Review: Deepcool Castle 360EX RGB
Links; Navigatie;Eerder had ik de Deepcool Gamer Storm Castle 240RGB V2-waterkoeler (AIO) in handen. Inmiddels heeft Deepcool haar MF120 GT-fans geïntroduceerd, die samengaan met een uniek x-vormig ontwerp. Daarmee zien de MF120 GT fans levenslicht op Deepcool zijn AIO’s, waaronder de Deepcool Castle 360EX RGB van deze review.
De Castle 360EX RGB is uitgerust met een driefasen motor, een tweekamer-pompontwerp en een groter koeloppervlak, moet de waterkoeler efficiënter zijn dan voorgaande modellen. Op de Storm Castle 240RGB V2 waterkoeler was de pompbehuizing gesloten op de bovenzijde, bij de Castle 360EX RGB kan je deze met een kwartslag opendraaien. Je draait eenvoudig het logo om in de pompbehuizing, of past deze aan met de meegeleverde logo-chip. Op het moment van schrijven kost de Deepcool Castle 360EX RGB (Gamer Storm) circa € 120,95.
Een overzicht van de specificaties:
Het betreft het 360 mm model van de Castle 360EX RGB, er zijn geen kleinere modellen beschikbaar van deze specifieke versie. Totaal weegt de waterkoeler 1765 gram, de radiator is vervaardigd van aluminium. De meegeleverde MF120 GT fans hebben een snelheid van 500 RPM tot maximaal 1800 RPM met een afwijking van ± 10%. Dit betreffen 4-pins (PWM) fans waarvan er standaard drie worden meegeleverd. Deze hebben ieder ook een 3-pin (+5V-DG) ARGB-aansluiting onder 5V.
Aan accessoires levert Deepcool een eigen ARGB-controller mee, iets wat we ook eerder zagen op de Castle 240RGB V2 waterkoeler. Je bent dan niet afhankelijk van software dat gebonden is aan deze waterkoeler of dat van je moederbord. Ook levert de fabrikant een fan- en ARGB/RGB-hub mee, handig om kabels te organiseren.
De waterkoeler wordt gepresenteerd is een nette verpakking. De groen/grijze vormgeving herkennen we inmiddels wel als Deepcool zijnde huisstijl. Accessoires bestaan uit montageonderdelen voor het Intel en AMD-platform, een handleiding, de fan- en ARGB/RGB-hub, een Daisy naar 3-pin ARGB/RGB aansluiting voor op het moederbord en de RGB-controller. Aanvullend levert het merk ook een case-badge mee en een neutrale logo-chip voor eigen creaties in/op de pompbehuizing.
Net als Castle 240RGB V2 is de Castle 360EX RGB redelijk standaard, los van de pompbehuizing. De radiator is vrij basic zonder zichtbare branding, de slangen zijn netjes verzorgd. Groot verschil tussen de Castle 240RGB V2 en Castle 360EX RGB zijn de unieke x-vormige fans, ofwel de MF120 GT fans. Deze vallen nog meer op dan de RGB-fans van de Castle 240RGB V2. Kortom: een feestje voor de ARGB-fanatiekeling.
Standaard komt de waterkoeler met pre-applied koelpasta. Uiteraard wordt deze voor onze reviews vervangen voor de standaard Noctua NT-H1-koelpasta. Een nieuwe toevoeging is het opendraaien van de pompbehuizing om toegang te krijgen tot de logo-chip. Deze kan je vervangen met de meegeleverde blanco variant voor eigen ontwerpen, tevens is het handig om deze te draaien, mocht de oriëntatie van de pompbehuizing afwijken.
De meegeleverde x-fans; de MF120 GT fans ogen op het eerste gezicht lekker futuristisch. Met de fans op de radiator gemonteerd, krijgt de Castle 360EX RGB meer vorm. Het maakt het ontwerp wat aantrekkelijker.
Montage op het Intel-platform vraagt relatief weinig inspanning. Het is zaak om de backplate op orde te hebben voor LGA 115x/1200 montage, door de pinnetjes op de juiste positie te fixeren. In de verpakking zitten montage onderdelen voor zowel het Intel als AMD-platform, waar afstandsbusjes voor het Intel-platform nog geen eens ter sprake komen. De hoogte en afstand worden bepaald door de aansluitingen op de backplate. Wel is het zaak om de montage-brackets te monteren op de pompbehuizing. Ik vind het hier jammer dat Deepcool geen toolless oplossing heeft, dit mag wat mij betreft netter.
Met de backplate op zijn positie, is het koelpasta aanbrengen, de pompbehuizing plaatsen en aandraaien met de meegeleverde duimschroeven. Op de duimschroeven zitten kruiskop-markeringen; draai deze gerust vast. Hier geldt: vast is vast. Dit is het proces van montage van de Castle 360EX RGB. Uiteraard mag wat RGB-verlichting niet ontbreken.
Hieronder een overzicht van de test bench met de aanwezige hardware.
Belangrijk is om te vermelden dat de prestaties kunnen verschillen in de praktijk. Denk hierbij aan variabelen als de kamertemperatuur, luchtverplaatsing (airflow) in je systeem, de gebruikte chip/processor en de instellingen als het om voltages gaat. Het resultaat kan ook per moederbord verschillen als je gebruik maakt van het automatisch overklokken van je systeem. Ieder moederbord pakt zijn pre-set voltages vanuit de BIOS, wat een groot verschil kan maken. De testen zijn zo zorgvuldig mogelijk afgenomen in een ruimte van 17 - 18 graden Celsius. De testen zijn zo praktisch mogelijk ingericht met de beschikbare middelen. Er is geen sprake van extra luchtverplaatsing door andere fans, het systeem bevindt zich in een open ruimte op de test bench.
