Sponsor

Foto Intel Alder Lake en details Z690 duiken op

Hardware nieuws, pc

Het mag wederom tijd zijn voor wat nieuws omtrent het aanstormende Intel Alder Lake. Het huidige vermoeden is dat de nieuwe processorreeks in oktober wordt onthuld en vervolgens in november lanceert. Vooralsnog verschijnt van Alder Lake-S dan alleen de K en KF-uitingen, alsmede enkel het Z690-platform. Wat we vandaag als nieuwtje voorbij zien komen, afkomstig van PC Inquisitor (PCI), is een nieuwe foto van een Alder Lake-S-processor.

Het is niet de eerste maal dat we Alder Lake-S op de foto voorbij zien komen, want vorig jaar wisten we er al eentje te krijgen. Visueel gezien, ten opzichte van de nieuwe foto hieronder, lijkt er weinig tot niets veranderd te zijn. Het betreft logischerwijs nog steeds de nieuwe socket LGA1700. Uiteraard zal er ‘onder de kap’ veelvuldig gesleuteld zijn, want deze eerste processorreeks op basis van Intel’s eigen 10nm-proces is meermalig vertraagd.

Intel Alder Lake-S - foto

Intel Z690

Het blijft echter niet bij een foto, want PC Inquisitor heeft eerder ook een diagram van de Z690-chipset bemachtigd. Daar zien we zaken zoals PCI Express 5.0 (PCIe 5.0), de mogelijkheid voor DDR4 of DDR5 en zelfs ondersteuning Wi-Fi 7. Wat mede opvalt, is dat er 1×16 PCIe 5.0-lanes of 2×8 PCIe 5.0-lanes direct aan de processor verbonden zijn. Dat resulteert in een snellere communicatie tussen Alder Lake-processoren en de opslag en/of videokaart.

Verder valt de ondersteuning voor drie outputs (HDMI/DP) met de geïntegreerde GPU aan te kaarten, alsmede de verbeterde bandbreedte voor USB. Zo zien we ruimte voor wel viermaal USB 3.2 Gen2x2 (20 Gb/s). Tenslotte kaart PCI aan dat standaard Gear 2 (halve snelheid) gehanteerd wordt voor de geheugencontroller en eventueel Gear 4 (kwart snelheid), afhankelijk van de benodigde compatibiliteit voor het geïnstalleerde DDR5-geheugen.

Intel Z690 chipset - diagram

Bron: VideoCardz

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid