Sponsor

Review: Fresh ‘n Rebel Rockbox Bold L

Speakers

84%
Veel volume en waterdicht!

In het kort

Knallen met veel volume? Met de Bold L van Fresh 'n Rebel doe je dit zonder al te veel inspanning. De Bluetooth speaker brengt meer dan alleen muziek. De speaker kan ook gebruikt worden als powerbank en is te koppelen met een andere Bold L of M voor stereomodus.

  • Eindoordeel

+ Geluidskwaliteit is prima.
+ Het volume van deze speaker is episch.
+ Bluetooth verbinding maar ook gewoon via een 3.5 mm Jack aansluiting.
+ Gemiddeld 13 tot 15 uur batterij bij normaal gebruik (muziek luisteren).
+ Je kunt de Bold L en M ook gebruiken als powerbank.
+ Kan gekoppeld worden aan een andere Bold L voor stereomodus.
+ IPX7 classificatie.
+ Veel speaker voor een nette prijs.

- Op het allerhoogste volume kan er bij sommige nummers wat vervorming ontstaan.
- Fresh 'n Rebel geef weinig informatie op de website over de batterijcapaciteit, speakerdrivers en de IPX7 classificatie. Wellicht om het eenvoudig te houden, toch mis ik deze belangrijke informatie.

Review: Fresh ‘n Rebel Rockbox Bold L en M

Deze review betreft de bespreking van twee producten.
Links: Fresh ‘n Rebel Rockbox Bold L productpagina
Fresh ‘n Rebel Rockbox Bold M productpagina


Twee nieuwe Bluetooth speakers van Fresh ’n Rebel staan vandaag op het review menu. Groot en net wat kleiner, zo kunnen de Rockbox Bold L en M wel omschreven worden. Vergis je niet, de M (medium versie) mag dan wel wat kleiner zijn, qua formaat is de Bluetooth speaker nog best fors. Van de Bold M naar de L is als het kiezen tussen een medium of large milkshake.

We nemen even afscheid van beeldspraak, anders gaat het te veel op de plaatselijke snackbar lijken. De Rockbox L en M zijn twee redelijk forse Bluetooth speakers, met aanvullende opties zoals het opladen van je telefoon in powerbank modus, een stereo modus waarmee je twee speakers met elkaar verbindt en beide modellen zijn waterproof. Je kunt de speaker dus gewoon onder de kraan afspoelen, of per ongeluk in het opblaaszwembadje laten vallen in de achtertuin. Voor nu gaan we door naar het hoofdstuk de specificaties, op het moment van schrijven kost de Rockbox L circa 122 euro. De Bold M is wat goedkoper met een prijs van 90 euro.


Een overzicht van de Rockbox Bold L specificaties:


Fresh ’n Rebel omschrijft de specificaties als bits ’n bites. Opvallend is dat er vrij weinig ‘technische specificaties’ te vinden zijn over de speaker en zijn ingebouwde drivers. De Bold L heeft een formaat van 252 mm in de lengte en 110 mm in de breedte en hoogte. Het is een flinke speaker met een gewicht van 1280 gram. De Bold L is beschikbaar in een viertal kleuren: Cloud (grijs), Peppermint (lichtgroen), Indigo (indigoblauw) en Concrete (donkergrijs). In deze review bespreken we de Concrete (donkergrijze) modellen van beide draadloze speakers.

Een interessante feature van deze Rockbox Bold series is het koppelen van speakers. Je kunt twee speakers combineren voor nog meer beats. Het gaat dan niet enkel alleen om de decibels, door de speakers te combineren creëer je een stereo opstelling, wat best tof is. Beide speakers weten elkaar mooi aan te vullen, terwijl het gekoppeld is aan één apparaat. Nog een belangrijk element is de batterij. Fresh ’n Rebel claimt een speelduur van 15 uur met een volledig opgeladen batterij, binnen 4 uur moet deze weer volledig op te laden zijn. Laten we nog wat informatie overhouden voor de Bold M, er is namelijk nog meer!

Een overzicht van de Rockbox Bold M specificaties:


De Bold M is het medium menu van de Bold series. Kleiner met de afmetingen van 182 mm in de lengte en 80 mm in de breedte en hoogte. De Bold M weegt 710 gram, wat het toch nog best een forse speaker maakt. Vergelijk je deze met de Bold L in de praktijk, dan oogt de speaker redelijk compact. De Bold M is ook beschikbaar in vier kleur smaakjes.

