervlak voor optical en laser sensors. En de overige ruimte die je overhoudt? Die kun je zelf nog indelen!

 • Eindoordeel

+ De Swift-RX reeks bestaat uit vier muismatten voor elk wat wils!
+ De Swift-RX XL is letterlijk Extra Large!
+ Het micro vezel oppervlak verleent zich prima voor optical en laser sensors.
+ Goed bruikbaar voor low, mid en high sense gamers (DPI).
+ Zeer scherpe prijs voor wat je aan muismat krijgt.

- Persoonlijk had de muismat nog wat dikker mogen zijn het liefste 5 á 6 mm.
- Stof, pluisjes en haartjes blijven makkelijk steken in de micro vezels.

Review: Cooler Master Swift-RX

Links: Cooler Master Storm Swift-RX productpagina


Voor het schrijven van deze review moest ik toch even de broekriem strak trekken. Een review over een muismat? Tja, wat valt er te vertellen over een muismat. Dat deze extreem zacht en lekker aanvoelt, of valt er toch meer te vertellen? Die missie wil ik wel aangaan, dus we gaan er gewoon voor!

In mijn review bespreek ik de Cooler Master Storm Swift-RX XL. De eerste indruk van de Swift-RX XL? Wat een joekel! Hier kun je gemakkelijk je full-size toetsenbord en muis op kwijt. Dan heb je nog steeds zeeën aan ruimte voor overige meuk. Dit gaan we uitgebreid testen in mijn review!


Een overzicht van de specificaties van de officiële Cooler Master website:


De Swift-RX komt in vier varianten:

 • (S) Klein – 250 x 210 x 3 mm (105 gram)
 • (M) Medium – 320 x 270 x 3 mm (168 gram)
 • (L) Groot – 450 x 350 x 3 mm (307 gram)
 • (XL) Extra groot – 900 x 360 x 3 mm (622 gram)

  De Swift-RX reeks bestaat uit een gestoffeerde bovenkant en een rubberen onderkant. De met stof bedekte bovenkant bestaat uit kleine micro vezels die erg fijn en zacht aanvoelen. Deze moet geschikt zijn voor zowel laser als optical muizen. De onderkant bestaat uit rubber die op verschillende ondergronden gemakkelijk zijn grip moet kunnen behouden.

  Met het formaat van 900 x 360 mm is de Swift-RX XL de grootste muismat van de Swift-RX reeks. Zijn kleinere broertje de Swift-RX L is groot genoeg om een tenkeyless toetsenbord en muis op te plaatsen. Hoewel ik dit niet adviseer, omdat je maar +/- 90 mm overhoudt aan ruimte voor je muis. Dit is echt te weinig om comfortabel gebruik te kunnen maken van je muis. Dus mocht je beide apparaten willen plaatsen op je muismat, dan zit je met de Swift-RX XL meer dan goed.

  De Swift-RX reeks komt in één kleurvariant zwart. Tussen de Swift-RX XL en de overige Swift-RX muismatten is één verschil. Op de Swift-RX XL vinden we een Cooler Master en CM Storm beeldmerk aan de linker bovenzijde van de muismat.


  Laten we beginnen bij de verpakking van de Swift-RX XL. Op de doos vinden we een introductietekst, een afbeelding van de muismat en specificaties.  Op de verpakking vinden we een klein lapje met stof, zodat je de zachtheid van de micro vezels in de winkel kunt voelen. Op iedere verpakking staat de aanduiding van het formaat van de muismat.


  Zodra we beide stickers aan de bovenkant doorsnijden zien we de Swift-RX XL opgerold als een pannenkoek in de verpakking zitten.


  Alvast een klein voorproefje van wat er gaat komen. Op de rechter bovenzijde vinden we de naamgeving. Dit is bij iedere muismat het zelfde, maar wel aangepast op grootte. Als je de kleinste versie van de Swift-RX koopt is de naamgeving in formaat aangepast, zodat deze niet in de weg zit tijdens gebruik.  Op de randen van de Swift-RX XL vinden een genaaide rand. Deze vinden we terug op de gehele Swift-RX reeks. De rand houdt het eventueel rafelen van de stof tegen wat ten goede komt aan de levensduur. In het dagelijks gebruik had ik totaal geen last van de rand. Terwijl ik mij polsen vrijwel altijd op de rand heb liggen.


  Als we inzoomen op de stof zelf, dan krijgen we een beter idee van de micro vezels. In het licht zijn de micro vezels erg goed waar te nemen met het oog.


  En dan eindelijk de Swift-RX XL in zijn volle glorie uitgestrekt. Het is letterlijk een lap stof waar je van alles op kwijt kunt naast je toetsenbord en muis. Mocht je een LAN-party hebben dan kun je altijd iemand blij maken met een deken.


  Aan de linker bovenzijde vinden we het beeldmerk van Cooler Master en CM Storm.


