Review: Elephone Elecam 360
Links;Tot zover heb ik twee actie camera’s gereviewd, één op 1080p en één op 4k wat toch niet echt helemaal 4k bleek te zijn. Het smaakt nog niet echt naar meer, toch kwam ik iets tegen waar ik stiekem wel benieuwd naar was. Het ziet er op het eerste gezicht erg onpraktisch uit, geloof mij, zonder monopod is het een onhandig ding. Op dat moment is het ervaren in praktijk meester. Al snel kwam er een nieuwe monopod in huis, om zo de ervaring wat beter te maken.
Laat ik verder gaan met de naam Elephone, zeker niet onbekend en zelfs een beetje in opmars. Zo staan er al wat Elephone reviews op Tweakers over verschillende producten. Neem de Elephone W2 review van Kanem0chi, of de Elephone Pioneer P7000 review van Chocoball. Het merk staat vooral nu bekend om zijn smart phones en watches, maar nog niet echt bekend om de Elephone Elecam 360, wat eigenlijk weer een productportfolio uitbreiding is van Elephone. Nu heb ik bij de naam Elephone steeds de inbeelding van een olifant met een telefoon, het blijft mij achtervolgen. De Elephone Elecam 360 is een 360 graden camera. De naam is een beetje onduidelijk, waarschijnlijk had Elephone alleen het idee om smart phones te produceren.
Dat ik iets anders wilde proberen in een actie camera stond voorop. De Elecam 360 moet dit gaan waar maken. Het apparaat ziet er best wel interessant uit met een dubbele lens. In het openbaar zijn de gezichtsuitdrukkingen nog best wel eens verassend. “Huh, een dubbele lens." Genoeg gebrabbel, door naar de specificaties. Op het moment van schrijven kost de Elecam 360 circa 120 euro.
Een overzicht van de specificaties:
De camera is voorzien van twee lenzen met ieder een kijkhoek van 220 graden. Samen leveren de lenzen een 360 graden beeld, of anders gezegd een panorama ervaring. Met VR / cardboard oplossingen kun je opnames dus nog diepgaander ervaren.
Binnenin vinden we een Sunplus SPCA6350M - iCatch chipset met een 4 megapixel CMOS. Belangrijke details zijn de videoresolutie die zijn werk doet op 1920×960 doet met 30FPS, en de fotoresolutie op 3008×1504. Bovenop de behuizing vinden we een 0.96 inch scherm, deze is puur om je te ondersteunen in welke modus de camera actief is, en hoeveel tijd je nog kunt filmen / foto’s je kunt schieten.
De camera weegt 104 gram en is 60 x 49.4 x 32.7mm. Gemiddeld is dit vergelijkbaar met overige actie camera’s. Binnenin vinden we een 1500mAh batterij, deze is niet te verwijderen wat best jammer is. De videopnames komen er uitrollen als H.264 / MOV formaat en de foto’s als JPG. Het maximale formaat voor Micro SD kaartjes is 32GB. Nu de mogelijkheid ontbreekt om de batterij te verwisselen ga je een Micro SD kaart met een opgeladen batterij nooit vol krijgen. Gemiddeld kun je één uur non-stop filmen volgens de fabrieksspecificaties.
De Elecam 360 komt met een applicatie voor iOS en Android om live mee te kijken. Om video’s aan elkaar ‘te plakken’ krijg je nog een extra tool, deze kun je downloaden op de website. Beide lenzen werken namelijk individueel tijdens het filmen, dit beeld moet achteraf aan elkaar geplakt worden met de tool. Je bent dus niet direct klaar als je gefilmd hebt. Dadelijk lees je hier meer over.
De eeuwoude traditie leeft voort. We beginnen bij de verpakking. Elephone, Elecam, nee Elephone heeft een degelijke verpakking. Eindelijk geen standaard actie camera verpakking met iemand op een snowboard. Misschien is dit iets persoonlijks en zou ik wat vaker in de sportschool moeten staan, dan bezig zijn met computers, sorry even mij emoties terzijde. Een nette verpakking met een preview van de Elecam 360, informatie over functies en wat specificaties. Binnenin vinden we twee vakjes, één met de Elecam 360 en één met accessoires.
Waar je normaal een vrachtschip aan accessoires krijgt bij een actie camera valt dit bij de Elecam 360 mee. Of moet ik nu zeggen valt mee of tegen? In de praktijk heb ik ervaren dat je veel van deze accessoires niet gebruikt. Je moet een gegeven paard niet in bek kijken, als we het vergelijken komt de Elecam 360 met weinig extra’s. Een beknopte Chinglish handleiding, een mount om de camera op te bevestigen, nog een mount voor op het stuur, een plak pad en Micro USB kabel. De meegeleverde accessoires zijn zo gemaakt dat er rekening wordt gehouden met 360 graden filmen.
Momenteel loopt er een actie dat je een 32GB Micro SD kaart krijgt bij de Elecam 360. Het kan goed zijn dat dit ook zo blijft. De Micro SD kaart is een Elephone kaartje en heeft vreemd veel weg van de Samsung EVO Micro SD kaarten.
Als laatste komen we nog een extra mount bevestiging en een pinnetje om de Micro SD kaart in de behuizing te plaatsen, en om de camera te resetten. Nee, deze komt niet uit mijn iPhone verpakking.
Door naar het 360 wonder zelf. De Elecam 360 heeft kunststof zwarte behuizing met op de randen ribbels. De bouwkwaliteit voelt goed aan. Soms is het wel even vreemd hanteren. Je zult snel ervaren dat je handen per ongeluk de lenzen aanraakt, zeker omdat deze zo bol zijn. Dit moet ook wel om de brede kijkhoek te garanderen.
Bovenop komen we een LCD schermpje tegen van 0.96 inch met een 128*64 resolutie. Dit schermpje is puur om gegevens uit te lezen. We vinden hier ook de knoppen om de camera aan te sturen. De powerknop heeft twee functies; aan- en uitzetten en wisselen tussen video en foto. Dan hebben we nog een opnameknop en WiFi knop om een verbinding te maken tussen de camera en je telefoon.
Onderaan de camera vinden we het schroefgat om de extra accessoires te bevestigen of voor een monopod. Het gaat hier om een ¼ schroefaansluiting.
Achter het klepje vinden we de Micro USB aansluiting en Micro SD kaartslot. Het klepje blijft dankzij het verlengde staafje netjes in de behuizing zitten.
Meer is er niet. Dit is de Elecam 360. Een vrij bijzonder uiterlijk dankzij de twee lenzen, met een zwarte behuizing en LCD scherm. Meer kan ik er niet van maken. Dat de camera stevig is en gewoon goed in de hand ligt geloof ik wel. Wat leidend is voor deze review: de resultaten. Wat mag je nu verwachten van 360 graden opnames? En hoe goed zijn deze. Om het af te leren nog twee foto’s.
In dit hoofdstuk storten we ons volledig op de resultaten. Ik vertel je wat meer over het in gebruik nemen, foto’s maken en het allerbelangrijkste: de 360 graden video’s. Laat ik beginnen met de foto’s. Voor het maken van foto’s is de camera onhandig, waarom? Je handen zullen in veel gevallen in de weg zitten bij de panorama foto’s. Om foto’s te maken kun je beter de iOS of Android app gebruiken en vanuit hier foto’s maken. Je kunt de Elecam 360 dan op een monopod boven je hoofd plaatsen en je app gebruik om de camera te besturen.
Je kunt via de app ook live meekijken in VR. Je plaatst te camera, vervolgens schaal je in de app de VR-modus. Op deze manier kijk je live door beide lenzen. Anderzijds ben je op dat moment op locatie, waarom de camera gebruiken in plaats van je oogballen? Hieronder voorbeelden hoe foto’s eruit zien rechtstreeks van de camera.
Op z’n kop voor als je nog niet dubbel ziet.
Nu gaan we de foto’s omzetten met het conversieprogramma. Deze kun je hier downloaden. Daarna is het installeren, opstarten en foto’s of video’s toevoegen. De software heeft een simpele interface en vereist weinig kennis om mee te werken.
Na het omzetten had ik echt iets van… “Wait… What?" Nee, dit was niet helemaal naar verwachting. Nu gaat het hier om een 360 graden foto. Alsnog zijn de verhoudingen niet helemaal lekker. Kijk je de foto direct terug in de applicatie, dan kun je verschillende effecten kiezen om de foto wel volledig te zien. Voorbeelden zijn VR-mode (3D) en volledige breedte (Wide View) om zo door de volledige foto heen te swipen. Hieronder toch nog even het resultaat als ‘platte’ foto. De laatste is wel goud waard.
Video’s omzetten in het conversieprogramma van Elecam ging naar verwachting goed. In de praktijk plak je de video’s aan elkaar vast. Het eindresultaat is nog niet bruikbaar voor YouTube, hier moeten we nog een stap voor nemen. Als je de video nu upload zal YouTube niet herkennen dat het om een 360 graden / 3D video gaat. De correcte metadate moet nog geïnjecteerd worden met een extra tool. Pas na deze stap zal YouTube de video uiteindelijk herkennen als 360 graden / 3D video. Ik heb toch wat uitzoek werk moeten doen, voordat het duidelijk was hoe ik mijn video’s moest voorbereiden. Het is nog niet echt gebruiksvriendelijk.
Laten we beginnen met driemaal dezelfde video. De eerste clip is onbewerkt, de tweede clip is vastgeplakt met het conversieprogramma van Elecam en de derde clip is vastgeplakt en geïnjecteerd met de metadata. De tool om je video te injecteren met de juiste metadate voor YouTube kun je hier downloaden.
De Elecam app laat een goede indruk achter als het om stabiliteit gaat. Je verbindt de camera makkelijk over een WiFi verbinding. De app geeft je een beter idee over de mogelijkheden van de Elecam 360. Je krijgt direct ook een beter idee wat je nu te zien krijgt, dit was vooral voor mij een mysterie.
In de app kun je wisselen tussen foto en video, verschillende weergave opties selecteren, batterij en WiFi status controleren en instellingen wijzigen. Nu zijn er vrij weinig instellingen te wijzigen als het om resolutie gaat, er is namelijk maar één resolutie voor video opnames, en één instelling voor foto’s. Wel is het leuk om fragmenten die je gemaakt hebt terug te kijken, vooral in de verschillende weergave opties. Het bovenstaande proces (uploaden naar YouTube) neemt aardig wat tijd in beslag. Vanuit de app is dit gelukkig niet het geval. Je kunt de bronbestanden direct bekijken in VR (3D), volledige breedte (Wide View) of bol (Spherical) mode. Wel is het jammer dat je deze beelden niet direct met vrienden kunt delen. Ze hebben er namelijk niks aan. Wil je de video’s delen, dan zul je toch met YouTube aan de haal moeten gaan.
Met de bovenstaande features is de app een leuke toevoeging om bestanden te bekijken. Vooral met een Google Cardboard of VR-bril is het tof om video’s terug te kijken. In de praktijk maakte ik vrij weinig gebruik van de app. Ik wil video’s delen en niet voor mezelf houden om deze bij gelegenheid terug te kijken.
Dat ik iets anders wilde dan de gemiddelde actie camera werd duidelijk in de inleiding. Na een volledig avontuur tijdens mijn vakantie in Luxemburg kan ik het volgende zeggen: de Elecam 360 is een interessant stuk hardware. Wel is mij duidelijk geworden dat dit duidelijk plus- en minpunten heeft.
Laat ik met wat algemene informatie beginnen. De camera voelt aan als een vreemde eend in de bijt. Dit heeft de Elecam 360 te danken aan de dubbele lens om 360 / 3D opnames te maken. Het uiterlijk is hierdoor niet alleen anders, het hanteren voelt soms net zo vreemd. Een monopod is voor het maken van foto’s geen overbodige luxe, anders worden de foto’s grotendeels bedekt met je eigen handen. Voor het maken van foto’s raad ik de Elecam app aan, vanuit hier kun je foto’s maken terwijl je de camera met een monopod boven je hoofd houdt.
De opgegeven batterijduur van ongeveer één uur filmen komt overeen in de praktijk. Een nadeel is de ingebouwde batterij, na één uur ben je klaar met het maken van filmpjes. Met de meegeleverde Micro USB kabel laad je de Elecam 360 op in ongeveer 4 uur, wat te lang is als je de camera proactief wilt gebruiken. Zeker een minpunt wat betreft de oplaadtijd.
Als je het traject ‘uploaden naar YouTube’ eindelijk begrijpt, is video’s creëren en uploaden makkelijk. Het vereiste wat zoekwerk, maar dan heb je ook wat. Overweeg je om de Elecam 360 aan te schaffen, lees dan eerst het hoofdstuk in de praktijk voor het verwerken van video’s. Het is op het moment nog niet echt gebruiksvriendelijk, hopelijk gaat dit in de toekomst makkelijker worden. Staan je video’s dan eindelijk op YouTube in 3D, dan is het wel ontzettend tof. De videokwaliteit is niet superieur, er ontbreken namelijk veel kleine details. Dit is duidelijk terug te zien in de gemaakte video’s, vooral de grond en bomen vallen wat weg. Wel moet ik zeggen dat de combinatie 3D / kwaliteit voor deze prijs meer dan voldoende is, hier ben ik dan ook erg tevreden over.
De Elecam app is een leuke extra. Je kunt videomateriaal en foto’s direct terugzien mits je verbonden bent met de camera. Voor mensen met VR / cardboard kun je op een simpele manier VR beleven. Mijn vriendin vond het achteraf ook erg tof om onze beelden terug te zien in 3D. Voor veel mensen is de VR opkomst nog erg nieuw, dit maakt de Elecam 360 een leuk stuk hardware om kennis te maken met een stukje toekomst. Met een prijs van circa 120 euro blijft het ook betaalbaar. Het laatste is dan ook zeker de conclusie van mijn review over de Elecam 360: 3D filmen voor een schappelijke prijs, waarvan de kwaliteit voldoende is.