Een aangename toevoeging van deze speakers is de extra USB-poort. Je laadt de speaker op met een Micro USB aansluiting, dit kan gewoon via een willekeurige USB-poort. Op de speaker zelf bevindt zich nog een extra USB-aansluiting, deze is aanwezig om te dienen als powerbank. Je kunt zowel met de Bold L als M je apparatuur (in veel gevallen je smartphone of tablet) opladen. Verbinden gaat eenvoudig via Bluetooth, voor de ‘legacy’ gebruikers kun je ook verbinden met een 3.5 mm Jack kabel, easy!

Waar water is… daar is de Bold. Beide speakers kunnen tegen water en vuil. Zand op je speaker? Dan spoel je deze gewoon af onder de kraan. De vaatwasser kan ik je niet aanraden, niet dat ik spreek uit ervaring… logic. Tot zover beide speakers en de specificaties. Fresh ’n Rebel kiest voor een eenvoudige uitleg als het om specificaties gaat. Als tech- hardware liefhebber mis ik kleine details. Het zou fijn zijn als er iets te vinden is over de batterijcapaciteit en de ingebouwde drivers.


Fresh ’n Rebel weet altijd wel te boeien als het om verpakken gaat. Beide speakers zijn zichtbaar, leuk om te zien wat je koopt- mag verwachten in de winkel. De volledige huisstijl vinden sieren de zijkanten van het karton, met hier en daar wat informatie en specificaties. Met de buitenzijde van de verpakking verwijderd, mocht ik de Bold speakers verwelkomen in mijn handjes. Dit klinkt wel een beetje pervers, sorry. Ik neem even de tijd om mezelf te herpakken, door naar de accessoires. We komen een tweetal boekjes tegen, het zijn eigenlijk mini leaflets. De speakers behoeven weinig uitleg als het om werking gaat, aanzetten, koppelen en gaan met die banaan. Voor het koppelen van beide speakers zijn de leaflets wel handig, dadelijk vertel ik je hier meer over. We komen één Micro USB naar USB kabel tegen en een 3.5 mm Jack kabel.

En zo arriveren we weer bij de Bold L en M. Net als de verpakking, ogen beide speakers kwalitatief goed. Dit klinkt heel correct, wellicht klinkt prima beter. Aan materialen komen we een water- en vuilafstotende stof tegen. Het verwijderen van zand en stof is geen uitdaging, met wat verschillende posities tussen de planten, is deze test geslaagd. Op de zijkanten vinden we een rubberen afwerking.
Bovenop de Bold L en M vinden we wat mediaknoppen, deze duw je in voor een commando. De totale set uit knoppen bestaat uit een volume omhoog- en laag knop, een voor- en achterwaarts knop en een afspeelknop, deze kan ook gebruikt worden als pauze knop. Wanneer deze iconen niet ondersteboven zitten, bevinden de aan- en uit en Bluetooth knop zich op de linkerzijde van de speaker. Wanneer de speaker ingeschakeld is, lichten deze knoppen op met een witte LED.
Onder de knoppen zit nog een rubberlipje ter bescherming van de ingangen. Je moet flink pulken om deze los te krijgen, zelf gebruik ik een uiteinde van een theelepel, met mijn vingers lukt het gewoon niet. Dit zou ik kunnen beschouwen als minpunt, echter ben ik van mening dat het de speaker ten goede komt: waterdichtheid! Op de tegenovergestelde zijn vinden we een Fresh ’n Rebel label. Esthetisch geeft het de speaker net wat meer karakter, als tweede functie is het handig voor montage aan een uitstekende spijker of zelfs een tak.
Nog even wat waterpret, voordat we doorgaan met de praktijkervaring. Zowel de Bold L als M hebben een IPX7 classificatie code, hier vinden we trouwens ook weinig over op de website van Fresh ’n Rebel zelf. IPX7 wordt omschreven als dompeldicht, wat zich vervolgens weer omschrijft als: incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Een IPX7 classificatie is zeker niet slecht, maar neem de speaker niet mee in het water. Als de speaker uit je handt glipt, bestaat de kans dat het misschien wel het laatste nummer is van je Bold L of M. Welk nummer zou toepasselijk zijn? Gewoon afspoelen onder de kraan zal geen problemen opleveren.