  Als we een flap omslaan is de rubberen onderkant zichtbaar. Deze is voorzien van een profiel voor extra grip.  Om toch nog even officieel de maten te controleren gebruiken we twee rolmaten. Ik twijfel geen moment aan het formaat, maar nu we toch bezig zijn. Waar we netjes 900 mm en 360 mm zien volgens specificaties.  Daarbij is de Swift-RX XL ook nog eens multifunctioneel. Er kunnen maar liefst twee kratten bier van 24 flesjes op. En dan houden we nog 100 mm over! Tot zover de Look & Feel van de Swift-RX XL. Laten we verder gaan met het testen in de praktijk.  Een nieuwe Swift-RX muismat ruikt nog sterk naar rubber. Na een periode van tijd verdwijnt de geur, maar in het begin zal de geur lichtelijk aanwezig zijn. Ik heb hier zelf niet zoveel problemen mee, want het doet niks af aan de muismat. Het oppervlak van de Swift-RX is makkelijk schoon te maken met een vochtige of droge doek.

  Ik heb de muismat op verschillende ondergronden getest over de volledige lengte en breedte. Met een platte trekbeweging (zijwaarts) test ik de grip. Hieronder mijn bevindingen.

  • Hardboard / spaanplaat – goede grip
  • Glas – goede grip
  • Gelakt hout – zeer goede grip
  • Kunststof – zeer goede grip
  • Aluminium – zeer goede grip
  • Let op dit is puur een indicatie wat ik ervaren heb. Zodra de muismat een langere tijd op een oppervlak ligt voelt deze nog steviger aan. De Swift-RX XL kwam bij mij uit de doos zonder rafels of naar bovenstaande zijkanten, dus meteen klaar voor gebruik.

   Als low sense gamer is de Swift-RX XL meer dan perfect. Je hebt genoeg ruimte om gebruik te maken van het oppervlak. Ik zelf game bijna altijd op 800 DPI met een resolutie van 1920 bij 1080 en de standaard Windows muisinstelling van 6/11. Zowel met een Avago 3090 (optical sensor) en de Avago 9800 (laser sensor) hield ik een goede ervaring over. Het fijne micro vezel oppervlak biedt weinig weerstand wat soepele bewegingen toelaat. Uiteraard is de Swift-RX XL ook geschikt voor mid en high sense gamers. Dankzij de ruimte kun je als mid en high sense gamer genoeg andere dingen met het oppervlak. Draai je een hogere resolutie dan ik, dan kan een grotere muismat afhankelijk van je instellingen ook erg fijn zijn.

   Met een dikte van 3 mm rust heb je een comfortabel oppervlak. Hoewel ik graag gezien had dat de Swift-RX reeks nog wat dikker zou zijn. Het oppervlak houdt makkelijk stof, haartjes en pluisjes vast. Dit komt mede door de fijne micro vezels op het oppervlak. Deze zijn makkelijk te verwijderen door de muismat uit te kloppen, of door deze schoon te vegen.


   Nog een foto van de Avago 3090 optical sensor in combinatie met de Swift-RX XL.


   In de praktijk bewijst de Swift-RX XL zicht als een prima muismat. De muismat zal niet op ieder bureau passen, dus zorg dat je 900 mm kwijt kunt. Het oppervlak verleent zich goed voor low, mid en high sense gamers.


   De broekriem zit ondertussen alweer was losser, dat wil ook zeggen dat we zijn aangekomen bij de conclusie. Na een langere periode van wat gamen, werken en het schrijven van deze review ben ik nog steeds tevreden met de Swift-RX XL.

   Voor de Swift-RX XL heb je gewoon echt wat ruimte nodig. Heb je dit, dan is de Swift-RX XL een heerlijke keuze om mee te werken. Naast mijn toetsenbord en muis gebruikte ik de muismat ook voor mijn telefoon, 3DS XL en tablet.

   De stof op de bovenkant van de Swift-RX XL is erg fijn dankzij zijn micro vezel structuur. Zowel op hogere en lagere DPI heb ik met de Avago 3090 (optical sensor) en de Avago 9800 (laser sensor) geen problemen gehad. De micro vezel structuur houdt stof, pluisjes en haartjes wel makkelijk vast, dus schoonmaken of uitkloppen kan wel eens nodig zijn. De genaaide randen van de Swift-RX XL vallen voor het oog op, maar in de praktijk zijn deze niet voelbaar.

   Met een dikte van 3 mm had de muismat voor mij persoonlijk nog wel wat dikker gemogen. Dan zou 5 á 6 mm perfect zijn. Hoewel het nu al een lap stof is met een aardig gewicht voor een muismat.

   De Swift-RX XL is een Extra Large formaat muismat. Daar zal niet iedereen gecharmeerd van zijn, of überhaupt de ruimte voorhebben. Maar dan kun je altijd nog uitwijken naar de andere Swift-RX muismatten. Ik ben erg gecharmeerd door het formaat, omdat ik mijn full-size en tenkeyless toetsenbord zeer comfortabel kan gebruiken in combinatie met mijn muis. De Swift-RX XL is momenteel verkrijgbaar voor +/- 32 euro in de Pricewatch wat een zeer scherpe prijs is voor wat je aan muismat krijgt. Ben je opzoek naar een nieuwe muismat? Dan is de Swift-RX XL zeker een muismat, tapijt of deken om eens goed naar te kijken!

   Laat een reactie achter

   Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

   Deze website gebruikt cookies om de ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. AccepteerOns Privacybeleid