Standaard maak ik gebruik van de Noctua NT-H1-koelpasta van Noctua. De load-testen zijn anno 2020 - 2021 aangepast. Voorheen maakte ik gebruik van Prime95 met small fft’s. Prime95 geeft een goede indicatie van de “maximale warmteproductie" van een processor, maar dit is niet altijd realistisch in de praktijk. Met zwaardere applicaties en/of tijdens het gamen bereikt de processor zelden de temperatuur die je ziet tijdens een Prime95-stresstest. Voor nu gaat Prime95 met pensioen en maakt deze plaats voor Blender met de Classroom-benchmark. Deze benchmark is wat mij betreft een realistischer uitgangspunt om de praktijk te kunnen nabootsen.
De oude lijst van eerder geteste CPU-koelers samen met de AMD Ryzen 7 1700X test bench (2017 - 2020) vind je hieronder. Hetzelfde geldt voor de eerdere resultaten op onze AMD Ryzen 7 3800XT test bench (2020 - 2021). Ik zet het avontuur voort met een Intel Core i9 10900K. Vooraf aan de benchmark resultaten vind je hieronder de Intel Core i9 10900K-test bench anno 2021.
AMD Ryzen 7 1700X test bench resultaten (2017 - 2020)
AMD Ryzen 7 3800XT test bench resultaten (2020 - 2021)
Net als de eerdere AMD Ryzen 7 3800XT lust de Intel Core i9 10900K wel wat vermogen. Piekvermogen liggen al snel onder load met agressieve turbo’s en auto voltages op 200 tot 300 Watt. Onder een all core overklok van 5GHz presenteert de 10900K prima resultaten i.c.m. de Castle 360EX RGB. Idle zit netjes laag in de 30-tal, waar onder load de temperatuur netjes onder de 75 graden Celsius blijft. Hier kan je doorgaans gewoon goed een 24/7 overklok mee draaien. De 5GHz overklok is tot stand gekomen met een 1.2 Core Voltage, wat doorgaans lager is dan de agressievere turbo gepaard met agressieve voltages.
Onder 5,2GHz met een 1.32 Core Voltage oogt het temperatuur-landschap al wat anders. Met 35,3 graden Celsius zien we dat het systeem idle al wat hoger oploopt. Doorgaans blijven de fans een vergelijkbare snelheid draaien als de 32,4 graden Celsius temperatuur op de 5GHz overklok. Met de Blender Classroom-benchmark in actie vliegt de temperatuur gemiddeld richting de 85,9 graden Celsius. Waarvan sommige kernen elkaar afwisselen in wat warmer en koeler. Is het materiaal voor een 24/7 overklok? Als je het mij vraagt niet. Is het iets wat in lijn ligt met de Intel Core i9 10900K - dan zeg ik ja. De Castle 360EX RGB is overigens, zoals je kan concluderen aan de tabellen, de eerste waterkoeler (AIO) op deze nieuwe test bench. Meer volgt binnenkort voor een beter vergelijk.
Onder 100% load is de geluidsproductie gemiddeld 44 dB(A). Wat luider, maar zeker niet de meeste luidde waterkoeler die we hier op kantoor getest hebben. We hebben waterkoelers (AIO’s) gehad van 49 tot 50 dB(A). Prestaties voldoen, de combinatie van prestaties en geluid is ook voldoende.
De Deepcool Castle 360EX RGB bewijst zich als een degelijke waterkoeler (AIO), wat de conclusie enigszins eenvoudig maakt. Laat ik de complexiteit vooral voor wat het is, nogmaals: de eindconclusie.
De Castle 360EX RGB oogt fijn, zet een voldoende neer voor prestaties en is eenvoudig in montage. Een prima formule die het fijn maakt om met deze waterkoeler te werken. De meegeleverde MF120 GT fans maken het feest gewoon nét wat completer. Het x-vormig ontwerp is uniek, maar niet wereld veranderd. De verlichting afkomstig van deze fans is op zijn beurt aantrekkelijk.
De toevoeging van het opendraaien van de pompbehuizing, om de oriëntatie van de logo-chip te bepalen is een aangename aanvulling. Eerdere modellen hadden dit niet, de Castle 360EX RGB maakt daarmee onderscheid. Ook is het mogelijk om de blanco logo-chip te plaatsen, deze kan je aanpassen naar eigen wens. Het zijn kleine verfijningen die de Castle 360EX RGB een stapje verder brengt ten opzichte van eerdere modellen.
Met dat gezegd vind ik de mounting op de pompbehuizing nog steeds niet je van het. Deze zou toolless mogen zijn, wellicht dat Deepcool dit in de toekomst nog bij de lurven pakt. Voor de prijs van circa € 120,95 krijg je deftige 360 mm waterkoeler. Prestaties zijn voldoende, evenals de verschijning in ontwerp. Voor de prijs krijg je veel waterkoeler, iets waar de gemiddelde Nederlander geloof ik best wel blij van wordt, althans: ik wel!