Geluidskwaliteit Er valt weinig te vertellen over de interne speakerdrivers van beide speakers. Ik moet dus maar afgaan op mijn persoonlijke ervaring. Laat ik beginnen bij volume. Wil je de buren wakker maken, zet dan de Bold L buiten op het terras en draai het volume open. Met de volume omhoog- en laag knoppen regel je de audio van het verbonden apparaat, iets wat ik persoonlijk erg fijn vindt. Je bent dus niet aan het zoeken op welk volume de speaker zelf staat, zodat je dit weer moet matchen met je apparaat naar keuze. Als ik op de volumeknop druk, zie je op mijn iPad netjes het speakericoon met een blokje erbij. Vooraf aan het luidste dat de speaker kan, geeft deze een *pingding* toontje ter indicatie. Je kunt dit toontje nog terugvinden in de bijgevoegde testvideo van dit hoofdstuk.

Even terug waar ik begonnen was: geluidskwaliteit en volume. De Bold L kan ongemakkelijk hard, in de zin van: doe dit niet op het strand, het zal een hoop verontwaardigde gezichten opleveren. In gemeenschappelijke kringen, of tijdens een rumoerig feestje kan deze speaker op de tafel goed zijn dienst bewijzen. Met een meer gezelschap staat de Bold L zijn mannetje om de ruimte te vullen met geluid. De aanwezige ‘beats’ of beter gezegd bass ontbreekt hier ook niet. In de bijgevoegde test video zijn de vibraties van deze bass zichtbaar op een hoger volume. Maar klinkt dat nog een beetje? De Bold L had op het hoogste volume bij sommige nummers een kleine vervorming. Dit is heel zelden, want over de Bluetooth verbinding zonder hippe aptX toevoegingen klinkt deze speaker gewoon goed. Zelf ben ik stiekem wel meer fan van de Bold M, om het feit dat deze compacter is, wat praktischer is voor onderweg en minder ruimte inneemt in je rugzak. Ook het volumeniveau op de Bold M is voor mij toereikend genoeg. Als ik de speaker op het terras plaats, kan ik op het hoogste volumeniveau de buren ook wakker maken.

De Bold L is in mijn belevingswereld de ideale speaker voor de mensen die een wilder leven hebben dan ik. Nu ben ik niet enorm braaf, maar de huisfeestjes van vroeger komen nog zelden voor. Nu is het niet zo dat ik een zielig figuur ben zonder vrienden… Wat is de realiteit toch hard als je dit in een Word document tikt! Even de gekkigheid opzij; de Bold L produceert een flinke hoeveelheid geluid, ideaal als je ergens ronddobbert op een boot, of op locaties waar andere mensen er geen last van hebben. Met een grotere huiskamer en meer vierkante meters komt de Bold L wellicht ook nog wel van pas. Toch blijft mijn voorkeur uitgaan naar de Bold M, net wat bescheidener met voldoende pit. Net wat compacter met dezelfde speelduur van 15 uur. Hier wordt ik gewoon blij van. Zelfs Pom wordt blij van de Bold M als kin ondersteuning!


Nog even wat algemene informatie over de geluidskwaliteit. De speakers klinken in mijn oortjes goed. Gewoon een goede geluidskwaliteit, met een niet te overdreven bass die overheerst. De Bold L heeft wel de neiging om op een hoger volume meer bass te produceren, terwijl de Bold M wat braver is. Onderschat de Bold M niet qua volume! Verder is het waardevol om te weten dat je de speakers ook zacht kunt opzetten. Het niveau onder 20% van het geluid samen met een iPad en iPhone is te verwaarlozen, de speaker klinkt dan zacht, wat voor sommige mensen misschien een pluspunt is, naar mijn mening is het te zacht om nog echt te kunnen genieten van muziek. Zelf zou ik dan kiezen voor gewoon een lekker muziekje, of gewoon helemaal niet.

Per muziekgenre combineer je deze twee speakers, een persoonlijke favoriet blijft toch de Grand Theft Auto: Vice City soundtrack, kippenvel! Het koppelen van twee speakers is noemenswaardig. De Bold L en M zijn een deftige opstelling. Toch zullen twee speakers van hetzelfde kaliber elkaar beter aanvullen. Ik zou eerder een Bold M + Bold M of Bold L + Bold L combineren voor gelijkwaardigheid. Nu lopen de speakers qua instellingen wel synchroon, iets wat het verschil tussen de twee speakers kleiner maakt in één opstelling, maar waarom zou je downsizen als het niet nodig is?

Bediening, Batterij en verbinden Bediening gaat eenvoudig met de mediaknoppen. Toch raak in de praktijk deze knoppen weinig aan, en gaat bediening gewoon via de iPad of iPhone. Ik herhaal het nogmaals: zelf vind ik het fijn dat de volume synchroon loopt met de volume van het apparaat om de speaker te bedienen. Batterijduur ligt aardig in lijn met de opgegeven specificaties, wel met een kleine kanttekening. Op een hoger volume vraagt de speaker meer vermogen, dit heeft impact op de batterij. Bij gemiddeld gebruik zit je ergens tussen de 13 tot 15 uur. Bij fanatiek gebruik zul je de Bold L of M ongeveer na 3 dagen opladen. Bij normaal gebruik zit dit op één week.

Verbinden via Bluetooth is eenvoudig. Druk op de Bluetooth knop en gij zult Bold L of M vinden in je Bluetooth overzicht. Wanneer je de speakers wilt koppelen, zet je eerst één speaker aan zonder deze te verbinden met een apparaat. Je zet vervolgens de andere speaker aan en drukt twee keer achterelkaar op de Bluetooth knop van de speaker. Je hoort vervolgens het herkenbare *pingding* toontje ter indicatie dat beide speakers gekoppeld zijn. Nu kun je de Bluetooth speaker verbinden met je apparaat, waarna stereomodus geactiveerd is. Onder de Bluetooth knop bevinden zich nog vier bolletjes, wanneer je kort op de aan- en uitknop drukt kun je het batterijniveau controleren. De maximale Bluetooth afstand ligt gemiddeld op 10 meter tussen de speaker en het apparaat naar keuze. We sluiten af met een testvideo, uiteraard met een beetje Grand Theft Auto: Vice City liefde.

De Fresh ’n Rebel Rockbox Bold L en M zijn de meest recente Bluetooth speakers van het iconische krabbenlogo merk. Een Large en Medium speaker, voor bijna iedereen wat wils zou je zeggen. Persoonlijk zal een Small versie de line-up compleet maken, maar ach, wie ben ik. Voor nu gaan we door met de eindconclusie van deze twee speakers.

De Bold L is full-out: gewoon knallen zonder genade. Veel volume terwijl vervorming beperkt is. Ik zeg bewust beperkt, bij sommige nummers op het allerhoogste volume zal de Bold L soms een klein beetje vervormen. Draai je doorgaans muziek op dit niveau aan volume, dan is het een heel goed feestje of de Gin Tonic is de sterk gemixt. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat de Bold L veel volume weet te produceren, terwijl de geluidskwaliteit erg goed is! De Bold M doet dit allemaal net een stapje minder, terwijl het naar mijn mening nog steeds hard kan. Net was compacter, dezelfde geluidskwaliteit en gemakken. De stereomodus toevoeging om twee speakers te koppelen kan een meerwaarde zijn, zie het als een optionele leuke extra.

Overige punten bevallen ook positief, het feit dat er een gemiddeld speelduur van ongeveer 13 tot 15 uur mogelijk is klinkt letterlijk positief. Het afspelen van muziek en tegelijkertijd de Bold L of M gebruiken als powerbank is ook een pluspunt. Dan hebben de IPX7 classificatie nog, oftewel incidentele blootstelling aan water tot 1 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten. Beide speakers zijn water- en vuilafstotend, de speciale stof aan de buitenzijde spoel je eenvoudig af onder de kraan. En weer door!

Voor de 3.5 mm Jack veteranen: verbinden met een kabeltje kan gewoon. Fresh ’n Rebel levert dit kabeltje mee, inclusief een Micro USB naar USB kabel om de Bold L binnen vier uur weer op te laden, in het geval van de Bold M is dit drie uur. Voor de prijs van 122 euro haal je de Bold L in huis. Gezien de mogelijkheden en kwaliteit van deze speaker vind ik de prijs gerechtvaardigd. De Bold M is een persoonlijke favoriet, veel volume met dezelfde geluidskwaliteit, maar dan wel net even wat compacter en hierdoor handzamer. Financieel is deze Bluetooth speaker nog wat aantrekkelijker voor 90 euro. Of het nu de Bold L of M is, beide speakers laten hier een positieve indruk achter.

TechGaming Award

Laat een reactie achter

Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

We gebruiken cookies voor een betere website-ervaring. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Accepteer CookiesBekijk ons Privacybeleid